Stranica 16 od 24 PrviPrvi ... 61415161718 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 751 do 800 od 1151

Tema: Kako biti štedljiva i uspješna domaćica?

  1. #751
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,233

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne mogu dva dana jesti isto, ma nikako.
    niti mogu jesti podgrijano.
    Pokušaj podgrijati u pećnici, s uključenim ventilatorom.

  2. #752
    zeljka123 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    85

    Početno

    Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    E, i nova fora - temeljac dobro ukuham kad ga imam i zamrznem ga u posudi za muffine, kad se zamrznu, lagano s donje strane pustim toplu vodu, izvadim ih (ne idu uvijek glatko, može se još malo otopiti ili sa plastičnim nožem pomoći izlaženje) i stavim u vrećicu, pa vadim jedan po jedan. Kontam si da bih mogla i druge stvari s tim muffin-makerom raditi, ali još nemam osobno isksutvo. No čini mi se kao potencijal samo takav
    u čašicama jogurta/pundinga si to volim sposmrzavat. kao i paradajz iz tetrapaka.
    Posljednje uređivanje od zeljka123 : 28.02.2012. at 14:44

  3. #753
    miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    hlebinska škola
    Postovi
    882

    Početno

    Citiraj zeljka123 prvotno napisa Vidi poruku
    u čašicama jogurta/pundinga si to volim sposmrzavat. kao i paradajz iz tetrapaka.
    i ja tako, dušu dale za to, mogu i obične plastične čašice...izvadiš, pustiš minutu i samo sklizne van
    a ako ima više tekućeg materijala za smrznuti tipa šalše, juhe onda stavim u plastičnu zdjelicu, čekam da se smrzne, prebacim u plastičnu vrećicu, obilježim markerom i ne zauzima skoro ništa mjesta...

    ja bih inače krepala bez škrinje..na tragu sam ifigenije, imam sortirano po plastičnim posudicama u vrećicama za zamrzavanje (uz to što je i otkad je i koliko je smrznuto) povrće , voće, meso, kolači...
    od nekog tko je sklon kreativnom neredu izdresirala sam se do toga da ljudima izgledam opsesivna s kutijicama i popisanim i sortiranim stvarima...
    smrzavam sve što se smrznuti da.. kod mene se uglavnom ništa ne baca, ni od ručka ni iz vrta...
    ako ostane juhe smrznem je, šalšu nekad namjerno radim u većoj količini, pa je smrznem za dane žurbe s ručkom...

    jedini je problem u cijeloj priči zamrzavanja, da mora biti red i da se to što se smrzne ne zaboravi i upotrijebi u što kraćem roku...ono, smrznuti hrčak sindrom

  4. #754
    zeljka123 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    85

    Početno

    e radi ladičarke moram neki način kontrole uvest: datum na vrecicu pisat ili dnevnik ulaz-izlaz-saldo tog i tog.

  5. #755
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    East end
    Postovi
    6,747

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne mogu dva dana jesti isto, ma nikako.
    niti mogu jesti podgrijano.
    U nedjelju pekli piceka, jučer jeli ostatke, a danas tjestenina s još ostataka iste piletine.
    (nema djece doma)

  6. #756
    Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    2,023

    Početno

    Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    pakiram patlidžane, tikvice i paradajze u vrećice i važem da budu po 300 g (iako mogu vaditi kako hoću jer su u komadima)
    Ifigenija, interesira me (a mogu i drugi odgovoriti) da li blanširaš povrće? I, za nas malo bolje domaćice, molim objašnjenje zašto se uopće povrće blanšira, i koje se povrće može spremiti u škrinju i bez toga? Ja sam do sad sve što sam zamrzavala stavljala svježe u škrinju, jedino sam mahune i špinat blanširala, a i to po inerciji, zato jer tako radi moja mama.

  7. #757
    disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006
    Postovi
    852

    Početno

    Citiraj zeljka123 prvotno napisa Vidi poruku
    e radi ladičarke moram neki način kontrole uvest: datum na vrecicu pisat ili dnevnik ulaz-izlaz-saldo tog i tog.

  8. #758
    miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    hlebinska škola
    Postovi
    882

    Početno

    ja rajčice ne blanširam, fino direkt iz vrta, oprane, osušene u škrinju... vadiš ih ko balote, režeš za šalšu, baciš cijele u juhu i po potrebi, smrznute se prekrasno režu...

  9. #759
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    East end
    Postovi
    6,747

    Početno

    Citiraj zeljka123 prvotno napisa Vidi poruku
    za vodu ti je svejedno, tak i onak nemaš jeftiniju tarifu za nju, ionak ju moraš potrošiti

    a za struju; sušilice dosta troše struje. ja bi nju metnula raditi po jeftinijoj tarifi (bi da ju imam).
    perem pred jutro, zatim izvadim, posložim i preselim u sušilicu. Tamo čeka večer i sušenje.

  10. #760
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    moji trikovi za zamrzavanje:
    sve tekuce, polutekuce i sl. (temeljci, salse, mljeveno meso, spinat i sl.) zamrzavam u zip plasticnim vrecicama. ulijem tekucinu, zatvorim vrecicu, stavim na ravno, ali tako da bude tanko, dakle na stranicu vrecice, otvorim par mm zip, izbacim zrak.
    dobijem tanke plocice, koje ako zelim brzo odmznem, jer je tanko, ako mi je previse, malo lupim po stolu, razlomi mi se u komadice i uzmem koliko zelim (ovo radim sa paradajzom kuhanim)

    ostalo sto je komadno, kako je navela ifi, svaki komad zamrznem odvojeno, smrznuto trpam opet u zip vrecice i koristim, onoliko koliko mi treba.
    snicle koje zamravam, zamrzavam uvijek da mi je svaka odvojena.

    za one koji slucajno pitaju sta mi je zip vrecica evo jedne
    kupujem ih u Dm, Muelleru i sl.

  11. #761
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj Audrey prvotno napisa Vidi poruku
    Ifigenija, interesira me (a mogu i drugi odgovoriti) da li blanširaš povrće? I, za nas malo bolje domaćice, molim objašnjenje zašto se uopće povrće blanšira, i koje se povrće može spremiti u škrinju i bez toga? Ja sam do sad sve što sam zamrzavala stavljala svježe u škrinju, jedino sam mahune i špinat blanširala, a i to po inerciji, zato jer tako radi moja mama.
    nisam ifi, ali studirala na faksu, na kojem je bilo i kolegiji procesi u prehrambenoj tehnologiji, koji mene nije previse zanimao, jer jelte bila sam drugi smjer. sjecam se da su nam objasanjvali zasto se mora blansirati. ne mora sve ali se sjecam da mahunarke moraju, jer na taj nacin postanu mekse. dalje ne bi jer stvarno me to nije bas pretjerano zanimalo. ko je tad mislio da cu ipak biti i domacica.

  12. #762
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,863

    Početno

    Koliko ja znam, a to je malo, povrće se prije smrzavanja blanšira zato da ne omekša, ne promijeni boju, ukratko da se ne 'pokvari' u zamrzivaču.

  13. #763
    Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    2,545

    Početno

    Citiraj miniminia prvotno napisa Vidi poruku
    ja rajčice ne blanširam, fino direkt iz vrta, oprane, osušene u škrinju... vadiš ih ko balote, režeš za šalšu, baciš cijele u juhu i po potrebi, smrznute se prekrasno režu...
    ovako i ja

  14. #764
    zeljka123 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    85

    Početno

    Citiraj disciplina prvotno napisa Vidi poruku
    ozbiljno. nervira me kad se u frizeru nabodem na škarpinu u 9.mj, a znam da smo je spremili u 3.mj. I računam kak "nema i trebalo bi"

  15. #765
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,466

    Početno

    Citiraj miniminia prvotno napisa Vidi poruku
    ja rajčice ne blanširam, fino direkt iz vrta, oprane, osušene u škrinju... vadiš ih ko balote, režeš za šalšu, baciš cijele u juhu i po potrebi, smrznute se prekrasno režu...
    E to sam i ja dok sam imala škrinju......
    Sada sa malim frizerom, sve mora biti po mogućnosti u obliku kocke.

  16. #766
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko ja znam, a to je malo, povrće se prije smrzavanja blanšira zato da ne omekša, ne promijeni boju, ukratko da se ne 'pokvari' u zamrzivaču.
    sjecam se za grasak, da navodno smrznuti neblansirani grasak ostane tvrd.
    no kako rekoh ovo mi je bila samo crtica koju sam iskreno nezainteresirano slusala. eto sad bi za puno stvari bila pametnija.

  17. #767
    Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    2,545

    Početno

    ja blanširam samo mahune, grašak ne treba i nije tvrd

  18. #768
    zeljka123 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    85

    Početno

    [QUOTE=spajalica;2082794]...koji slucajno pitaju sta mi je zip vrecica ...QUOTE]

    kolko to košta i kolko ih ima u paketu?

  19. #769
    zeljka123 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    85

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    sjecam se za grasak, da navodno smrznuti neblansirani grasak ostane tvrd.
    no kako rekoh ovo mi je bila samo crtica koju sam iskreno nezainteresirano slusala. eto sad bi za puno stvari bila pametnija.
    imaš kakvu knjigu za preporučit s tog kolegija o hrani? - da se u knjižnici nađe i malo prelista...

  20. #770
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    spajalice, pa mi smo nesuđene kolegice. meni bi taj predmet bio poprilično bitan, da sam ostala. ali nisam

  21. #771
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Blanširam lisnato povrće. Ostalo ne.

  22. #772
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Citiraj zeljka123 prvotno napisa Vidi poruku
    e radi ladičarke moram neki način kontrole uvest: datum na vrecicu pisat ili dnevnik ulaz-izlaz-saldo tog i tog.
    Kad sam u naletu organiziranosti, onda radim popis svega što imam u ladičarki-zamrzivaču, a pokazalo se da mi je najjednostavnije uzeti onaj flomić za white board i pisati direktno na ladičarku. Ne izgleda kao milijun dolara, ali je u kotlovnici koja je i bez toga najstroža mračna tajna naše obitelji, pa si mislim - boli me briga.
    Prednost je da pišeš, brišeš, ne tražiš papir, nema tisuće prekriženih količina, naziva, datuma. Kako promijenim, tako obrišem krpicom i napišem novo stanje.

  23. #773
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    spajalice, pa mi smo nesuđene kolegice. meni bi taj predmet bio poprilično bitan, da sam ostala. ali nisam
    meni je od toga ostalo u glavi samo ljubav prema svemu tome starog lovrica. bio mi je drag, zbilja. kako je crtao reaktore i ostalo. stari kov profesora. a s kojom ljubavlju je pricao o rezancima repice, oblik krova, jer je vec povrsina nego kod obicnih rezanaca. susenje mrkve u struji zraka. mozda mi je ipak nesto ostalo. valjda me to smrzavanje fakat nije zanimalo.

    zeljka skripta se ne sjecam, knjiga nije postojala.
    ali kao sto sam rekla ja sam bila skroz drugi smjer. mozda nesudjena kolegica zna. ona je valjda bila tzv. PI smjer.

  24. #774

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZADAR
    Postovi
    1,828

    Početno

    Danas sam u Lidlu ( inspirirana ovim topicom ) svaki artikl stoput preokrenula u ruci misleći treba li mi ili ne.
    Na blagajni sam shvatila da sam potrošila samo 50 kn , ali i da nisam kupila ništa osim večere za večeras i sutrašnjeg doručka za djecu.

  25. #775
    TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZGB
    Postovi
    4,620

    Početno

    Citiraj zeljka123 prvotno napisa Vidi poruku
    kolko to košta i kolko ih ima u paketu?
    U DM-u 15 komada od 1 litre je 9.90 kn.

  26. #776
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    je, PI. ti si , da pogodim, BI?

    u skriptarnici na faksu je bila njegova skripta, za knjigu isto ne znam. skripta i nije jako skupa, ako te baš jako zanima.
    ali to je struka, čista. tako da, može biti i naporna ako nisi u tome otprije.

    OT - meni se već dugo po glavi mota ideja dfa se zaletim do referade. onak informativno. pa se pokrenem i završim taj faks. jer ja to volim, jako, samo, eto, neke okolnosti su bile takve nekada i ja sam sve pustila kad sam došla na pola. i sad, s malo više godina i nekim drugim okolnostima, završila bi. prije svega radi sebe.

  27. #777
    astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    sunčani otok
    Postovi
    984

    Početno

    bb, go for it!

  28. #778
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    tako je, BI sam
    nego da zeljki pomognemo radi se o tzv PBF-u

    OT. odi nemas sta izgubiti, dapace samo dobiti. ako nista popi kavu u kantini.

  29. #779
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    tako je, BI sam
    nego da zeljki pomognemo radi se o tzv PBF-u

    OT. odi nemas sta izgubiti, dapace samo dobiti. ako nista popi kavu u kantini.
    i ručak u menzi. prije 10 godina pbf menza je bila među najboljim studentskim zg menzama, nonstop puna.
    viš, to čak nije OT - na iksicu je bilo prilično šparno jest :mgreen:

  30. #780
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    4,221

    Početno

    a evo i prehrambeno procesno, od Hercega.
    kao što rekoh, struka, čista struka
    http://www.pbf.unizg.hr/hr/zavodi/za...inzenjerstvo_i

  31. #781
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,492

    Početno

    mene sad kopa onaj prijatelj kojeg je netko spomenuo
    onaj što je uštedio 9 000
    čisto da podijeli koji savjet

    i netko je za pile pitao
    osjećam se pozvana podijeliti tu vještinu s onim koga zanima
    dakle, jedno pile precizno izrezati i rastranžirati tako da se odvoje svi bataci,
    pa krilca i oni mali karabatačići, pa onda bijelo meso od prsa
    kost ispod prsa na kojem ostavim ipak malo mesa i koščati dio leđa iskoristim za dvije juhe
    prsa kad se dobro ohlade (može se malo na led staviti, ljepše se reže) oštrim nožem presječem na dva dijela, lijevo i desno
    onda to budu dva debela komada prsa koji se sasvim lijepo daju podijeliti na još dva
    idealno za pohanje( jedino to jedemo pohano)
    one dijelove iznad bataka prema leđima obavezno iskoristim za saft ili rižoto ili pečem s batacima , mlinci su mi uz to mljac
    krilca i sitninu koja ostane stavim na neki paprikaš, uglavnom napravim na jušno s krumpirom na kockice
    od juhe mi uglavnom ostane mesa pa ga sasjeckam na sitno i stavim u juhu ako je drugi dio ručka slabiji
    ako je recimo juha s gris knedlama onda mi je to pregusto pa meso sasjeckam i štapnim uz začine i majonezu
    ili senf ili sl. usitnim u namaz
    onda kriške kruha pokapam s malo ulja, prepečem u pećnici 3 min. i namažem s tom piletinom...
    varijacija na temu stotinu

  32. #782
    Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    8,466

    Početno

    Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    mene sad kopa onaj prijatelj kojeg je netko spomenuo
    onaj što je uštedio 9 000
    čisto da podijeli koji savjet

    i netko je za pile pitao
    osjećam se pozvana podijeliti tu vještinu s onim koga zanima
    dakle, jedno pile precizno izrezati i rastranžirati tako da se odvoje svi bataci,
    pa krilca i oni mali karabatačići, pa onda bijelo meso od prsa
    kost ispod prsa na kojem ostavim ipak malo mesa i koščati dio leđa iskoristim za dvije juhe
    prsa kad se dobro ohlade (može se malo na led staviti, ljepše se reže) oštrim nožem presječem na dva dijela, lijevo i desno
    onda to budu dva debela komada prsa koji se sasvim lijepo daju podijeliti na još dva
    idealno za pohanje( jedino to jedemo pohano)
    one dijelove iznad bataka prema leđima obavezno iskoristim za saft ili rižoto ili pečem s batacima , mlinci su mi uz to mljac
    krilca i sitninu koja ostane stavim na neki paprikaš, uglavnom napravim na jušno s krumpirom na kockice
    od juhe mi uglavnom ostane mesa pa ga sasjeckam na sitno i stavim u juhu ako je drugi dio ručka slabiji
    ako je recimo juha s gris knedlama onda mi je to pregusto pa meso sasjeckam i štapnim uz začine i majonezu
    ili senf ili sl. usitnim u namaz
    onda kriške kruha pokapam s malo ulja, prepečem u pećnici 3 min. i namažem s tom piletinom...
    varijacija na temu stotinu
    A pile je ?kg okvirno?
    Većina ovih iz dućana je do 2kg, i to mi se ne čini baš izvedivo.

  33. #783
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,492

    Početno

    velika ušteda je racionalno korištenje sredstava za kupanje, kaladonta, šampona
    pošto se tuširam svaki dan, nema potrebe da se naljevam šakom gela već kapnem dvije kapi, učinak je isti
    kosu isto perem min. 2 puta tjedno, koristim šampon pola količine u odnosu na prije i jednako pere
    balzam za kosu ne svaki put, svaki treći, kosa mi je puno bolja i manje je beživotna a bolje sjaji, ispirem hladnijom vodom
    sad sam trudna pa nemam menstruaciju,ali inače za noć i po doma home - made uloške, platnene
    ti kupovni ulošci su me stajali pravo malo bogatstvo
    i tako, našlo se dosta stavki gdje sam uštedjela jer sam tako morala
    a ispalo da se zapravo ničega važnog nisam odrekla
    shvatila sam da i sa puno mnaje jednako funkcioniram

  34. #784
    laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,094

    Početno

    Flopice, zavidim ti.

    MM mesožder skoro sam pojede cijelo pile. Ostane bijelo meso koje iskoristim drugi dan za pileći rižoto ili umak s vrhnjem.

    Čitajući ovaj topik, odlučila sam prvo potrošiti sve hrčak zalihe i tek tada krenuti u kupnju.
    Mi mjesečno za hranu potrošimo oko 2000 kuna (s tim da nešto povrća dobijemo od svekija i mojih).

  35. #785
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,492

    Početno

    Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    A pile je ?kg okvirno?
    Većina ovih iz dućana je do 2kg, i to mi se ne čini baš izvedivo.
    tako je, pile cca 2 kg
    zašto neizvedivo?
    nas je troje pa je vjerojatno količina koju ja kuham u odnosu na tebe ipak manja...

  36. #786
    zeljka123 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    85

    Početno

    Citiraj dalmatinka prvotno napisa Vidi poruku
    Danas sam u Lidlu ( inspirirana ovim topicom ) svaki artikl stoput preokrenula u ruci misleći treba li mi ili ne.
    Na blagajni sam shvatila da sam potrošila samo 50 kn , ali i da nisam kupila ništa osim večere za večeras i sutrašnjeg doručka za djecu.
    potpisujem. Ja danas ostavila samo 3.15 kn za krumpire u dućanu. I pomalo sam se čudno osjećala s kilo robe (hrana za par obroka) i platila s željeznima.

    Curkama s pbf-a, onima diplomiranima i onima koje će to tek postati, puno hvala, volim učit nove stvari.
    bb, samo naprijed, trebamo predstavnicu domaćica na friškom izvoru znanja/informacija.

  37. #787
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,492

    Početno

    gle, ako je recimo saft za ručak, nema tu sto komada mesa ali po meni ne treba ni biti
    jer ima juha, pa recimo u saftu i mrkve i kapule i celera i i još njoke npr. kao prilog, pa obavezno salata i kruh
    to je prilična količina hrane, vjerujte

  38. #788
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,492

    Početno

    i volim kuhati grah, ječam, leću
    tu uvijek ispadne da uz malo love dobijem super zdrav i izdašan obrok
    samo uvijek stavim ili malo slanine ili nekog suhog mesa
    i neka salata uz to, odličan ručak
    Posljednje uređivanje od flopica : 28.02.2012. at 21:52

  39. #789

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    ZADAR
    Postovi
    1,828

    Početno

    Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    gle, ako je recimo saft za ručak, nema tu sto komada mesa ali po meni ne treba ni biti
    jer ima juha, pa recimo u saftu i mrkve i kapule i celera i i još njoke npr. kao prilog, pa obavezno salata i kruh
    to je prilična količina hrane, vjerujte
    Je količina , ali nutricionistički... fali bjelančevina.

  40. #790

    Datum pristupanja
    Feb 2012
    Postovi
    385

    Početno

    babyboys,ako misliš završavati fax,imaš još 1 do dvije godine ovisi o faxu,inače dobijaš sve razlike Bolonjaca.
    Požuri se.
    Taj čarobnjak s 9000kn uštede,samo prati akcije po katalozima,po njima planira tjedni jelovnik od doručka,ručka ,do večere.
    Kuhanje je svaki dan,prehrana normalna,nedjeljom kolač,ne oskudjeva ni u čemu,jedini se hrana ne baca.Znaju tko koliko mesa pojede za obrok,tipa 1 šnicla,ili 2 šnicle,to ide komadno po broju.Bit je stroga orijentacija na akcije u katalozima.Tako je kupovao i tako je uštedio tih 9000kn.Sve ja akcijski WC papir,prašak...
    Još doživljenih savjeta,kome su djeca mala,kupnja soka prije kafića,tako oni piju sokiće na slamku, a odrasli sjede i uživaju u kavi,osobito izvodivo ljeti kada su terase i djeca trčkaju okolo.Vidjela na moru,i ponekad proturim.
    Kuhanje,dosta radim s mljevenom piletinom i puretinom(ne razmišljam što je unutra),svinjetinu ne volim,a govedinu,teletinu ne smijem jesti jer mi fali laktoze i takvo meso odmah povratim,pa mi je za mljeveno jedina opcija perad.
    Špageti s mljevenom piletinom, pohane palačinke s mljevenom piletinom,mislim da bi za 3 člana bilo dovoljno 1 pakovanje koje košta 12 kn,za oba ručka.
    Sad ste me baš zaintrigirale,nikada nisam ,ali ova mjesec ću,planski po katalogu,i sve zapisivati,pa javim na kraju mjeseca kolika mi je ušteda.
    Smrzavanje povrća,krastavci odlični,naribani u vrećice i u zamrz.Paprika i rajčica za sataraš izdinstani,tako da prodinstam samo luk i gotov ručak,mahune,tikvice naribane u vrećice,očišćena paprika od koštica za filovanje,pečena smrznuta.
    Šnicle od pohanog bijelog mesa ili pureći kotleti ili file.
    Pohanje u pivskom tijestu,od 1 bijelog mesa puna zdjela šniclica,narežu se na tanko i kratko veličine prsta,odlično i klinci obožavaju.
    Preraspodjelu sredstava kod sebe vidim od kada ne hodočastim u dm svaki dan,tamo sam ostavljala hrpu novca,bez realne potrebe.
    Smanjila sam i troškove za obuću i odjeću,spoznala,konkretan primjer-bila sam na koncertu,otpala mi je peta na čizmi,još prošle godine,nisam čizmu odnijela na popravak ,imam druge kupljene iste sezone,nosila njih i još neke...i shvatila da mi uopće nisu falile.

  41. #791
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    16,612

    Početno

    Citiraj dalmatinka prvotno napisa Vidi poruku
    Je količina , ali nutricionistički... fali bjelančevina.
    pa nece se od jednog obroka tjedno, a boga mi ni dva, nesto dogoditi, zar ne? nadoknadit ces sutrasnjim ruckom.
    di bi stigla da razmisljam na takav nacin.

    kuham obicno tako da otvorim frizider i napravim po inspiraciji ono sto mogu od onog cega imam. od uvijek sam tako kuhala i patim sto dan ranije ne mogu odabrat sta cu sutradan skuhat. pa ni obuc, pa ni djetetu obuc

  42. #792
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Citiraj dalmatinka prvotno napisa Vidi poruku
    Je količina , ali nutricionistički... fali bjelančevina.
    Čovjeku treba 1 g bjelančevina po kg tjelesne mase (idealne za visinu koju imaš, ne hraniti masne stanice!), za našu obitelj to je ajmo reći 220 g bjelančevina dnevno, ajmo djeci dodat još malo, pa nek bude 250 g.
    Dio toga se namiri iz mlijeka, dio iz sira,jogurta, dio iz mesa, dio iz grahorica, dakle kroz sva tri obroka kroz dan. Tako da je vrlo teško dovesti se u situaciju da obitelji nedostaje bjelančevina.
    Višak bjelančevina se izmokri, od toga ništa. Faktički previše mesa znači opteretit bubrege i probavni sustav, a za malo jaču mokraću. A kako meso u sebi ima i masnoće, što ga više jedeš - više ga mokriš i više nezdrave masnoće unosiš u tijelo...
    Ne brigaj da će falit

  43. #793
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Postovi
    4,570

    Početno

    Inače, za pile-skeptike, i ja imam tu foru s više jela od jednog pileta, više manje kao Flopica.
    Meni je jako izdašno pola fileta pirjati na luku i mrkvi, zgusnuti gustinom, začiniti i time puniti lisnato tijesto. Bude predobro.
    Ili nasjeckati oko 300 g svinjetine i oko 250 g gljiva na luku, mrkvi i celeru, i ukuhati svoje domaće knedle, ili gotovu paštu ili krumpir. Taj obrok ne košta više od 20 kn, a svi ga obožavaju.
    Ja volim da su obroci raznoliki, često radim guste krem-juhe (krumpirić, luk i povrće ili gljive po izboru) koje su same po sebi obrok (posebno kad djeca dodaju kiselo vrhnje unutra), komadić mesa ili u saftu ili sam, pa uz to ugljikohidrat (njoke, krumpir, pašta, riža), varivo od povrća (grašak, tikvice, gljive, mrkva... ma bilo što) i onda još salata. Ako ima i koji kolačić - nema šanse da ikome išta fali, dapače. Mene ubijaju obroci mesina-krumpir, ni ne jede mi se to.

  44. #794
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    ajme, vi ste na 16. stranici

    Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    pa gledaj na tu tjesteninu ovako, da netko ipak ima (financijske) razloge da kupovinu malo podeblja količinom.
    ja kupujem integralno tijesto. po redovnoj cijeni uzet ću jedno pakiranje, dakle samo ako mi treba.
    kada naiđem da netko nudi npr. integralnu misuru 2, 3 kune jeftiniju, a bome ću je kupiti bar 2 paketa više, iako ću možda potrošiti tek za 2, 3 tjedna.
    majke mi mi dođe milo dati za paket 8, 9 umjesto 13 kuna i ja tu više vidim dobru računicu, nego nepromišljenu zalihu, šta ja znam
    isto i paradajz u tetrapaku.

    što se tiče materijala za kolače...
    obzirom da ne kupujem kekse, čokoladu rijetku ali pečem domaće kekse i kolače na tjednoj bazi, gotovo u svakom trenutku imam materijala za ispeći neki kolač.
    mene jedino toliki ocat kod peterlin muči
    ja sam danas u Konzumu kupila dva ulja, litra 10 kuna
    bilo još pola boce kod kuće, htjela kupiti jedno, ali kad sam vidjela cijenu, odmah sam kupila dva
    istina, nije Zvijezdino nego ono Dijamant, ali piše zemlja porijekla Hrvatska pa sam uzela (zna li netko, je li to neko strano ulje pa sekod nas samo pakira, ili?)
    isto sam tako neki dan uzela neko maslinovo ulje koje je bilo na akciji
    inače, nikada ne kupujem na akcijama s namjerom nego ako naletim na nešto što inače kupujemo, a znatno je jeftinije
    brašna uvijek imam zaliha, ali to se odnosi na to da k upujem velika pakiranja bijelog glatkog i polubijelog jer me izađe jeftinije

    što se tiče kupovanja hrane, subotom idem na pijac gdje kupujem 6 litara mljieka, 10 jaja (često podebljam preko tjedna s onim iz trgovine), putar i svježi sir po potrebi (zavisno od toga kakve kolače ili dizano pečem taj tjedan)
    povrće za cijeli tjedan me dođe oko 70 do 100 kuna i prema tome što imam u frižideru kuham
    ok, kod nas nema takvih neplaniranih ručkova kao kod apricot, a prilagođavam se tome kako MM radi (a radi svakako, nekad dođe kući u deset ujutro, nekada ide raditi tek u pola četiri popopdne, sutra ga nema doslovno cijeli dan i tako)
    ponedjeljkom jedemo lagano (uglavnom kakvu tjesteninu), utorkom uglavnom ribu s krumpirom i povrćem na lešo, srijedom opet nešto bezmesno (pohani sir, grah...), četvrtkom meso, petkom ribu, subotom pizzu, sirnicu, pole krumpira, špinat..., nedjeljom kod staraca klasični ručak s juhom, mesom i pireom), gledam da mi se ne zareda isto jelo dan za danom (ono, dva dana za redom tijesto ili krumpir ili riža ili meso...)

  45. #795
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    jaja u šparu su 9,99 kn. nekad budu na akciji 30 kom 24 kn.
    kila veronikinog maslaca je bila 40 kn, ja kupim, raskomadam i na led. dura više od mjesec dana ta kila jer koristim više maslinovog nego maslaca (ulje dobijam, nije ni to mala stavka)
    moji hoće samo čvrsti jogurt - kantica od dukata je 9,90 900 grama
    vrhnje kupim samo ako mi bašbaš treba, a i onda robnu marku
    tjestenina šparova je kg 7 kn - nama je to za dvaput

    jedemo jako puno piletine - kila bataka je 24 kn, opet za dvaput nam je to, uz prilog

    prašak kupim, rekla sam, tri kg svakih 3 mjeseca, omekšivač dvaput godišnje, ali to je onda tipa 50 kn više na ukupni budžet.

    i nije nam, nešto drastično opala kvaliteta prehtrane. kuham raznoliko, sve su skupine namirnica zastupljene.
    kriterije sam spustila na način da ne dam 30 kn za kilu jabuka u bio i bio, nego 4 kn kumici na placu. i vrlo jednostavno živim s tim.
    a da ne pričamo da je i cijelo pile u trgovini oko 23, 24 kune (barem kad sam kupovala u trgovini), a od toga imaš za barem tri ručka
    ja kao omekšivač koristim alkoholni ocat i sve pet, roba normalna

    i svi ti gelovi, šamponi i to što spominjete, za mene je to bacanje novaca... ok ako netk baš ima problema sa žlijezdama (iako smatram da se to ne riješava na taj način), ali ja sapun uopće ne koristim, MM koristi neki Konzuum gel za tuširanje, ne koristim ni losione, šampon neki normalni, regenerator je jabučni ocat, sapuni za ruke su isto neki od litre
    sredstva za čišćenje soda bikarbona, ocat

    ma, meni je presmiješno kad vidim sva ona sredstva za čišćenje - vlažne maramice, pronta, ova ona sranja - osim što ti zauzima mjesto, košta - topla voda (parketar mi je rekao da je voda najbolje sredstvo za čišćenje parketa) i to je to, pa onda one fore koje ti oboje vodu u wc kotliću - bacanje novaca... ja u svojoj školjci nemam ništa, čak ni onu viseću glupost - neće meni ništa očisitit ni smrad ni kamenac ako ne uzmem spužvicu i gurnem ju u wc - nemam ni kamenca ni prljavštine, a ni ne smrdi (osim kad se netko ne istomberi, ali tada i tako ništa ne pomaže)

    i da, to što spominjete doručke, večere...
    MM kad je ujutro kod kuće, jede griz ako pravim M, ako ne to, onda jede neke kekse, kolače, a ja jedem kruh uz kavu
    ručamo prilično obilno
    večeramo ono što je ostalo od ručka (M. i ja) ili opet neki kruh sa sirom ili slaninom/pršutom ako želimo nešto jače, možda jaje, M. nekada pravim žgance s povrćem, uvijek ima i nekih kifli napravljenih na četverodnevnoj bazi
    nema pretjerivanja i izmišljanja
    dobro, bude iznimaka pa smo tako neki dan pravili ćevape za večeru (za ručak je bila neka juha i riža s prženim povrćem (mahune i brokule) i kupus salata)
    MM nosi klopu na posao kada radi ujutro, taj tjedan ponedjeljkm napravim kifle (kupus kifle - nema kupusa, samo se tao zovu jer se listaju) i to nosi cijeli tjedan, istina da u petak već budu suhe, ali on se ne žali
    eventualno si kupi još kavu iz automata

  46. #796
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Ja kupujem u sezoni - bolje mi je povrće kad je sezonsko nego kupovati iz stalenika, pa si zamrznem, ponekad i termički obradim, da mi bude lakše. To mi je super za dane kad se žurim - npr. ako imam zamrznute papriike nafilam ih za minuticu (još se lakše filaju kad su zamrznute). Narežem paradajze, tikvice, patlidžane, tikve, bundeve i onda samo dodam u jelo, to obožavam. Je da ih se nagulim u sezoni, ali često i ne gulim odmah hrpetinu nego cijelu sezonu malo po malo, kako mi se da.
    Ljetost sam kupila deset kg tikvica po 3 kn, zadnji paketić sam potrošila prije nekoliko dana, za pizzu. Da ih kupiš sada - ili zamrznuto, ispadnu gotovo pet puta skuplje.
    tako sam i ja, od kuhanog paradajza (imamo još samo 8 litara, a onda ću morati kupovni) do tikvica
    na žalost, zbog suše sam imala malo svog povrća, ali sam kupovala u sezoni sve što se da zamrznuti, od mahuna, tikvica, pradajza... zbog toga smo i zamrzivač kupili (dobro, i zbog pilića koje kupujemo do šogorice), klipova kukuruza
    ako Bog da, ove će godine biti bolje što se vrta tiče pa ćemo valjda i na hrani uštedjeti

  47. #797
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je super ideja
    zauzet će 5 puta manje prostora

    daj još neke tipstriks za zamrzavanje
    evo ako ja smijem
    kad pravim šufnudle, uvijek ih bude previše pa onda ono što ostane, stavim na pobrašnjenu tacnu i u zamrzivač
    kad se zamrzne, stavim u vrećicu i onda mogu uzeti koliko hoću

    nekada ako nečega zamrzavam manje, stavim dvije hrpice u istu vrećicu, a odvojim gumicom i to tako da ne vežem nego samo nataknem gumicu (recimo kupim meso, narežem na komadiće za perkelt ili na šnicle), stavim jedan dio u vrećicu, nataknem malu gumicu, a drugi dio u gornji dio vrećice i onda zatvorim gumicom - štedim mjesto u frižideru, štedim vrećicu (ok, to je minimalna ušteda), a i ne baca se tih vrećica previše
    slično radim i s povrćem koje se može tako zamrzavati, a ako se dogodi da se nešto zgvali, jednostavno opalim s tim po podu pa se razbije, a ploškice tikvica odvajam nožem

  48. #798
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj disciplina prvotno napisa Vidi poruku
    frendica mi ovako zamrzava peršin
    natrpa ih u posudice za led, prelije vodom pa kad kuha juhu samo ubaci kockicu smrznutog peršina
    morat ću se aktivirati oko vrta malo.
    uf, jedva čekam proljeće
    ja peršin narežem na sitno, stavim u posudicu (od sira, kajmaka... koju god s poklopcem) i strpam u frižider
    kako peršin bude mokar, fino se zamrzne i bude onako, hrskavo zaleđen
    uzmem koliko mi treba, žličicom - mi ga koristimo kod prelijeva s maslinovim uljem i bijelim lukom

  49. #799
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,492

    Početno

    Citiraj dalmatinka prvotno napisa Vidi poruku
    Je količina , ali nutricionistički... fali bjelančevina.
    nisam primjetila zastoje u razvoju

  50. #800
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    6,492

    Početno

    a kombinacija pečeno meso i krumpir
    bolje da ne govorim svoje mišljenje
    to je kod mene na meniju cca 2 puta mjesečno, ako

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •