i ja tako, dušu dale za to, mogu i obične plastične čašice...izvadiš, pustiš minutu i samo sklizne van
a ako ima više tekućeg materijala za smrznuti tipa šalše, juhe onda stavim u plastičnu zdjelicu, čekam da se smrzne, prebacim u plastičnu vrećicu, obilježim markerom i ne zauzima skoro ništa mjesta...
ja bih inače krepala bez škrinje..na tragu sam ifigenije, imam sortirano po plastičnim posudicama u vrećicama za zamrzavanje (uz to što je i otkad je i koliko je smrznuto) povrće , voće, meso, kolači...
od nekog tko je sklon kreativnom neredu izdresirala sam se do toga da ljudima izgledam opsesivna s kutijicama i popisanim i sortiranim stvarima...
smrzavam sve što se smrznuti da.. kod mene se uglavnom ništa ne baca, ni od ručka ni iz vrta...
ako ostane juhe smrznem je, šalšu nekad namjerno radim u većoj količini, pa je smrznem za dane žurbe s ručkom...
jedini je problem u cijeloj priči zamrzavanja, da mora biti red i da se to što se smrzne ne zaboravi i upotrijebi u što kraćem roku...ono, smrznuti hrčak sindrom
e radi ladičarke moram neki način kontrole uvest: datum na vrecicu pisat ili dnevnik ulaz-izlaz-saldo tog i tog.
Ifigenija, interesira me (a mogu i drugi odgovoriti) da li blanširaš povrće? I, za nas malo bolje domaćice, molim objašnjenje zašto se uopće povrće blanšira, i koje se povrće može spremiti u škrinju i bez toga? Ja sam do sad sve što sam zamrzavala stavljala svježe u škrinju, jedino sam mahune i špinat blanširala, a i to po inerciji, zato jer tako radi moja mama.
ja rajčice ne blanširam, fino direkt iz vrta, oprane, osušene u škrinju... vadiš ih ko balote, režeš za šalšu, baciš cijele u juhu i po potrebi, smrznute se prekrasno režu...
moji trikovi za zamrzavanje:
sve tekuce, polutekuce i sl. (temeljci, salse, mljeveno meso, spinat i sl.) zamrzavam u zip plasticnim vrecicama. ulijem tekucinu, zatvorim vrecicu, stavim na ravno, ali tako da bude tanko, dakle na stranicu vrecice, otvorim par mm zip, izbacim zrak.
dobijem tanke plocice, koje ako zelim brzo odmznem, jer je tanko, ako mi je previse, malo lupim po stolu, razlomi mi se u komadice i uzmem koliko zelim (ovo radim sa paradajzom kuhanim)
ostalo sto je komadno, kako je navela ifi, svaki komad zamrznem odvojeno, smrznuto trpam opet u zip vrecice i koristim, onoliko koliko mi treba.
snicle koje zamravam, zamrzavam uvijek da mi je svaka odvojena.
za one koji slucajno pitaju sta mi je zip vrecica evo jedne
kupujem ih u Dm, Muelleru i sl.
nisam ifi, ali studirala na faksu, na kojem je bilo i kolegiji procesi u prehrambenoj tehnologiji, koji mene nije previse zanimao, jer jelte bila sam drugi smjer. sjecam se da su nam objasanjvali zasto se mora blansirati. ne mora sve ali se sjecam da mahunarke moraju, jer na taj nacin postanu mekse. dalje ne bi jer stvarno me to nije bas pretjerano zanimalo. ko je tad mislio da cu ipak biti i domacica.
Koliko ja znam, a to je malo, povrće se prije smrzavanja blanšira zato da ne omekša, ne promijeni boju, ukratko da se ne 'pokvari' u zamrzivaču.
[QUOTE=spajalica;2082794]...koji slucajno pitaju sta mi je zip vrecica ...QUOTE]
kolko to košta i kolko ih ima u paketu?
spajalice, pa mi smo nesuđene kolegice. meni bi taj predmet bio poprilično bitan, da sam ostala. ali nisam
Kad sam u naletu organiziranosti, onda radim popis svega što imam u ladičarki-zamrzivaču, a pokazalo se da mi je najjednostavnije uzeti onaj flomić za white board i pisati direktno na ladičarku. Ne izgleda kao milijun dolara, ali je u kotlovnici koja je i bez toga najstroža mračna tajna naše obitelji, pa si mislim - boli me briga.
Prednost je da pišeš, brišeš, ne tražiš papir, nema tisuće prekriženih količina, naziva, datuma. Kako promijenim, tako obrišem krpicom i napišem novo stanje.
meni je od toga ostalo u glavi samo ljubav prema svemu tome starog lovrica. bio mi je drag, zbilja. kako je crtao reaktore i ostalo. stari kov profesora. a s kojom ljubavlju je pricao o rezancima repice, oblik krova, jer je vec povrsina nego kod obicnih rezanaca. susenje mrkve u struji zraka. mozda mi je ipak nesto ostalo. valjda me to smrzavanje fakat nije zanimalo.
zeljka skripta se ne sjecam, knjiga nije postojala.
ali kao sto sam rekla ja sam bila skroz drugi smjer. mozda nesudjena kolegica zna. ona je valjda bila tzv. PI smjer.
Danas sam u Lidlu ( inspirirana ovim topicom ) svaki artikl stoput preokrenula u ruci misleći treba li mi ili ne.
Na blagajni sam shvatila da sam potrošila samo 50 kn , ali i da nisam kupila ništa osim večere za večeras i sutrašnjeg doručka za djecu.
je, PI. ti si , da pogodim, BI?
u skriptarnici na faksu je bila njegova skripta, za knjigu isto ne znam. skripta i nije jako skupa, ako te baš jako zanima.
ali to je struka, čista. tako da, može biti i naporna ako nisi u tome otprije.
OT - meni se već dugo po glavi mota ideja dfa se zaletim do referade. onak informativno. pa se pokrenem i završim taj faks. jer ja to volim, jako, samo, eto, neke okolnosti su bile takve nekada i ja sam sve pustila kad sam došla na pola. i sad, s malo više godina i nekim drugim okolnostima, završila bi. prije svega radi sebe.
tako je, BI sam
nego da zeljki pomognemo radi se o tzv PBF-u
OT. odi nemas sta izgubiti, dapace samo dobiti. ako nista popi kavu u kantini.
a evo i prehrambeno procesno, od Hercega.
kao što rekoh, struka, čista struka
http://www.pbf.unizg.hr/hr/zavodi/za...inzenjerstvo_i
mene sad kopa onaj prijatelj kojeg je netko spomenuo
onaj što je uštedio 9 000
čisto da podijeli koji savjet
i netko je za pile pitao
osjećam se pozvana podijeliti tu vještinu s onim koga zanima
dakle, jedno pile precizno izrezati i rastranžirati tako da se odvoje svi bataci,
pa krilca i oni mali karabatačići, pa onda bijelo meso od prsa
kost ispod prsa na kojem ostavim ipak malo mesa i koščati dio leđa iskoristim za dvije juhe
prsa kad se dobro ohlade (može se malo na led staviti, ljepše se reže) oštrim nožem presječem na dva dijela, lijevo i desno
onda to budu dva debela komada prsa koji se sasvim lijepo daju podijeliti na još dva
idealno za pohanje( jedino to jedemo pohano)
one dijelove iznad bataka prema leđima obavezno iskoristim za saft ili rižoto ili pečem s batacima , mlinci su mi uz to mljac
krilca i sitninu koja ostane stavim na neki paprikaš, uglavnom napravim na jušno s krumpirom na kockice
od juhe mi uglavnom ostane mesa pa ga sasjeckam na sitno i stavim u juhu ako je drugi dio ručka slabiji
ako je recimo juha s gris knedlama onda mi je to pregusto pa meso sasjeckam i štapnim uz začine i majonezu
ili senf ili sl. usitnim u namaz
onda kriške kruha pokapam s malo ulja, prepečem u pećnici 3 min. i namažem s tom piletinom...
varijacija na temu stotinu
velika ušteda je racionalno korištenje sredstava za kupanje, kaladonta, šampona
pošto se tuširam svaki dan, nema potrebe da se naljevam šakom gela već kapnem dvije kapi, učinak je isti
kosu isto perem min. 2 puta tjedno, koristim šampon pola količine u odnosu na prije i jednako pere
balzam za kosu ne svaki put, svaki treći, kosa mi je puno bolja i manje je beživotna a bolje sjaji, ispirem hladnijom vodom
sad sam trudna pa nemam menstruaciju,ali inače za noć i po doma home - made uloške, platnene
ti kupovni ulošci su me stajali pravo malo bogatstvo
i tako, našlo se dosta stavki gdje sam uštedjela jer sam tako morala
a ispalo da se zapravo ničega važnog nisam odrekla
shvatila sam da i sa puno mnaje jednako funkcioniram
Flopice, zavidim ti.
MM mesožder skoro sam pojede cijelo pile. Ostane bijelo meso koje iskoristim drugi dan za pileći rižoto ili umak s vrhnjem.
Čitajući ovaj topik, odlučila sam prvo potrošiti sve hrčak zalihe i tek tada krenuti u kupnju.
Mi mjesečno za hranu potrošimo oko 2000 kuna (s tim da nešto povrća dobijemo od svekija i mojih).
potpisujem. Ja danas ostavila samo 3.15 kn za krumpire u dućanu. I pomalo sam se čudno osjećala s kilo robe (hrana za par obroka) i platila s željeznima.
Curkama s pbf-a, onima diplomiranima i onima koje će to tek postati, puno hvala, volim učit nove stvari.
bb, samo naprijed, trebamo predstavnicu domaćica na friškom izvoru znanja/informacija.
gle, ako je recimo saft za ručak, nema tu sto komada mesa ali po meni ne treba ni biti
jer ima juha, pa recimo u saftu i mrkve i kapule i celera i i još njoke npr. kao prilog, pa obavezno salata i kruh
to je prilična količina hrane, vjerujte
i volim kuhati grah, ječam, leću
tu uvijek ispadne da uz malo love dobijem super zdrav i izdašan obrok
samo uvijek stavim ili malo slanine ili nekog suhog mesa
i neka salata uz to, odličan ručak
Posljednje uređivanje od flopica : 28.02.2012. at 21:52
babyboys,ako misliš završavati fax,imaš još 1 do dvije godine ovisi o faxu,inače dobijaš sve razlike Bolonjaca.
Požuri se.
Taj čarobnjak s 9000kn uštede,samo prati akcije po katalozima,po njima planira tjedni jelovnik od doručka,ručka ,do večere.
Kuhanje je svaki dan,prehrana normalna,nedjeljom kolač,ne oskudjeva ni u čemu,jedini se hrana ne baca.Znaju tko koliko mesa pojede za obrok,tipa 1 šnicla,ili 2 šnicle,to ide komadno po broju.Bit je stroga orijentacija na akcije u katalozima.Tako je kupovao i tako je uštedio tih 9000kn.Sve ja akcijski WC papir,prašak...
Još doživljenih savjeta,kome su djeca mala,kupnja soka prije kafića,tako oni piju sokiće na slamku, a odrasli sjede i uživaju u kavi,osobito izvodivo ljeti kada su terase i djeca trčkaju okolo.Vidjela na moru,i ponekad proturim.
Kuhanje,dosta radim s mljevenom piletinom i puretinom(ne razmišljam što je unutra),svinjetinu ne volim,a govedinu,teletinu ne smijem jesti jer mi fali laktoze i takvo meso odmah povratim,pa mi je za mljeveno jedina opcija perad.
Špageti s mljevenom piletinom, pohane palačinke s mljevenom piletinom,mislim da bi za 3 člana bilo dovoljno 1 pakovanje koje košta 12 kn,za oba ručka.
Sad ste me baš zaintrigirale,nikada nisam ,ali ova mjesec ću,planski po katalogu,i sve zapisivati,pa javim na kraju mjeseca kolika mi je ušteda.
Smrzavanje povrća,krastavci odlični,naribani u vrećice i u zamrz.Paprika i rajčica za sataraš izdinstani,tako da prodinstam samo luk i gotov ručak,mahune,tikvice naribane u vrećice,očišćena paprika od koštica za filovanje,pečena smrznuta.
Šnicle od pohanog bijelog mesa ili pureći kotleti ili file.
Pohanje u pivskom tijestu,od 1 bijelog mesa puna zdjela šniclica,narežu se na tanko i kratko veličine prsta,odlično i klinci obožavaju.
Preraspodjelu sredstava kod sebe vidim od kada ne hodočastim u dm svaki dan,tamo sam ostavljala hrpu novca,bez realne potrebe.
Smanjila sam i troškove za obuću i odjeću,spoznala,konkretan primjer-bila sam na koncertu,otpala mi je peta na čizmi,još prošle godine,nisam čizmu odnijela na popravak ,imam druge kupljene iste sezone,nosila njih i još neke...i shvatila da mi uopće nisu falile.
pa nece se od jednog obroka tjedno, a boga mi ni dva, nesto dogoditi, zar ne? nadoknadit ces sutrasnjim ruckom.
di bi stigla da razmisljam na takav nacin.
kuham obicno tako da otvorim frizider i napravim po inspiraciji ono sto mogu od onog cega imam. od uvijek sam tako kuhala i patim sto dan ranije ne mogu odabrat sta cu sutradan skuhat. pa ni obuc, pa ni djetetu obuc![]()
Čovjeku treba 1 g bjelančevina po kg tjelesne mase (idealne za visinu koju imaš, ne hraniti masne stanice!), za našu obitelj to je ajmo reći 220 g bjelančevina dnevno, ajmo djeci dodat još malo, pa nek bude 250 g.
Dio toga se namiri iz mlijeka, dio iz sira,jogurta, dio iz mesa, dio iz grahorica, dakle kroz sva tri obroka kroz dan. Tako da je vrlo teško dovesti se u situaciju da obitelji nedostaje bjelančevina.
Višak bjelančevina se izmokri, od toga ništa. Faktički previše mesa znači opteretit bubrege i probavni sustav, a za malo jaču mokraću. A kako meso u sebi ima i masnoće, što ga više jedeš - više ga mokriš i više nezdrave masnoće unosiš u tijelo...
Ne brigaj da će falit![]()
Inače, za pile-skeptike, i ja imam tu foru s više jela od jednog pileta, više manje kao Flopica.
Meni je jako izdašno pola fileta pirjati na luku i mrkvi, zgusnuti gustinom, začiniti i time puniti lisnato tijesto. Bude predobro.
Ili nasjeckati oko 300 g svinjetine i oko 250 g gljiva na luku, mrkvi i celeru, i ukuhati svoje domaće knedle, ili gotovu paštu ili krumpir. Taj obrok ne košta više od 20 kn, a svi ga obožavaju.
Ja volim da su obroci raznoliki, često radim guste krem-juhe (krumpirić, luk i povrće ili gljive po izboru) koje su same po sebi obrok (posebno kad djeca dodaju kiselo vrhnje unutra), komadić mesa ili u saftu ili sam, pa uz to ugljikohidrat (njoke, krumpir, pašta, riža), varivo od povrća (grašak, tikvice, gljive, mrkva... ma bilo što) i onda još salata. Ako ima i koji kolačić - nema šanse da ikome išta fali, dapače. Mene ubijaju obroci mesina-krumpir, ni ne jede mi se to.
ajme, vi ste na 16. stranici
ja sam danas u Konzumu kupila dva ulja, litra 10 kuna
bilo još pola boce kod kuće, htjela kupiti jedno, ali kad sam vidjela cijenu, odmah sam kupila dva
istina, nije Zvijezdino nego ono Dijamant, ali piše zemlja porijekla Hrvatska pa sam uzela (zna li netko, je li to neko strano ulje pa sekod nas samo pakira, ili?)
isto sam tako neki dan uzela neko maslinovo ulje koje je bilo na akciji
inače, nikada ne kupujem na akcijama s namjerom nego ako naletim na nešto što inače kupujemo, a znatno je jeftinije
brašna uvijek imam zaliha, ali to se odnosi na to da k upujem velika pakiranja bijelog glatkog i polubijelog jer me izađe jeftinije
što se tiče kupovanja hrane, subotom idem na pijac gdje kupujem 6 litara mljieka, 10 jaja (često podebljam preko tjedna s onim iz trgovine), putar i svježi sir po potrebi (zavisno od toga kakve kolače ili dizano pečem taj tjedan)
povrće za cijeli tjedan me dođe oko 70 do 100 kuna i prema tome što imam u frižideru kuham
ok, kod nas nema takvih neplaniranih ručkova kao kod apricot, a prilagođavam se tome kako MM radi (a radi svakako, nekad dođe kući u deset ujutro, nekada ide raditi tek u pola četiri popopdne, sutra ga nema doslovno cijeli dan i tako)
ponedjeljkom jedemo lagano (uglavnom kakvu tjesteninu), utorkom uglavnom ribu s krumpirom i povrćem na lešo, srijedom opet nešto bezmesno (pohani sir, grah...), četvrtkom meso, petkom ribu, subotom pizzu, sirnicu, pole krumpira, špinat..., nedjeljom kod staraca klasični ručak s juhom, mesom i pireom), gledam da mi se ne zareda isto jelo dan za danom (ono, dva dana za redom tijesto ili krumpir ili riža ili meso...)
a da ne pričamo da je i cijelo pile u trgovini oko 23, 24 kune (barem kad sam kupovala u trgovini), a od toga imaš za barem tri ručka
ja kao omekšivač koristim alkoholni ocat i sve pet, roba normalna
i svi ti gelovi, šamponi i to što spominjete, za mene je to bacanje novaca... ok ako netk baš ima problema sa žlijezdama (iako smatram da se to ne riješava na taj način), ali ja sapun uopće ne koristim, MM koristi neki Konzuum gel za tuširanje, ne koristim ni losione, šampon neki normalni, regenerator je jabučni ocat, sapuni za ruke su isto neki od litre
sredstva za čišćenje soda bikarbona, ocat
ma, meni je presmiješno kad vidim sva ona sredstva za čišćenje - vlažne maramice, pronta, ova ona sranja - osim što ti zauzima mjesto, košta - topla voda (parketar mi je rekao da je voda najbolje sredstvo za čišćenje parketa) i to je to, pa onda one fore koje ti oboje vodu u wc kotliću - bacanje novaca... ja u svojoj školjci nemam ništa, čak ni onu viseću glupost - neće meni ništa očisitit ni smrad ni kamenac ako ne uzmem spužvicu i gurnem ju u wc - nemam ni kamenca ni prljavštine, a ni ne smrdi (osim kad se netko ne istomberi, ali tada i tako ništa ne pomaže)
i da, to što spominjete doručke, večere...
MM kad je ujutro kod kuće, jede griz ako pravim M, ako ne to, onda jede neke kekse, kolače, a ja jedem kruh uz kavu
ručamo prilično obilno
večeramo ono što je ostalo od ručka (M. i ja) ili opet neki kruh sa sirom ili slaninom/pršutom ako želimo nešto jače, možda jaje, M. nekada pravim žgance s povrćem, uvijek ima i nekih kifli napravljenih na četverodnevnoj bazi
nema pretjerivanja i izmišljanja
dobro, bude iznimaka pa smo tako neki dan pravili ćevape za večeru (za ručak je bila neka juha i riža s prženim povrćem (mahune i brokule) i kupus salata)
MM nosi klopu na posao kada radi ujutro, taj tjedan ponedjeljkm napravim kifle (kupus kifle - nema kupusa, samo se tao zovu jer se listaju) i to nosi cijeli tjedan, istina da u petak već budu suhe, ali on se ne žali
eventualno si kupi još kavu iz automata
tako sam i ja, od kuhanog paradajza (imamo još samo 8 litara, a onda ću morati kupovni) do tikvica
na žalost, zbog suše sam imala malo svog povrća, ali sam kupovala u sezoni sve što se da zamrznuti, od mahuna, tikvica, pradajza... zbog toga smo i zamrzivač kupili (dobro, i zbog pilića koje kupujemo do šogorice), klipova kukuruza
ako Bog da, ove će godine biti bolje što se vrta tiče pa ćemo valjda i na hrani uštedjeti
evo ako ja smijem
kad pravim šufnudle, uvijek ih bude previše pa onda ono što ostane, stavim na pobrašnjenu tacnu i u zamrzivač
kad se zamrzne, stavim u vrećicu i onda mogu uzeti koliko hoću
nekada ako nečega zamrzavam manje, stavim dvije hrpice u istu vrećicu, a odvojim gumicom i to tako da ne vežem nego samo nataknem gumicu (recimo kupim meso, narežem na komadiće za perkelt ili na šnicle), stavim jedan dio u vrećicu, nataknem malu gumicu, a drugi dio u gornji dio vrećice i onda zatvorim gumicom - štedim mjesto u frižideru, štedim vrećicu (ok, to je minimalna ušteda), a i ne baca se tih vrećica previše
slično radim i s povrćem koje se može tako zamrzavati, a ako se dogodi da se nešto zgvali, jednostavno opalim s tim po podu pa se razbije, a ploškice tikvica odvajam nožem
ja peršin narežem na sitno, stavim u posudicu (od sira, kajmaka... koju god s poklopcem) i strpam u frižider
kako peršin bude mokar, fino se zamrzne i bude onako, hrskavo zaleđen
uzmem koliko mi treba, žličicom - mi ga koristimo kod prelijeva s maslinovim uljem i bijelim lukom
a kombinacija pečeno meso i krumpir
bolje da ne govorim svoje mišljenje
to je kod mene na meniju cca 2 puta mjesečno, ako