I kod nas je najmanji najgladniji. Uvijek gleda ko je dobio vise od njega. Pa trazi repete tri puta.
I kod nas je najmanji najgladniji. Uvijek gleda ko je dobio vise od njega. Pa trazi repete tri puta.
[QUOTE=Mima;2083711]Mi ne dobijemo ništa, niti zrno žita.
Kad se uzme u obzir to + to da puno jedemo (jedno pile za tri dana, mogu se samo nasmijati) nije niti čudno da puno trošimo na hranu.[/QUOTE
Mima jedno pile za nas troje u tri dana vjeruj mi nije SF
jedino ako je pile pečeno, a kupljeno recimo tako gotovo e i mi to smažemo u jednom
ali ja zato to kupujem samo ako se baš poželimo i ako mi je hića
sad razmišljam jesmo mi stvarno gladni jer ispada da jedina ja tako raspoređujem
ma nismo, doista nismo
kući jedemo i doručak i večeru, nema limita koliko će tko pojesti
samo što očito nismo od velikih količina
ja imam po min. 4 obroka dnevno, s tim da i između nešto pojedem
samo nikada ne kuham te neke obroke od kilo mesa, mene želudac od toga boli
Znate što nas spašava?
To što MM na poslu ima pravi obrok. Gazda plaća (zato daje male plaće). Ali to je baš ručak, i u popriličnim količinama.
Zato MM doma jede normalne količine. Kad nije imao plaćeni obrok nego neke sendviče i jogurte doma bi pojeo npr i po 4 punjene paprike.
A klinci su još mali. Oni jedva jedan šnicl zajedno pojedu. I onda to traje.
B-free dan
Podsjetnik provjere obračuna danas dobivene kamate za veljaču (za nematematičare)
iznos oročenja x stopa / dana u godini x broj dana na oročenju = danas pripisana kamata
1000 Kn x 3,25% / 365 x 17 = 1,51 Kn
Primjer:
1000 kn oročeno dana 13.02.2012.
Posljednje uređivanje od zeljka123 : 01.03.2012. at 08:29
Cubana vidiš, ima istine u tome
mm isto često zna na poslu nešto pojesti
sad si mi srušila iluziju da sam ja čarobnica u kuhinji, umjetnica koja iz ničega stvara nešto
a tako sam se lijepo ufurala u to pile u tri čina...
Posljednje uređivanje od flopica : 01.03.2012. at 08:30
Baš hvala što si nas podsjetila.
Eto, novci mi na računu cca tjedan dana i napravili su cca 1 euro.![]()
Još i to što djeca jedu u vrtiću puno znači. Oni i kod kuće ručaju, ali ne previše i ne brinem se da svaki dan mora biti nešto sa žlicom, jer znam da tamo pojedu.
Dijete i ja imamo sve obroke i međuobroke doma (dolazim doma na gablec), a MM ruča na poslu oko 12, ali kad dođe doma opet ruča.
ma flopice, nemaš samo ti pile u tri čina. i kod mene je tako.
a meso u vindiji - pileći bataci 24 kn/kg, krila 24 kn/kg, prsa bez kosti 45 kn/kg, prsa sa kosti 27 kn/kg, pureće meso za gulaš (nasjeckani file zabatka ili prsa) 46 kn/kg, pureća prsa su prošli tjedan bila po 57 kn/kg. imaju i ona panirana čuda u vrećicama koja ja ne kupujem, ali kaže mi frendica da su jeftinija. naresci su isto jeftiniji nego u dućanu. mm jede hrenovke dosta često, kod njih su 24 kn /kg, u šparu iste te 33 kn.
meni je u zadnje vrijeme, jer mi je aktualno, zapelo za oko da je 0,5 l čokoladnog mlijeka kod njih 5,50 kn, u svim dućanima i do 10. litra je nešto manje od 10 kn . (meni je to sad bitno jer mi za mučnine paše samo čokoladno mlijeko)
uglavnom, ja sam zaključila da se isplati.
na dolcu dva ili čak tri, u zatvorenom dijelu tamo gdje su mesnice, jedan je gore di je perad i sir. u harmici. dućan ka takav na ćošku draškovićeve i jurišićeve. ali mislim da ima na svakom placu barem kiosk.
i na kvatriću i u utrinama. na placu.
u 15 dana na b freeju dobila 5 kn
lijepo je vidjet neki pomak... :D
flopice, ne sekiraj se, kod nas je isto tako
od jednog bijelog mesa (jedne strane), napravim rižoto koji, uz juhu, ne pojedemo
i još muž viče kako mu je previše mesa
drugo bijelo meso nakratko zamrznem, pa tanko narežem na ploškice (mesoreznicom) i onda s povrćem u woku
bataci i krila na paprikaš
ako kupujem domaće pile, pa imam i nogice i vrat i sve one priloge, onda i juha
tako da i mi imamo od jednog pileta nekoliko dobrih obroka
i jasno mi je da mnogi misle kako smo gladni
jer vidimo koliko drugi jedu
ali valjda je stvar metabolizma, navike...
svatko kako mu paše
uf, ja sam ovaj mjesec ( i iduči ) totalno zaglibila s kreditnim karticama (a još uz to i adaptiramo stančić)
i pojma nemam kako ću se izvuć iz g****a!!
ne tražim savjet ( ali ako imate koji rado ću pročitati) samo se jadam!![]()
ma znam, taman sam ovo lito se riješila kreditne kartice i dugova i bila sam sva sretna i ponosna! onda je MM ostao bez posla, dva mjeseca bez plaće, došao Božić i Nova, ja opet uzmi karticu i eto nije mi dugo trebalo da je do kraja potrošim...
a beba na putu...uf...
a preživit ćemo nekako, nego mi stvarno već ova recesija i gledanje na svaku kunu ( a nije da sam prije imala više, nego ovi troškovi i cijene ubijaju u pojam) idu na živce
opet- samo se jadam
željka![]()
Posljednje uređivanje od astral : 01.03.2012. at 14:19
Draga astral,
prije svega moje skromno mišljenje je da smo sve mi ovdje +/- svakodnevno iz jednog razloga: želimo štediti i naučiti jedna od druge nešto novo (ja prva ne znam pile ni narezati, a kamoli kud u 3 slijeda s njim). (manje mislim da smo ovisne)
Po meni, ovaj topic sam po sebi je nuklearan i revolucionaran po idejama i načinima na koje se danas žena mora snaći ne bi li uštedila koju kunu za vlastitu obitelj. a ako smo nekome sve mi ovdje i 3 kn/dnevno uštedile - to je 90 kn mjesečno - meni drago.
Na zidu pokojne bake pisalo je: "Kuharica malo vrijedi ako kuha, a ne štedi". Zadnje vrijeme se često sjetim te poslovice, jer tu leži veliki zec.
Iako sam ja relativno nova, to je moje mišljenje.
Nadalje, ponosna sam na elemente gore navedenog boldanog dijela posta jer tu naginješ prema "dobrom gospodarenju" kako ga nazvasmo prije par (desataka) stranica. U prijevodu, čim si mogla, riješila si se kartica, ali život te na drugi smjer natjerao. I
zbog toga se ne bojim kako ćete dalje jer su ti instinkti za preživljavanje OK.
Muž će posao s vremenom naći, beba će doći, renovacije će završiti, ali kad uzmognete, dobro je rješavati se dugova. Prema mogućnostima.
Na kraju krajeva, tu smo da saslušamo jedne druge![]()
ni mi nismo izjelice, al opet puno ode na hranu ako se covjek zeli hraniti kvalitetno. osim ako ima svoju proizvodnju hrane. a to nemamo osim sto pokusavamo vec par godina uspostaviti vrt, ali tesko ide ako nismo stalno tamo.
moje dijete ne jede puno, i ja iskreno mislim da ne bi mu ni dala da jede vise cak i da trazi.
ima jako puno primjera u knjizevnosti kad se opisuju prehrambene navike pa se cudim koliko je to nezamislivo malo u odnosu na ovo danas. pa gledam sve te pekare koje nicu ko gljive poslije kise na svakom cosku. a od te hrane ja bome samo postajem gladnija nego da nisam nista jela.
Sve je to istina, ja definitivno previše jedem i trpim posljedice, no moji muž i dijete su mršavi kao štapići.
U pola kile pilećih prsa kad su filetirana ide jedno tri komada tj. te 'polovice' od prsa. Znači da jedna ima cca 15 dag.
(kad se skida sa pileta ima i manje jer su pilići obično manji od fileta tj. filetira se očito sa većih piceka)
Dakle to je maksimalno 15 deka mesa - ajm sori, ali to je ručak za jednu osobu. MM ima povišen šećer i hrani se po dijabetičarskim jelovnicima i njemu po propisu u obrok ide 100-150 grama mesa (bijeloga).
Ja za ručak napravim pola kile pilećeg filea sa povrćem i mi to pojedemo, s tim da MM-u ostane i za večeru.
kod nas jedna prsa , znači cijela prsa od pileta koja priznajem nisam vagala al to je komadina mesa
prereže se na 4 komada
znači lijevo i desno i ta dva još uzduž na dva
tako dobijem 4 šnicle, taman veličine
pola kg mesa da pojedem ja bi pala u krevet dva dana, majke mi
pa to je ogromna količina mesa
s obzirom da mi ručamo oko 3 i da je recimo uz ta prsa obavezna juha,
pa prilog u vidu povrća, riže, krumpira i salate obavezno
to je nama više nego dovoljno
zapravo ne znam kome to ne bi bilo dovoljno
Ne pojedem ja pola kile mesa nego nas troje + još jedna večera = 4 ljudi = otprilike 12.5 dag mesa po osobi, što je recimo standard po jelovniku za dijabetičara
ahaaa, nisam te razumjela
shvatila da tvoj muž pojede sam pola kg, pa mi se učinilo too much
pa da, i ja jedna cijela prsa potrošim na jedan ručak, to dakle dođe na isto
s tim da bi mogla i za više ljudi spremiti ručak iz jednih prsa, samo onda ih ne bi tako na šnicle već u kombinaciji nekakvog dinstanog povrća u umaku,
uz to neki prilog, riža/ njoke/tjestenina,puuuno salate i tako...
mogućnosti su brojne...
Postajem opsjednuta, majkemimile!
Umjesto da surfam lijepe haljine, kuće, putovanja, evo na šta ja naiđem:
http://www.bhg.com/health-family/fin...-ways-to-save/
Mogu vam reći da smo od njihovih 20 prijedloga obradile barem 17. Na prvom mjestu : planirajte obroke!
meni su super savjeti za robicu
napokon sam danas kupila šivaću mašinu (polovnu, dobru) i krećem u prekrajanje jer je moja djevojčica isto sitna, iako je visoka 91 cm, može obući još robe broja 80, dobra joj je u ramenima i u guzi i struku
a pile, pa i ja pile rasturim na nekoliko puta, isto ovako kao apri (samo što ja kupujem po 12 komada i onda si rastranđiram kako mi odgovara pa samo uzimam komade)
a valjda ni ne jedemo puno
evo, danas kod staraca jeli, oni ispekli pile uz pire krumpir i salatu (i juha, naravno s grincajgom, nogicama i malo junetine) i pazi sad, ispekli pile za
6 odraslih osoba (baka i teta 80 g., svekiji preko 50 i nas dvoje) i dvopiogodišnje dijete - od svega je ostao komad bijelog mesa i batak s tim da je MM jeo baš jako puno jer je pregladnio
neki dan su pekli patku, nas petero i M. smo jeli, ostalo dva batka i dva nadbatka
tako da flopice, nisi jedina
Ne znam koliko stranica o piletini, a meni je ta uzgajana piletina koma. Baš mi ima neki katastrofalan okus, i još kada vidim kako se meso lako odvaja od kosti. Jedemo ju rijetko. Je da ju moji doma vole, ali si ja ne mogu pomoći- užasna mi je. Muka mi ju je uopće kuhati, ali zbog njih to ipak radim.
Mislim da dosta nas ovdje ipak stvari nosi iz kuće- odrasla sam u obitelji gdje je mama bila domaćica i jedini način preživljavanja na jednoj plaći je bio taj da je ona morala okrenuti svaki novčić prije nego ga je potrošila
e, a ima li tko savjet kako skuhati više slanutka odjednom i onda ga konzervirati za ubuduće
moram priznati da se meni ne da malo po malo kuhati za paštetu ili onako kao prilog uz neko jelo
može li se zamrznuti skuhan ili ga staviti u teglice pa preliti slanom vodom?
Slanutak je još bolji kad se zamrzne i odmrzne. Ako nije jako mekano skuhan smrzavanjem se omekša.
Ja uvijek skuham pola kile slanutka, dio pripremim odmah, a ostatak podijelim u posudice i zamrznem.
Kad se radi namaz o smrznutog slanutka treba ga dobro otopiti i zagrijati prije nego se miksa, inače ostane zrnata struktura.
Kao stedljiva domacica, s obzirom da planiram na put, molim Vas za info koliko je diesel sada na OMV-u?
Zbog novog PDV-a ne znam koliko je otisao gore (a imam mogucnost uzeti i u Sloveniji, pa cisto da vidim gdje se vise isplati...)
ne znam koliko je li sam sinoć gledala da omv nije povisio cijene
ali već od utorka hoće
RE: gorivo
Ponukana ovom temom, upravo sam izracunala da, ako diesel ne uzmem u Italiji (ovdje je litra skoro 13 Kn!) nego u Sloveniji - mogu ustedjeti 141,50 Kn. A ga umjesto toga uzmem u Hrvatskoj, usteda je 153 Kn.
Izmedju Slovenije i Hrvatske, usteda u korist Hrvatske je malecka, nekih desetak kuna.
Racun baziram na punom rezervoaru, 50 l.
INA Hrvatska je i dalje najpovoljnija.
Flopice, thnx!![]()
Posljednje uređivanje od Elly : 02.03.2012. at 09:51
Zagrepčane, jeste li vidjele poskupljenje karti za ZET? Nama se sad za kraće relacije (a bome i za dulje) više isplati taxijem... A kaže mm da se više isplati taxi nego svoj auto vozit trenutno...
koliko informacija o piletini, super.
Ifigenija da, više se isplati voziti taxi. Ja danas išla sa bajosm i baš uživala u štednji i trošenju
Mene rasp...(pardon) newsletter od konzuma pod nazivom Drugi pričaju mi dokazujemo...već 2 mjeseca ne dižemo cijene, a nastavljamo još povoljnije.
I onda primjer 3 računa s identičnim namirnicama i datumima 1.1 (na njemu ukupna cifra 358,63), 29.2 (na njemu ukupna cifra 347,43) i 1.3. (na njemu ukupna cifra 341,53). Gledam ja po stavkama razlike između zadnja dva računa i oni uštedu temelje na jeftinijoj cijeni kile čokolina koji ide pod dječju hranu i pdv od 10%, al to nije navedeno na letku.
Krasno sam objasnila...uglavnom ljute me. I inaće ih izbjegavam; za veliki šoping idemo u Interspar ili Metro, konzum baš kad nema druge.
Ovo njihovo kupujmo hrvatsko uopće ne pušim jer nema veze to s hrvatskim proizvodom, nit će on dat svojim ljudima veće plaće jer se kod njega više troši.
ja doista više nemam iluzije da će nam biti bolje u neko dogledno vrijeme
tolikono me sve ovo ljuti
stvarno smo svedeni na jadnike radi nečijih debelih pohlepnih gu...
uh, nadam se da će svi dobiti što zaslužuju, i da će i oni jedno pile imati ne u tri, nego u 33 puta!
Mene je Konzum ovaj tjedan također rasp****. Išla sam po Franckov zimski čaj koji sam inače u Kauflandu platila oko 13 kuna (12 i nešto), a u Konzumu je više od 16.
Bacila sam pogled na smrznuti bakalar jer vrebam akciju, inače je cijena oko 44 kune. E u Konzumu je 59!!!! Ledov smrzunuti od 60 dg.
Isti dan sam dobila Kauflandov letak u kojem imaju akciju bakalara i spuštaju cijenu sa 44 kune na 35!
Gov*ari!