Cubana hvala ti ko bratu
uredno pospremila te papire, kao netrebaju mi...
sad me sve sram![]()
ah, svrha štednje. je, lipo je znat.
ali ja izgleda znam previše
evo potpuno izvjesne, baš nužne stvari:
-završetak gradnje kuće ( unutarnje uređenje potkrovlja)-minimalni zahtjevi-uređenje 1 spavaće sobe
-održavanje/obnova kućanskih aparata, tehnike i namještaja
-zamjena auta (sadašnji su stari 9 i 16 god)
da ne govorim da bi bilo dobro uštedjeti koji kunu za :
-moguć period nezaposlenosti/bolovanja
-školovanje djeteta
-starost
pa štedim za sve đuture, i nadam se da me neće sve odjednom klepit po glavi
pokušati ću biti duhovita
1. nađi nekretninu u svom cjenovnom rangu
2. nađi nekretninu u svom cjenovnom rangu
3. nađi nekretninu u svom cjenovnom rangu
.
.
.
100. ako ne pronađeš, odustani od kupnje
moje iskustvo, neznam koliko vrijedi kao primjenjiva taktika tebi, ili bilo kome drugome
-odlučili smo živjeti na selu, nekretnine jeftinije, prijevoz do posla skuplji
-kupili smo građevinsko zemljište i samigradili.
mm i ja 15 mj, svaki dan ( doslovno 450 dana u nizu, uz redovne poslove&dodatne poslove) miješali malter, zidali, krov stavljali, instalacije razvlačili....
(imali smo besplatan know how-nama je to bilo prvo praktično iskustvo)
-kad smo uselili u kući je falilo brdo ljepuškastih detalja, ali sve životno bitno, ( po meni ) je bilo tu, a nisam baš pozivala svekoliko pučanstvo da se dive uratku
-čitava priča je do useljenja koštala 25 000 EUR ( zemlja, dozvole, naknade, porez, građevinski materijal & sav namještaj i uređaji /kauč i veš mašina/-ostalo pokupila polovno od prijatelja)
- u sljedećih 2 god lovom kojom smo dotada plaćali podstanarsvo i od viška iz plaća potpuno opremili jednu etažu -kuhinju, spavaću i dnevnu sobu, popločali 50+ m2 terasa i balkona...
- kad sam ja zatrudnila, više nije dolazilo u obzir da se verem po skelama, pa smo platili stavljanje stiropor fasade
-potkrovlje (sobe i drugo kupatilo)je neuređeno, rješavamo kako stignemo, lova nas ne usporava, nego nam je žao plaćati druge da rade ono što sami možemo, ali smo se ulijenili i lažemo sami se da ne stižemo radi posla
o financiranju u nastavku...
ideš miki.... kapa do poda.
i defacto imaš novu kuću za 25.000,00? + završna kozmetika.
oću ja takav budžet......![]()
završna kozmetika ( fasada,sav namještaj + t....) je dosad još 20 000 EUR
i planiram potrošiti u potkrovlje još 10 000 EUR
total 55.000
opremljena kuća od 120 m2 stambenog prostora
+ garaža i podrum ( 65 m2)
i onda krenem renovirati :luppoglavi:
Prima, tako je kad želiš zasukat rukave, a nije te sramota živit na selu.
Minus u ovo j računici je da ti je cjeloživotno prijevoz značajna stavka, al ja bi to rado uzela, radije nego 4tračnu cestu pod prozorom i svjetleće reklame od kojih nikad nemam noćnu tamu potrebnu za spavanje
Mislim da je u svemu najmanja stvar sramota života na selu.
Ima svakakvih sela, sela sa infrastrukturom i bez. Sela sa školama u kakvoj-takvoj blizini i sela bez svega toga.
sredila sam rad od kuće 60 % vremena,a muž nek se pati za volanom
za ozbiljno, život selo/grad je ozbiljna kombinatorika pluseva i minusa-skroz za novu temu
- a na kraju čini mi se osobne preferencije prevagnu ( kod onih koji su uopće u mogućnosti birati, naravno).
ko će to sad procjeniti koliko vrijedi što ja 300 m od kuće kupujem jaja kokoši što trčakraju po dvorištu, mlijeko, povrće.. zdravije & jeftinije nego u konzuma.
a na posao nisam mogla ni onih 40%,pa tako 2 tjedna, jer ralica nije stigla na moje brdo ( jel to plus il minus?)
a nisam mogla ni u doktora, a trebala sam, srećom ima na forumu dobrih doktorskih duša
i onih što daju privatne izvještaje o stanju na cestama![]()
kredit za zemlju-otplaćen
kredit od stambene štednje za materijal- otplaćen
kredit stambeni za fasadu-još 6 god/ 775 kn mjesečno
ali trampim ga za novi povoljniji kredit stambene štedionica-kta 3 %, uz dps i ostala čuda-ispadne beskamatno
prednost gradnje je što ti ne treba sva lova na hrpi pa mogu krediti na kraći rok, stambene + izdvajanja iz plaće
Prednost za emotivni život (moj) je što ideš korak po korak, što ne useliš u gotov stan za neku lovu i imaš stambeni kredit. Meni je ljepše radovat se što imaš najprije zemlju ni s čim, pa papir sa građ. dozvolom, pa zidove, pa sobu, kužinu i wc, pa dodaš terasu i kućicu za gradele (il je to prvo)
Ovako mi štedimo:
svaki mjesec odvajamo po 50 eura za dvoje najstarije djece-svakih 13 mjeseci to skupljeno oročimo
bebi smo oročili sve što je dobila kada se rodila-oko 1000eura
imam životno osiguranje-završava za 4 godine, tada će mi najstarije dijete imati 19, i to je njoj za školu(biće kao renta od oko 160eura mjesečno)
MM ima osiguranje koje završava kada srednje dijete bude imalo 19, i njemu je za fakultet, i sličnu rentu će imati
svaki mjesec ostavimo sve prihode koji su nam više od onih koje smo imali kada smo počeli djeci štediti, jer smo već naučili da imamo taj iznos primanja, skupilo se oko 5000eura
Sve ostale velike izdatke uštedimo do pola a onda ostalu polovicu platimo na triput: ugalj(ogrev), odlazak na more, extra radove u kući.
Novac je uglavnom oročen pa ga nemamo priliku koristitit, ali ono ono što je avista, ponekad čopnemo, ali opet kasnije se trudimo to nadokanditi. Doasad nam ide dobro, obzirom da MM ne radi već 6 godina. Naša sreća je što smo pravili kuću, i tada smo luđački štedjeli ili plaćali ogromne rate, ali danas imamo otplaćene kredite, kuću sa dva sprata, opremljenu totalno, poslovni u kući koiji izdajemo,fasadu, i auto staro 8 godina. Samo da nas zdravlje posluži![]()
to smo mi zvali
"sad to liči na kuću" uzdah.
u svakoj od faza, od nacrtane na papiru, preko par zidova, pa do krova...kad to nešto napraviš, liči na kuću.
onda se okreneš oko sebe pa..., radiš dalje
meni ko meni, ovo je bilo super.
ko ne proba, ne zna šta propušta.
ajme kako ću vam se smijati, kad vam se sedmi put obruši blatnjava zemlja u kašun
zadnje, i to samo zato što svi imajukućicu za gradele (il je to prvo)
lani napravili, još nismo vatru založili
mini štednja 2 god, pa kredit.
i to sa fiksnom kamatom, meni je to primamljivo, na ovom kreditu kojeg zatvaram je fleksibilna kamata, ne želim strepiti nad tim, ako ne moram.
sa međufinanciranjem bi bilo još (malo) povoljnije, ali meni se nije dalo petljaviti sa papirima.
sve stambene štedionice kao namjenu kredita priznaju i otplatu postojećeg stambenog kredita-meni se isplatilo silno računanje, zato sam gore i pisala kao jednu od prednosti stambene.
Makita, "samo" je za cijenu u mom susjedstvu koje nije niti u centru grada, niti elitno. Primina svota je taman za garažu
Moj bi kometar bio da bi za cijenu koju spominje prima mogu kupit samo teren u susjednoj državi (ako to strani državljani smiju). Teško bih našla selo s takvim cijenama, a da mi ne treba putovnica ili bar izgradnja vodovoda/kanalizacije/puta.
Posljednje uređivanje od sis : 16.02.2012. at 13:40
pričaj mi o računanju nakon 2 i 1/2 dana godišnjeg budžetiranja za prošli vikend - zato sam ženio Jaricu - kaže mmi onda me milo gleda, dal se nekaj isplati uzet ili ne?
sviđa mi se... sviđa mi se ideja kuće po etapama. otplata po etapama. na kojoj cifri ste bili dovoljno funkcionalni da se uselite? tip grijanja?
mi ionako se vrtimo (za 4 god od danas uz pomoć stambene) +/- ta cifra, al ništ nismo mogli naći relativno dobro za kupiti za te pare. pa lagano odustali od traženja, pa štedimo i čekamo bolja vremena. al smo mislili kupiti nešto gotovo, iako starije.
oooo,znam kako ti je....
a tako bi volila da kužim....
inače, matematika mi nije jača strana...
nego ako bi mi neka dobra duša pomogla- mi imamo za izgradit kat ali nemamo ništa za hipoteku (ja na ugovor na određeno a MM već ima neka dva manja kredita) pa sam mislila počet uplaćivat stambenu štednju?
pitanje je:
dali mi se to isplati?
na koliko godina i koliko mjesečno bi trebala uplaćivat?
da li u tom slučaju isto treba hipoteka?
trebalo bi nam oko 50 000 eura za izgradit i opremit kat-bar ja tako mislim![]()
Evo nešto malo o stambenoj štedionici - izračun: (ak sam kaj previdla, uskočite svi)
50.000,00 Eur odjednom ili po etapama? Koliko vas Ima? 2+2?
NPR: Najjjoptimalniji izračun, ali prve 2 godine nije lako živjeti s tim:
Ugovoreni iznos štednje 50.000,00 Eur (naknada za ugovor o stambenoj je 500,00 Eur)
30% trebate uštediti sami (15.000 Eur), 70% ide kroz stambeni kredit (35.000)
Tip štednje: brza/mini rok 2 godine
Mjesečni iznos štednje za ovih 15.000 =625 Eur / 24 mjeseca (nije mačji kašalj)
Nakon 2 godine dobivate ukupno 50.000 EUR (15 vaših, 35 kreditnih)
Rata kredita na 12 god: 290 Eur / kamata 3% / vraćate ukupno glavnica + kta 41.760 Eur na posuđenih 35.000 / garancija hipoteka, jel glasi šta na vas? + kreditna sposobnost po zahtjevu štedionice
DPS i naknade nisam uračunavala jer je +/- efekt 0,00, tj. ovisi dal bi išli u shemu obiteljske štednje (pa dobivate DPS po članu obitelji)
ima tu sad i sheme međufinanciranja, al o tome kompletno ništ ne znam kak ide.
ak se ipak odlučite da bi vam bilo dovoljno 25.000 za cijelu etažu, sve iznose /2
Mi nismo mogli ići na 50.000 odjednom, bilo nam je previše![]()
ha ha, potpisujem
idem vidjeti što je bfree
ma šalu na stranu, svaka štednja je pohvalna samo tšo ja nisam od ovakve štednje, više se MM bakće s tim stvarima
nikada neću zaboraviti kada je kupio nešto jena, kao bilo povoljno (ajd hvala Bogu, nije pu no), onda ih je vraćao pa izgubio 50 kuna na tečaju
meni je to bilo toliko smiješno što se dao u to (inače je matematičar i fizičar) i što se zeznuo, danima sam ga zezala jer meni to uopće ne bi palo na pamet
znam da je glupo, ali ja najviše volim kad je štednja kod kuće
još kad su krenule priče o propasti eura, onda sam se stvarno usfrkirala pa smo jaja rasporedili u nekoliko košara
malo nam je bed jer ne radim od kako se dijete rodilo pa se i štednja lagano topi, ali dobro, za to smo i štedjeli, da mogu biti kod kuće s djetetom
najgore mi je kad uzmemo pa kažemo da ćemo vratiti, a otkud vratiti kad nam samo kredit za stan iznosi dvije petine MM plaće, više od petine režije i onda što ostane za hranu i ostalo
moram priznati da ne štedimo previše na hrani, no, kupujemo doslovno elementarne namirnice - brašno, mlijeko, ml. proizvode, ulje, žitarice, meso, ribu, povrće, voće, pivo i vino, ponekad mineralnu
brašna kupim više ako je na akciji to što inače kupujem, mlijeko, svj. sir i putar k upujem domaće, koristim i svinjsku mast, piliće uzgaja snaja (istina da ni ne izađe puno jeftinije, ali bude i sitnarije za juhu), povrće i voće kupujem napijaci (što me ne ispadne puno jeftinije), kad je sezona imamo svoje
no, uopće ne kupujemo konzervirano, grickalice, slatkiše (kupimo M. čokoladu) i sl.
ne idemo po akcijama jer nam to dodatno izbije lovu iz džepa, kupujemo većinu stvari u Konzumu koji nam je blizu ili u Kauflandu
robu kupujemo rijetko ili na sniženjima, robu za M. uglavnom dobijemo rabljenu
na obući ne štedimo, ali ju isto ne kupujemo često, ja imam možda sve skupa što ljetne što zimske 7 pari obuće (već nekoliko godina), MM tri para obuće
peglam i veš perem noću
sredstva za čišćenje su mi ocat i soda bikarbona, malo tekućeg ili praškastog deterdženta za veš, običnog nekog za suđe
da, nemamo auto, vozimo se gradskim prijevozom, a kad je lijepo biciklima pa tu nemamo nikakvog troška
joj, željka123, hvala na informacijama, ali ako treba hipoteka onda ništa od toga
izgleda da ćemo se se stiskat u stančiću od 30 kvadrata još duugo-najgore od svega što je visina prostorija 2.10 m-prenisko
no, dobro ,neću vas zamarati svojim stambenim problemom
hvala na pomoći![]()
ja bih štedjela za starost koje se užasno bojim (a nisam daleko od nje, LOOOL)
doista nema na čemu, ja volim tablice i proračune![]()
glavu gore, pare na štednju (bilo aktivnu, b-free, ili nešto treće), pa pričekati svoju priliku.
Tj. ak ćete ići u stambene pothvate (ovakve-onakve, danas-sutra) uvijek je bolje imat nešto svojih sredstava u pripremi nego nemat.
Stambene cifre su cifre da se čovjek smrzne, ali vi to znate svi.
ne da nisam dobila token, nego ni onaj pozdravni mail
ma nema
kako da provjerim jesam li ispravan mail napisala (često mi se dogodi da mi nakon @ proguta sljedeće slovo, a da ni ne primijetim)
Ja imam platu od 1.300eura,MM invalidninu(RVI) od 125eura, i zadnju godinu imamo prihod od poslovnog prostora 130 eura.
Moja plata nije stalno bila ovakava, rasla je godinama pomalo, i svako povećanje je bio dio za štednju. Naravno, znalo se desiti da dobijem povišicu, pa prvu kupim sebi dobar kaput, ili djeci skije, ali ostale se ne troše.
Znači mi štedimo oko 500eura mjesečno, na kojekave strane: uplate premija 2. životna osiguranje, dječije štednje, i ostalo. Sa ovih 2.050 eura živimo solidno, pažljivo vodeći računa o prilivu izdataka i potrebama koje su veći trošak.
A počeli smo štedjeti kada smo otplatili zadnju ratu kredita, i to tako da smo skontali da tih para nigdje nema(130eura mjesečno)a ništa nismo kupili. I onda smo ostvljali tu ratu koju smo godinama plaćali, na stranu. Kako je moja plaća posljednjih par godina rasla, svako povećanje je bilo štednja. I ušteđeni novac smo jednom uložili u opremanje poslovnog prostora, koji danas rentamo i imamo kakav takav prihod od njega.
Sada najavljuju smanjenje plate za nekih 300eura, tako da ćemo manje štedjeti, ali više nemamo nikakvih rata kredita tako da to smanjenje naš budžet neće ni osjetiti.
I da, moj prijedlog je da kad otplatite krucijalni trošak(tipa stambeni kredit, novo auto) malo sačekate i ne zalećite se u nova zaduženja bar 1. godinu ili neko izvjesno vrijeme, i naučite tu ratu koju ste imali ostavljati po strani. Vidjećete kako to ide uspješno i lako.
sjajno, svaka čast na racionalizaciji troškova, štednji...
sjećam se kako me je MM gnjavio kada sam otišla na čuvanje trudnoće, dobivala sam priličnu naknadu (u prosjek ušle dvije nadprosječne plaće prije nego je firma otišla k vragu) i njegovom zaslugom smo većinu ostavljali sa strane ili kupovali za dijete što je stvarno bilo potrebno (platnene pelene i tsl.)... naučili smo se živjeti s njegovom plaćom, a puno uštedjeli jer smo znali da me neće čekati posao, a tek poslije kad smo skužili da želim ostati s djetetom neko vrijeme, to nam je stvarno dobro došlo
još da sada nagovorimo tetu da kupi garsonjericu blizu nas, da skupimo te neke ušteđevine, puno bi mi značilo da je blizu, a ona bi nam s druge strane malo pomagala sa svojom mirovinom
uh, kako smo proračunati![]()
bi li koja štedljiva domaćica, sa svojim "receptima protiv recesije", na htv?
ako bi, neka se javi na pp
Meni nedostaju one emisije koje su zapravo išle užvo, otvorenog tipa, bez brojeva sa 060 pa ti koštaju nekoliko, nego jednostavno, da te novinar na licu mista inspirira, digneš slušu i rečeš što ti je na srcu. Znalo je tu nekad se razvodnit, al s dobrim voditeljem bilo je sjajnih emisija.
Ovo što sad postoji su, izuzev nekim divnim prilozima, posve umjetni prilozi, fali im ono nešto...
ma recepti naši antirecesijski su tek na početku - ima tu još dost upitnika (bar ih ja imam), nisam mislila na makitin komentar.
ma oni su zapravo reagirali na onaj neki stari topic "recesijske mjere", ali ga se meni nije dalo tražiti
Apri, jesi ti otkrila kaj je s tvojim zahtjevom bilo?