Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 101 to 150 of 171

Thread: Fizičko kažnjavanje (topik "Sanja")

Poklopilo se s pričom, ali..
    Jučer, još sva nemirna od ovog topica i razmišljanja o temi idem po Lucu u vrtić. Ispred mene bračni par vodi svoje dijete. Za njima trči mlađahni tata (negdje u 30 ima) i pita ih jesu li ispale njihove rukavice. Oni potvrđuju i zahvaljuju. Taman pomislim, baš lijepo..onda :shock:
    Za tim muškarcem 10 metar iza ide dječačić otprilike vršnjak moje Luce, rominja kišica, dječak ima jaknu s kapuljačom koja nije na glavici..
    "Brižni" tata se okrene, vikne požuri i vidi da nema kapu..Njegova reakcija je:"Stavi kapu majmune!"....

Molim Lalahda letak ne po guzi ili koji sl. (opet) zalijepi na vrata našeg vrtića (djeca su nam u istom vrtiću)..
    Možda to bude mali crv..možda svaki put taj ili neki drugi roditelj sa sličnim afinitetima baci pogled na letak i barme promisli što čini..

A što se tiče situacije..mm i ja noćas nismo oka sklopili..toliko nas je L vozala..piški joj se, osjeti u snu, ali je to inkomodira, pa je živčana..pa buđenje, piškenje, pa pregovori, pa tako cijelu noć jer joj je došlo..
    Ali šta ću..

"Točno, batina je iz raja izašla, slažem se. Jer kakav bi to bio raj u kojem vladaju batina, prisila, nasilje?!?"
    Kako dobro!!!

momtobe's Avatar

Evo našla sam- u Petrovoj predavanje o roditeljstvu drži prof.dr.sc. J. Janković- to je njegova izjava, a to njegovo predavanje je jedino dobro što mi je ostalo u sjećanju sa tečaja u Petrovoj!

Sanja's Avatar

Meni je bilo kakav fizički obračun jednostavno neprihvatljiv - a udaranje malog i bespomoćnog djeteta je definitivno fizički obračun, a ne način odgoja. :/

To spada u isti rang kao kad si fizički jači muškarac isfura da mu je žena (naravno, niža i slabija od njega) "neposlušna", pa ju malo nalupa jednostavno zato jer može. U tom slučaju govorimo o zlostavljanju u obitelji, a lupiti dijete je još uvijek dobrim dijelom društveno prihvatljivo ponašanje.

Najgore je što to uglavnom rade ljudi koji su i sami bili žrtve roditeljskog iživljavanja, a sve pod devizom "i mene su tukli, ali zaslužio sam i ništa mi nije, izrastao sam u sasvim normalnu osobu".

Žalosno je što ljudi ne kuže da nikad i nitko nije zaslužio batine, a i to u kakve su osobe izrasli vrlo je diskutabilno. Svatko je sebi "normalan", no pitanje je koliko je prihvatljiv i drugima. Baš sam nedavno čitala intervju s jednom psihologicom koja je rekla nešto u stilu da ljudi opravdavaju svoje nasilje nasiljem svojih roditelja i da obavezno posežu za argumentom "vidi me sad, ništa mi ne fali", a zapravo su to ljudi kojima i te kako mnogo toga fali, ali na žalost toga nisu svjesni.

ljudi opravdavaju svoje nasilje nasiljem svojih roditelja i da obavezno posežu za argumentom "vidi me sad, ništa mi ne fali", a zapravo su to ljudi kojima i te kako mnogo toga fali, ali na žalost toga nisu svjesni.
    U svakom je razredu po našim školama bar jedan tabadžija koji maltretira drugu djecu jer je takvo ponašanje kao prihvatljivo naučio u obitelji. Što raditi s takvim djetetom?
    Nekada, u pomanjkanju ideja, ga zagrlim i stavim u krilo jer znam da je to jedino lijepo što će mu se dogoditi taj dan.

Vishnja's Avatar

Quote Originally Posted by Sanja
    Najgore je što to uglavnom rade ljudi koji su i sami bili žrtve roditeljskog iživljavanja, a sve pod devizom "i mene su tukli, ali zaslužio sam i ništa mi nije, izrastao sam u sasvim normalnu osobu".

Žalosno je što ljudi ne kuže da nikad i nitko nije zaslužio batine, a i to u kakve su osobe izrasli vrlo je diskutabilno. Svatko je sebi "normalan", no pitanje je koliko je prihvatljiv i drugima. Baš sam nedavno čitala intervju s jednom psihologicom koja je rekla nešto u stilu da ljudi opravdavaju svoje nasilje nasiljem svojih roditelja i da obavezno posežu za argumentom "vidi me sad, ništa mi ne fali", a zapravo su to ljudi kojima i te kako mnogo toga fali, ali na žalost toga nisu svjesni.
    Tacno! U svojoj okolini imam bas takav primer - prijateljicu koja je obrazovana, inteligentna, zabavna, vrlo, vrlo ljubazna na svom poslu (deciiji je hirurg), ali se kod kuce pretvara u cudoviste koje bez milosti tuce svoje dete. I ona je zlostavljana u detinjstvu i jenostavno smatra kako ne postoji drugi nacin. Kada joj se skrene paznja na to da je njeno ponasanje neprihvatljivo, uvredi se. bas sad je u takvoj durecoj fazi, ali nekako mi nije ni zao, jer me njeno ponasanje prema sopstvenom detetu odbija od nje kao kompletne licnosti...
    Sto se mene licno tice, nisu me tukli kao dete i smatram da je to jedini ispravan put u vaspitanju. Onih nekoliko puta kada sam svoju decu lupila po guzi osecala sam se grozno, promaseno kao roditelj. Uvek je to bio rezultat moje nemoci da se izborim sa problemom nakon cega je usledilo izvinjenje devojcicama.Kada mi krene "para na usi", uvek se setim tog groznog osecaja kao neceg sto me spreci da udarim dete. Deca su male licnosti, zasluzile da ih tretiramo sa postovanjem. vec sam negde napisala par divnih stihova koji su moja ideja vodilja u odnosu sa decom:
    Dete moras da posmatras,
    al' mu ne smes na put stati,
    sto ga pre covekom smatras
    pre ce covek i postati!

Ovaj mehanizam trasfera naučenog ponašanja koji opisuje Sanja mi je još jasan, iako ga nikako ne mogu opravdati.
    Mene više muči jedan drugi mehanizam koji primjećujem kod nekih ljudi - npr., jedna ženska osoba iz obitelji uvijek mi je pričala kako ju je njezina mama mlatila za svaku sitnicu i to gdje je stigla - po guzi, po glavi, po leđima...Kako je to strašno i jako to zamjera svojoj mami.
    No, ima četverogodišnju kćerkicu - kojoj radi to isto!!! Dakle, NE smatra da je ono što je njezina mama radila "normalno, prihvatljivo i da je zaslužila", a opet ponavlja taj loš model, koji je iskusila na vlastitoj koži, na svojoj djevojčici. Takve stvari mi ne idu u glavu. :?

Osoblje foruma BusyBee's Avatar

Luna, ne opravdavam ovu tvoju zensku, ali ljudi koji su kao djeca sustavno dobivali batine ili dobivali batine kao kaznu, naucili su (vecina) na frustraciju reagirati batinama. Potrebno je puno rada, volje i truda do besvijesti da covjek: 1. prizna da je nad njime vrseno nasilje (bez obzira je li bilo "dobronamjerno"), 2. osvijesti da ljudi nisu bolje znali (ili da su bolesni u glavu) i oprosti (ili ne), 3. odluci da nece ici istim putem, 4. radi sustavno na sebi i osvjestava svaki frustrirajuci trenutak i preusmjerava svoje instinktivne reakcije u nesto sto zeli nauciti/naucio je.

Ako nisi cvrsto, tvrdoglavo odlucio oduciti se necega, nema sanse promijeniti obrazac ponasanja.

Arwen's Avatar

samo da se nadovežem na ono pec-pec po ruci
    eto kod nas odnosno u narodu kažu da se nesmije tuć dijete
    po ruci sad neznam točno objašnjenje ali kao smije ga se
    udariti jedino po guzi drugo je grih
    naravno ne slažem se ni s udaranjem po guzi iako ga jesam udarila
    par puta ali definitivno ne zato jer je zaslužio nego zato jer sam
    ja pukla i da svjesna sam toga da to nije rješenje
    pa sama sebi kažem nesmiješ nikad više i nastojim se toga pridržavati

seni's Avatar

procitala sam par knjiga flander-buljan, o zlostavljanoj djeci, i iako je meni kao luni bilo nejasno kako netko tko prozivi takva maltretiranja i svjestan je da je to grozno, moze to opet dalje reproducirati.
    kao i to da maltretirana djeca uvijek misle da su sama kriva. i vole svoje zlostavljace.
    pa mi je ponesto postalo jasnije.

procitala sam i neke knjige (njemacko govorno podrucje) klinickih psihjatara (medu njima i neke od prekop, mislim da je ona i u hrvatskoj poznata) koji ti otvore poglede u dubine ljudskih bica i djece. i prilicno je zastrasujuce. to je nesto sasvim drugo od "opcih" knjiga kako s djecom (juuls, sears, i sl.)
    i zapravo se prestravis kada vidis koliko ja to ispd povrsine i kompleksno i tesko. i kako je sam odnos dvaju bica ili obitelji isprepleten i medusobnouvjetujuci. s jedne strane je uzasno uznemirujuce da nema nikakvog tocnog "recepta" za sretnu i zdravu djeci i obitelj. s druge strane ta kompleksnost i stalna mutacija daje nadu da i djeca koja su imala stravicne uvjete odrastanja ponekad mogu to prevazici (sto primjeri u tim knjigama pokazuju)

mustre ponasanja i reagiranja na odredene situacije su pohranjena u sasvim drugim djelovima licnosti, nego sto je podrucje volje i odluka. i tek kada se ta dva podrucja u kombinaciji osvijeste, moze nastupiti promjena.

tako da je nasa odgovornost ne samo odgovornost prema nasoj djeci, vec i prema djeci nase djece i daljnim generacijama.

i onda kada ti se dogodi taj klik u glavi, postaje ti apsolutno nezamislivo i nepojmljivo da bi udario dijete.

nine's Avatar

da ne čitam sve
    samo da kažem na brzinu

mene moja mama, nikad, amo baš nikad nije udarila,
    niti je povisila ton, ma nikad nije digla ruku: kao ono sad ćeš dobit...

al je zato otac sve nadoknadija :/
    a ona je skakala ko lavica na njega da nas zaštiti

mislim daje stvarno rijetka osoba iz onog doba 70tih

btw. i njen otac je takav, smiren i staložen

znaći može se kad se hoće!

klia's Avatar

Mamamajice, hvala na konkretnim savjetima što učiniti prije nego ti ruka poleti....
    Osobno sam protiv udaranja djeteta, ne mislim da je to dobro, ali moram priznati da mi se koji puta dogodi. Ali, sva djeca nisu ista i ono na što jedno reagira strahom (npr. na vikanje), drugo reagira smijehom. Vrlo mi je teško ostati trezvena u trenutcima kad M evidentno ispituje naše granice (npr. jučer iz čista mira dok sam ja bila na wc-u a tata u drugoj prostoriji uzme tetrapak soka sa stola i prolije ga po parketu, zatim dođe i veselo kaže što je napravio :shock: , a takvih priča imamo more). Prijateljica mi neki dan kaže da smo blagi roditelji, ona i suprug koliko ja znam ne udaraju djecu, ali činjenica je (ili to meni tako izgleda) da su im veći autoriteti nego mi našemu djetetu (pogotovo tata).
    Tako vam stvarno nisam pametna, makar sam i sama uvidjela da u velikoj većini slučajeva udarac ne postiže cilj.
    Ili, što napraviti kad M namjerno štipa ljude??? Sto puta mu objasniš da to boli, da se to ne smije raditi, ali on ne posluša dok ga se ne uštipne!
    Inače, puno razgovaramo s njime, gotovo uvijek se netko s njime igra, ali meni nad glavom stoji pritisak da sam odgovorna za njegovo ponašanje i da ga moram korigirati ukoliko ide u lošem smjeru.
    Zato, drago bi mi bilo ako i ostali imate kakvih dobrih savjeta i "trikova" (kao što je npr. miran stolac, blažen bio!) koji su palili bez udaranja, da ih podijelite s nama.

Klia, kako ste reagirali na to očito namjerno prolijevanje soka?

klia's Avatar

Pošizila sam, nisam ga baš nalemala ko vola u kupusu, ali dva puta po guzi jesam i poslala sam ga u drugu sobu na 5 minuta.
    Naime, nakon toga sam morala uzeti lavor vode i oprati čitavu prostoriju da se ne lijepi pod, a u 12. sam tjednu trudnoće i umor me krpa samo tako. Je, i muž mi je pomagao, ali sad mi je žao što umjesto udarca nisam Mateju dala krpu u ruku pa neka pere kako zna. (Doduše, takva moja rješenja on shvati kao igru )
    Ali, eto da ne ispadne kako se samo žalim: prestala je faza guranja druge djece, a štipa još samo baku koja se na to smije.
    Inače, ne volim kad mi se za sve ovo kaže da dijete samo privlači moju pažnju jer ne vjerujem da bi u nedostatku naše pažnje prije 3. godine naučio sva slova i brojio preko 50, što upravo radi. Mislim da je puno pozornosti oko njega, možda i previše???

To pospremanje nereda koji naprave je i meni koma. Nema bolje zabave od one s krpom, a ja onda imam 3 prostorije za čistiti umjesto jedne. Iako moram priznati da moji nisu nikad namjerno prolijevali, ali da su se oglušili na upozorenja ("pazi,ne divljaj, prolit ćeš") e to imamo svaki dan, čak i malo prije 7. odnosno 4. rođendana. Ali neke druge stvari naprave namjerno, i ja se stvarno pitam kako ih kazniti. Jučer su dobili zabranu crtića, ali to je bila takva derača (oni) da sam samo čekala da mi susjedi pozovu murju.

Uf, to fizičko kažnjavanje. Evo, iskreno ću reći iz vlastitog iskustva, odnosi s roditeljem koji nije primjenjivao takvo kažnjavanje, danas su odlični, a s onim koji jest, nikakvi, da ne kažem katastrofalni.
    Da li će dijete u roditelju vidjeti prijatelja i imati u njega povjerenja, temelj se gradi upravo od najmlađih dana.
    Ako je poslušnost bazirana na strahu od fizičke kazne, i ako dijete posluša jer mora, to je sasvim sigurno dobar put prema otuđivanju, i stvaranju loših odnosa u budućnosti.

Osoblje foruma ivarica's Avatar

Quote Originally Posted by Vanchy
    ivarice znas li ima li sanse da se taj film vidi na nekoj od TV postaja u HR?
    Zadovoljstvo nam je obavjestiti Vas da ce film "Vidi mene!" biti prikazan na HTV 2 u nedjelju, 30.04.2006. u 16:20 sati.

Srdacan pozdrav!

Cesi i 4 film

VedranaV's Avatar

Ma daj, ovo je super vijest!

bubimirko

Quote Originally Posted by zea
    Uf, to fizičko kažnjavanje. Evo, iskreno ću reći iz vlastitog iskustva, odnosi s roditeljem koji nije primjenjivao takvo kažnjavanje, danas su odlični, a s onim koji jest, nikakvi, da ne kažem katastrofalni.
    Da li će dijete u roditelju vidjeti prijatelja i imati u njega povjerenja, temelj se gradi upravo od najmlađih dana.
    Ako je poslušnost bazirana na strahu od fizičke kazne, i ako dijete posluša jer mora, to je sasvim sigurno dobar put prema otuđivanju, i stvaranju loših odnosa u budućnosti.
    glupost...........ja sam dobil pod tur i od jednog i od drugog, pa nikako ne mogu reći da danas volim jednog više ili manje.........jednostavno ih obožavam.....to su moji roditelji ma kako god oni teški u pojedinim trenutcima mogu biti ili su bili.......udariti ga po guzi ili mu dati pec po prstima-kad zasluži je po meni "must" odgojna mjera........inače i dobijemo adolescentskog kretena koji nema nikakvog autoriteta i koji ne poštuje nikoga pa se i dešavaju stvari da mlate učiteljice i učitelje po školama i to osnovnim...i to od najmlađih razreda..............malo ću zaduljiti i napisati situaciju od prije par tjedana.....stojim ja na igralištu s još dvoje tata a klinci nam se rolaju, pored nas tata ili deda s klincem i njegovim dečkima igraju nogać, i još jedna grupica klinaca stoji sa strane i nekaj priča -isto u pratnji muške odrasle osobe---odjednom jedan od klinaca uzima granu....cca debljine bejzbol palice dolazi do ovih koji igraju nogać i razvali malog svom snagom po leđima....odmah nastane komešanje između 2 grupe i tuča....a očevi i to oba samo stoje i niš ne delaju, klinci se razilaze i ovaj kaj je pobral po leđima odlazi 50 m dalje uzima kamenčugu a društvo neke daske i vraćaju se na fajt......a tateki i dalje mirno hodaju za svojom grupom.........ne znam dal sam napomenuo da klinci nisu stariji od 2-3 razreda........dakle ne da bi mu dao pod tur već bi ih tak pretukel da bi jedva hodali -i to sve, tak da im tak nekaj više nikada ne bi palo na pamet

Quote Originally Posted by bubimirko
    dakle ne da bi mu dao pod tur već bi ih tak pretukel da bi jedva hodali -i to sve, tak da im tak nekaj više nikada ne bi palo na pamet
    tvoji postovi me iskreno razaloste... uvijek iznova... i nekako nemam osjecaj da je to samo bolestan smisao za humor... vec bolesna stvarnost... tvoja i mnogih ljudi oko nas...
    zao mi je tvog djeteta...

bubimirko

Quote Originally Posted by lucky day
    dakle ne da bi mu dao pod tur već bi ih tak pretukel da bi jedva hodali -i to sve, tak da im tak nekaj više nikada ne bi palo na pamet
    tvoji postovi me iskreno razaloste... uvijek iznova... i nekako nemam osjecaj da je to samo bolestan smisao za humor... vec bolesna stvarnost... tvoja i mnogih ljudi oko nas...
    zao mi je tvog djeteta...
    pa probaj razlikovati humor od stvarnosti......jer ovo gore nikako nije humor.......jer ako je tebi smiješno da ti netko opali klinca palicom po leđima....onda žalosno....a onda kad dođeš s njim razgovarati i ti "popiješ" palicu......samo ti odi i dalje razgovaraj......dakle po tebi oni očevi koji su samo stajali i glumili gljive bili u pravu, jer djeca to trebaju riješiti sama.......pa jel ti ikada upališ TV pa vidiš kako današnja djeca probleme riješavaju šerafencigerima u leđa...da su dobili koji puta po turu od svojih roditelja za takvo ponašanje ili kakvu drugu kaznu-to im ne bi palo na pamet....a to da žališ moje dijete i način na koji ga odgajam to je OK jer imaš pravo na svoje mišljenje isto tak ko i ja koji žalim djecu određenih forumaš-a/ica
    dakle tvoj i moj pojam bolesne stvarnosti nisu isto ko i moj......ako je tebi opaliti klinca po guzi....bolesna stvarnost----onda nemam pojma tko je tu više bolestan-manjina ili večina društva

ms. ivy's Avatar

disciplina bez batina NIJE isto što i stajanje po strani.

dapače, nenanasilno odgajanje djeteta zahtijeva puno više truda od lupanja uz poruku "radi kako ja kažem". AP roditelji si nipošto ne dozvoljavaju glumiti gljive.

evo, postoji li razlika između discipliniranja i kažnjavanja? i svi ostali tekstovi o AP-u.

ne moraš se složiti, ali bar pročitaj o čemu se točno radi.

bubimirko

Quote Originally Posted by ms. ivy
    disciplina bez batina NIJE isto što i stajanje po strani.

dapače, nenanasilno odgajanje djeteta zahtijeva puno više truda od lupanja uz poruku "radi kako ja kažem". AP roditelji si nipošto ne dozvoljavaju glumiti gljive.

evo, postoji li razlika između discipliniranja i kažnjavanja? i svi ostali tekstovi o AP-u.

ne moraš se složiti, ali bar pročitaj o čemu se točno radi.
    već sam proštudiral taj atačment perenting.......tak da mi se to opet neće....i na vašu veliku žalost i dalje sam mišljenja da djetetu PONEKAD treba dati pod tur ili pec

ms. ivy's Avatar

tvoje mišljenje, tvoje dijete, tvoja stvar. samo ispravljam pogrešno mišljenje da je odgoj bez sile = glumljenje gljive dok se dijete pretvara u divljaka.

bubimirko

Quote Originally Posted by ms. ivy
    tvoje mišljenje, tvoje dijete, tvoja stvar. samo ispravljam pogrešno mišljenje da je odgoj bez sile = glumljenje gljive dok se dijete pretvara u divljaka.
    meni pogled ne treba ispravljati, ja još uvijek dobro vidim, ako ga želiš ispravljati-iskrivljavati-probaj na nekom drugome....no hard feelings

ms. ivy's Avatar

hard feelings, zašto? ma samo si krivo protumačio što sam napisala.

pa probaj razlikovati humor od stvarnosti......jer ovo gore nikako nije humor.......jer ako je tebi smiješno da ti netko opali klinca palicom po leđima....onda žalosno....a onda kad dođeš s njim razgovarati i ti "popiješ" palicu......samo ti odi i dalje razgovaraj......dakle po tebi oni očevi koji su samo stajali i glumili gljive bili u pravu, jer djeca to trebaju riješiti sama.......pa jel ti ikada upališ TV pa vidiš kako današnja djeca probleme riješavaju šerafencigerima u leđa...da su dobili koji puta po turu od svojih roditelja za takvo ponašanje ili kakvu drugu kaznu-to im ne bi palo na pamet
    sto se tice bolesnog humora- samo sam komentirala tvoj potpis koji (jesam li ga uopce dobro shvatila?) na neki nacin ridikulizira gotovo sve sto napises... sori, ne poznajem te nego preko foruma da mogu donijeti drugaciji zakljucak... znaci, slazem se, ni malo mi nije smijesna situacija koju si opisao...
    sto se 'gljivovotog' pristupa odgoju tice- mislim da tije ms. ivy vise-manje odgovorila ono sto bi i ja rekla....

a za moj stav o odgoju i odgovor na pitanje "sto bi u toj-i-toj situaciji napravila" bi samu sebe citirala sa jednog drugog topica:

"znala sam se ,jadna isprepadati, gledajuci mame kako vicu stalno' ne!' a djeca ih ne fermaju 5%... i pitala se 'kako cu to ja? sto bi ja ucinila u toj situaciji?'... nakon par (velika manjina) iskustava sa stvarno kreativnim roditelji(ca)ma... i par dobrih knjiga (npr.penelope leech 'vase dijete'; 'discipline book' od dr. searsa jos nisam citala ali sam citala na portalu o AP stilu roditeljstva i jako mi je inspirativan)... skuzila sam da nema jednostavnog odgovora na izoliranu situaciju i da je sve dio velike price odnosa roditelj-dijete... "

VedranaV's Avatar

Ako netko lupi dijete, to nije samo njegova stvar jer je, koliko znam, tjelesno nasilje nad djecom ZAKONOM ZABRANJENO:

Obiteljski zakon:

II. PRAVA I DUŽNOSTI U ODNOSIMA RODITELJA
    I DJECE

1. Djetetova prava i dužnosti

Članak 87.

(1) Dijete ima pravo na skrb za zdravlje i život.

(2) Dijete ima pravo na sigurnost i odgoj u obitelji primjeren svojim tjelesnim, umnim i osjećajnim potrebama.

(3) Dijete ima pravo na život sa svojim roditeljima, u skladu sa svojom dobrobiti. Ako živi odvojeno od jednog ili oba roditelja, dijete ima pravo na susrete i druženje s roditeljima.

(4) Dijete ima pravo na izbor obrazovanja i zanimanja i pravo na zapošljavanje u skladu sa svojim sposobnostima i svojom dobrobiti.

Članak 88.

Roditelji i ostali članovi obitelji ne smiju dijete podvrgavati ponižavajućim postupcima, duševnom ni tjelesnom nasilju, odnosno zlostavljanju.
    Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji:

Članak 4.

Nasilje u obitelji je:

– svaka primjena fizičke sile ili psihičke prisile na integritet osobe,

– svako drugo postupanje jednog člana obitelji koje može prouzročiti ili izazvati opasnost da će prouzročiti fizičku i psihičku bol,

– prouzročenje osjećaja straha ili osobne ugroženosti ili povrede dostojanstva,

– fizički napad bez obzira da li je nastupila tjelesna ozljeda ili ne,

– verbalni napadi, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim nazivima i drugi načini grubog uznemiravanja,

– spolno uznemiravanje,

– uhođenje i svi drugi načini uznemiravanja,

– protupravna izolacija ili ograničavanje slobode kretanja ili komuniciranja s trećim osobama,

– oštećenje ili uništenje imovine ili pokušaj da se to učini.

Članak 5.

(1) Zdravstveni djelatnik, djelatnik socijalne skrbi, psiholog, socijalni radnik, socijalni pedagog i djelatnik odgojno-obrazovne ustanove dužni su prijaviti policiji ili nadležnom općinskom državnom odvjetništvu za počinjenje nasilja u obitelji iz članka 4. ovoga Zakona za koje su saznali u obavljanju svoje dužnosti.

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka koje ne postupaju u skladu sa stavkom 1. ovoga članka čine prekršaj.

...

Vrste i svrha prekršajnopravnih sankcija za zaštitu od nasilja u obitelji

Članak 6.

(1) Prekršajnopravne sankcije za zaštitu od nasilja u obitelji su novčana kazna i kazna zatvora, te zaštitne mjere.

(2) Svrha propisivanja, izricanja i primjene prekršajnopravnih sankcija je osobita zaštita obitelji i članova obitelji ugroženih nasiljem, ostvarivanje i promicanje zdravog i harmoničnog života unutar obitelji, te poštivanje pravnog sustava.

Zaštitne mjere

Članak 7.

Sud može počinitelju nasilja u obitelji izreći sljedeće zaštitne mjere:

a) obveznog psihosocijalnog tretmana,

b) zabrane približavanja žrtvi nasilja,

c) zabrane uznemiravanja ili uhođenja osobe izložene nasilju,

d) udaljenja iz stana, kuće ili nekog drugog stambenog prostora,

e) osiguranja zaštite osobe izložene nasilju,

f) obveznog liječenja od ovisnosti,

g) oduzimanje predmeta koji je namijenjen ili uporabljen u počinjenju prekršaja.

Svrha zaštitnih mjera

Članak 8.

Svrha je zaštitnih mjera da se njihovom primjenom spriječi nasilje u obitelji, osigura nužna zaštita zdravlja i sigurnosti osobe koja je izložena nasilju, te otklone okolnosti koje pogoduju ili poticajno djeluju na počinjenje novog prekršaja.

...

Članak 18.

(1) Član obitelji koji počini nasilje iz članka 4. ovoga Zakona kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 1.000,00 do 10.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana.

(2) Član obitelji koji ponovi nasilje u obitelji kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od najmanje 5.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje 15 dana.

(3) Punoljetni član obitelji koji u nazočnosti djeteta ili maloljetne osobe počini nasilje u obitelji kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od najmanje 6.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje 30 dana.

(4) Punoljetni član obitelji koji ponovi nasilje u obitelji iz stavka 3. ovoga članka kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od najmanje 7.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje 40 dana.

(5) Ako je nasilje iz stavka 3. ovoga članka počinjeno na štetu djeteta ili maloljetne osobe počinitelj će se kazniti za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od najmanje 7.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje 40 dana.

Zdenka2's Avatar

Zar se ponovno vraćamo na temu da treba istući dijete da bi ono shvatilo da se ne smije tući druge? Takvu poruku su djeca o kojoj se radi vjerojatno i shvatili onako kako se jedino može shvatiti: veći smiju tući manje.

mamma Juanita's Avatar

moš si mislit!
    djeca uče ono što sami doživljavaju.
    stara je priča da su najveći agresivci upravo oni koji su najviše dobivali tih tvojih edukativnih batina.
    katastrofa je da itko može stajati mirno i gledati kako se međusobno mlate.
    zato i jesu takvi, jer rastu u društvu u kojem je nasilje prihvatljivo, kako na tv tako i u kući.

kako misliš naučiti dijete da poštuje različito mišljenje i da sukobe rješava verbalno (a možda ti to nisu neke posebno važne vrijednosti) ako ih ti misliš rješavati nasilno?

bubimirko

Quote Originally Posted by mamma Juanita
    moš si mislit!
    djeca uče ono što sami doživljavaju.
    stara je priča da su najveći agresivci upravo oni koji su najviše dobivali tih tvojih edukativnih batina.
    katastrofa je da itko može stajati mirno i gledati kako se međusobno mlate.
    zato i jesu takvi, jer rastu u društvu u kojem je nasilje prihvatljivo, kako na tv tako i u kući.

kako misliš naučiti dijete da poštuje različito mišljenje i da sukobe rješava verbalno (a možda ti to nisu neke posebno važne vrijednosti) ako ih ti misliš rješavati nasilno?
    a kak bi ti reagirala na one koji su ak se dobro sjećam s jednog drugog topica--stavili žilet na tobogan......lijepim riječima........a ako dati pod tur ili pec po ruci smatraš nasiljem -onda DA ja sam nasilan čovjek, nasilno odgojen koji se druži sa nasilnim ljudima(ali baš svi prijatelji i poznanici su što muški što ženski su nasilnici), i za kraj ...nije me uopće stid.....i još nekaj---vaš pojam nasilja i moj pojam nisu nikako isti

VedranaV's Avatar

Da, tako nije ni moje roditelje sram, čak im je i smiješno kad vide da netko lupi neko dijete. Zato je mene sram. Njih.

bubimirko

Quote Originally Posted by VedranaV
    Da, tako nije ni moje roditelje sram, čak im je i smiješno kad vide da netko lupi neko dijete. Zato je mene sram. Njih.
    ubi me .....al nisam skužio ....kaj je pisac htio reći

VedranaV's Avatar

Dakle, moji roditelji su izabrali fizičko kažnjavanje kao odgojnu metodu i često su je na nama primjenjivali. Čak ni sada, kada su ipak neke stvari više poznate (mislim na to na kojim sve razinama fizičko kažnjavanje utječe na dijete) i kada sam i ja mama pa mi više ne mogu reći da ću vidjeti kad ću ja imati svoje dijete, dakle čak ni sada ne prihvaćaju da je fizička kazna razarajuća za razvoj djeteta, da postoje drugi, bolji načini. I dalje im je fizička kazna opcija, odgojna metoda. Kada vide da netko drugi tuče neko drugo dijete, to im je smiješno. Dakle, njih nije sram njihovih postupaka niti toga što se smiju. Mene je sram i to toga što imam takve roditelje, roditelje koji se tako ponašaju.

seni's Avatar

vedrana,

marta's Avatar

Draga VV, tebe ne treba biti nicega sram.

Dijana's Avatar

Sve je skoro rečeno o udaranju po guzi i pec po prstima i sa svima se slažem osim sa Bubimirkom.
    Htjela bih samo dodati da mi je grozno i da je po meni isto nasilje "prazne" prijetnje tipa "sad ćeš dobiti po guzi" ili "sad ću ja donijeti šibu", a da taj koji to izgovara to uopće ne misli. Gledam svog susjeda koji je dida dvoipogodišnjem dječačiću, takve rečenice su njemu "od milja". Kosa mi se diže na glavi kad to čujem.
    A MM i ja smo u tom pogledu morali preodgojiti i moju sveki koja je valjda najbrižnija baka na svijetu i nikada, ama baš nikada ne bi udarila svoju unuku, ali isto nije lišena takvih izjava (iako u punoj manjoj mjeri).
    Ali djeca, ko djeca, upijaju ko spužve, pa tako moja mala uzme npr. kuhaču pa sama sebe "lupa" po guzi i viče "dobiti po guzici".
    A meni je grozno kad to vidim, jer nikada je nismo i ne želimo je nikada udariti ni po guzi.

Zdenka2's Avatar

Ne razumijem kako netko misli da se nasiljem može prevenirati nasilje - naučiti dijete da bude nenasilno tako da ga mlatiš. U opisanom slučaju na igralištu dovoljno bi bilo da je netko od roditelja opomenuo djecu i izrazio negodovanje. Problem je u tome što je za njih nasilje dječja igra ili normalna stvar koju valjda primjenjuju na ovaj ili onaj način i u svojoj okolini.

aries24's Avatar

nasilje, tj. udaranje djece je toliko normalna pojava u našem društvu i većini jednostavno neodvojivi dio odgoja
    primjer od prije neki dan:
    došla neka starija žena, rodica mojoj baki u posjet
    prvo pitanje: jel sluša? da, da, moraš slušati, inače će te mama tući!
    malo kasnije dođe moja teta, a ova će: jel te tuče teta?
    noa se malo otima kod presvlačenja: budi dobar ili ćeš biti modar

na svaku njenu sam ja poprilično iznervirano odgovarala da guza nije za tući nego za ljubiti, na to će ona: da, da, a kad ti počne izvlačiti i razbacivati stvari

uglavnom, sva njena komunikacija o mom djetetu svela se na batine

mamma Juanita's Avatar

a kak bi ti reagirala na one koji su ak se dobro sjećam s jednog drugog topica--stavili žilet na tobogan......lijepim riječima........a ako dati pod tur ili pec po ruci smatraš nasiljem ...
    ne mogu ti reći kako bih ja točno reagirala, mogu samo nagađat.
    ali vjerujem da mojoj djeci nešto tako bolesno neće ni pasti na pamet, jer ih od 1. dana učim da se agresivnost kažnjava izolacijom.
    drugim riječima, ako nisi za ljude, onda budi sam.
    da sad netko ne pomisli da ja svoju još jako malu djecu zatvaram u podrum , recimo ako se počupaju i ako ona koja potencira svađu i nakon par opomena ne reagira, onda jednostavno je odvedem u drugu sobu na hlađenje.
    i nakon par, obično 2-3 minuta pitam jel se ohladila.
    iz toga izvuku pouku da se agresivnost kažnjava prekidom igre i izolacijom, a to baš nije zabavno i nakon toga se više ne čupaju.
    a sad bi ti mogao reći da to nevino čupanje nema veze sa žiletima na toboganu, ali ja vjerujem da od tuda sve počinje.
    jer ako se od prvog dana postaviš da je ok ih pecnut po guzi i prstima, koju godinu kasnije će ti bit ok i šamar i malo žešće po guzi, a za još par godina će isti ti klinci to možda raditi drugim klincima, a kasnije možda i tebi.

ja ne kažem da i sama nisam nikad izgubila živce i pecnula, kako ti kažeš.
    ali se uopće time ne ponosim, sram me toga i pokušavam nadrasti ono što mi je usađeno godinama takvog odgoja, a to nije uvijek lako.
    jer obično kad reagiraš impulsivno, ne razmišljaš.
    a impuls koji je većina nas doživljavala u djetinjstvu je da sepecne ili da po guzi kao metoda discipliniranja.
    ali prvi korak k tome je da uopće osvijestiš da je takvo odgajanje loše za djetetovo samopouzdanje i neefikasno.

srećom da ima ljudi koji nadrastu svoje loše iskustvo, inače nikad ne bi izašli iz začaranog kruga.

i još nešto.
    ne podnosim kad se djeci/mladima predbacuje da su ovakvi , onakvi, kao da mi odrasli s tim nemamo nikakve veze.
    MI smo krivi što su takvi!
    s djecom treba razgovarati, puno prije nego počnu stavljati žilete po toboganima, zapravo onda do toga vjerojatno ne bi ni došlo.
    i ne čudim se što su takvi kad su im roditelji u stanju "glumiti gljive" dok se oni tuku.

kloklo's Avatar

Mama Ju, potpisujem te do zadnje točke i zareza

A ti Bubimirko i dalje ne razlikuješ discipliniranje od kažnjavanja, a vjerujem da bi i ti i tvoje dijete profitirali od toga da si daš malo više truda oko toga da dijete učiš prihvatljivom ponašanju, umjesto da ga jednostavno kažnjavaš za neprihvatljivo...

jucer u parku me bas razalostila jedna situacija. Nosi starija curica (oko 7-8 godina) mladjoj jaknu i kaze, mama je rekla da obuces jaknu inace ce biti po guzi.
    dakle dijete nije jos nista ni napravilo, nije ni stiglo odbiti obuci jaknu i vec joj se prijeti da ce biti po guzi. zalosno je to koliko je "po guzi" ukorjenjeno u svijesti ljudi.

bubimirko

postoji li išta što vi ne smatrate zlostavljanjem..........jer onda je i rastavljanje djece i to kaj ih pošalješ u drugu sobu isto zlostavljanje i maltretiranje možda ne toliko fizičko koliko psihičko, i MAMA J........ ti kažeš da pec s godinama prerasta u šamare i šake, tu se nikako ne bi složio......jel te metode po guzi ili pec smatram potrebnima( tj. nakon toga im je na neki način istekao rok trajanja) upotrijebiti do kakvih max. 5-6 godina djetetove starosti , i naravno ne za svaku pogrešku koju naprave, već za malo teža sran........, a osim toga i taj čuveni pec i po turu imaju određeni (ne znam kak da velim).....hoću reći da pri tome ne zvekneš dijete svom snagom da poslije ima masnice

Osoblje foruma apricot's Avatar

ok, bubimirko, mislim da smo svi shvatili što si htio reći.

bubimirko

Quote Originally Posted by apricot
    ok, bubimirko, mislim da smo svi shvatili što si htio reći.
    pa mislim da niste.....jer taj pec i po guzi sam upotrbljavao dok mi je dijete bilo mlađe i napravilo neku veću svinjariju....i nikad to nije bio baš prejaki pec-tek toliko da shvati, a poslije je i opomena pred pec bila dostatna......dok danas možemo komunicirati samo pogledima-i već je sve jasno-----dakle pec ima svoj slijed i postepeno nestane

Ako će moj autoritet nad djetetom počivati na strahu, onda bolje da ga niti nemam. Ja vjerujem samo u ljubav i međusobno poštovanje, a ako u tome ne uspijem, onda ih vjerojatno nisam ni zaslužila.

Dresura mi se ne sviđa ni kod pasa, a kamoli kod djece.

thalia's Avatar

Moram se nadovezat.

U psihologiji se radilo strašno puno eksperimenata s nagradama i kaznama.
    No, kako nije etički koristiti ljude niti naš podmladak, radilo se na životinjama; psima, majmunima, štakorima.

Uglavnom (a kad nađem reference, umetnut ću ih, ovako ćete mi morati vjerovati na riječ. Radi se o predmetu s treće godine starog programa, zove se Sistematska psihologija), ustanovljeno je da nagrade daju najbolje rezultate. Izbjegavanje kazne je drugo po redu i to daleko drugo, a kažnjavanje je daleko najlošije.

Teško je, niti ja ne znam kako ću, ali znam da ću moći i znam da moj mali pišulinac od par kila i centimetara nikako ne može dobiti pec pec po guzi, jer niti ja ne volim kad me netko dira kad ne treba, sumnjam da bih sad voljela da me netko udari, pogotovo netko mnogo jači od mene.

Ja sam isto tako kao produkt famoznog odgoja (ironija!) mog oca sada prilično nestabilna osoba s problemima i ne želim da ih moje dijete ima.
    Jedan od njih je bila klaustrofobija koje se nisam godinama mogla riješiti, jer bi me otac prvo namlatio, a onda satima zatvorio u sobu i ako bih ispustila samo zvuk, došao bi me ponovno izmlatiti uz kojekakve prijetnje... Bubimirko, nadam se da stvarno pretjeruješ i namjerno izazivaš. I tu staje naša komunikacija jer iz moje perspektive zlostavljanog djeteta, mogla bih izreći stvari koje ne želim, a mržnja i nerviranje mi nisu opcija, zato mi stoj dobro i nadam se da radiš po svojoj savjesti.

Zdenka2's Avatar

Quote Originally Posted by Luna Rocco
    Ako će moj autoritet nad djetetom počivati na strahu, onda bolje da ga niti nemam. Ja vjerujem samo u ljubav i međusobno poštovanje, a ako u tome ne uspijem, onda ih vjerojatno nisam ni zaslužila.

Dresura mi se ne sviđa ni kod pasa, a kamoli kod djece.
    Apsolutno se slažem. Taj "batina je izrasla u raju" odgoj počiva jedino i isključivo na strahu. I to se onda perpetuira na sljedeće generacije. Puno je teže naći drugu motivaciju za poželjno ponašanje, ali se može.

VedranaV's Avatar

Kod nas je pec po guzi preraslo u udarce koji bole, najčešće po licu, a za teža sr. (prema njihovoj kategorizaciji) nas je tata tukao remenom po guzi. Udarci su prestali ne kad smo prestale raditi sr. nego kad smo postale fizički dovoljno velike.

Sjećam se zadnjeg udarca od bake. Nisam joj htjela reći laku noć jer smo se nešto posvađale. Došla je u sobu s podignutom rukom i krenula me lupiti - na što sam je ja odgurnula nogama. To je bilo zadnje, nakon toga se više nije usudila. Odvratno.

A remenom po guzi sam dobila npr. jednom s pet godina kad sam se izgubila u parku. Mama je vodila sestru (koja je još mala beba) i mene u park. Ja sam se zaigrala i kad sam ponovo pogledala mame više nije bilo. Krenula sam iz parka, došla do nekog dućana, pitala neku tetu gdje je ta i ta ulica i taj i taj broj, ona mi je pokazala i došla sam doma. Doma su me čekala skamenjena lica, a naknada za njihov pretrpljeni strah su bile batine remenom. Bilo je to čisto iživljavanje, nikakav odgoj. Mislim da sam tada shvatila besmisao takvog odgoja.

Jedan put sam dobila šamar jer sam stavljala točku na štampano i. Pisala sam nešto, stavila točku na i, tata me upozorio da ne stavljam. Opet mi se dogodilo, iako sam se trudila, i upozorio me da će me lupiti ako mi se ponovo dogodi. I još sam se više trudila, točno se sjećam, a ruka mi je svejedno poletjela staviti točku, iz navike. Slijedio je udarac.

A sve je počelo s pec po guzi kao prihvatljivom odgojnom metodom.

Pec po guzi je isti mehanizam - lupi da izazoveš strah. Zbog toga je to nasilje. Efikasno je. I sva sreća sve manjem broju ljudi prihvatljivo.

Ono što su moji dobili je bilo strahopoštovanje. I danas se još borim sa strahom ponekad. Poštovanje koje izlazi iz straha ja kao roditelj ne želim kao ni Luna, zalud ti takvo poštovanje, to je samo privid.

Nemojte samo sad please srčeka, ja sam sasvim ok već dugo.

Quote Originally Posted by VedranaV
    Nemojte samo sad please srčeka, ja sam sasvim ok već dugo.
    Onda jedan

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast