Već dugo vremena me proganja jedno pitanje:
Na koji način razlikovati virozu od prehlade?
Već dugo vremena me proganja jedno pitanje:
Na koji način razlikovati virozu od prehlade?
Nisam doktor, ali sam čitala da i kod prehlada se radi o virusima.
Kako god uzmeš opet je viroza.
Moja šogi stalno tvrdi da je prehlada nešto što nije niti viroza a normalno nije uzrokovano i bakterijom. Jednostavno si se prehladio.
Meni je razlika kod nahladiti i prehladi. Npr. mogu malo nahladiti jajnike (hodala bosa i sl.), ali kad se prehladim to je obično to da iz xy razloga poharali su me neki virusi pa recimo kišem....![]()
ono sto je meni dr definirala je daje viroza obicno pracena temperaturom a prehlada bez temeprature...
eh sad, vjerovatno ima i boljih objasnjenja :/
Prehlada može biti virusna ili bakterijska, ne dolazi sama od sebe. To što vam se čini da se prehladite od hladnoće, samo je pad imuniteta na hladnoći, nakon čega virusi ili bakterije (koji su prisutni na sluznici jer je netko u tramvaju kihnuo kraj vas a vaši lekuociti to nisu počistili) dobivaju bitku.
Čak su radili ispitivanje da su ljude u izolaciji (dakle nisu mogli od nikog dobiti v/b) stavljali na hladno i nije im bilo ništa. No ljudi koji su normalno živjeli (neizolirano) su u sličnom takvom pokusu s hlađenjem češće obolijevali.
Bez virusa ili bakterija curenje nosa ili kašalj može biti jedino od alergije.
Temperatura i može i ne mora biti i kod bakterijskih i kod virusnih prehlada. Čak ni zeleno iz nosa nije 100% znak za bakteriju jer nekad bude virusno, a zelembač od normalne flore u nosu.
Osim nekih tipičnih kliničkih slika (kako izgleda grlo) teško da se može razlikovati, osim po krvnoj slici i CRP-u.
Ja pod prehladom podrazumijevam virozu, ako je bakterijskog porijekla onda je upala (grla, sinusa... čega već). Tak da su meni prehlada i viroza isto.
Eh, Mamazika, kad bi mi još na to udarila pečat i potpisala se, pa da imam napismeno...da uvjerim neke iz bliže okoline da se dijete ne može prehladiti na svježem zrakumamazika prvotno napisa
![]()
mamazika prvotno napisa
![]()
ovo sam htjela citirati
Ako se rashladi ima nešto više šanse da će se prehladiti nego u toplom. Ali samo ako ju je netko prije toga "napljuvao". Naravno da je uvijek bolje ići na friški zrak nego po dućanima punim kašljavaca.
e sada, neovisno o uzročniku kada je pametno izvesti djete na zrak?
(tj. temperatura je normalna)
Ispričavam se, ali nisam imala vremena tražiti gdje da Vam napišem "naše" iskustvo" s pražnjenjem nosića. Tema o virozi i prehladi mi se činila kao "najbliža" pa Vam eto prenosim iskustvo. Dakle, najzadovoljniji smo bili s, kako i doktori preporučuju, pumpicom zaobljenog vrha. Nikako "špičastom". Kad se prazni nosić, poželjno je da se dijete stavi na bok strane koja se prazni. Znači, ako se prazni desna nosnica najbolje je da je dijete polegnuto na desni bok. Zatim se pumpica "stisne" te se stavi u nosnicu kako bi "vakuumom" izvadila sluz. Pri tom je druga nosnica začepljena. Kad je sluz pregusta, savjetujem sljezov čaj. (Uputa o pripremi je na kutiji-mislim da se korjen sljeza prelije mlakom vodom te da mora tako "odstajat" par sati. Provjerite.) Sljez preporučam jer je blag, a i protivnik sam jačih kapi, tipa Benil, Operil...osim ako nije baš potrebno po preporuci liječnika.
Eto...nadam se da će biti nekom od pomoći.
Meni je bolja fiziološka otopina za razrjeđivanje sluzi, sljez mi se ne čini tako blag, probaj ga sebi staviti u nos :/Čensi prvotno napisa
Operil se ne koristi za razrjeđivanje sluzi nego za stezanje otečene sluznice. Ni ja ga ne bih davala bebi.
Isuse dragi, pa nemogu vjerovat da na dobronamjernost neko veli "probaj ga sebi stavit' u nos"....
Straaašno!!!!
Chensi rides again!!!!!!!!!!
Chensi, bona, pa nije ti mogla zena dobronamjernije odgovoriti na tvoju dobronamjernost....
Ili ti samo uzvas biti drama queen?
Meni je sljez isto grozno neugodan u nosu, nakon što sam ga isprobala na sebi nikad više nisam ni pomislila staviti ga djeci u nos.
A osim toga uvijek me strah da nekakve bakterije iz zemlje (na primjer spore tetanusa, koje su izuzetno izdržljive) nisu ostale na tom korjenju, s obzirom da se moči u hladnom.