Quote Originally Posted by Zara1 View Post
privredni subjekti plaćaju PDV samo na vrijednost koju oni dodaju ... Ukupan iznos PDV-a snosi krajnji potrošač u lancu.
Mislim da to vrijedi samo za jedinstvenu stopu pdv-a kad je neutralan, inace koliko se meni cini nije neutralan.
npr. ulazni troskovi = 100kn od cega 25kn pretporeza
izlazni proizvod = 200kn od cega je sad 20kn pdv koji moraju platiti drzavi (odnosno u ovoj racunici drzava duguje njima 5kn) dok bi u situaciji 25% pdv bio 50kn odnosno drzavi bi ukupno morali platiti 25kn pdv.
u slucaju razlicitih stopa njima nije svejdeno, jer u mom prvom primjeru su dodali vrijednost od 100kn a na kraju drzava duguje njima.

Trgovcima je pak neutralno jer oni vec kupuju djecju hranu (10% pdv) i takvu i prodaju (opet 10% pdv)
Uvoznicima mislim isto, oni pdv plate prilikom uzvoza (10%) i opet dalje pri prodaji trgovcu (opet 10%)

Razliku u ukupnoj cijeni za kupca (npr. ako je prije "osnovica" bila 75kn a porez 25kn za 100kn proizvod, sada je osnovica 90,91kn a porez 10kn > znaci, netko (trgovac, uvoznik ili proizvodjac) je dobio 15kn vise koji su prije isli drzavi.

Tako da ja mislim da ova mjera nije zastita krajnjeg potrosaca nego skrivena subvencija Podravki, Agrokoru (secer, ulje) itd...