Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 60

Tema: Igranje s bebom

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Igranje s bebom

Nisam uspjela pronaći istu ili sličnu temu. Ako postoji, unaprijed se ispričavam na otvaranju još jedne.

Kako se igrate sa svojim bebama? Koje ih igre zabavljaju? Koje im igračke privlače pozornost? Radite li s njima neke vježbice, masiranja...? Ako da, koje su vježbice primjerene za bebe?

Naime, imam bebu od 2,5 mjeseca. Još ne hvata igračke i ne pokazuje interes za njih. Trenutačno voli kad mu se priča, voli biti golišav i mlatarati nogicama i rukama, voli kad mu se masira trbuščić. Ali ja bih htjela još nekim aktivnostima upotpuniti naše druženja, a ne znam kojim.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Mi svakodnevno imamo "igrokaze" s nekoliko igračaka-šuškalica. Imamo zelenog crva s crvenom kapicom, po imenu Pjer, pa konjića Poldea, pa zeku Mrkvu... onii svaki dan dođu pozdravti bebu, svaki joj da pusu, svaki ima svoj glas i način kretanja... ona im se smije, baš uživa.
    Obožava kad ja govorim aaaaaaaaa pčiha! To sam slučajno otkrila, kihala je pa sam ponavljala za njom, a ona se pretvorila u smješak. Voli slušati one igračke što imaju šuškavu foliju u sebi, voli gledati kontrastne predmete (zavajesa u kupaoni, bibiloteka sa šarenim koricama knjiga, slike po zidu) puno hodamo i razgledavamo stan. Magneti na frižideru su isto fascinacija.
    Stalno pričamo, što god radimo pričamo o tome: "idemo u kupaonu po vodicu za guzu", "sad ćemo mazati guzu", "hoćemo žuti ili zelenu pidžamicu?", pa joj pokažem obje, "mama pere jabuku", pa joj pokažem jabuku...
    Jako voli kad joj se kreveljim... zapravo što ja veći cirkus od sebe pravim, ona je sretnija.

Vježbice baš ne voli, ali imaš u Jovančevićevoj knjizi lijepe opise. Kad ju okrenem na trbuščić, legnem tako da imamo kontakt očoma, pa joj opet pričam... obožava biti golišava, a kako to ne može dugo trajati, jednom na dan ju obučem bez pelene, pa stavim na baby gym podlogu za previjanje i bebu na to, onda ona uživa, gleda igračke koje vise, diže nogice, izvija se. Sviđaju joj se mobili. Sve što se miče je zanimljivo. U čudu gleda pse kako se igraju.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Stolac za ljuljanje

Mobil

Glazba vrsta raznih

Uspavanke

Dodatak/asocijacija:

(ljudi, kak su moji dečki brzo narasli.... uživajte u svakom trenutku, čak i kad mislite da je teško...)
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 27.01.2012. at 14:53

Iris avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Voli slušati one igračke što imaju šuškavu foliju u sebi, voli gledati kontrastne predmete (zavajesa u kupaoni, bibiloteka sa šarenim koricama knjiga, slike po zidu) puno hodamo i razgledavamo stan. Magneti na frižideru su isto fascinacija.
    potpisujem sve napisano... od svih stvari koje razgledavamo po stanu,nevjerojatno kako ga magneti fasciniraju,zato mi je bio zanimljivo pročitati da i tvoj to radi
    voli "zvečkaste" igračke (iako zasad samo ja zveckam),glazbu,mobile, ogledala, kakti igru skrivača (mislim da ju uopće ne kuži, ali valjda mu se sviđa intonacija glasa-ono "zavijanje di siiii-ma tu siii), sve što ima veze s glasom od pjevanja do glupiranja i igre s njegovim rukama i nogama (meni su isto dobre Jovančevićeve vježbe)
    e da zaboravih nadodati,iz nekog razloga jaaako voli kad se glasam u njegov trbuh,pretpostavljam radi dobrih vibri

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Možeš je masirati po nogicama ali ne tabanima, vježbajte kukove, vozite nogicama biciklo.
    Kao što su cure već napisale ja sam isto sa svojom bebom od početka pričala, sve što sam radila po stanu ja sm sa njime komunicirala, pa ga kao pitam što on misli, pa kako ćemo sada veš stavit na štrik pa kako ćemo kuhat i sve tako redom. Naveče mu čitam knjigu o malim anđelima slikovnicu to jako voli, smije se i baš uživa. Kada ni sama ne znam što bi plešem pred njime a on se guši od smjeha, što više od sebe praviš budalu to jenjima bolje.
    I da moj isto voli ljubljenje po stomaku i po nogicama.

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

moja je imala grceve do 3,5 mj skoro cijeli dan tako da se nisam previse zamarala sa igrackicama... ja sam znala raspaliti neku veselu mjuzu i plesala s njom po stanu.... ( a i dobro je za kile poslije poroda), voljela je buljiti u tv ( al su mi cure ovdje sa foruma rekle da to nevalja pa smo to ukinuli,dotad nisam znala da je toliko stetno)... ni ona nije bila zainteresirana za igrackice i sl...tako da sam ja bila "dezurna budala" i zabavljala ju sto sam vise mogla....pjevala joj,radile vjezbice za kukove,masirala i slicno.... nama je baby gym najveca fora trenutno (ima 5,5) i plisane igrackice....

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ardnas zasto ne po tabanima?? Ja sam svog prva 2-3 mjeseca upravo tako smirivala! Daj nemoj me plasit!

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Unaprije isprka ako ponovim vec neciji post! Mozes ju polegnuti, primis za rukice i dragas ju po glavici, liceku, usima. Polako i njezno! Onda joj primakni nogicu da osjeti prstice u rucici, da osjeti koljena! Oni u toj fazi vole uloznavati svoje tijelo! Kad bude 3 mj, a mozes i sad vec! Sjednes na pod, naslonis se onako u polulezeci i bebu stavis na koljena. Tako da joj leda imaju oslonac, a nogice su na tvojim prsima! Na taj nacin vjezba trakciju glavice. Onda uzmes igrackicu, suskavu, loptu pikavu (malu) stavljas joj u rucice, i mamis da ju sama uhvati! Pri tome joj pjevas... Bebe vole osjetiti i lice majke pa kad tako mazi sebe, neka ponekad i mamicu pomazi! Sretno i uzivajte

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kad je L bila beba, radila sam s njom vježbe iz Jovančevićeve knjige. Ali se više ne sjećam koje su vježbe za koju dob (moram ponovno u knjižnicu). Bojim se da ne bih nešto napravila za što on motorički nije spreman.
    I mene zanima zašto ne dirati tabane. Pedijatrica mi je nakon prvoga pregleda rekla da mu nekoliko puta palcem prođem po tabanu i zaustavim ga kod korijena prstića i pričekam da beba prstiće skvrči.
    Reagira na pričanje i pjevanje. Tada i on "govori" i smije se.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Po tabanima ne bi trebalo jer to izazivanje refleksa na tabanima jeste vezba za stopala, koja se sa jedne strane radi ako su detetu kriva stopala ka spolja (moje dete ima valgus i kriva stopala ka spolja), a sa druge ako su unutra. Pa ako se previse radi (a dete ima suprotan problem ili nikakav) moze da dovede do krivljenja.
    Moj je tad voleo da uzmem njegove rucice i "mazim" njima svoje lice

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Uff...nisam imala pojma..al ja sam njemu po sredini stopala prolazila palcem... Joj, nisam valjda neku glupost napravila...

Da se vratim na temu, moj je obozavao u toj dobi proucavati rukicama moje lice, setnje stanom i razgledavanje, posebno bijele tehnike je uvijek bilo zanimljivo, zvecke, igracke sto jacih boja, pogotovo zelena, igra "ide mrav" kad mu prstima krenem od stopala prema glavi pa ga to poskaklja...i vec sam zaboravila pola toga a tek mu je 6 mj

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Ardnas zasto ne po tabanima?? Ja sam svog prva 2-3 mjeseca upravo tako smirivala! Daj nemoj me plasit!
    Kao što su cure već napisale, kada ih se dira po tabanima refleksno skvrče prstiće prema dolje a to nije dobro. Meni je to pedijatrica rekla da ne radim.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ma niste nista strasno uradile. Ja sam radi korekcije stopala to morala da radim sa detetom svaki dan vise puta uz vise ponavljanja da bi imalo neki efekat. Samo ponekad ne moze strasno da skodi.
    Isto tako vecini roditelja je zanimljivo da stavljaju malim bebama prst u ruku, pa beba stisne jer ima tak reflex, a to uopste ne bi smelo da se radi, jer beba mora taj reflex da prevazidje, pa je mnogo bolje samo maziti rukicu odozgo, da beba sto vise otvara sake
    Ni ja nista od ovoga ne bih znala ali smo isli na vezbice pa nas tamo ujedno i uce kako da se igramo sa bebom
    Posljednje uređivanje od lady.x : 28.01.2012. at 19:58

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Danassmo napuhali nekoliko balona i objesili ih relativno. Sviđaju joj se, smije im se, gleda, priča...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moja cura ima 3. mjeseca. Od 2,5 mjeseca se najviše igramo vježbajući i to jakooooo voli. Npr. vježbamo vratić, sad smo počeli položaj na boku uz minimalnu rotaciju, jako potičem ležanje na prsima. Kad je na leđima prvo je malo razgibam i potom joj stavim igračku na stomak (držim je naravno), potičem mozak da radi, da skuži "ono što oko vidi, rukica može uhvatiti". Trese se od uzbuđenja kada dodiruje igračku, kada se igračka pomiče i pada. Vježbamo i okretanje glavice na lijevo i desno, vježbamo i praćenje igračke. Tu je od sestre bolja jedno sto puta. Tako je koncentrirana i spremna za suradnju da guštam. Na prsima isto tako, igračka ispred nje, rukicu lagano gurkam put igračke, onako lagano gurajući lakat. Kod nas nema visećih igračaka ili sl. jer je moj osobni stav da igračke ne vise s neba i da ništa slično ne visi s neba. Nema ni vipera ili sličnih ljuljački gdje može skužiti onaj retardirani pokret kad tucka nogicom da se ljulja. Kod nas je sve isključivo prirodno. Igračka je u ruci, pada, ode iz vidokruga i sl.
    S tri mjeseca ima lijepi hvat, hvata, rukice su već okrenute za pravilan hvat...
    Ostalo druženje je pjevanje, maženje, smijanje, pričanje i sl.
    Zadnje vrijeme voli kupanje, što me veseli jer je prije toga urlala iz petnih žila. Sada se malo duže kupamo, masiramo, pričamo i sl.
    Onaj mali dio vremena je pod "torturom" starije sestre, koja se isto s njom igra, a mlađa joj se smije kao nikom od nas.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Često je uhvatim kako pomno prati što je sve okolo nje, vidim taj radoznao pogled i obično je onda ne diram, odmaknem se i pustim je da istražuje okicama, da gleda.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
    i da ništa slično ne visi s neba.
    Ne kažem da je to što činiš pogrešno, dapače, jako dobro... i istina s neba baš i ne visi ništa, ali voćke vise sa stabla... a to nam kao vrsti nije nepoznato.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mislila sam na lijepe i šarene igračke, meni osobno je neprirodno da takve stvari vise djetetu "s neba".
    Još neprirodnije mi je da dijete u to gleda i ne može dodirnuti pa se onako trese od uzbuđenja da to dohvati.
    Ali eto to je samo moj stav, ne mora značiti nužno da je dobar.
    Ja volim više da drži igračku u rukama, opipava je, istražuje, uči da može ispasti, otkotrljati se i sl....

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ma da, kužim te...
    Mi smo dobili baby gym bez igračaka, samo podlogu i lukove, dodali smo svoje igračke, na visinu da ih može dotaknuti. Ali na početu su je smetali tako nisko, nije ih ni kužila, pa sam ih skratila dok ih nije počela kužiti, sad su nisko, pa ih dodiruje. To ne smatram vježanjem već igrom, to je vrijeme koje provodi samostalno, max 15 min... ako se posreći.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Kod njih tako malenih sve je ustvari vježbanje, jer svaki pokret je važan, tako jačaju iz dana u dan i razvijaju se

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Istina.
    Mislim na vježbanje koje ciljano i "kontroliramo" radimo.

Iris avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Ma da, kužim te...
    Mi smo dobili baby gym bez igračaka, samo podlogu i lukove, dodali smo svoje igračke, na visinu da ih može dotaknuti. Ali na početu su je smetali tako nisko, nije ih ni kužila, pa sam ih skratila dok ih nije počela kužiti, sad su nisko, pa ih dodiruje. To ne smatram vježanjem već igrom, to je vrijeme koje provodi samostalno, max 15 min... ako se posreći.
    i ja se slažem s Pepitom oko "višenja igračaka",ali mi smo također radili ovako nisko spustili da mu je nadohvat ruke i to samo uvijek jedan ili dva predmeta,pa mijenjamo povremeno, jer mislim da ih previše toga zbunjuje...presretan je kad ulovi koju.
    a također mu stavljam igračke na trbuh i to mu je skroz cool,naravno da čim ulovi odmah u usta
    e zanima me jedna fora koju sam primjetila da naša beba radi- kad god mu lagano puhnemo u lice, on raširi oči i naglo udahne zrak...skroz mu je zanimljivo,a i nama gledati ga. jel rade to i vaše bebe? je li to neka refleksna radnja ili?

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Refleksna je!
    To se preporuča bebama kad ono zacene i ostanu bez zraka, puhnuti, kako refleksno udahnu dođu do zraka.

Iris avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

a-ha! nisam to znala,ali skroz mi je fora. i to nam dođe kao neka igra,ali dobro je znati za ubuduće,ne daj Bože,ako zatreba.

Iris avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

naišla sam na baš zanimljiv članak,tiče se igranja s bebama, a i starijih,pa evo:
    http://www.planetzoe.hr/tekst.php?id...eba_za_razvoj_

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mi smo našem napunili šarene čarape celofanom, zavezali ih i s tim se igramo, super reagira.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj koksy prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam baš neki dan čitala da je najbolje po tabanima masirati djecu jer to djeluje kao akupresura, i dobro je za sve organe. Moj se dečkić odmah smiri kad ga po tabanima masiram.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam baš neki dan čitala da je najbolje po tabanima masirati djecu jer to djeluje kao akupresura, i dobro je za sve organe. Moj se dečkić odmah smiri kad ga po tabanima masiram.
    E bas to je i meni bilo negdje u mozgu, neka info od negdje. Zato sam ga i masirala. Jer opcepoznato je da masaza stopala tako djeluje, svaki dio stopala je povezan s nekim organom.

paulina55 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj ardnas prvotno napisa Vidi poruku
    Možeš je masirati po nogicama ali ne tabanima, vježbajte kukove, vozite nogicama biciklo.
    Kao što su cure već napisale ja sam isto sa svojom bebom od početka pričala, sve što sam radila po stanu ja sm sa njime komunicirala, pa ga kao pitam što on misli, pa kako ćemo sada veš stavit na štrik pa kako ćemo kuhat i sve tako redom. Naveče mu čitam knjigu o malim anđelima slikovnicu to jako voli, smije se i baš uživa. Kada ni sama ne znam što bi plešem pred njime a on se guši od smjeha, što više od sebe praviš budalu to jenjima bolje.
    I da moj isto voli ljubljenje po stomaku i po nogicama.
    Zašto ne po tabanima??

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Već sam gore napisala, tako mi je rekla pedijatrica. Idemo i na vježbe isto mi je ponovila fizioterapeutica, znači ne dirati sa svojim rukama bebine tabane, ali mogu trljati tabano o tabano bebino. Stvaranje nekog refleksa koji nije dobar.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moj je odusevljen balonom ali ne obicnim nego onim punjenim helijem. Svjetluca, suska, a kad ga napokon ispusti iz ruke onda fino lagano odlebdi do stropa i to mu je neopisivo interesantno dok ga prati pogledom. Ja mu ga onda samo ponovno spustim ga nazad i opet imam mir pet minuta

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nama su rekli (a imate i na onom UNICEFovom CD-u Prve 3 su najvažnije) da je bas dobra stvar da se masiraju djetetova stopala jer tu ima puno zivaca a oni ne hodaju.

srecha avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Evo da malo podignem temu? Gdje se moze naci te Jovanoviceve vjezbe za bebe?

Jesen u meni avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Citiraj srecha prvotno napisa Vidi poruku
    Evo da malo podignem temu? Gdje se moze naci te Jovanoviceve vjezbe za bebe?
    U njegovoj knjizi "Godine prve, zašto su važne"

srecha avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Hvala ti! Jer kada ga guglam izbacuje mi samo ministra Jovanovića he he he

martincius avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

zato jer se zove jovančević

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zato jer je on jovancevic, a ne jovanovic

edit: sori, sad mi je pokazao i zadnji komentar
    Posljednje uređivanje od leonisa : 06.10.2013. at 11:57

srecha avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Hehehe! Skuzila sam!

thunder buddy avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Moja curka ima 9 i pol mj. Ponekad mi ponestaje inspiracije za igranje.
    Koje igre vaši mališani najviše vole (ili su voljeli dok su bili te dobi) ?

thunder buddy avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Baš mi je žao što ovo nitko nije komentirao. Čini se da je u grupi 0-1 najveći problem (ne)spavanje...

123beba avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Moja curka ima 8,5 i voli se igrati tako da ja pravim nekakve lude face, skrivam se iza dlanova/ dekice/ namještaja i onda izvirujem... Osim toga ju zanimaju svakakve igračke i to najviše njihove etikete. Jaaaako voli kad bacam u zrak i kad letimo, vrtimo se i slično, no to ke jako naporno pa to ne mogu baš predugo... Voli kad joj pjevam pa onda i plešemo... I to je to... Imas ti kakav prijedlog?

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja sam svojima čitala slikovnice, vec sa 5-6 mjeseci, ne cvenkapicu nego neke jednostavne za bebe, sa životinjama, predmetima pa sam im blejala, mukala i to bi ih nasmijavalo, prikazivala sam im sve po kuci a imamo puno leptira po zidovima zbog starije koja je obozavateljica i to je bilo jakp zanimljivo i već sa 8 mj je mladja pokazivala na leptira rukicama kako leti i govorila "didli."...imamo ljuljačku u kuci, onu sto se u štok vrata namontira i cim su prosjedile samostalno obožavale su se ljuljati, mala se još ljulja.....sjetiti cu se još toga pa napisem

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Dok su moja djeca bila mala, zapisala sam ovo - zbirku igara koje smo igrali s njima, a većine se sjećam i iz vlastitog djetinjstva:

Zaboravljene igre za malu i veću djecu

Sjećate li se kako su vama tate i mame, a još češće djedovi i bake, pričali priče i pjesmice? Kakve ste se igre igrali kao djeca? Na ovoj ideji mogu zahvaliti odgajateljicama iz DV Cvrčak, Zagreb, koje su nas na roditeljskom sastanku zamolile da se prisjetimo igara iz vlastitog djetinjstva. Nevjerojatno koliko je takav pristup dobar za senzibilizaciju roditelja – bilo je krasno!

Evo nekoliko primjera onoga što se ja sjećam iz vlastitog djetinjstva, a koji obuhvaćaju stihove (audio stimulacija), pokrete (vizualna stimulacija) i dodir (taktilna stimulacija):

1. ZA MALU DJECU PRIČE I IGRE S PRSTIMA

Priča za 5 prstiju 1
    Palac: ovaj ide u lov
    Kažiprst: ovaj ide za njim
    Srednji prst: ovaj kuću čuva
    Prstenjak: ovaj papicu kuha
    Mali prst: ovaj plače jer mora sam musti kravu – muzu muzu muzu (prstić potegnuti nekoliko puta)

Priča za 5 prstiju 2
    Palac: ja sam palac, glavni prst – delija sam jak i čvrst
    Kažiprst: prepoznat me može svak jer sam spretan, brz i lak
    Srednji prst: poštujte me redom svi jer sam od vas najveći
    Prstenjak: vredniji sam od svih vas jer ja imam zlatan pâs
    Mali prst: to već znade cijeli svijet – bez mene vas nema pet!

Priča za 5 prstiju 3
    Stari palac kruha prosi
    Kažiprst ga kući nosi
    Srednjak šuti pa se ljuti
    Što prstenjak sve pojeda
    A mezimac samo gleda

Kriš-kraš-matijaš

Kriš-kraš-matijaš (prstom crtati križić po dječjem dlanu nekoliko puta – stimulacija osjeta dodira)
    Kaj mi daš – dam ti POČ (udariti dlanom o dječji dlan)
    Kam ideš? V Stari Grad, kobile klat! Vrta vrta vrta vrta (prstom kružiti po dječjem dlanu)

Biba leze (za sasvim malu djecu)
    Biba leze, torbu nosi, kuda ide – tu nutra, tu nutra, tu nutra, tu nutra, tu nutra!
    (Hodati sa dva prsta po djetetovom tijelu, a na kraju završiti u pazuhu ili u ovratniku košulje!)

LICE I GLAVA

Šećer, kava…(za sasvim malu djecu)
    Šećer (dotaknuti čelo)
    kava (dotaknuti bradu)
    Čaj (dotaknuti lijevi obraz)
    Rum (dotaknuti desni obraz)
    BUM! (šakom lagano udariti u nos!)

Stara istarska (za sasvim malu djecu)
    Oltarić (prstom djetetu dotaknuti čelo)
    Dvi svićice (pokazati oči)
    Dva kušinca (prstima dotaknuti obraze)
    Kapelan (dotaknuti bradu)
    Bilim, bilim, bilam (uhvatiti dijete za nos i “pozvoniti”)

Tip-tip-tip

Prstićima tip-tip-tip (kažiprste u križ)
    Glavicom pak nik-nik-nik (klimnuti glavom)
    Ručicama klop-klop-klop (pljesak)
    Nožicama top-top-top (udarac nogama o pod)
    Naokolo jedan-dva (okrenuti se oko sebe za 360 stupnjeva)
    Pa je igra gotova.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.04.2014. at 07:35

tigrić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

meni je super knjiga "velika knjiga razvojnih aktivnosti od rođenja do tri godine" - puno pjesmica i igrica, baš sličnih ovima što je peterlin opisala...meni je važno da mi je sve na jednom mjestu, a ne da moram tražiti pjesmicu po pjesmicu na netu..

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Nama su super pjesmice a hodajucim prstićima po tijelu, sto je Petrlin napisala, malo skaklja i prstici uvijek negdje drugdje odsetajuju pa se bas lijepo nasmijemo. Starija moja beba i sada s pet godina to voli.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    Nama su super pjesmice a hodajucim prstićima po tijelu, sto je Petrlin napisala, malo skaklja i prstici uvijek negdje drugdje odsetajuju pa se bas lijepo nasmijemo. Starija moja beba i sada s pet godina to voli.
    Djeca rastu brzo, ali i dalje ostaju naše bebe! Moji i dan danas povremeno traže "bušenje rupa" po tijelu i masažu vrsta raznih, na primjer ovako:

MEDVJED – dijete legne na leđa a roditelj mu se od stopala do glave „penje“ rukama, kao da se medvjed penje na drvo. Istim putem i silazi...

MAČKA – roditelj se na sličan način, ali bržim pokretima „penje“ rukama od peta do vrha glave kao da se mačka penje na drvo, a onda se spušta grebući noktima (prste stavimo na vrh djetetove glave i onda polako vučemo, kao mačka kandže, preko ramena, rebara, guze i nogu do peta.

MAČKA BRUSI NOKTE – dijete je na leđima, a roditelj pokazuje kako mačka brusi nokte na njegovim golim potkoljenicama (naglim brzim pokretima istovremeno i naizmjenično brusiti...)

PAS – jednom rukom (skupljenim prstima) roditelj „njuška“ po djetetu. Igra je u tome da dijete nikad ne zna gdje će osjetiti „njušenje“ pa veselo iščekuje stimulaciju.

CRVI BUŠE RUPE – varijanta iste stvari, ali umjesto blagog njušenja roditelj prstom „buši rupe“ po djetetovim leđima, rebrima, nogama, glavi... nasumično, prema želji. Nekoj djeci je ovo prejaka stimulacija, pa treba primijeniti igru „pas“.

SLON – dok dijete leži potrbuške, roditelj se punom težinom trupa oslanja na ruke i oponaša teški slonovski hod, od tabana prema glavi (stane i na glavu) pa natrag. Mi smo uz to pjevali i pjesmicu „Teško hoda stari slon, jedva noge vuče, dosta mu je cirkusa jer ga gazda tuče... Teško hoda stari slon, jedva noge diže jer od kuće njegove pismo mu ne stiže...“ (težinu pritiskanja prilagoditi dobi i veličini djeteta)

Rastezanje – za ovo je najbolje da se radi u paru (dvoje roditelja) ili da se dijete rukama drži za rub kreveta dok ga mi vučemo za noge. Moj suprug i ja znali smo se zabavljati ovako: jedan od nas primio bi dijete za ruke, drugi za noge i vukli bi ga lagano svaki na svoju stranu, kao da se otimamo. Klinci su sami došli na ideju da se ta igra zove „Moje, moje, mooooje...“ i to smo morali izgovarati dok smo ih rastezali... Uobičajena izjava: Mamaaaa, ja bi moje-mojeeee...

Eh, sad, kako to rastezanje napraviti 14-godišnjaku koji je visok ~180cm, pitam ja vas !

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Djeca rastu brzo, ali i dalje ostaju naše bebe! Moji i dan danas povremeno traže "bušenje rupa" po tijelu i masažu vrsta raznih, na primjer ovako:

MEDVJED – dijete legne na leđa a roditelj mu se od stopala do glave „penje“ rukama, kao da se medvjed penje na drvo. Istim putem i silazi...

MAČKA – roditelj se na sličan način, ali bržim pokretima „penje“ rukama od peta do vrha glave kao da se mačka penje na drvo, a onda se spušta grebući noktima (prste stavimo na vrh djetetove glave i onda polako vučemo, kao mačka kandže, preko ramena, rebara, guze i nogu do peta.

MAČKA BRUSI NOKTE – dijete je na leđima, a roditelj pokazuje kako mačka brusi nokte na njegovim golim potkoljenicama (naglim brzim pokretima istovremeno i naizmjenično brusiti...)

PAS – jednom rukom (skupljenim prstima) roditelj „njuška“ po djetetu. Igra je u tome da dijete nikad ne zna gdje će osjetiti „njušenje“ pa veselo iščekuje stimulaciju.

CRVI BUŠE RUPE – varijanta iste stvari, ali umjesto blagog njušenja roditelj prstom „buši rupe“ po djetetovim leđima, rebrima, nogama, glavi... nasumično, prema želji. Nekoj djeci je ovo prejaka stimulacija, pa treba primijeniti igru „pas“.

SLON – dok dijete leži potrbuške, roditelj se punom težinom trupa oslanja na ruke i oponaša teški slonovski hod, od tabana prema glavi (stane i na glavu) pa natrag. Mi smo uz to pjevali i pjesmicu „Teško hoda stari slon, jedva noge vuče, dosta mu je cirkusa jer ga gazda tuče... Teško hoda stari slon, jedva noge diže jer od kuće njegove pismo mu ne stiže...“ (težinu pritiskanja prilagoditi dobi i veličini djeteta)

Rastezanje – za ovo je najbolje da se radi u paru (dvoje roditelja) ili da se dijete rukama drži za rub kreveta dok ga mi vučemo za noge. Moj suprug i ja znali smo se zabavljati ovako: jedan od nas primio bi dijete za ruke, drugi za noge i vukli bi ga lagano svaki na svoju stranu, kao da se otimamo. Klinci su sami došli na ideju da se ta igra zove „Moje, moje, mooooje...“ i to smo morali izgovarati dok smo ih rastezali... Uobičajena izjava: Mamaaaa, ja bi moje-mojeeee...

Eh, sad, kako to rastezanje napraviti 14-godišnjaku koji je visok ~180cm, pitam ja vas !
    To i mi igramo, ali nisam znala nazive ja misljla da smo to mi patentirali, hehhe....
    A vidim vi ste se bas puno igrali igre moje-moje...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj nela08 prvotno napisa Vidi poruku
    To i mi igramo, ali nisam znala nazive ja misljla da smo to mi patentirali, hehhe....
    A vidim vi ste se bas puno igrali igre moje-moje...
    Definitivno! Moramo to patentirati...

Jedino ne znam kako mlađi sin nije u toj grupi (a samo je godinu dana mlađi, trenutno izgledaju kao da je razlika barem tri godine jer mlađi će po svoj prilici malo kasnije ući u fazu intenzivnog rasta). Bit će da smo se s njim manje igrali...

123beba avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Hvala na idejama! Iako, kad čitam sjetim se da se i mi igramo nekih od navedenih igara ali mi uopće nije palo na pamet dok sam pisala! potražit ću ovu knjigu što ste spomenule!

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Mi se igramo ježa..brzim pokretima vrscima prstiju prelazimo preko djetetova tijela od stopala do brata i pjevamo-boc boc iglicama ne diraj ga rucicama bode bode jez bit ce suza bjez

Ili gle ide jez za jezom ide mis a za njim ide devet mravi i vise nis..
    Igra sa prstima-igrale se ruke dvije ko ce brze ko ce prije bum bum bum to je pjesma laka
    Svaka ruka prste ima kad ih stisnes to je saka bum bum bum to je pjesma laka..

I slusamo cudnovate pjesmice i puuno listamo i citamo slikovnice..obozava ih..

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •