... nastavak s druge teme.. anchie76 prebacila
ko ona spika, joj di se pisalo, da valjda ni crknutu žarulju nećeš smit samostalno zamijenit neg ti treba doć stručnjak
... nastavak s druge teme.. anchie76 prebacila
ko ona spika, joj di se pisalo, da valjda ni crknutu žarulju nećeš smit samostalno zamijenit neg ti treba doć stručnjak
Posljednje uređivanje od anchie76 : 27.01.2012. at 14:59
nakon ove stranice:
http://www.mandrilo.com/index.php/istina-o-zaruljama
odoh ja po hrpetinu klasičnih žarulja
dakle, radim spisak: klasične žarilje, živini toplomjeri...
Ista priča je i za sijalice sa žarnom niti. Jer, kao, troše mnogo struje. A-haaa. A ove što, kao, troše manje su pune živinih para, od kojih nas, kobajagi štite ukidanjem živinih toplomjera. Stvarno treba biti mnogo glup i ne shvatiti da gore posljedice po zdravlje ima onaj ko razbije modernu živinu sijalicu, nego onaj ko razbije živin toplomjer.
:just my 5 cents:
Posljednje uređivanje od anchie76 : 27.01.2012. at 14:59
Ima li ko da samnom naveliko kupi žarulja (običnih)
Mondu, nemam svijesti da sam još negdje pisala o žaruljama
ako i jesam, malo tema otvaraš
ak nisi čitala, imaš o tom kak je EU ukinula proizvodnju klasičnih žarulja..
nemam potrebu dalje razlagat. ova tema nije tako dugačka i ima linkova na kojima sve piše
sretno
evo još jedne vezane za temz:
Potpisivanje ACTA-e pod velom tajne: 22 zemlje EU odrekle se slobodnog interneta
http://www.index.hr/vijesti/clanak/p...ta/596040.aspx
Danas me ide o žaruljama... nasmijat će se neki
Vidim da su mnogi bijesni na ukidanje običnih žarulja. Za sada ne bih o tome kakve su štedne.. zanima me jel znate odgovor na sljedeće pitanje:
Jel znate koliko vam svjetlosnih jedinica daje obična žarulja?
Da pojasnim, žarulja uzme 100 jedinica struje, koliko vam ta ista (obična) žarulja da jedinica svjetlosti?
mlukacin je napisala da bu ove godine smak svijeta, u smislu ovih žarulja
vidiš fakat, možda bude sveopći mrak!!
lol
evo vako
znam di ideš
čitala sam da daje malo, vrlo malo
ne sjećam se koliko
nije mi ni važno
ak ću potrošit, ja ću platit i amen
birokracija eu se nema što miješat u politiku tržišta
isto ko u krive krastavce
uosstalom, nisam jedina primjetila da neš ne štima s tim novim žaruljama
daju neko ful čudno svijetlo, nekima i smeta
a opasne su ko "bojno oružje"
moj glas ide kalsičnim![]()
Zmajica se ne usudi reći
Reći ću vam ja...
Od 100 jedinica struje, obična žarulja daje 5 jedinica svjetlosti. Sve ostalo je odlazi na toplinu. Da dobro ste pročitali, 95% daje topline i samo 5% svjetlosti.
zato su ih naši stari koristili za uzgoj pilića, izvrstan inkubator zar ne?
To je razlog zašto se ukida njihova proizvodnja.
Štedna je 5x efikasnija i vijek trajanja joj je do 10x duži. To je velika razlika kad pogledamo na količinu energije koju pojedu obje žarulje.
No štedne imaju svoje mane:
- da imaju žive u sebi, ne smije ih se bacati u smeće, trebalo bi ih se dati u reciklažno dvorište
- kada se razbije, treba se postupati identično kao kad se razbije živin toplomjer
- kod kupovine treba pažljivo birati i pametno odabrati boju svjetlosti, da se ne završi s onom plavom kao da ti netko vari u dnevnoj sobi. Najugodnija oku je topla bijela boja (oznaka 2700K)
Osobno, voljela bih da je veća ponuda i manje cijene led žarulja, one me apsolutno oduševljavaju. Užasno malo troše, svjetlost im je ok, nemaju žive itd.. Samo koštaju.
A zašto se ukidaju stare, meni je apsolutno jasno, i stvarno mi je žao da već do sada koliko smo napredni nismo prije smislili drugi oblik rasvjete koji proizvodi više od 5% svjetlosti, i što ih davnih dana nismo maknuli.
Valjda ćemo dočekati i da leduša bude posvuda i da su prihvatljive cijenom.
Posljednje uređivanje od anchie76 : 27.01.2012. at 16:00 Razlog: tipfeler
A sorry, dok sam nakucala zmajica odgovorila.
Ne ulazim u to koliko su spektakularne štedne žarulje.
Ali razmisli KOLIKA je potrošnja energije u Europi cijeloj, koje su to cifre, da bi se dobilo 5% svjetlosti od tog potrošenog? Koliko hidroelektrana, nuklearki i ostalog radi (i zagađuje okoliš) da bi proizvelo struju od koje ćemo mi iskoristiti samo 5% a ostatak "baciti". To je zaista strašno.
Evo ja pitala stručnu osobupa stručna osoba odgovorila sljedeće:
Iako se sve štedljive sijalice deklarišu da daju bijelo svjetlo, to nije tačno. Postoje dvije vrste, prema boji svjetla koju emituju.
Jedne su warm white, druge cool white; prve nose oznaku 3200K, druge 5600K
Warm u svom spektru više "vuku" na žuto, cool na plavo.
Sijalice od 2700K su posebne sijalice, koje su namijenjene za ambijentalno svjetlo, imaju posebno grlo i samo se "utaknu". Obično su od 26W, ne daju dovoljno svjetla za radni prostor i imaju pogrešnu boju svjetla. Stavljaju se u holove, toalete...
Kako su posebne sijalice? Netko je to nešto pobrkao.
Nisu ambijentalne, niti imaju posebno grlo. Obične su štedne
Evo pogledaj tu pod detaljima i vidjet ćeš da su 2700K, nisam baš kliknula na sve u ponudi al na koju god jesam bila je 2700K
Posljednje uređivanje od anchie76 : 27.01.2012. at 15:48
Pa ni s ovim se ne mogu složiti.. Sad sam si dala truda i kliknula na jednu koja je jačine 108W, pogle i ona je isto 2700K. Pa nemoguće da 108W nije dovoljno.
Možda je tvoja stručna osoba govorila o LED žaruljama, jer kod njih je istina da ih trenutno nema jačih od cca 50W.
Ne budi mi lijeno i proguglala sam za slučaj da sam pogriješila, no pogledaj:
http://www.topbulb.com/find/colortemp.asp
Dakle, to je temperatura boje koju daju obične žarulje, i to je boja kojoj težimo i sa štednim.When the desired lighting effect is "warm", use light sources in the 2700K - 2800K range. Most common incandescent light bulbs will produce light in this color temperature range.
ja čekam što će krumpirić reći, ona mi je autoritet vezan uz energiju pa i žarulje
iako, moram priznati, mrske su mi ove štedne, al možda nemam dobre (one iz Ikee) - ne sviđa mi se to svjetlo koje daju![]()
nemam ih niti ću ih imat
ne želim bojne otrove iznad glave
niti specijalno odlaganje
već to mi govori dovoljno
uostalomm skuplje su
treba im vremena da se zagriju, i
daju čudno svijetlo o kojem se štošta može pročitati, što posljedica po zdravlje tiče
tak da eventualna ušteda mi i nije neka korist
radije kupim neš zdravog za pojest
al vidi čuda
sve što je zdravo, ugl je skupo
možda da radije promisle o količini otrova koju svakodnevno serviraju ljudima
prije li negoli da zbore o žaruljama
uostalom, o takvim diktaturnim birokratskim potezima ne mislim ništa dobro
Moja stručna osoba je sasvim dovoljno stručna, jer su mu svjetlost i izvori svjetlosti hljeb nasušni.
To što Philips nudi štedne sijalice od 2700K za kućnu svakodnevnu upotrebu, i ti im vjeruješ da je to dobro svjetlo, je tvoj problem. I problem svih drugih koji im vjeruju.
Sve ispod 3000K taman dobro za uništiti vid.
Primjer sijalice sa posebnim grlom, za ambijentalnu rasvjetu da ne misliš da ne postoje, jer ti za njih ne znaš.
Ja se držim halogenih sijalica od barem 200W npr. ovakve jer su mi milije moje i oči mojih ukućana od bilo kakve štednje na sijalicama i struji.
Sva priča o štednji pada u vodu pri saznanju da:
a) su štedne sijalice jako opasne, jer im broj kelvina nabildaju opasnim gasovima i isparenjima, od kojih je živa samo jedna u nizu
b) niko od proizvođača ne poštuje zakone o izvorima svjetlosti i njihovom uticaju na ljude - štedne sijalice emituju nekontinuirani spektar koji nikako ne odgovara ljudima
c) svi proizvođači sijalica su se još šezdesetih dogovorili da je radni vijek sijalice sa žarnom niti 1000 sati, i utrošili jako mnogo novaca i laboratorijskih sati svojih naučnih timova da se sijalice sa žarnom niti nikad ne unaprijede (tačnije da se unazade)
d) razvijeni svijet štedi tako što uvodi "štedne sijalice" koje, zamisli, takve lijepe, štedljive i užasno otrovne, proizvodi u - Kini
Divim se onom Švabi, što uvozi i prodaje obične sijalice sa žarnom niti u sred EU. Našao čovjek rupu u zakonu i uvozi ih i prodaje kao - grijalice.
Ima, valjda još nade za nas...
Posljednje uređivanje od vještičica : 27.01.2012. at 18:21 Razlog: tipfeler
Postoje proizvodnje koje daleko više zagađuju od proizvodnje struje.
To me podsjeća na jedan topik gdje je neka od forumašica napisala kako štedi energiju i bijeli veš pere na 60 stupnjeva, a ne na 90, ali joj veš onda nije dosta bijeli pa doda još čašu Vanisha. Po meni, obična žarulja vs. štedna je isto kao 90 stupnjeva vs. 60+hrpa kemije, i nema uvijek niti ekonomsku, niti ekološku, niti zdravstvenu opravdanost.
i ja vjerujme nasoj krumpiric, pa se sve nesto nadam da ce biti uz mene,
no po pitanju zarulja ipak podrzavam gospodina Edisona, iako mu mnogo toga zamjeram vezano uz Teslu.
Ja se neću natezat oko sijalica, ali ću reći da problem elektrana nije taj što zagađuju okoliš, samo, još će se CO2-ovi i NOx-evi i kompenzirati.
Problem je što je Hrvatska najveći uvoznik EE u Europi.
jednog dana će svima ta "moja mi je komocija najvažnija" doći u glavu, prisilno
samo da, živine žarulje imaju najbolju temperaturu boje, najviše troše
štedne žarulje imaju lošije temperature (a to vam je presudno u hodniku i zahodu?)
postoje opcije koje imaju i jedno i drugo
ključno je da doma svi nasade (uključujući mene) lampu di im/vam/nam padne na pamet, rasvjeta vam nije isprojektirana i svakako nije idealna, tako da lametirat o temperaturi boje nema smisla, osim ako se radi o žarulji iznad kreveta, radnog stola.
kao što je poznato, dizajneri i arhitekti su "važnija " zanimanja od energetike
osim kada nestane struje![]()
da me se ne bi krivo shvatilo, mislim, naravno, na količinu rasvjetnih tijela, mjesto, oblik, koji se ionako kose s onim o čemu pričate
mislim ja i na ledicama urešene zgrade, staklene zgrade i slične stvari koje volem![]()
što se tiče hrvatskog energetskog sustava, od toga kakve žarulje imate, pomalo je važnije kada ih palite, budući da Hr ima jako loš dnevni dijagram potrošnje energije, i samo jednu reverzibilnu elektranu (onu koja vraća ponovno struju, da bude jasnije), pa ako volite svoju dostupnost energije, i državu, hehehehhe, a pogotovo novčanik, naučite se prati robu noću, i suđe u mašini isto, i grijati se ako se grijete na struju navečer, i koristiti sunčevo svjetlo![]()
ajme krumpiric rece ti svasta, sad moram razmisljati, ali sam bas ponosna jer sam veceras isprogramirala obje moje pomocnice da peru tamo oko 3 ujutro, valjda je OK vrijeme.
a sto se tice solarnih oanela objsanise mi da je to jos uvijek preskupo kod nas. i to ljudi koji rade na solarnim elektranama. samo sto detalje ne pamtim, vjerujem da su tu puno bolje matmizi i Monchou od mene. meni ti mozak i sama znas ishlapi kad dodje do treceg broja, prva dva nekako zbrojim ali mi treci vrati na pocetak![]()
vidiš, nisam znala taj omjer (MM vjerojatno je, zato stalno i kupuje štedne, kad god dođemo u trgovinu, stane pred policom sa žaruljama, k'o kakav fetiš)
i ne slažem se sa zmaj kad kaže, ja sam trošim, ja ću platiti
ne radi se samo o tome
recimo, kad krenem trošiti vodu, uvijek razmišljam da je to prirodno blago s kojim se razbacujemo
i nije stvar u tome mogu li ja ili ne platiti i hoću li ili neću nego što nema potrebe da se s tim rasipamo
i kad perem M. zube, stalno joj tupim da ne trošimo toliko vode jer neka djeca moraju s rijeka (ja joj pričam o bajeru, to joj je razumljivije jer imamojedan u blizini) nositi na glavi vodu za piće
i to ju se dojmi
i sram me je kad sam tek neki dan saznala da se te štedne mogu i trebaju reciklirati
mi s našima imamo baš problema, svako malo nam neka pregori, valjda zato jer kupujemo jeftine što nas na kraju izađe puno skuplje
koje vi kupujete, po kojoj cijeni?
istina, ja volim onu toplu boju starih žarulja, ali smatram da su ove generalno bolje za okoliš
pretpostavljam da ne kupuješ ništa u bilo kakvoj plastičnoj ambalaži jer gle čuda, i ona bi se trebala reciklirati (specijalno odlagati u kontejnere predviđene za to)
vjerojatno ne kupuješ ni ništa u tetrapaku
o prerađenoj hrani da i ne govoirm
baterije u mp3 playeru, daljinskom... nastavi niz ne koristiš, pretpostavljam zato jer i one trebaju specijalno odlaganje
ajde, i ja ne volim promjene i vezana sam za neke stvari, ali mislim da ipak treba promisliti i gledati korist u globalu
dobro, krumpiric, što sad, koristiti štedne žarulje ili ne?
baš sam tudum za te stvari, proslijedit ću link MM
hehehe, pa zašto ne?
ako pukne, paziš kako ju pokupiš, ako ti smeta temperatura boje-koja još uvijek jest MALO hladnija (a ti si rekla da ti ne smeta) kupiš halogenu, ako si jako vezan na žarnu, a što da ja kažem zmajici i vještičici, temperatura je bolja, ali meni je to predramatično.
Ove linkove o ubojicama žaruljama i zavjerama neću komentirat, jer je to ko i ono s EU, ljudima je diglo nerve što je netko zabranio štedne, pa onda standardno rade dramu od toga. Zato ne treba NIŠTA ljudima branit. Samo dignut cijene struje.![]()
Spajalice, panele lako izračunaš za koliko ti se vrate pare.
Dobro, ti i još netko![]()
krumpirić, mene baš zanima to sa solarnim panelima za zagrijavanje vode ( da li se tako zovu?). Imamo puno sunca i rado bih ga koristila, ali investicija je stvarno visoka. Znaš li za nekoga tko bi pošteno rekao isplati li se to? Inače, rate struje su mi ogromne, bez obzira na pažljivo trošenje i limitator.![]()
Posljednje uređivanje od Beti3 : 29.01.2012. at 10:13
Solarni paneli za grijanje vode su jedan od rijetkih primjera stvarno čiste energije. Solarni električni paneli su pak najgori mogući primjer skrivenih troškova, činjenica itd. Proizvode se nevjerojatno zmazanim postupkom i isplate se jedino na mjestima gdje stvarno nije moguće dovući ništa drugo, a potrebni su za svakodnevno napajanje, na primjer svjetionika i slično. "Zeleni" ih doživljavaju ekološkima jer odbijaju čuti išta o detaljima proizvodnje, a svemirsku cijenu pravdaju "višim ciljevima" koji se zapravo ne ostvaruju. Cijena proizvoda izravno govori o količini zmazane energije potrošene za njegovu proizvodnju, dakle, jako skupi proizvod jednostavno ne može biti ekološki.
Štedljive žarulje podnošljivog spektra (ako se o tome uopće može tako govoriti) su skupe, a to govori o količini zmazane energije potrošene za njihovu proizvodnju. Do sada nisam vidio niti jednu studiju u kojoj je izračun troškova eksploatacije učinjen korektno (mujičina ekipa), jer svaki mora veličati njihovo visočanstvo Štedljivu Žarulju. Elementi izračuna su uglavnom isključivi tako da ne možeš imati i dugi vijek trajanja i visoku energetsku učinkovitost. Konkretno, štedljivice vremenom gube svjetlosnu efikasnost, a SVI izračuni im daju jednaku učinkovitost od početka do kraja eksploatacije. Isto tako im daju fantastično dugi vijek trajanja od 10 000 sati, što nitko od ekipe koja ih koristi nije u stanju potvrditi. One crkavaju potpuno jednako kao i obične žarulje, ali zato cijelo vrijeme daju loše svjetlo i emitiraju UV na pregibima.
Izračun:
"obična žarulja od 100W"
70kn struje u 1000 sati rada (prosjek između jeftine i skupe struje je ~69lp)
+3kn cijena žarulje
73kn
"štedljivica"
14kn struje u 1000 sati rada (uz fiks ideju da troši 5x manje struje od obične, ali i činjenicu da traje jednako)
49kn je cijena za Philipsove skoro podnošljive štedljivice63kn (od čega 1/4 struje potrošiš ti, a 3/4 potroše Kinezi da bu ju proizveli)
Pri tome sam uzeo vrlo realističan vijek trajanja od 1000 sati rada u uvjetima gdje se svjetlo pali i gasi, a rasvjetna tijela nisu optimizirana za korištenje štedljivica (!!!)
Štedljivice crkavaju nemilice u standardnim rasvjetnim tijelima i ubija ih pali/gasi režim rada. Tko stvarno želi potpuno "ekološki" preurediti svoj dom trebao bi promijeniti i rasvjetna tijela. Netko će reći "pa naravno!" i baciti se na izračunavanje za koliko sati će se takva investicija isplatiti. Hajdmo pokušati.
10 rasvjetnih tijela x 500kn svako = 5000kn uludo potrošenih novaca
Idem sada zažmiriti na većinu činjenica koje čine ispravan izračun i reći da štedljivica "uštedi" 50kn u 1000 sati rada
5000kn investicija / 50kn u tisuću sati rada x 1000 = 100 000 sati rada
100 000 sati uz bahato korištenje SVIH žarulja u stanu 8 sati dnevno znači 12 500 dana ili 34 GODINE!!!!!
Dakle, 34 godine se moraš zlopatiti pod treperavim svjetlom uz koje ne možeš raditi baš nikakav posao koji traži elementarno razlikovanje boja i da ti je svaka žarulja k'o u Betlehemu nafrljena 8 sati dnevno![]()
(u suprotnom se naviknite da će vam štedljivice crkavati čak i češće od običnih žarulja, a to je situacija za koju jednostavan proračun kaže da se baš nikako ne isplate)
LED-ice imaju potencijala postati OK, jer se mogu opremiti s više različitih fosfora kako bi ostvarile dobar CRI, ali se to do sada nije dogodilo. Obzirom na cijenu i obavezu izmjene rasvjetnih tijela (5000kn) nekako me ne vuku.
U proračunu za štedljivice mi se na neku foru izgubio "enter" prije 63kn![]()
Malo si dramatičan, ali, jelte...
računaš i s trenutnom cijenom EE, a to je ključ, i to samo u novcu računaš, a ja sam namjerno naglasila nešto drugo :D
btw.valjda sam i bila dovoljno neutralna
Solare bi na privatnu kuću na području s dobrom insolacijom stavila odmah.
poput davora i ja sam pokušala nešto računati kad sam kupovala svjetiljke za novu kuću i nakon par godina još nemam pametnog odgovora.
htjela bi samo naglasiti da sve što piše na internetu nije baš istinito i u ovoj priči ne postoji jednoznačan odgovor.
bilo kakvu žarulju da imate, važno je postupati racionalno, gasiti svjetlo kad god vam ne treba. istina je što je krupmirić rekla, aparate bi bilo poželjno paliti noću.
solarni paneli su kod nas problematični u kontekstu prodaje el. energije hep-u. imam nekoliko poznanika koji su kupili zemlju na koje će uskoro posaditi panele i obogatiti se i nekoliko njih koji misle da su ovi prvi kreteni.
mogu samo reći, pratim vašu raspravu.
ono što meni nikako nije jasno je taj nedostatak električne enrgije u hrvatskoj u kojoj je industrija uglavnom propala, ali to je jedna druga tema.
Hvala, krumpirić. Malo sam čitala i vidim da je i ekološki i štedljivo imati te solarne grijače vode. Za sad sam skužila da su neki vakuumski, kao cijevi. Mislim da ćemo ući u tu investiciju da postanem manje zavisna od HEP-a, jer nemam drugog energenta osim struje.
A žarulje mi se nikako ne sviđaju ove štedne. Ja ne vidim uz njih. Moja kratkovidnost voli puno svjetla. Nema mi druge nego se na vrijeme opskrbiti običnim žaruljama. Gledala sam cijene štednih i one na kojima piše 4000K su oko 80-90 kn.Kao dvadesetak običnih.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 30.01.2012. at 00:43
Ovo se i ja zapitam, ali energija je roba i s njom se trguje.
Ovo sa štednim žaruljama u kontekstu šire priče ispada kao da nas obične smrtnike upućuju da štedimo zrnje, a s druge strane kola netko "na nivoju" ukrade cijelu vreću i nikom ništa... Mi nek i dalje mislimo da radimo nešto zeleno ako kupujemo štedne žarulje.
Ont. Ja jako teško podnosim bilo kakvu umjetnu rasvjetu osim klasike - fluorescentne cijevi svih vrsta mi zuje, bliješte, daju čudan spektar boja +uništavaju vid, izazivaju glavobolju itd. pa izbjegavam kad god mogu.
Peterlin, nije to baš tako, iz Hrvatskih izvora se mogu zadovoljiti samo potrebe u periodima male potrošnje, što možete lako izračunati, a rasvjeta (ukupna) je veliki postotak ukupne potrošnje.
(naravno da je najveća divota shopping centri, klime i rasvjeta i sve u peaku).
Zamisli da dnevna potrošnja izgleda ko planina i sad do nekih 50mnv su hrvatski izvori, NEKrško, toplane, HE(ovisno o hidrogodini)-tim redom, dalje su uvozi i nema spremanja :D
Kad padnemo ispod tih 50 metara nadmorske visine, hrvatski izvori su podopterećeni, a nema se di spremat ta energija (samo na jedno mjesto- RHE Kraljevac, a to je kutijica šibica)
sve što krene u penjanje, moramo uvesti.
dakle, nije važno što su tvornice trošile puno, nego što nisu radile planinu, one su stalno šetale "ravno po brdima", konstantno.
da dodam, treba uzeti u obzir da su naše elektrane određene nemale starosti i da se NEK jednom, a ne tako daleko u budućnost-mora gasiti
dosta offt.
Ma znam ja kako to ide, zapravo kako bi TREBALO ići. Ali neJde tako. Isto kao što nemamo gospodarsku strategiju, nemamo baš ni energetsku. Zato jer nemamo para za investicije. Jer je to vezano. I uzalud nam onda štedne žarulje i štajaznam... A tko, uostalom, pita struku? To ti je vrzino kolo: ključ od ormara je u ladici, a ključ od ladice u ormaru... Gospodarstvo i energetika su dva kraja iste batine.
Jednostavno (za laike) Hrvatska je sustavno deindustrijalizirana, a nije ni jedina - to je opća pojava. A daj nam Bog da ovdje čučimo i za 10 godina, pa da vidimo da li se što promijenilo i u kojem smjeru.
ja to sve ne vidim kao off jer pitanje je stednja struje kroz zarulje.
do rujna 2012 se mogu kupiti obične žarulje, od tada se zabranjuje njihova prodaja i povlače se iz trgovina. slovenci dolaze ovamo da kupe obične jer ih tamo nema (navodno eu stoji iza tog)... ja se opskrbila![]()
ima li kakav tema o solarnim pločama??
vidim da ste pisali.. mi smo neš razmišljali o tom...
o žaruljama? vidim da ima i druih kojima se ne sviđa isto...slažem se.
zato ostajem na klasičnim
ma, ne volim ja baš tu hladnu boju, ali kombiniramo sa štednim pa mi bude ok
no, MM je pročitao link kojeg je stavila vještičica pa lagano odustaje od štednih, he he (inače je fizičar, nije baš pao s marsa k'o ja)
prečesto nam rikavaju, vjerojatno nam rasvjetna tijela, instalacije, što li, nije dobro (iako smo sve mijenjali) pa ispada sve jako skupo...
nego, kad smo kod štednje
imam naviku (tako je radila moja teta) da kada pečem nešto u rerni, primjerice, pečem meso, a imam i bundevu koju bih pekla navečer, pečem odmah jedno za drugim
no, onda mi se dogodi da pečem dvije vrste keksa jedne za drugim kako bih, kao, uštedjela, no jedne izvadim, a druge odmah ne stavim u rernu (ne znam, nisam stigla umijestii ili razvaljati, što god)
potroši li rerna zaista puno u to vrijeme zagrijavanja ili više potrošim time što gori na 180 i čeka da ja u nju nešto ubacim
ste skužili?
Hoćeš reći da bi korištenje štedljivica zapeglalo špiceve potrošnje? Možda i bi da ih pravi Čak Noris
Gore spomenuta deindustrijalizacija Hrvatske ti je odgovorna za nepostojeću noćnu potrošnju. Kad bi iz čistog mira krenula proizvodnja aluminija ili ... bilo čeg, što ja znam - čavala ... špicevi bi nestali.
Uostalom, uvođenje treće tarife za kućanstva i mala popularizacija takvog modela bi napravila puno više nego kad bi ljude okolo sudskim nalozima i specijalcima s mitraljezima silili na korištenje štedljivica.
Štedljivice su ekološka pušiona. Ne postoji njihovo zbrinjavanje, a čak i kad su ispravne nisu neko cvijeće. Imam fotografiju kontejnera za komunalni otpad punog fluo cijevi što sam prije nešto vremena slikao u Novom Zagrebu.
Znaš li da su izuzete u regulativi o smetnjama u radio spektru? To je zato jer ne postoji dovoljno jeftin način da se te smetnje uklone. U svakoj se nalazi malo elektronike koja preklapa napajanje velikom brzinom pri čemu nastaju smetnje.
Tko i dalje misli da su obične žarulje loše, a svejedno ne kani škiljiti, ili ostaviti bogatstvo na rasvjetna tijela,eno u Kauflandu su halogenke i dalje po 15kn. One su (uz ksenonske lampe s kratkim lukom) superiornog spektra čak i običnim žaruljama.
Baš se nešto ustitraše u HEP-u jer se potrošnja ponešto povećala. Cijeli dan svjetlo treperi, ali je baš super da nije nestala struja.
Normalna prosječna snaga je oko 430W po osobi, ili oko 10kWh dnevno.
Potrošnja el. energije za rasvjetu je apsolutno nesumjerljiva s ovim brojkama.