Draga Jeca, ima nas puno koji imamo djecu sa raznim smetnjama. I moj stariji sin imao je dijagnozu zakasnjelog razvoja govora. Isli smo s njim u polikliniku Suvag od njegove trece godine i idemo jos uvijek na godisnje kontrole (sad je u 12. godini, odlican ucenik petog razreda).

Da bi se tocno znalo sto je djetetov problem, treba mu kompletna obrada vise razlicitih strucnjaka. U Zagrebu se to moze obaviti na nekoliko mjesta. Ja znam za dva: spomenuta poliklinika Suvag, zatim Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.

Govor je slozen proces. Da bi dijete moglo progovoriti, mora biti ispunjeno nekoliko uvjeta - sluh, razumijevanje tudjeg govora, uredno razvijeni govorni organi, uredan intelektualni razvoj, poticajno okruzenje (ne mogu se sjetiti niceg vise iako sigurno ima jos toga). Emocionalni status je takodjer bitan, pa je moguce da je razvod roditelja utjecao nepovoljno na govor kod djecaka.

Svakako treba zatraziti misljenje strucnjaka, ali ne treba se bojati rezultata. BItno je s djetetom raditi, osigurati mu sto je vise moguce sredjenu situaciju kod kuce, osigurati pomoc strucnjaka - najprije u smislu dijagnostike, a onda i terapije. Takva stanja cesto imaju dobru prognozu. Kad danas gledam svog sina, ne mogu se nacuditi koliko je napredovao. Na primjer, iako je nasa pedijatrica savjetovala upis u posebnu skolu za djecu sa smetnjama sluha, dijete je u predskolskoj godini toliko napredovalo da to nije bilo potrebno, a govor nije bio jedini problem koji je imao (da ne idem u detalje, nije bitno). I da, i on je bio i danas je opsjednut nekim pojmovima - u njegovom slucaju to je bilo sve sto je imalo veze s elektrotehnikom i elektronikom. U dobi od 5 godina sam si je instalirao prvu igricu na racunalo iako mu je fond rijeci bio jako nizak. Sve je to doslo na svoje. On nikada nece biti pricljiv kao njegov mladji brat koji se doslovce ne gasi, ali brbljavi mladji brat mu je bio dodatna terapija i stimulacija. Mozda bi djetetu dobro doslo drustvo... ne znam.

Samo hrabro, ne treba se bojati rezultata testiranja jer ti rezultati nas samo upucuju kako dalje treba raditi s djetetom da bi ono napredovalo. Zelim puno uspjeha djecaku, a cijeloj obitelji snage i volje da mu u tome pomognu. Sretno!