Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Posao i dojenje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Posao i dojenje

Ako mi se posreci ,trebala bih pocet (mozda skoro) radit.
    Stanka za dojenje ne dolazi u obzir (ako dobijem statican posao- mislim da bi me nogirali , a ako dobijem dinamican-citaj: nikad na istoj adresi, odsutna na nekoliko dana - ne bi bilo moguce) . A i da nije tako , tko bi mi dovozio bebu(sad ima 10 mj.) na podoj?Prekinit s dojenjem ili ga odrzat :?
    To me jako brine jer jede malo , a cesto , dohrana ide relativno slabo (kako koji dan) , ne zna zaspat bez mene i cice , doji nocu milijun puta, spava samnom (tatu smo delozirali), ponekad trazi da je nosim cijeli dan ili dio dana i place kod drugih...Sve u svemu , brinem se za njeno zdravlje ako ja ne budem uz nju, ma kako to glupo zvucalo. Posao ne zelim odbit!
    Ima li tko slicno iskustvo, kakav savijet?

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ja sam počela ponovno raditi kad je vid imao 5 mj., ali skraćeno. našla sam jednu mladu jako dobru tetu čuvalicu koju je on odlično prihvatio. isto me brinulo kako će zaspati bez mene i cike, ali uspio bi bez problema. malci točno znaju što od koga mogu dobiti, od mene traži ciku, njoj zaćori na rukama ili u kolicima. sa 5 i pol mj. smo počeli s nadohranom i nakon jedno mjesec dana i to je funkcioniralo; tj. ujutro bi ga dojila, malo kasnije bi dobio voćnu kašicu, onda bi otišla na posao i vratila se u vrijeme njegovog ručka kad bi ga opet nahranila. sad i kad dođem kasnije, nahrani ga teta čuvalica.
    da li ćeš organizirati neko čuvanje ili...? bitno je da on dobro prihvati tu osobu s kojom provodi vrijeme, i nakon tjedan, dva sve bude o.k.
    možeš se i izdajati, da ima tvoje mlijeko dok si na poslu.
    u svakom slučaju nemoj prestati dojiti!!!!
    ne znam da li sam ti pomogla, ali sve skupa nije toliki problem kao što se ispočetka čini, veći je problem što ti na poslu jaaaako fali tvoje malo slatko...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Morala sam se javiti na ovaj topic jer sam i sama bila (a još uvijek jesam) u sličnoj situaciji.

Počela sam raditi kad je Lovro imao 6,5 mjeseci. Tih pola mjeseca sam uzela godišnji kako bih bila uz tetu čuvalicu (mladu) koju smo uzeli za Lovru. Ujedno tek sam počela sa dohranom (tada 15 dana). Kad sam krenula na posao Lovro je imao voćnu kašicu (****) ujutro (između 8 i 9) i poslije podne oko 15 sati, a ja sam svoju pauzu koristila za dojenje. Obično sam bila doba oko podneva (uvijek je to bilo tri sata nakon doručka). Naime, Lovro je sam u tih petnaest dana dok sam bila doma prorijedio podoje čim je krenuo sa kašicama. Kad je ujutro (nakon dojenja) pojeo kašicu, nije htio na ciku do ručka (uvijek tri sata na minutu kasnije) i normalno popodnevna kašica bila je točno tri sata nakon ručka (opet on). Pauzu za dojenje koristila sam cca mjesec dana pred čiji kraj sam počela uvoditi povrće (friško kuhano) za ručak. Tada kad bih došla na dojenje, Lovro bi ga odbio (nakon ručka). Zato sam imala uvijek spreman malu količinu mlijeka za cca 1 sat nakon ručka.

Danas to izgleda ovako: doručak između 8 i 9 (mliječna kašica tipa frutolino, keksolino itd...). Ručak točno tri sata nakon doručka (ako je jeo u 8.25 tada je ručak u 11.25 ) jer ne želi jesti niti minutu prije niti minutu kasnije... :/ i za ručak je povrće eventualno sa mesom (meso nije svaki dan) i opet točno tri sata kasnije voćna kašica (obično **** jer ne podnosi friško voće usitnjeno) jedino možda gricne malo banane uz kašicu.
    Dojenje slijedi od trena kad dođem s posla (nešto prije 17 sati) i traje (na zahtjev) do jutra prije nego što odem (nešto prije 8 sati).

Za vikende mu održavam ritam prehrane na koju se navikao s time da mi se češće prištekava, ali kužim da mu je tijekom "radnog" dijela dana dojenje = maženje.

I mučio me je isti problem...bojala sam se da ću (morati) prestati dojiti. Međutim, Lovro se je napravio raspored i nisam baš primjetila da od njega odustaje..

A ovo sa klopom svaka tri sata (preko radnog dijela dana) opet si je sam napravio. Tu napominjem da sam ga uvijek hranila na zahtjev.

Što se tiče spavanja....kad smo mi doma spava (jedva) dva puta dnevno po cca 30 minuta (ostatak vremena igra koja pred kraj već prelazi u histeriju od umora, ali on se ne da... ).
    Ali preko tjedna sa tetom čuvalicom...ćorka je TOČNO svaka DVA sat od njegovog zadnjeg buđenja (npr. probudio se u 8.15 minuta slijedeća ćorka je u 11.15 minuta). Čak i kad smo mi bili na putu, teta ga je čuvala negdje do cca 19 sati, spavao je četiri puta dnevno svaka dva sata neovisno o dužini spavanja (s time da njoj zna odspavati i sati i pol!!!! :shock: :shock: ). Taj ritam spavanja mu nitko nije nametnuo, samo on...

I Nuna, strašno je teško ostaviti bebu doma i to još sa nekim drugim (i nepoznatim)...i bebi je teško...ali ona tako brzo nađe zabavu i sjeti se mame tek kad je gladna (a klopa nije spremna) ili kad vidi mamu kad dođe doma... :/ Meni je i danas koma, a Lovro uživa sa tetom čuvalicom (mama krepava od ljubomore... :/ )

E jesam natrkeljala....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fala cure , razvit cemo i mi neku strategiju ... Ja imam jos jedan problem . Sefica nece ni dudu ni bocu , kako cemo s mlijekom ako ja budem odsutna 2 dana?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije ni Lovro dok ja nisam počela raditi...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

izdojeno mlijeko (a ni ostale tekucine) nije neophodno djetetu davati bocicom i dudicom. moze posluziti obicna salica (staviti u nju malu kolicinu, lagano naginjati i paziti da se dijete ne zagrcne)

sto se tice toga da ste trenutno u totalnoj simbiozi i da te strah naglog odvajanja i toga kako ce ona to podnijeti - posve je razumljivo da se tako osjecas. no, ako cura bude kod nekog poznatog (da ne budu bas dva soka istovremeno), vjerujem da ce se ubrzo naviknuti i uvesti neke svoje nove rutine...

nemoj se iznenaditi ako u ono vrijeme kad budete zajedno bude htjela non-stop dojiti i "visiti" na tebi (i danju i nocu), no, nemoj da te "zbedira" ni suprotna reakcija. sve je to normalno i ono sto treba uciniti je - prilagoditi se.

sretno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MENI JE NAJBOLJE ŠLJAKALA ZDJELICA ZA SOS
    drugo što bi ti preporučila je obaveznih 10-tak dana adaptacije,ako ne možeš kad počneš raditi, kreni na pola sata sat dok si još slobodna a mlijeko uvijek možeš izdajati i skladištiti
    Ja sam više od pola godine 2-3 puta tijekom posla u wc-u se izajala, pa u frižider, do kuće bi nosila u onom malom tuborgovom portabl friži sa 3-4 pingvina (oni ulošci za smrzavanje)
    Ja ti imam dovoljno kesica za skladištenje

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nuna, mene muci isti problem. na posao se vracam 21.2, lucija ce tada imati 9 mjeseci. otkako smo poceli s dohranom prije nesto manje od mjesec dana, jos nisam uspjela da pojede vise od 2-3 zlicice icega, tako da me je strah da ne bude gladna dok ja budem na poslu. doktorica i druge cure me tjese da ce u sljedecih mjesec i po dana naucit na jedan obrok, a za ostalo prije i poslije cemo kombinirati. sto se tice prilagodljivosti, tu zaista vrijedi da tocno znaju sto od koga mogu traziti. do sada je morala 2-3 puta ostati s bakom na sat-dva, jer sam ja jurila po bolnici, i baki bi uredno zaspala u kolicima dok je voza po hodniku. kad je sa mnom, u kolica ne zeli uopce kada smo u kuci i rijetko kada smo vani, a zaspat zna samo s cikom u ustima. znaci - zna da bakina cika nije slatka ko moja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Izdajalice - da ili ne?

Pozdrav svima!
    Uskoro se vraćam na posao, tj. nakon šest mjeseci. Moja P. za sada samo sisa. Željela bih nastaviti dojiti i dalje i htjela bih da i za vrijeme dok sam na poslu, pije moje izdojeno mlijeko.
    Zanima me vaše iskustvo. Jesu li izdajalice korisne? S obzirom da (kršitelj koda)ova izdajalica i nije jeftina :shock: , ne bih se htjela zaletavati s kupovinom. Možda mi vaša iskustva pomognu u odluci da nabavljam izdajalicu ili ne? :?
    Hvala unaprijed...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja sam počela raditi kada je J. imao 6 mjeseci, a i prije sam znala po 3 sata dnevno raditi honorarno. Izdajala sam se pomoću (kršitelj koda)ove izdajalice i nije mi žao ni kune jer se stvarno isplatila. Prije no sam počela raditi spremila sam veću količinu mlijeka u duboki i nikada nisam brinula o tome da neće imati što jesti. Jeo je na flašicu bez problema, ali samo kada mene nije bilo. Čim je osjetio da sam ja doma nema šanse da mu uvalimo flašicu. Pametno mamino
    Isto tako, nisam imala problema sa mlijekom jer bi mi ugl. nadošlo kada sam došla doma.
    Dok sam ja bila doma uvijek bi zaspao sisajući, ali nije bilo problema kada me nema. Eto... to su naša iskustva....
    Znam da je svako dijete drugačije ali mislim da se isplati pokušati....

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dan ima 24 sata, a na poslu ste 8-9 sati. znaci ipak klinci imaju kada dosta sisati.
    ako krecete sa 6 mjeseci raditi, super bi bilo da se mozete izdajati, ali vec sa 11,12 vise nije ni potrebno.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ako sve bude u redu, moj mali ce biti nesto vise od 7 mjeseci kada se budem vratila na posao. Ja bih se izdajala, posebno zato sto je najvjerojatnije alergican na kravlje mlijeko, ali ne znam hocu li uspjeti.
    Naime, ponekad kada se po noci ne probudi na redovno dojenje, mene probudi jedna "prepuna" dojka. No, i u tom slucaju jedva da izdojim nesto mlijeka.
    A kada dojim, iz druge curi ko da i iz nje jede. Pretpostavljam da mi je onda sve u glavi.
    Jedino sam se uspjela izdojiti u bolnici kako spada
    Nisam se probala izdajati pomocu izdajalice, pa ne znam kako bi islo, odnosno dal bi islo.
    Ne znam jel netko ima slicnih problema, odnosno spojiti takvo (ne)izdajanje s preranim odlaskom na posao.

Janoccka, samo pitanje: u cemu si zamrzavala mlijeko? Jel odmah u flasice ili postoje neke posebne posude za izdojeno mlijeko?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mony, ovo je cisto osobno iskustvo - ja sam jako teska izdajalica i jedino kad sam uspjela izdojiti je kad bi mi noa dojio na jednoj dojci a ja istovremeno izdajala drugu. stvar je u tome da u tom trenutku let down koji se postize na onoj dojci koju dijete doji potice i let down refleks na drugoj dojci.

isti efekt moze imati i istovremeno izdajanje na obje dojke.

sretno

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Pa fakat - to cu i ja radit!!! Dok mali sise na jednoj, ja cu drugu izdajat
    Super ideja!
    Thanks!!!

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mony, za zamrzavanje mlijeka imas kupiti (kršitelj koda)ove kesice s clipom. kesica se direktno zakaci na izdajalicu, nema prelijevanja, sve je cisto i vrlo jednostavno. najjeftinije su za kupiti u getroa.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da te vrećice ne idu direktno na izdajalicu, nego ima bočica za vrećice koja onda ide na izdajalicu. Barem sam ja to tako shvatila.

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:? ne znam, mozda i postoji neka posebna, ja ih stavljam na onu bocicu koja inace ide na izdajalicu, i nemam nikakvih problema. samo treba namjestit kesicu da ne bude zguzvana, da mlijeko lijepo ulazi u nju.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj happy mummy prvotno napisa
    mony, za zamrzavanje mlijeka imas kupiti (kršitelj koda)ove kesice s clipom. kesica se direktno zakaci na izdajalicu, nema prelijevanja, sve je cisto i vrlo jednostavno. najjeftinije su za kupiti u getroa.
    Nisam to uopce znala

A kako onda kada se odmrzava mlijeko - jel se ostavi u toj vrecici, pa kad je u tekucem stanju se prelije u bocicu i daje se bebi, ili...? Pa zapravo, druga mogucnost ni ne postoji, pretpostavljam

A jel vi podgrijavate mlijeko u mikrovalnoj ili na vatri? Ja bi u mikrovalnoj, al, ne znam, kazu da ubija razlicite stvari...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Imaš (kršitelj koda)ove vrećice, a postoji i ta bočica na koju se vrećica montira, inače ti je bilo na www.kadulja.hr o (kršitelj koda) proizvodima, ali sad taj link ne radi.

Ako netko hoće, imam ja jedan paket tih vrećica i klipova, dajem u pola cijene (koju sam zaboravila)

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ja podgrijavam tako da bocicu stavim u posudu s toplom vodom i povremeno malo protresem da se temperatura izjednaci.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja sam zamrzavala u staklene bočice od pago soka. Oprala bih ih u perilici sudja na visokoj temp. i koristila za spremanje mlijeka.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Janoccka prvotno napisa
    Ja sam zamrzavala u staklene bočice od pago soka. Oprala bih ih u perilici sudja na visokoj temp. i koristila za spremanje mlijeka.
    Nije ni to losa ideja!
    A znaci jedna ta Pago bocica je dovoljna za jedan obrok?
    Zapravo, koliko mlijeka bi sedmomjesecna beba trebala na dan piti?
    Recimo, ako ga podojim ujutro prije posla, pa zatim dobije Pago bocicu oko 10-11 h, pa dojenje izmedju 12 i 13 h, pa Pago bocica mog mlijeka oko 14 ili 15 h, pa dojenje iza 18h i dalje do jutra - bi li to bilo dovoljno? Naravno, uz dohranu koja taman pocinje u to vrijeme.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj wildflower prvotno napisa
    ja podgrijavam tako da bocicu stavim u posudu s toplom vodom i povremeno malo protresem da se temperatura izjednaci.
    Ovo je isto super fora, ako necu koristiti mikrovalnu za to

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa sad... teško je to procjeniti. Moj J. bi obično popio 1/2 do 3/4 bočice. Ja bih stavljala zamrznuti mlijeka onoliko koliko sam se uspjela izdojiti u komadu. Nekada to i ne bi bila puna bočica. Vidjet ćeš sa vremenom. Ja sam izdajala puno mlijeka pa mi nije bio problem baciti ako ostane, a i mlijeko se začas odmrzne u vrućoj vodi ako ti još zatreba. Odmrzavala sam ga u vrućoj vodi, a kada sam znala da mi sigurno treba, stavila bi ga prije u hladnjak da se lagano odmrzava i kada mi je bilo potrebno zagrijala u vrućoj vodi. Vodu bi zagrijala u kuhalu za vodu, tako da je sve začas gotovo.... Ne znam... nisam bila sklona mikrovalnoj.....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super ste... baš ste me utješile.
    No, imam još jedno pitanje - jednostavno me zanima koliko količinski mlijeka se može izdojiti. :? Znam da dijete sisanjem samo odredi količinu mlijeka, tj. popije koliko mu treba i toliko se mlijeka i "napravi". Ali nikada nisam naišla na podatak koliko je to u mililitrima (ili litrama). Koliko zapravo prosječno šestomjesečno dijete popije/posiše u jednom obroku?
    :D :D

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Joj... :? ja mislim da je to jako teško odgovoriti. Kada smo bili u rodilištu mene su ubijali da mora pojesti 40ml po obroku a on je još mjesec dana jeo po 20 ml i normalno napredovao. Mislim da nema pravila. Sa šest mjeseci bi pojeo 120-170 ml, ali to ti uopće nije neko mjerilo.... A ja sam znala izdajati i po 300 ml... Znaci, ako je bio gladan sisao je i ja bi još izdojila za jedan obrok. Dok sam se izdajala imala sam strašno puno mlijeka....
    Nemoj se opterećavati brojkama.....

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Da ne otvaram novi topic - jos malo pitanja vezanih uz izdajanje -

Jel vi uvijek sterilizirate (prokuhavate) izdajalicu nakon podoja, odnosno prije izdajanja???

A sta s bocicama u koje cu se izdajati? Recimo, meni se svidja ova ideja s Pago bocicama i vjerojatno cu u njima izdajati, a jel ih trebam uvijek prokuhavati ili je dovoljno oprati ih???

(L. ce otprilike imati tek nesto vise od 6 mjeseci kada ce piti moje izdojeno mlijeko, ako je to bitno )

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa
    Da ne otvaram novi topic - jos malo pitanja vezanih uz izdajanje -

Jel vi uvijek sterilizirate (prokuhavate) izdajalicu nakon podoja, odnosno prije izdajanja???

A sta s bocicama u koje cu se izdajati - jel ih trebam uvijek prokuhavati ili je dovoljno oprati ih???
    smrc, smrc - nitko mi nije odgovorio

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Strpljenja malo
    Ja nisam..... :? Nikada nisam bila pristalica pretjerane sterilizacije. Često sam znala oprati izdajalicu u perilici suđa, ali to nije bilo svaki dan, a kamoli nakon svakog izdajanja (izdajala sam se otprilike svaka 3 sata prvih mjesec dana). Dobro bi sve oprala i ostavila na krpi cijediti. Nisam brisala da ne ostaju dlačice. Ali sam otprilike jednom tjedno stavljala sve u chicco otopinu za sterilizaciju jer se tako bočice i izdajalica super očuvaju.
    Nikada nisam ništa prokuhavala.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Strpljenja malo
    Ja nisam..... :? Nikada nisam bila pristalica pretjerane sterilizacije. Često sam znala oprati izdajalicu u perilici suđa, ali to nije bilo svaki dan, a kamoli nakon svakog izdajanja (izdajala sam se otprilike svaka 3 sata prvih mjesec dana). Dobro bi sve oprala i ostavila na krpi cijediti. Nisam brisala da ne ostaju dlačice. Ali sam otprilike jednom tjedno stavljala sve u chicco otopinu za sterilizaciju jer se tako bočice i izdajalica super očuvaju.
    Nikada nisam ništa prokuhavala.
    Hvala

A di si nabavljala tu chicco otopinu? I jesi li u njoj prokuhavala ili samo ostavila da odstoji?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

U ljekarni! Ostaviš sve unutra pola sata i tada je sterilizirano. Otopinu možeš koristiti 24h!

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

U ljekarni! Ostaviš sve unutra pola sata i tada je sterilizirano. Otopinu možeš koristiti 24h!
    Super fora

Thanks jos jednom!

niki

Početno

Evo da i ja javim naše iskustvo: počela sam raditi kad je maloj bilo 2 i pol mjeseca. Radna okolina je relativno "razumna", tako da mogu skočiti doma i nahraniti je 1-2 puta na dan (radno vrijeme mi je cca 10 sati), a nekad mogu nešto i od kuće obaviti. U međuvremenu dobije moje izdojeno mlijeko (Nukova izdajalica), i **** 1. Cicu hoće i dalje (možda zato što sam zbog oštećenih bradavica počela dojiti sa (kršitelj koda)ovim šeširićima). Bočice smo probali razne, i zadržali se na (kršitelj koda)ovim - imaju široku dudicu i nekako mi se čini da joj najbolje odgovaraju. Sve skupa (i grickalice za zubice) steriliziram u otopini koja se napravi od tablete (ima za kupit u Tubo limachu - cca 30kn pak 30 kom), i koja traje 24 sata. Imam i sakupljače mlijeka (Turbo limach, cca 30 kn) koje koristim kada ne mogu na vrijeme doma (a upijajući jastučići mi tada ne pomažu, tj. napune se mlijekom, pa nisu ugodni za nošenje), kao i kad dojim za drugu dojku zbog potočica koji ponekad imam. To mlijeko joj također dajemo prije bočice. Eto... Baš sa se raspisala, nadam se da je barem malo korisno

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj niki prvotno napisa
    Cicu hoće i dalje (možda zato što sam zbog oštećenih bradavica počela dojiti sa (kršitelj koda)ovim šeširićima)
    Ma nije to, nego je dijete pametno i zna što je prava stvar! MS nikada nije htio piti iz bočice ako sam ja doma, nego je tražio sisu! A kada mene nije bilo nije bilo nikakvih problema!

niki

Početno

Ma pametno, i razumno, jer hoće bočicu i od mene
    Naime, neki dan nije htjela zaspati, pa sam joj nakon što je dojila cijelu večer (naš uobičajeni ritual prije spavanja, a nakon kupanja) već izmorena dala bočicu (oko ponoći) - i mala je pojela sve (cca 150 ml). Ipak, probudila se oko 3, i opet cicala. Doc kaže da je valjda zbog zubića tražila utjehu, a ne hranu.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Dižem temu iz pepela. Počinjem raditi pa me zanimaju iskustva. Ja ću se za početak izdajati, pa kad malo zatopli će mi donositi Sisuljka.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •