Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Dojenje i vrkuta, marulja, macina trava - da ili ne?

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno Dojenje i vrkuta, marulja, macina trava - da ili ne?

Bok cure! Imam PCOS, dojim 20 mjeseci - od mjesečnice ništa od 1.8.2009.

Miška smo i napravili tako da sam pila macinu travu i u 3 mjeseca milion puta piškila na one štapiće za ovulaciju. Sad bismo na drugu bebu, dojenju se baš i ne nazire kraj (malac sigurno ne bi, a ni ja nisam baš sigurna da bi ).

Dva puta su mi cure tu na forumu rekle da smijem piti macinu travu i vrkutu dok dojim. U ljekarni Buhač su mi rekli macinu travu ne. A ja moram sve provjeriti sto puta. Pokušala sam naći nešto na drugim temama, spominju se ove trave i dojenje tu i tamo, ali nisam našla ništa konkretno – tj. neko kaže da, netko ne.

Znate li? Ako ne, zašto ne? I ako da, zašto onda neki govore ne?

Znam i da ima razlika u tome kako se koji od ovih čajeva pije (koliko dugo i kojem dijelu ciklusa), ali na to ću se baciti kad vidim što kažete.

Hvala!

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ne zna nitko? Možda sam trebala otvoriti temu na dojenju, možda bi netko znao, možemo li prebaciti?

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ja sam 2 puta pila marulju i vrkutu uz dojenje. Imala sam i blagoslov svoje ginekologice. Bebama koje sam dojila apsolutno se ništa nije dogodilo, nisu manje dojile, bunile se, imale grčeve, proljeve, iscjetke-baš ništa a oba puta sam ostala u drugom stanju nakon 2 ciklusa pijenja. Napominjem da drugi put nisam imala niti menstruaciju od poroda. Nakon 15 dana sam dobila M a za 2 ciklusa i plus.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Hvala ti Lisica. Ti si mi i prije to napisala na drugom topicu, je l da?

Bila sam još u 9. mj. kod ginekologice, jer tada, nakon 15. mj. od poroda i dojenja, nisam još dobila menstruaciju, a da bih htjela ostati trudna. Pa je onda prvo započela da je 15 mj. zbilja dugo, i da bih i mogla prestati dojiti. Kad je skužila da je meni ta ideja u tom trenu jako teško padala, krenula je blaže, da prestanem dojiti u idućih 5-6 mjeseci, a da će mi onda sigurno trebati još toliko da zatrudnim, da se tijelo mora i odmoriti i da ne bi bilo ni dobro da ostanem odmah trudna. Pitam ju ja da kako druge žene doje u trudnoći, kaže ona da ja nisam druge žene i da vjerojatno ne bih ni zadržala trudnoću da nastavim dojiti ako zatrudnim. Smijem li čajeve, bolje ne.
    Prvo sam par dana samo plakala… onda sam otišla kod Buhačica (imale su biljnu ljekarnu gdje sam prije kupovala macinu travu, a sad imaju centar za homeopatiju)… nije reklama, nego… one valjda nešto znaju, a rekle su mi ne macina trava dok dojim, može samo noćurak. Zato nikako da se riješim tog straha, a nigdje ne mogu pronaći ništa konkretno za pročitati o tome.

I tako pijem noćurak. Ginekologica mi je dala još i 2 ture Utrogestana. Rekla je da ću vjerojatno samo prokvariti, da neće biti ovulacije. Mislim da je tako i bilo, nešto sam malo krvarila.

I zadnjih 5-6 mj. stalno mislim, pa hajde, prestat ću dojiti valjda. Ali to nikako nije izgledno, on još uvijek dosta sisa, a i meni je ok – nisam još u fazi «dosta mi je». I nije da «moramo» drugo dijete imati odmah (iako jesmo u godinama oboje i htjeli bismo ga), ali ako ću čekati da moj cicoljubac sam prestane dobit će brata ili sestru za 5. rođendan. Pa se stalno borim s tim kao da želim oduzeti nešto djetetu koje imam za dijete koje nemam.

A možda samo bezveze paničarim, i trebam samo početi piti neki od tih čajeva.

Gdje ih još u Zagrebu ima za kupiti?

štrumfeta avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

bubilo, iako ti nemam ništa pametno za reći u vezi marulje i vrkute i dojenja-a fakat nema ništa na netu, gledala sam ,
    imam potrebu reći ti da se možda previše brineš oko svega. koliko vidim, rodila si u svibnju 2010, koliko je to, 18-19 mjeseci?,
    pa nije to toliko dugo. i to da ti mali još doji, pa to je sasvim ok. dapače, super. sve žene oko mene dojile su oko dvije godine, a možda još i koji mjesec, i sve su mislile kako im se dijete nikad neće zasititi cice. i onda se to dogodilo, samo tako. valjda kada ste oboje spremni.
    tako da ja ti preporučam da odmoriš još koji mjesec, pusti i svome tijelu da se oporavi i sebi i djetetu da se namirite , ništa se neće dogoditi u idućih 6 mjeseci. nećete rapidno ostariti ni ti ni tm, niti ti propasti jajne stanice, niti njemu usahnuti spermići . godine idu, da, ali opet, ne tako brzo

čaj možeš kupiti u bilo kojoj biljnoj ljekarni. recimo ona na Trgu Bana, u dvorištu kraj Pan peka (kod kioska s novinama) ima sve te čajeve. 10 il 15 kn vrećica.

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Reći ću ti svoje iskustvo nakon 2. poroda. Vratila sam se na posao kad je mala imala 4 mjeseca, stres je učinio svoje, pala sam na 53 kg-168. Dojenje nismo prekidali, izdajala sam se, noć je bila naše vrijeme za nacicavanje. kad je imala 14, 15 mj. mene je malo stisnulo na poslu, malo sam bila na izmaku snaga i MM veli da ionako želimo treću bebu, zašto ne u nekom sljedećem periodu. Otišla ginekologici rekla joj da nisam dobila ni prvu menstruaciju, na što je ona konstatirala da nije ni čudo, da mi anatomiju može napipati izvana i da to nije normalno, da se za početak malo zdebelim, predložila mi zelenu magmu, folnu obavezno na što sam ja pitala mogu li umjesto magme marulju i vrkutu-da, kad ostanem u drugom stanju moramo vidjeti da li me dojenje iscrpljuje-to bi bio jedini razlog za prestanak.
    Tako sam ja u Subanu kupila čajeve, pojačala večeru, međuobroke, za 15ak dana dobila 1. mengu, 2. stigla na vrijeme, 3. nisam dočekala, u vrijeme začeća sam imala 57 kg. Curka me nacicavala do 6. , 7. mj trudnoće i onda smo skužili da samo glođe bradavice a da zapravo i ne vuče pa smo prestale.
    Eto, tako ti je kod nas bilo. Pila sam vrkutu i marulju pomiješane do polovice ciklusa a onda samo vrkutu do menstruacije i nakon menstruacije opet do polovice ciklusa. Plodnu sluz sam uočila već u 1. ciklusu.
    Ti najbolje znaš kako tvoje tijelo funkcionira i možeš li ti to već sad ili ne. Ja sam psihički bila spremna a i fizički sam se od trenutka odluke vrlo brzo dovela u formu. Imala ugodnu trudnoću i porod.
    Sretno!

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Hvala lisica, opet!

Štrumfeta, kužim što pričaš... i prije 6 mjeseci je bilo "pa dobro, ne žuri nam se, možemo još neke vrijeme vidjeti kako ide". Ne žuri nam se ni sada baš toliko, ali imam osjećaj da bi moj mogao biti u onoj kategoriji "htio je sisati do 3,5 godine", i da ja ne bih mogla prekinuti kad bi mu to puno značilo... a to bi onda bilo još skoro dvije godine, pa dok bi još zatrudnila... a neki su već sada u 40-toj .
    On baš ne nacicava, imamo dva-tri poštena obroka navečer i ujutro, stvarno povuče, i poneko cendranje-cicanje po noći. Mislim da bi ovako mogao još dugo... zato se tako i osjećam, jer nekako ne vidim "skorog prostora za mengu i ovulaciju" u našem dojenju . I inače bi se nekad dogodilo da nemam mengu po 6 mjeseci, a onda mi se uz dojenje čini da bi moglo biti i 5 godina .

No dobro, lisica me iz trećeg puta uvjerila . Potražit ću čaj.

veca sunčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Cure moje vidim iz priloženog da ste sve jako drage. Iako ovo baš i nije rublika za temu i molbu na upit.....jedino je macina trava i vrkuta poveznica. Molim za pomoć.... Još malo pa mi je 40 god. Imam kći koju sam rodila sa 24 god. U međuvremenu sam imala laparoskopiju radi ciste na lijevom jajniku i to endrometriozne. NAkon toga ogromnu cistu na desnom jajniku torziju iste te sam hitno operirana i tada mi je odstranjen taj jajnik i jajovod. Sada imam samo jedan jajnik koji ima ogromne dvije folikularne ciste od svaka 6 cm, a za jajovod mi je jedan ginekolog ranije rekao da je zavaljan među crijevima. E sada.....obzirom da sam u nekim godinama, cista me zeza jako non stop krvaruckam, a gin kaže da je to radi toga što mi hormon drugog dijela ciklusa ne može postići razinu pa zato krvarim, i uz redovne cikluse ne dešava se ništa po pitanju trudnoće.....šta da radim cure moje. Ne znam odakle da krenem. Molim za savijet. Puseeee

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bubilo, ja sam isto pila te čajeve dok sam dojila, raspitala se na sto strana da li smijem i svi su rekli da smijem.
    pila sam ih jedno 8 mjeseci ali što se mene tiče nije bilo efekta.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Hvala Lutonjica.
    Nazvala sam u jednu od naših firmi koje prodaju ljekovito bilje i sl. da pitam imaju li marulju / vrkutu… i usput pitala što oni misle o dojenju i čajevima. Pa su me spojili si magistricom. Žena rekla – ne zna se, nije potvrđeno, nema istraživanja o tome može li djelovati. Izlučuje se u mlijeko, vrkuta je jako gorka i može promijeniti okus mlijeku, ali za druge indikacije ne znaju. Vrkuta definitivno ima jači utjecaj na hormone, ali kako to utječe na dijete koje pije mamino mlijeko – ne zna. Još kaže za marulju da za nju nikada nije znanstveno potvrđeno da ima neki utjecaj na «ženske probleme», više je to bio «narodski lijek» koji je zbog foruma postao jako popularan .
    Rekla je da eto nema neki točan odgovor, da jednostavno sama procijenim što mi je trenutno prioritet (dojenje/trudnoća) ili sama odlučim u vezi čajeva. Izgleda da stvarno ne postoji neki "službeni stav" o tome i da je sve stvar pojedinačnioih iskustava... I tako... odlučit ću sama nešto... .

veca sunčica,
    predložila bih ti da otvoriš novu temu na podforumu o zdravlju s naslovom koji upuće na tvoj problem (npr. "Cista krvari" ili sl.), bojim se da ovdje tvoje pitanje neće pročitati puno ljudi koji bi ti mogli pomoći za savjetom.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •