Results 1 to 17 of 17

Thread: Premekane kosti bebe - kalcij?

Default Premekane kosti bebe - kalcij?

Danas me ne pregledu doktor zabrinuo.
    Sad sam u 33. tjednu, bebine mjere su u redu, težina oko 2kg, svi ostali faktori su ok, samo nije zadovoljan tvrdoćom kostiju, da mu se čini da su joj premekane i da bih trebala uzimati dodatno kalcij.
    Inače pijem po pola litra običnog mlijeka dnevno i mislila sam da je to dosta. OK, nema frke, uzimat ću dodatno preparat kalcija, ali brine me to stanje bebe.
    Je li netko imao takvo nešto u trudnoći? Kakve će biti poslijedice za bebu? Može li se to popraviti u ovih par tjedana? Panika...

Lucija Ellen's Avatar

odi po drugo misljenje, dr milan kos, recimo.
    mislim da je sve do procjene uzv dijagnosticara, ali ako tebi manjka kalcija u prehrani - beba ga crpi iz tvojih kostiju.

Nažalost ovo mi je najbolji doktor kojeg ovdje mogu naći, nijednom od drugih ovdje ne bih vjerovala.
    Ma samo me zanima jel netko to imao i kako je završilo, ja prvi put za to čujem.

Banned

nemoj molim te piti mlijeko radi kalcija, nije dobro, to su prastara nametnuta razmišljanja koja već odavno nemaju veze s vezom. od mlijeka nikakve velike koristi. kad već onda radije jogurt!

ono što bi svaka žena u trudnoći trebala jesti je tvrdi sir radi kalcija, ali i ne samo u trudnoći, svaki dan komadić, štiti kosti, zube, štiti od osteoporoze... općenito najbogatija namirnica kalcijem uopće je tvrdi sir, posebno parmezan 1335 mg na 100 g i Ementaler 1020 mg po 100 g.
    i mnoge druge namirnice imaju kalcij u sebi, čak i mineralna voda, ali nikakve koristi od njih, pošto ljudski organizam najbolje iskorištava kalicj upravo onaj iz tvrdih sireva!

to bi trebala konzumirati svaki dan, šnjitu do dvije dnevno! sa nedostatkom kalcija se nije zezati, posebno ne u trudnoći i što se tiče tebe i što se tiče bebe.

Banned

što tiče mekanih kostiju kod bebe nemoj paničariti nije to ništa što se ne bi dalo riješiti kad se bebica rodi, ako je njegova dijagnoza doista točna, makar ja bih tražila drugo mišljenje, posebno zato što je dijagnoza čini mi se, a ne jeste.

pogotovo ako ćeš dojit sama možeš lijepo regulirati unos kalicja u organizam, ali molim te nikakvi preparati niti suplementi, to je vrlo vrlo štetno!

samo prirodna hrana, svaki dan šnjita, dve tvrdog sira, malo zalit jogurtom i 15-tak minuta malo na zrak da te dotakne koja zraka sunca radi prirodnog D vitamina koji je također potreban za podržavanje i što bolju iskoristivost kalcija u organizmu i da vidiš, sve pet.
    Last edited by moia; 29.02.2012 at 12:24.

Banned

Quote Originally Posted by Lucija Ellen;2057636[B
    ali ako tebi manjka kalcija u prehrani - beba ga crpi iz tvojih kostiju.[/B]
    točno i ovo je vrlo bitno, dakle uzimanje kalcija u trudnoći je prvenstveno bitno radi tebe kao trudnice, a kad se beba rodi kroz majčino mlijeko ispravnom prehranom kod bebice.
    makar igra ulogu i kvaliteta kalcija u kostima i još dosta faktorčića, ali toliko opšrino nije uopće potrebno ni znati, samo pripazit na prirodni unos kontinurano kroz život i odraslog čovjeka i kasnije djeteta i sve ok.

Quote Originally Posted by moia View Post

pogotovo ako ćeš dojit sama možeš lijepo regulirati unos kalicja u organizam, ali molim te nikakvi preparati niti suplementi, to je vrlo vrlo štetno!

samo prirodna hrana, svaki dan šnjita, dve tvrdog sira, malo zalit jogurtom i 15-tak minuta malo na zrak da te dotakne koja zraka sunca radi prirodnog D vitamina koji je također potreban za podržavanje i što bolju iskoristivost kalcija u organizmu i da vidiš, sve pet.
    Ovo o štetnosti kalcija u trudnoći ne drži vodu. Dapače, ne da nije štetno nego je preporučljivo uz zdravu prehranu pojačati unos kalcija u, za trudnice, prihvatljivom obliku, a to je kalcij-citrat (ne posezati za šumećim oblicima! ). Takav oblik se dobro resorbira, ne utječe na stvaranje kamenaca u bubrezima i općenito je bolji od kalcij-karbonata. U preparatima se nalazi zajedno s magnezijem, u nekima i uz dodani D3 vitamin kojeg također u organizmu nedostaje, a šetnja po suncu, ma koliko trajala, ne može biti jedini način unosa (stvaranja) tog vitamina.

Moia, molim te, razmisli o posljedicama iznošenja neargumentiranih i neistinitih informacija jer mogu nekom naštetiti.

Banned

što je tu točno neargumentirano, a što točno neistinito?

ako si doista toliko dobro upućena u kalcij i sve oko kalcija nije moguće da preferiraš kalcij-citrat tablete, industrijski proizvedene nad prirodnim i ujedno najboljim načinom unosa kalcije i njegove apsorbcije od strane ljudskog organizma?

no, svako ima pravo živjeti u svom uvjerenju i to je sasvim ok, ali moju izjavu gore nazvati neistinitom i insinuirati čak njenu štetnost u ovom konktestu naprosto je smješno.
    Last edited by moia; 04.03.2012 at 14:51.

Banned

osim toga još nešto, ovo što ti gore navodiš se MORA uzmati kao terapija u ekstremnim slučajevima kada je već osteoporoza u pitanju! za normlanog zdravog čovjeka su dve šajbe tvrdog sira, ementalera najbolje, 1 jogurt sasvim dovoljni i više od toga za pokrivanje kalcija bila žena u trudnoći ili ne.

ono što treba potpuno izbacit iz prehrane je cola koja izvlači kalcij iz kostiju i to je sva mudrost, to će ti reći svaki doktor ili u onim težim slučajevima također i radiolog.

Banned

naravno sasvim je druga stvar ako netko ne podnosi sir ili jogurt.

što je tu točno neargumentirano, a što točno neistinito?

ako si doista toliko dobro upućena u kalcij i sve oko kalcija nije moguće da preferiraš kalcij-citrat tablete, industrijski proizvedene nad prirodnim i ujedno najboljim načinom unosa kalcije i njegove apsorbcije od strane ljudskog organizma?
    Neargumentirana je tvoja tvrdnja da se "šnjitom-dve" sira dobije dovoljno kalcija za potrebe zdrave trudnoće i da je dovoljno 15 min. šetnje za stvaranje dovoljne količine D3 u koži. Nije istinita ni jedna ni druga tvrdnja.

Potrebe za kalcijem u trudnoći penju se do 1200 mg/dan. Ne znaš je li žena kojoj daješ savjete vegetarijanka, ne znaš koliko joj je godina, ne znaš kolika joj je količina kalcija u organizmu, ne znaš ima li možda kao vrlo mlada osteopeniju pa samim time i smanjenu količinu kalcija u kostima, ginekolog sumnja na probleme koštanog sustava djeteta, ali si daješ za pravo da joj tvrdiš kako je unos kalcija izvan hrane "vrlo, vrlo štetan". Nije, odgovorno tvrdim. I, da, ako unos kalcija hranom nije dostatan (a očito je da postoje neki problemi jer je inače ginekolog ne bi na to upozorio) onda je kalcij-citrat najbolja opcija.

Kalcij nije samo gradivni element u organizmu. Prijeko je potreban za kontrakcije muskulature ( i glatke! ), važan je za regulaciju semipermeabilnosti staničnih membrana, a time i za izmjenu tvari, zgrušavanje krvi, izlučivanje neurotransmitora....
    Neodgovorno je davati savjete ako zaista ne poznaš materiju o kojoj govoriš i iskreno se nadam da je Eliot riješila svoj problem (unatoč dobivenom krivom savjetu).

Banned

ementaler ima na 100 g 1020 mg kalcija!

15 min izlaganja svakodnevno suncu apsolutno je dovoljno za opskrbu ljudskog organizmom D vitaminom odgovorno tvrdim. odnosno svako ljeto i proljeće provesti vani i nahraniti tijelo je više nego dovoljno za prezimiti - po tome principu funkcionira organizam modernog čovjeka već koliko ono 30tak tisuća godina i više.

osim u koliko se ne radi o nekom extra velikom poremećaju i extra velikom nedostatku tog vitamina u ljudskom organizmu što su također extra rijetki slučajevi, a o tome ovdje uopće nije bilo govora!

vegetarijanci jedu i sir i jogurt. da ne jede mlijećne proizvode sigurno ne bi pila ni mlijeko kako je žena navela, zar ne?

e ovo ostalo što si nabrojala ide i tebe koja se tako olako razbacuješ konzumacijom kalcija u tabletama, i posredno D vitaminom, odnosno D 3 vitaminom koji se btw. sintetizira u ljudskoj koži izlaganjem ultraljubičastim zrakama sunca prije svega i najbolje kada se radi o D3 vitaminu!

i kao poslijednje ginkeolog nije digao frku niti je poslao na pregled i procjenu njenih stanja kostiju, nego je rekao čini mi se, dakle ne pretjeruj.

ementaler ima na 100 g 1020 mg kalcija!

15 min izlaganja svakodnevno suncu apsolutno je dovoljno za opskrbu ljudskog organizmom D vitaminom odgovorno tvrdim. odnosno svako ljeto i proljeće provesti vani i nahraniti tijelo je više nego dovoljno za prezimiti - po tome principu funkcionira organizam modernog čovjeka već koliko ono 30tak tisuća godina i više.

osim u koliko se ne radi o nekom extra velikom poremećaju i extra velikom nedostatku tog vitamina u ljudskom organizmu što su također extra rijetki slučajevi, a o tome ovdje uopće nije bilo govora!

vegetarijanci jedu i sir i jogurt. da ne jede mlijećne proizvode sigurno ne bi pila ni mlijeko kako je žena navela, zar ne?

e ovo ostalo što si nabrojala ide i tebe koja se tako olako razbacuješ konzumacijom kalcija u tabletama, i posredno D vitaminom, odnosno D 3 vitaminom koji se btw. sintetizira u ljudskoj koži izlaganjem ultraljubičastim zrakama sunca prije svega i najbolje kada se radi o D3 vitaminu!

i kao poslijednje ginkeolog nije digao frku niti je poslao na pregled i procjenu njenih stanja kostiju, nego je rekao čini mi se, dakle ne pretjeruj.
    I dalje si bez argumenata, ali ok....

A ja i dalje tvrdim da je proces koji tako olako opisuješ puuuuno složeniji i da apsolutno nisi u pravu. Ne pišem zato da tebe uvjerim u to da su ti tvrdnje netočne pa mi ne moraš odgovarati. Iznijela sam činjenice samo zbog Eliot i žena koje će se možda susresti sa sličnim problemom. Usput, zdravstveni sam djelatnik i bavim se između ostaloga i osteoporozom.
    A sad te lijepo pozdravljam.

Banned

da, to sam i prepostavljala da si zdravstveni radnik.

u svakom slučaju, sorry ali ni tvoji argumenti nisu bog zna što, ne u ovoj konkretnoj priči pa da ideš rastavljati čitavu priču na molekule, ali dobro i to mogu razumjeti...

ići se sad ovdje razbacivati "argumentom" što sam po struci ne namjeravm, pošto je to obično krajnji arugment za dead end. a i ne radi se zdrastvenom forumu niti ozbiljnom medicinskom slučaju da bi žena trebala anamnezu i to još putem foruma.

a ono što sam napisala ja, ti koja se baviš slučajevima osteoporoze bi doista trebala znati, osnovna terapija čak i kod osteoporoze je kalcij i D vitamin suplementi, te prehrana kao najvažniji faktor! čak mi je nemoguće za čitati i shvatit koliko malo tome pridaješ važnosti - tvrdi sir, jogurt, tofu za vegetarijance nesnošljivih na laktozu i tome slično te fizikalna terapija.

naravno da postoje još dodatne mjere koje se mogu poduzeti ukoliko je neophodno, kao i terapija protiv bolova, ali ovdje tema nije žena, trudnica koja ima osteoporozu i to još uznapredovalu da bi se o tome trebalo uopće raspravljati.

lijepo pozdrav i tebi.

Osoblje foruma apricot's Avatar

mim, kućo stara... pa gdje si ti?!

Quote Originally Posted by apricot View Post
    mim, kućo stara... pa gdje si ti?!
    Živa i zdrava-fala na pitanju . Tu sam jako rijetko, ne pišem jer ne stignem (a i ne da mi se baš ), ali kad sam ovo vidjela neki dan morala sam reagirati. I naravno da sam odustala (): kao i obično-zdravstvene savjete najbolje daju oni koji sa zdravstvom nemaju ništa. Kako god-tko me treba zna di me može naći.

On topic: najmlađi liječeni pacijent s osteoporozom pred nekoliko godina bio je dječak od 12 godina. Zato ne valja davati olako savjete o unosu bilo kojeg nutrijenta jer nikada čovjek ne zna tko je i s kakvom dijagnozom s druge strane "žice". I što god mislili-ne ide sve uvijek prehranom, zdravim životom i uzdanjem u nebesa.

A sad opet odoh u pećinu da ne smetam .

Osoblje foruma apricot's Avatar

ma daj, pa baš fališ!