Ja bih iskoristila ovaj topic da ne otvaram novi, nadam se da se Mamazika neće ljutiti?
Možda ima nekoga tko bi mi mogao pomoći nekim savjetom?
Naime, ja već nekoliko godina imam neku vrstu urtikarije, ali ne onakve kakvu je poznajem iz djetinjstva (s osipom) već jednu, puno neugodniju vrstu. Mislim da je idiopatska, jer se ne mogu dosjetiti niti jednog valjanog razloga ili faktora koji ju je, moguće, uzrokovao..
Naime, kada sam u akutnoj fazi, dovoljno je da lagano rukom (da se očešem o nešto dok prolazim) prijeđem preko bilo kojeg dijela tijela i taj dio doslovno podivlja. Javi se žarko crvenilo s bijelim urtikama uzdignutim po par mm iznad površine kože. A svrbi neopisivo neugodno. Ustvari i pecka i boli i svrbi u isto vrijeme. Butine, trbuh i stražnjica najgore svrbe. Nekad toliko, da ih jedino ledeni tuš smiri, nakon kojeg se ne smijem brisati jer opet potaknem luđačku svrbež. Mislim da je daleko najgore ljeti kad se tijelo pregrijava. Toplina, a potom znojenje pokreće tu lavinu užasa.
Npr. normalno me zasvrbi glava i počešem se kao što bi svatko drugi. Ali, ja onda ne stajem dok bol od grebanja ne nadjača svrabež.
Da li se netko pita zašto trpim te muke? I ja se pitam. Mislila sam da je jednosezonska tegoba. Jedne godine je i bila. Onda se počela javljati i u jesen, odnosno nije niti prestala od proljeća. Dogode se dva užasna mjeseca. Onda su dva-tri lakša. Naučila sam živjeti s tim.
Ako osjetim laganu iritaciju - ignoriram je, jer znam ako krenem... :shock: .
A najzanimljivije je što, nakon što se koža smiri, na njoj ne ostaje ama baš nikakvog traga.
Da još napomenem, nikada nisam koristila antihistaminike, ispočetka jer sam ostala trudna, kasnije dugo dojila, a kroz to sve sam i naučila trpjeti. A da mi nije grozno - užasno mi je.
Nekad kad se počešem po vratu ili licu, koža se zacrveni i uzdignu se urtike. Pošto se ne povuće u roku keks, znam tak šarena hodati dvadesetak minuta. Naravno, ljudi se čude i pitaju što mi je.
Ima li tko nekog iskustva?