U rodbinskoj sam vezi sa sada već bivšim supružnicima. On )prvi rođak moje mame) 50, ona 40 sin 19. Ona cijeli život živi u kući, radit nije htjela niti morala. Uredna čista, međutim oduvijek izuzetno nervozna bahata drska i agresivna. Izuzetno agresivna prema mužu i sinu. 2 puta hospitalizirana u posljednjih 15 godina. Dugogodišnji obiteljski problem je da je zanemarivala obaveze oko djeteta te je otac oduvijek skrbio za sina, a i nju. Živjeli su luksuzno, iznad svakog našeg prosjeka, privatni biznis,skijanja ljetovanja, skupi auti itd. Makar ne važno. Njoj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj, opsesivno kompulzivni poremećaj (čišćenje), a tko zna nešto o tome zna da je to jako teško njoj samoj živjeti s tim. Pije 8 vrsta lijekova dnevno i trebala bi odlaziti na terapije, ali već 2 godine to zanemaruje. Ja obožavam svog bratića (taj dečko od 19) i jednostavno više ne znam kako i kojim savjetom da se mi svi kao šira obitelj izborimo da njega, a i bivšeg muža netko zaštiti od očito bolesne žene. Jer institucije su zatvorile oči, a mi čekao dan za nekakav crni scenarij.
Prije svega ja sam jedna od onih koja o zlostavljanju u obitelji, čim čujem nešto i na spomen već sam na strani žene i uvijek mislim da muškarci lažu itd itd. Ali u ovoj sam situaciji vidjela koliko ljudi u institucijama slijede upravo taj privatni predrasudni instinkt i pored sve dokumentacije štite ženu, jer se odmah misli da je ON (bivši muž) manipulator i zlostavljač.
Dakle pred dvije godine zapali su u tešku fin. krizu i nakon godine dana muke ona je rekla da želi razvod. Nakon prvotnog šoka on se složio i kako imaju stan sa 3 stana odselio u mali stančić na vrh kuće. Sin je želio sa njim, ali stančić je jako mali pa je dogovor bio da ostane dok njemu ne krenu neki poslovi da mogu odseliti trajno. U 3 stanu živi njen otac. Dugogodišnji alkoholičar koji više spava po birtijama i pol.stanicama nego doma i sa kojim je ona prošla ružno djetinjstvo. Ona više ne pije ljekove i krenulo je njeno stanje u kojem se bolest pojačava svaki dan. Vrištanje vrijeđanje i maltretiranje 19 godišnjeg sina je svakodnevica. Znala ga je izlupati i kad je bio manji, ali to se je držalo u njihova 4 zida. Svi smo znali, ali oni su "pokušavali" to riješiti sami jer kao muž je voli, a ona je bolesna. Ja bih kao klinka znala doći kod njih kad je on bio mali jer mi je bilo 12 kad se je rodio i obožavala sam ga, a ona bi po cijele dane po dnevnoj plesala i čistila a on je ležao gladan pokakan itd. Sada je on student prava, zahvaljujući ne znam čemu oduvijek je odličan učenik, ali ona mu prijeti da će ga izbaciti na cestu, da se gubi, da će i njega i Bmuža prijaviti za zlostavljanje, što je lani i učinila. Muž joj je došao na kućna vrata da joj kaže da prestane i da idu doktoru na što je ona nazvala policiju tek navečer i rekla da joj je prijetio. Nemojte e pitati kako znam, ali znamo da je to laž. Završili su 2 dana u stanici svi tri i muž već tada bivši dobio je zabranu prilaska 30 dana, spavao je u autu i nešto kod nas doma, i uvjet od godine dana. Nakon toga je nazvala moju mamu i smijala se da je to tek početak šta će im napraviti. Od tada je on ne zove, niti ne kontaktira, ali ona zna u danu nazvati po 40 puta za redom i jednog i drugog da im na telefon rekla "mrš u p.m." Itd. Nakon jednog fizičkog okršaja gdje se u dvorištu kuće zaletjela na sina, a to je evidentirano na mobitelu kamerom, sin je otišao u CZZS gdje su ga 3 službenice ismijale i rekle mu da ne maltretiraju jadnu ženu i na njegov odgovor da "se ona liječi, ali ne odlazi već dugo na terapije" one su mu prasnule u smijeh i rekle mu "je pa kaj bi ti onda, pa ona se lječi NE, bude se izlječila i sve bu super".
Sada godinu nakon svih maltretiranja uvreda bacanja stvari i direktne prijetnje da će ga zaklati na spavanju, gdje on spava iza zaključanih vrata, tata ne smije reagirati jer je još 30 dana na uvjetnoj, policija je nakon 3 intervencije rekla svima 3 da više ne može ništa. Ona je u međuvremenu sve gore, ali u javnosti pazi jako na svoje istupe i osim par audio i video snimki njenih kućnih ispada (koje ne vrijede nigdje) nitko je nikada takvu nije vidio. Osim nas par. Ona je jako opasna oprezna i mudra. Posljednji put je na preporuku policije dobila poziv od CZZS i odredili su joj nekakav 6 mjesečni tretman terapije za obiteljske zlostavljače gdje je odlazila. Ali bi redovito svih nas zvala i govorila i mojoj mami između ostalog da je ona svima nama smjestila i da ćemo između ostalog svi platiti kad ona "poduzme mjere". Strah me je niti pomisliti koje su to mjere. Kaže da su žene koje rade u tom centru gdje kao zlostavljač odlazi na terapiju zgoržene kako su joj jadnoj "namjestili" bivši muž i sin sa kojim on manipulira. To je njena verzija patnice za ustanove. Naravno svi se sažale nad krhkom ženom.
Što učiniti kome da se taj mali obrati s obzirom da je punoljetan. Koja su njegova prava jer iako ima 19. godina još se redovno školije,kamo i na koja vrata da ide, a da ga malo bolje saslušaju, jer ne šalim se ne djeli nas puno od toga da ona nešto napravi.
Njen život se u ovih godinu dana sveo na narodnjačke klubove, drogu, alkohol i nekakve čudne ljude. Kući samo ili urla i agresivna je ili plače satima na krevetu u sobi. U frižideru je propuh, nezaposlena je, račune plaća bivši muž, sina hrani i oblači bivši muž. Mali je očajan ne može učiti. Pokušao je koji put prespavati gore kod oca, ali onda mu je prijetila "ako odabereš njega pazi se".
Kome da se obrati, možete li vi iz Rode ikako pomoći savjetom, ako treba dat ću na pp i konkretne podatke, jer situacija je ozbiljna, ali zato što je žena ta koja zlostavlja po ustanovama im se svi smiju i otvoreno im se daje do znanja da lažu. Ponavljam ona je evidentirani bolesnik sa dokumentacijom.

Odgovori s citatom