Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Što kada žena zlostavlja?

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Što kada žena zlostavlja?

U rodbinskoj sam vezi sa sada već bivšim supružnicima. On )prvi rođak moje mame) 50, ona 40 sin 19. Ona cijeli život živi u kući, radit nije htjela niti morala. Uredna čista, međutim oduvijek izuzetno nervozna bahata drska i agresivna. Izuzetno agresivna prema mužu i sinu. 2 puta hospitalizirana u posljednjih 15 godina. Dugogodišnji obiteljski problem je da je zanemarivala obaveze oko djeteta te je otac oduvijek skrbio za sina, a i nju. Živjeli su luksuzno, iznad svakog našeg prosjeka, privatni biznis,skijanja ljetovanja, skupi auti itd. Makar ne važno. Njoj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj, opsesivno kompulzivni poremećaj (čišćenje), a tko zna nešto o tome zna da je to jako teško njoj samoj živjeti s tim. Pije 8 vrsta lijekova dnevno i trebala bi odlaziti na terapije, ali već 2 godine to zanemaruje. Ja obožavam svog bratića (taj dečko od 19) i jednostavno više ne znam kako i kojim savjetom da se mi svi kao šira obitelj izborimo da njega, a i bivšeg muža netko zaštiti od očito bolesne žene. Jer institucije su zatvorile oči, a mi čekao dan za nekakav crni scenarij.
    Prije svega ja sam jedna od onih koja o zlostavljanju u obitelji, čim čujem nešto i na spomen već sam na strani žene i uvijek mislim da muškarci lažu itd itd. Ali u ovoj sam situaciji vidjela koliko ljudi u institucijama slijede upravo taj privatni predrasudni instinkt i pored sve dokumentacije štite ženu, jer se odmah misli da je ON (bivši muž) manipulator i zlostavljač.
    Dakle pred dvije godine zapali su u tešku fin. krizu i nakon godine dana muke ona je rekla da želi razvod. Nakon prvotnog šoka on se složio i kako imaju stan sa 3 stana odselio u mali stančić na vrh kuće. Sin je želio sa njim, ali stančić je jako mali pa je dogovor bio da ostane dok njemu ne krenu neki poslovi da mogu odseliti trajno. U 3 stanu živi njen otac. Dugogodišnji alkoholičar koji više spava po birtijama i pol.stanicama nego doma i sa kojim je ona prošla ružno djetinjstvo. Ona više ne pije ljekove i krenulo je njeno stanje u kojem se bolest pojačava svaki dan. Vrištanje vrijeđanje i maltretiranje 19 godišnjeg sina je svakodnevica. Znala ga je izlupati i kad je bio manji, ali to se je držalo u njihova 4 zida. Svi smo znali, ali oni su "pokušavali" to riješiti sami jer kao muž je voli, a ona je bolesna. Ja bih kao klinka znala doći kod njih kad je on bio mali jer mi je bilo 12 kad se je rodio i obožavala sam ga, a ona bi po cijele dane po dnevnoj plesala i čistila a on je ležao gladan pokakan itd. Sada je on student prava, zahvaljujući ne znam čemu oduvijek je odličan učenik, ali ona mu prijeti da će ga izbaciti na cestu, da se gubi, da će i njega i Bmuža prijaviti za zlostavljanje, što je lani i učinila. Muž joj je došao na kućna vrata da joj kaže da prestane i da idu doktoru na što je ona nazvala policiju tek navečer i rekla da joj je prijetio. Nemojte e pitati kako znam, ali znamo da je to laž. Završili su 2 dana u stanici svi tri i muž već tada bivši dobio je zabranu prilaska 30 dana, spavao je u autu i nešto kod nas doma, i uvjet od godine dana. Nakon toga je nazvala moju mamu i smijala se da je to tek početak šta će im napraviti. Od tada je on ne zove, niti ne kontaktira, ali ona zna u danu nazvati po 40 puta za redom i jednog i drugog da im na telefon rekla "mrš u p.m." Itd. Nakon jednog fizičkog okršaja gdje se u dvorištu kuće zaletjela na sina, a to je evidentirano na mobitelu kamerom, sin je otišao u CZZS gdje su ga 3 službenice ismijale i rekle mu da ne maltretiraju jadnu ženu i na njegov odgovor da "se ona liječi, ali ne odlazi već dugo na terapije" one su mu prasnule u smijeh i rekle mu "je pa kaj bi ti onda, pa ona se lječi NE, bude se izlječila i sve bu super".

Sada godinu nakon svih maltretiranja uvreda bacanja stvari i direktne prijetnje da će ga zaklati na spavanju, gdje on spava iza zaključanih vrata, tata ne smije reagirati jer je još 30 dana na uvjetnoj, policija je nakon 3 intervencije rekla svima 3 da više ne može ništa. Ona je u međuvremenu sve gore, ali u javnosti pazi jako na svoje istupe i osim par audio i video snimki njenih kućnih ispada (koje ne vrijede nigdje) nitko je nikada takvu nije vidio. Osim nas par. Ona je jako opasna oprezna i mudra. Posljednji put je na preporuku policije dobila poziv od CZZS i odredili su joj nekakav 6 mjesečni tretman terapije za obiteljske zlostavljače gdje je odlazila. Ali bi redovito svih nas zvala i govorila i mojoj mami između ostalog da je ona svima nama smjestila i da ćemo između ostalog svi platiti kad ona "poduzme mjere". Strah me je niti pomisliti koje su to mjere. Kaže da su žene koje rade u tom centru gdje kao zlostavljač odlazi na terapiju zgoržene kako su joj jadnoj "namjestili" bivši muž i sin sa kojim on manipulira. To je njena verzija patnice za ustanove. Naravno svi se sažale nad krhkom ženom.
    Što učiniti kome da se taj mali obrati s obzirom da je punoljetan. Koja su njegova prava jer iako ima 19. godina još se redovno školije,kamo i na koja vrata da ide, a da ga malo bolje saslušaju, jer ne šalim se ne djeli nas puno od toga da ona nešto napravi.
    Njen život se u ovih godinu dana sveo na narodnjačke klubove, drogu, alkohol i nekakve čudne ljude. Kući samo ili urla i agresivna je ili plače satima na krevetu u sobi. U frižideru je propuh, nezaposlena je, račune plaća bivši muž, sina hrani i oblači bivši muž. Mali je očajan ne može učiti. Pokušao je koji put prespavati gore kod oca, ali onda mu je prijetila "ako odabereš njega pazi se".
    Kome da se obrati, možete li vi iz Rode ikako pomoći savjetom, ako treba dat ću na pp i konkretne podatke, jer situacija je ozbiljna, ali zato što je žena ta koja zlostavlja po ustanovama im se svi smiju i otvoreno im se daje do znanja da lažu. Ponavljam ona je evidentirani bolesnik sa dokumentacijom.

sbonetic avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

joj jadan dečko, želim mu svu sreću da se problem što prije riješi!

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mogu pokrenuti postupak za oduzimanje radne sposobnosti (ili kako se to kaže).
    Tek kad to riješe, mogu nešto konkretno napraviti po pitanju njenog liječenja.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mali je van sebe, divan, dobar, pošten, sin za poželit, ali već je na izmaku strpljenja. Najviše se bojim da je u nasrtaju na njega ne zvizne ili da se pomlate jer je on jači od nje i ipak je to muškarac od 19 godina, a već je sto puta ponovio "ja ne mogu više". Zove mene na mobitel koji put da mi kaže jel čuješ ti ovo, a u kući se čuju najgore uvrede, i lupanje po vratima njegove sobe, čupanje kvake, a riječnik ide odprilike ovako "p ti m...smeće koje sam okotila...ne obraćaj mi se sa mama, uništio si mi život, ja zbog tebe i onog smrada (bivši) nisam imala mladost...ubit ću vas, zaklat ću vas, kupi prnje i marš na cestu.....itd".
    Neki dan je u naletu takvog bjesnila nečime htjela razvaliti bravu. On ako ostane spavati kod cure, ona ni ne nazove da ga pita gdje je, ja bih kao majka umrla od brige. Ne pita ga kad i što jeo, treba li mu što. Kao da ne postoji osim što ga barem nekoliko puta dnevno kad se sretnu u stanu izvrijeđa. Mora paziti i skrivati se da ide kod tate gore i da se uopće druže, jer je rekla da će zvat policiju i da će mu sredit da ga pokupe sa uvjetne u zatvor.
    Mene samo zanima, jer sam čula da dok se školuju, studenti se tretiraju kao maloljetnici. i da li mi netko može pomoći i uputiti kome se obratiti tko neće samo tako nasjesti na(u ovom slučaju) žensko iskorištavanje općeg mišljenja da su žene te koje se zlostavlja. Nit su svi muškarci zlostavljači nit su sve žene svete, a mi smo se od silne želje da kaznimo evolucijski jače muškarce ponijeli općom predrasudom da žene slabe i krhke ne bi mrava zgazile. Ja sam nažalost prva ta koja na spomen nečeg takvog u medijima okrećem stranicu izgovarajući "smeće treba ga u zatvor strpa...", a sad se prvi put uživo suočavam sa malo drugačijim scenarijem i vidim da taj scenarij u našem socijalnom i obiteljskom pravu NE POSTOJI. Gdje će biti institucije kad se u ovom slučaju nešto ružno dogodi, pitam se.

Ako ima ovdje na forumu koji tata koji je prošao istu ili sličnu situaciju nek mi da savjet. dečko je spreman na suradnju i moli za pomoć.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

[QUOTE=MarijaP;2029728]Mogu pokrenuti postupak za oduzimanje radne sposobnosti (ili kako se to kaže).
    Tek kad to riješe, mogu nešto konkretno napraviti po pitanju njenog liječenja.[/QUOTE
    To sam i ja rekla, ali tko će joj je oduzeti. Tata joj je alkoholičar i ne zna za sebe, bivši muž pravno sa njom više nema ništa i nema te mogućnosti, dapače s obzirom na prijetnje i uvijet bolje da joj se ne obraća. Za vrijeme trajanja 30 dana ne približavanja, on je bio kod nas,250 km udaljen, što ona nije znala, pa je iz šale ili ne znam čega nazvala policiju i rekla da joj se šeta pod prozorom. Srećom da je bio toliko daleko pa nije završio u zatvoru, tad je dobila policijsko upozorenje da će dobiti prijavu zbog zloupotrebljavanja policije. Tad se malo primirila i sad zadnjih 2-3 mj. otela se svakoj kontroli. Svaku kunu koju joj njen tata da, ona potroši na drogu i narodnjačke klubove, ugradila je nove grudi, kupuje skupu garderobu, a sinu nije u godinu dana kupila žvaku nit je pila treba li mu što.
    Posljednje uređivanje od nenaa : 20.12.2011. at 15:43

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pa sin je punoljetan, zar ne?

I kad se već petljam, ti govoriš o njoj, a to nije ona, već njena bolest. I oduzimanje poslovne sposobnosti nije kazna, već prvi korak da joj se pokuša pomoći.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Otiđi ti do svog czss i pitaj za savjet gdje i kako početi.
    Mislim da i njen liječnik opće prakse ima veze sa tim pa odite i tamo i pitajte.
    Studente nitko ne tretira kao maloljetnike.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa jel se ne moze u trenutku kad ona tak poludi nazvat Hitnu da ju odvede u Jankomir? Moja frendica ima problem s tatom alkoholicarom koji maltretira nju i djecu i njoj su rekli da ako ga prijavi czss-u i ima to crno na bijelo, sljedeci put kad poludi nek zove Hitnu i on ide direkt u Jankomir. Ma ne znam, nagadam, nisam se, srecom, susrela jos s tako necim ali bipolarni poremecaj je psihicki, jel se ne moze nju prisliti na ljecenje? Onako da ju se zatvori na odreden broj mjeseci.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Pa sin je punoljetan, zar ne?

I kad se već petljam, ti govoriš o njoj, a to nije ona, već njena bolest. I oduzimanje poslovne sposobnosti nije kazna, već prvi korak da joj se pokuša pomoći.
    Ja se slažem sa tobom i pričam o njenoj bolesti. Ja nigdje nisam povukla paralelu poslovne sposobnosti i kazne. Meni ju je i dalje žao i teško ju je gledati jer postoje i lijepe uspomene iz djetinjstva vezane za tu ženu. Ja samo molim, ako ovdje postoji netko tko se kuži bolje u institucije i zakone da mi da savjet od kud krenuti i savjet kako onim tetama u CZZS skrenuti pozornost da nešto i poduzmu, a ne da se u startu otresu na dečka sa stavom "šta još ti hoćeš". Na kraju svega to mu je ipak mama i njemu je najteže.
    Dogovorila sam se sa njim i obećala mu da ću pitati tu na forumu, jer sam mu pričala da ovdje na pravnim savjetima zna biti pametnih savjeta iz kojih neki ljudi realiziraju prve prave korake. Njegove pokušaje su do sada svi iznevjerili, upravo i samo zato jer je "ona jadna bolesna". To je guranje glave u pjesak. Nitko od toga ne bježi niti mi upiremo u prstom u nju niti ja smatram da je treba strpati u tamnicu bez prilike da joj se pomogne, ali trenutno je ona ta kojoj institucije vjeruju iako su je iste (CZZS) poslale na tretman za zlostavljače, gdje su nakon 6 mj. uz njeno iskrivljavanje istine (o čemu postoje policijski zapisnici) djelatnice zaključile da žena jadna nije ništa kriva jer je bolesna. O tome ja pričam.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Otidji ti do svog czss i pitaj tamo sta i kako. Nemoj spominjati da ste vec bili u njenom uredu jer ce te po kratkom postupku uputiti tamo. Budi smirena i pricaj o bolesti. Znam da je to sve uzasno tesko, ali predrasude su jake i oko zene zlostavljaca i oko psihickih bolesti.

Mislim da i opci doktor nesto treba napisati pa otidji do svog i pitaj za savjet neka i sin ode do njenog opceg pa vidite sra se moze.

Kad dobijes neki konkretan savjet, napisi neki zahtjev/molbu ili sta se vec pise i predajte to u maticnom czss. Oni to moraju preuzeti i urudzbirati. Ako ste nezadovoljni njihovim radom tek s nekim papirima mozete ici dalje i prijaviti ih u ministarstvo ili negdje.

Na zalost, vama fale papiri. Svaki put kad zena digne glas treba zvati hitnu i policiju. Morate dosadjivati i za sve skupljati papire.

I nije moj post o bolesti bio napisan da te naljutim, vec da ti skrenem paznju na to jer ce te daleko ozbiljnije na czss shvatiti ako tako pricas. Na zalost, sve je to birokracija. Ljudske emocije su im preteske.

Sretno i nadam se da cete uspjeti pomoci cijeloj obitelji!

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Mislim da ću tako i napraviti za početak. Hvala. Nisi me naljutila uopće, hvala. Ja sam isto jedna sa predrasudama, ali sad sam zavirila i sa druge strane ogledala i zgrožena sam jednostranim stajalištem birokracije i ljudi. Sve po obrascu, nema pojedinaca nego statistika kaže...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Dečko nije mali. Punoljetan je i još ima oca koi se može brinut o njemu. Nek nađe i on neki poslić i nek se sa starim nekud odseli. Ona im ne može ništa osim psovat i prijetit. Uopće ne kužim zakaj ju trpe ak su njih dvojica ok.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa Vidi poruku
    Dečko nije mali. Punoljetan je i još ima oca koi se može brinut o njemu. Nek nađe i on neki poslić i nek se sa starim nekud odseli. Ona im ne može ništa osim psovat i prijetit. Uopće ne kužim zakaj ju trpe ak su njih dvojica ok.
    x

to je i meni cudno

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Prošla sam kroz sličnu situaciju kao taj dečko i znam da je to grozna situacija. Nema veze što dečko nije mali...dečko studira, a i ono nađi si posao i sve je riješeno nije baš tako lako. Pokušavala sam nalaziti razne poslove, a svi ti poslovi su bili privremeni, ne nešto na što bih se mogla osloniti i započeti vlastiti život. A pogledajte sad tek burze! Kao da je tako lako naći posao i stan. A ovisi i o fakultetu. Uz neke fakultete nije moguće raditi, a pogotovo ne cjelodnevno radno vrijeme.
    Uglavnom, jedino rješenje je odseliti...ali to nije lako i može iziskivati velike žrtve (npr. pauziranje fakulteta i odustanak te posvećivanje poslu barem neko vrijeme dok se ne snađe).
    Ipak, on ima oca koji je po postu ok...mislim da bi trebao s njim razgovarati i u njemu naći podršku. Ja npr.nisam imala oca koji bi mi pomogao.
    Sad mi je ok, ali trebalo mi je dugo vrijeme da se oporavim - nije to samo otići i sve će biti ok....zlostavljanje stvara rane koje trebaju zacijeliti.
    Želim da to riješi brže i bolje nego ja i da se što prije izvuče iz te situacije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •