Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 96

Tema: porodjaj carskim rezom?

glups

Početno porodjaj carskim rezom?

Molim pomoc!Prvi put se javljam.U 32 nedelji sam trudnoce.Zbog diskus hernije(dijagnostikovana je pre 3 godine NMR-om) moram otici kod moga doktora za kicmu(ovde u Madjarskoj je to ortoped) da me pregleda i da misljenje zbog mogucih komplikacija tokom porodjaja.Da budem precizna ,receno mi je da cu verovatno morati na carski rez.To je bilo pre dva dana.Od tada ne mogu doci sebi od soka.Ne bojim se carskog reza,zelim samo roditi prirodnim putem!Jos nisam bila na pregledu kicme(zakazano mi je za petak),tako da ne znam da li cu morati na carski rez.No,ja nemam strpljenja,zato vas molim ,ako je neko bio ,ili jeste,u slicnoj situaciji(ima diskus herniju 4-5 prsljena lumbalnog dela kicme) da mi napise nesto o svojim iskustvima!Unapred zahvalna!
    ps.Nadam se da je razumljivo napisano s obzirom da na moju ekavicu.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

O tvom stanju ne znam ništa, ali znam o carkom rezu (imala sam ih tri), pa ako ti budu trebali savjeti, javi se.
    P.S. Nadam se da neće

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

sonnya ti ima istu dijagnozu (ak se ne varam) i ona je u 36. ili 37. tjednu trudnoće (dakle rodit će prije tebe). i obišla je sve doktore za mišljenje - pa se javi njoj da ju pitaš što su joj rekli...

a ostalo - kao poslid, rodila sam carskim pa ti mogu reći ako te nešto zanima, s te strane...

glups

Početno

Hvala vam puno.Inace me sve interesuje u vezi carskog reza.Do sada nisam uopste razmatrala tu mogucnost,tako da nisam bas informisana.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam hernija L5-S1 operirana sa 18 godina, sada sam 31 i neurokirurg koji me operirao kaže da mogu na prirodni porod iako sam očekivala da će me slati na carski.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Evo i mene, kako ti je Miha rekla. Mislim da je prvenstveno stvar u tvom doktoru (neurokirurgu). Ja imam prolaps diska 8 mm u lumbalnom dijelu kralježnice i moj ginekolog je tražio mišljenje neurokirurga koji je odmah preporučio carski rez. Ginekolog pak kaže da se može probati s prirodnim porodom, ali samo u idealnim uvjetima, dakle ako je bebica skroz spuštena, ja otvorena koliko trebam biti, ne smije mi se davati drip, i ako se ocijeni da bi porod mogao duže potrajati, ide se na carski.
    Ono što je bitno je i kako se ti osjećaš, imaš li sada kakvih većih tegoba zbog hernije? Ja sam se pomirila s carskim jer me nekako strah, što ako mi se disk pomakne od naprezanja za vrijeme poroda, što ću onda poslije? A kako ti je Miha napisala, ona je rodila na carski i već je 9. dan bila s malim vani, tako da ... Valjda nije toliko strašno...

glups

Početno

Hvala vam svima puno.Ja sutra idem kod mog ortopeda(ovde u Madjarskoj to leci ortoped) pa cu da vam napisem sta mi je rekao!
    Inace, ja za sada nemam nekih vecih problema zbog hernije(izuzev kada oribam sve podove po stanu zbog napada ne znam ti ja cega na moj nervni sistem).
    Polako se i ja mirim s cinjenicom da cu najverovatnije na carski rez.Ali ovo sto pisu o carskom rezu na Rodi nije ni malo ohrabrujuce.No,videcu sutra.
    Pozdrav svima!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ne znam zašto je toliko fame oko carskog reza. Moje prijateljice koje su rodile carskim su se prije oporavile od onih koje su rodile vaginalno. A čuj, kako god okreneš, rana boli. Bila ona od epi ili po trbuhu. Sve ti je to individualno. Ja sam prije 10 godina operirala 2x tumor na mozgu, prerezali mi cijelu glavu, isplili kost i začepili nekakvom plastikom. Da je boljelo - je. Da je prošlo prije nego sam si mogla misliti - je. Prema tome, kako god bilo, nemoj se uzrujavati. Bitno da ti i dijete budete ok. Tako i ja razmišljam jer mi isto vjerojatno prijeti carski, obzirom da me rana na glavi boli i od jačeg kašlja, a kamoli neće od naprezanja.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Mislim da si nešta krivo pokopčala da se na Rodi nešta strašno piše o carskom. Stvar je u tome da se na Rodi zauzimaju za prirodni porođaj i slušanje tijela žene, a ne forsanje i požurivanje raznim agresivnim metodama. Šteta je ako si stekla dojam da nisi dovoljno dobra ako ne odradiš prirodni porod.

Carski je operacija, opasna i rizična kao i većina operacija koje se rade svakodnevno. Da imaš ogroman tumor, otišla bi bez razmišljanja na operaciju, rezali bi te, izvadili tumor, sašili i oporavila bi se prije ili kasnije. Tako ti je i s carskim, osim što on ima jedan fenomenalni završetak u kojem ti na ruke dobijaš svoje dijete. Dobro se konzultiraj, vidi imaš li uopće mogućnost izbora i skoncentriraj se na konačan ishod u kojem je jedino važno da ti i beba budete živi i zdravi.

Ja se u tvoju dijagnozu ne razumijem puno, ali ne zvuči mi bezazleno. I nemoj zaboraviti da nije stvar samo u tome da rodiš dijete, ono te nakon poroda itekako treba, i to cijelu - i fizički i psihički.

I da ne ispadnem da pametujem bez veze, rodila sam troje djece na tri različita načina. Posljednji je bio carski, i iako sam se pripremila na puno bolniji oporavak, psihički sam bila toliko dobro i toliko puna sreće da mi je oporavak protekao fenomenalno i iznenađujuće brzo. I dobila sam bebu čim sam se probudila, i počela sam dojiti odmah i vjerujem da je i to bio jedan od vrlo važnih faktora brzog oporavka. Iako sam bila s kanilom, infuzijom, kateterom, nisam bila iscrpljena ni umorna i cijeli taj prvi dan na intenzivnoj uživali smo ja i moj sin zajedno.

Sve je dobro što se dobro završi! Tako se nadam da će i tebi biti!

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

cura koje je bila u sobi samnom je rodila dvoje djece carskim (dijagnoza joj je bila kao tvoja)

Što se samog carskog i oporavka tiče, meni nije bilo ništa gore nego kada mi je rastao umnjak. Bebu sam vidjela nakon 4.5 sata. Malo jače boli prvi dan, a poslije je pjesma. Doma sam išla nakon 6 dana. Dojim cijelo vrijeme.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Malo ste me utješile. Bit će da sam stekla krivi dojam. Ma ja ne vjerujem da ću roditi vaginalno, ne znam ni da li da na tom inzistiram, jer je mom tumoru na mozgu prethodio moždani tumor, pa se bojim da se opet ne ponovi. Uostalom, u blizini moje bolnice ni traga neurokirurzima, pa ne vjerujem da će liječnici riskirati.
    Ono što je dobro da je bolnica prijatelj djece, pa ću bebu, bez obzira na carski, odmah dobiti u sobu i moći dojiti čim se probudim.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Frogy, sretno, ja nemam takvih problema kao ti, ali mislim da ću zbog tog prolapsa diska i ja na carski. Nećemo se živcirati, možda je tako bolje, da ne bi došlo do eventualnih komplikacija...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Sonnya prvotno napisa
    Frogy, sretno, ja nemam takvih problema kao ti, ali mislim da ću zbog tog prolapsa diska i ja na carski. Nećemo se živcirati, možda je tako bolje, da ne bi došlo do eventualnih komplikacija...
    Hvala Sonnya. Sretno i tebi!

donna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja sam krenila na vaginalni porod no završila ipak na carskom ali hoću reći meni recimo nije bio loš oporavak,nisam povraćala kao neke žene u sobi ,nije me jako boljelo,više me smetao kateter i to što nisam smjela jesti nego rana na stomaku..za 7 dana smo išle kući a onda više ništa..dok kuma koja je rodila vaginalno je dugo dugo imala problema s epi i nije mogla sjediti..bit će sve ok!

glups

Početno

Evo konacno i mene.Naime,od prosel subote je kod mene u stanu haos!KRECIMO!I ne samo to ,premestamo radnu sobu u dnevnu....tacnije preorganizujemo ceo stan.Nisam imala vremena ni zasta.
    No,bila sam kod moga ortopeda i on je rekao da porodjaj nije nista(njegova zena je rodila troje dece-mm je prokomentarisao da ih nije on radjao) i da mi "disk moze iskociti i pri bilo kakvom pokretu,okretu....." i da sto se njega tice ja mogu roditi prirodnim pute,ali ako se ja bojim da ce mi on napisati da mi je neophodan carski rez(ovde u Madjarskoj samo uz lekarski nalaz i preporuku se moze obaviti carski rez ili u slucaju da krene nesto naopako tokom porodjaja).Ja sada ne znam sta da radim .Suprug mi kaze da on ne bi rizikovao,jer ako opet godinu dana budem polupokretna zbog kicme dete nece bas imati koristi od mene.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih na tvom mjestu tražila drugo mišljenje, dobro prosurfala po netu u potrazi za informacijama i stavila na vagu s jedne strane rizike samog carskog, a na drugu rizike koje bi za tebe nosio vaginalni porod.

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

definitivno trazi drugo misljenje

glups

Početno

Sledece nedelje idem na redovan pregled na trudnicku kliniku,pa cu jos da razgovaram sa mojim ginekologom akuserom.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Odvagni i ovo: carski je operacija, koja zahtijeva ležanje. A nakon par tjedana ležanja ćeš se dići, podići dijete, a mišići će ti biti slabiji.
    Ne znam kako je u Mađarskoj, kod nas se sad to promijenilo, ali do nedavno su na carskom poprečno rezali trbušne mišiće. Oni su jedna od glavnih potpora kralježnici, pa možeš misliti što to znači. Nikad više nisu kao prije.
    Znam što pričam, imala sam 2 carska i godinu dana su me bolila križa nakon drugog (imam i prolaps, ali na vratnoj kralježnici, pa to nema veze s carskim, ovu dolje nisam ni slikala).
    I mislim da s prolapsom ne možeš na spinalnu, nego moraš opću.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Raspitaj se o pomagalima na porodu tipa lopta, stolac, kada... Vjerojatno je za tebe posebno važno da sama možeš odabrati položaj.

glups

Početno

U toj klinici su prilicno dobro opremljeni ikazu da su sobe za porodjaj odlicne(nisam ih jos videla ,ali cu ici u narednih nekoliko nedelja).

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Odvagni i ovo: carski je operacija, koja zahtijeva ležanje. A nakon par tjedana ležanja ćeš se dići, podići dijete, a mišići će ti biti slabiji.
    ja sam deseti dan od carskog reza vozila auto. od prvog dolaska kući - prematala sam bebu. pazila sam na rez, i je sve išlo bez problema.

moja sestra je rodila vaginalno, i ležala više od mjesec dana (rezana).

sve je relativno.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a moja prijateljica iz svedske, koja je rodila doma, je dan nakon poroda vozila auto i radila sve normalno
    pa sad ti vidi....

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako se odlučiš na vaginalni, čiji rizik po tvoju kralježnicu je prema tvom ortopedu jednak riziku svakodnevnog života, možeš se javiti primalji Andrei Noll na nandu@nandu.hu, koja sigurno neće forsirati intervencije od kojih svaka nosi neki svoj rizik. Ona radi u Budimpešti i radi fantastične stvari, stvarno je posebna žena. Njen web site je http://www.nandu.hu/ .

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

U međuvremenu sam i ja bila na nekim pretragama zbog mog prolapsa diska u donjem dijelu kralježnice. Iako je neurokirurg napisao da preporuča carski, ginekolog, dr. Matijević je rekao da i on ima prolaps diska 11 mm i da mogu normalno roditi. No, kad je vidio nalaze, koji pokazuju i protruzije još dva diska i degenerativne promjene, rekao je da je to već indikacija za carski i poslao me anesteziologu da se dogovorimo za anesteziju. On pak kaže da misli da mogu roditi vaginalno, jer se isključivi carski rez radi ženama koje imaju neurološke probleme (pada im stopalo, ne kontroliraju stolicu i mokraću...). I da, rekao je da mogu roditi i pod općom anestezijom, ali i pod spinalnom, ali da mogu dobiti i epiduralnu ako se odlučim na vaginalni porod. Ali, da o načinu poroda ponajprije odlučuje moj ginekolog.
    To su moja iskustva, ali svatko je slučaj za sebe, pa će i o tvom vjerojatno odlučiti nekoliko stručnjaka.
    Ja ću vidjeti još u utorak, ako i dalje budem zatvorena, a glavica neangažirana, vjerojatno će se dr. Matijević (tako je rekao prošli put) odlučiti za carski rez u 39. tjednu.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ću vidjeti još u utorak, ako i dalje budem zatvorena, a glavica neangažirana, vjerojatno će se dr. Matijević (tako je rekao prošli put) odlučiti za carski rez u 39. tjednu.
    Sonnya, zašto se barem ne pričekaju tvoji prirodni trudovi, kao siguran znak da je dijete spremno za porod?
    Po mišljenju mnogih babica i liječnika koji preferiraju prirodni porod, ako se već ide na carski rez, za bebu je puno bolje da se pričeka da porod spontano krene, iz više razloga.
    DIjete se na taj način puno bolje priprema za porod, kroz različite hormone koji se mijenjaju kad ženi krene porod, a nije uopće zanemarivo ni to da se elektivnim carskim vrlo često oduzme djetetu nekoliko dana, čak tjedana, od onoga što je bebi potrebno da provede u maternici.
    Veća, zrelija beba će se puno lakše nositi i sa stresom od carskog reza i sa dojenjem i sa novorođ. žuticom i sa nezrelim imunitetom...

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Nemam ti pojma, možda zato da baš taj doktor obavi carski, možda je procijenio da ni te kontrakcije nisu poželjne (jer, rekao je da ne bi smjela primiti drip, ali ja ne znam koje su jačine prirodni trudovi u odnosu na drip). Stvarno ne znam njegove razloge, pitat ću ga u utorak na pregledu.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je njegov razlog vrlo jednostavan: tako mu je zgodnije. vise mu pase da ujutro radnim danom dodje na posao, odradi zakazan carski i idemo dalje, nego da u neko doba noci ili za vikend dolazis s trudovima pa te vode na carski.... samo to.
    ali ti imas pravo odabrati ono sto je bolje za tebe i bebu, a ne za doktora

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moj prvi porod bio je carski,a drugi vaginalni.Carski je dobar jer ne osjećaš bol koja bi usljedila vaginalnim porodom,ali mene je kasnije grozno bolilo.To je operacija koja nije nimalo bezazlena.
    Boli poslje operacije,nemožeš se pomokriti,ustati, par dana infuzije znači bez žvakanja hrane....7 dana bolnice....
    Vaginalni oće reć normalni porod boli..boli..boli puuunnnooooo,ali beba mora vani i to je to.Kasnije boli, malo punti malo maternica ali vjeruj mi ono mi je ostalo u gorem sjećanju mislim na carski.
    Bože al sam se raspisala!

Uglavnom sve ovisi o tvome tjelu i bebaču,ali moja preporuka je vaginalni.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Mislim da je u svemu tome bol sasvim nevažna, biti će je prije ili kasnije, duže ili kraće. Najvažnije je da se pronađe rješenje koje će najmanje naškoditi djetetu, ali u ovom slučaju i majci.

Ja ne znam šta su bolovi u kičmi, ni šta je prolaps diska ni kako se to već zove i šta znači. Ali znam da su trudovi meni itekako bili povezani s kičmom i da mi se raspadalo sve što se raspadati dalo i da mi je osjećaj zaista bio kao da će eksplodirati cijela kičma završavajući eksploziju na turu.... Ne mogu si zamisliti kako rađa žena i kako sve to podnosi bolesna kičma?!

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako je ne prikvače na drip i ne drže na krevetu, kako je ginekolog rekao, još ako je bebica u dobrom položaju i ako mamu nije strah, trudovi ne bi smjeli tako grozno boljeti.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj curly prvotno napisa
    Carski je dobar jer ne osjećaš bol koja bi usljedila vaginalnim porodom,ali mene je kasnije grozno bolilo.To je operacija koja nije nimalo bezazlena.
    Boli poslje operacije,nemožeš se pomokriti,ustati, par dana infuzije znači bez žvakanja hrane....7 dana bolnice....
    velik dio toga je u glavi . ako se psihički pripremiš - imat ćeš drukčiji doživljaj.

carski nije pjesmica, ali ovakvim načinom prezentacije otežava se porod curama koje NEMAJU izbora, i koje zbog svog (ili bebinog) zdravlja trebaju roditi carskim rezom.

ja ne zagovaram carski, pogotovo ne izborni, ali nastojim objasniti da uz dobru psihičku pripremu sve može proći bez dodatnih trauma.

ja sam se s kikicom (dok je bila u trbuhu) dogovorila da će porod biti takav, i da ćemo nakon toga biti zajedno i sve će biti u redu. zato smatram da taj porod nije osjetila kao traumu.

koliko razgovarate s bebama u trbuhu????????????

meni je dr. grljušić rekao: ako SAD rodite (cca 4 tjedna prije termina) možete roditi vaginalno. ako dijete dođe do termina - morate na carski.
    ja sam premještala namještaj po kući, fizički se opteretila - i ne-znam-što-sve-ne... nije se ništa dogodilo. došla sam do termina, do carskog - i to je to. dvije najgore stvari koje pamtim su: sestra nataša koja me natjerala vaditi krv kad nisam trebala (pa sam ostala bez doručka ), i sestra olivera koja mi je u šok sobi prvo pružila ruku da ustanem - pa ju izmaknula , i onda se svađala. iako sam bila još pospana od narkoze - i ja sam nju "oprala"!!

dobila sam dijete drugi dan, svađala se s doktorima kad sam smatrala da nešto nije u redu (hranili je prije dojenja ) , itd... i nikad nisam osjetila da sam nešto propustila. zašto? zato što je moj primarni cilj bio: živo i zdravo dijete, živa i zdrava majka!

ako u danoj situaciji postavite dostižne ciljeve - bit ćete zadovoljni time što su oni postignuti. one step at a time...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

carski nije pjesmica, ali ovakvim načinom prezentacije otežava se porod curama koje NEMAJU izbora
    Ne razumijem, kakvim načinom prezentcije?
    Bdw, ako si mislila na glups, ona još uvijek ima vremena da se raspita, razmisli i odluči za ono što joj bude prihvatljivije.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

:? :?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali sorciere, pa topic je otvoren jer cure imaju izbora...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

glups je napisala:

"Ali ovo sto pisu o carskom rezu na Rodi nije ni malo ohrabrujuce."

više puta sam pročitala slične komentare (nije ovo jedini) , i zato sam ostavila svoj komentar.

pozitivni komentari potiču žene da rađaju prirodno ( i da istraže sve mogućnosti kako bi to ostvarile), ali negativni komentari o carskom - otežavaju situaciju drugima. dakle - nisam govorila o ženama koje IMAJU izbora, već o onima koje ga NEMAJU.

jako dobro se sjećam žena koje su neutješno plakale u rodilištu (iako je prošlo puno godina od tada) - jer su dobile strašnu sliku o carskom rezu - a NISU imale izbora. za njih je takav porod bio traumatičan... kod nekih se odrazilo i na odnosu prema djeci...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Ako je ne prikvače na drip i ne drže na krevetu, kako je ginekolog rekao, još ako je bebica u dobrom položaju i ako mamu nije strah, trudovi ne bi smjeli tako grozno boljeti.
    Stvar je upravo u ovome "ako". Mi žene s nekakvim boleštinama ne znamo kakav će biti tijek poroda. Meni je isto jedna prijateljica rekla, a kaj ako se porodiš za 15 minuta?! Ako... Ja ni u kom slučaju ne bi riskirala. Imam prijateljice koje su rodile carskim, sve su se jako brzo oporavile. Stvar oporavka je totalno individualna. Meni su prepilili glavu uzduž i porprijeko u dva navrata, u razmaku od 3 dana, prije toga sam imala moždani udar, nakon toga meningitis, pa sam tri mjeseca nakon operacije išla raditi i završila fakultet. [/b]

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni su prepilili glavu uzduž i porprijeko u dva navrata, u razmaku od 3 dana, prije toga sam imala moždani udar, nakon toga meningitis, pa sam tri mjeseca nakon operacije išla raditi i završila fakultet.
    Hm, zar ne misliš da su ovakvi slučajevi poput tvojeg ipak prije izuzetak nego pravilo?
    Ne možemo za druge suditi po sebi, nego po nekim prosjecima.
    Naravno da u prosjeke ulaze krajnosti i s jedne i s druge strane, ali je u prosjeku (dakle, za većinu) oporavak nakon vaginalnog poroda (osobito ako ga se ne ometa intervencijama tipa epiziotomije) znatno lakši od oporavka od carskog.
    To je jednostavno činjenica, a ne nešto za plašit ljude okolo.

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Sonnya prvotno napisa
    Iako je neurokirurg napisao da preporuča carski, ginekolog, dr. Matijević je rekao da i on ima prolaps diska 11 mm i da mogu normalno roditi.
    meni je ovo preglupa izjava-da li je on ikad radao?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Meni su prepilili glavu uzduž i porprijeko u dva navrata, u razmaku od 3 dana, prije toga sam imala moždani udar, nakon toga meningitis, pa sam tri mjeseca nakon operacije išla raditi i završila fakultet.
    Hm, zar ne misliš da su ovakvi slučajevi poput tvojeg ipak prije izuzetak nego pravilo?
    Ne možemo za druge suditi po sebi, nego po nekim prosjecima.
    Naravno da u prosjeke ulaze krajnosti i s jedne i s druge strane, ali je u prosjeku (dakle, za većinu) oporavak nakon vaginalnog poroda (osobito ako ga se ne ometa intervencijama tipa epiziotomije) znatno lakši od oporavka od carskog.
    To je jednostavno činjenica, a ne nešto za plašit ljude okolo.
    Ma naravno da je izuzetak. Ali žena koja je otvorila topic je isto izuzetak. Ja samo smatram da ne treba riskirati ako ima bilo kakvih zdravstvenih problema i da je carski rez u tim slučajevima ipak sigurnija opcija za dijete. Žena se oporavi na ovaj ili onaj način.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ma cure, ne trebamo se svađati. Meni osobno je najupitniji baš taj "ako". Naravno, kad bih znala da će sve proći u najboljem redu, da bih rodila vaginalno. A ovako me strah, da se taj disk ne pomakne od napora ili nešto slično, i da onda nakon poroda ne budem polupokretna. Što ću onda?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sonnya, a kako da ti na to pitanje mi odgovorimo ?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

frogy, ali topic je otvoren zbog problema rodilje a ne djeteta

carski nije sigurnije za dijete, sam po sebi, ako nema drugih indikacija

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ma mamma Juanita, znam da mi nitko na to ne može odgovoriti, ne želim samo da ispadne da ja iz nekog mog hira hoću ići na carski...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa

Možda se nisam dobro izrazila, no ako su u pitanju problemi s kičmom, i pri naprezanju nešto pođe po zlu, pa žena ostane prikovana uz krevet...??? Točno, nitko ne može znati kako će biti, i zato smatram da ne bi trebalo riskirati s vagninalnim porodom. Kad je u pitanju tako osjetljvo područje, mislim da se ništa ne bi trebalo prepuštati slučaju. Ja sam samo navela svoj primjer jer sam prošla kroz daleko teže operacije i brzo se oporavila. Pa mislim da se cure, koje imaju zdravstvenih komplikacija, ne bi trebale bojati reza. Možda forum nije pravo mjesto za ovakvu raspravu, te ovo treba ipak prepustiti struci da odluči.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

apsolutno se slazem da treba prepustiti struci da odluci

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa

Meni je moj gini. rekao da je carski najmanje stresan za bebu. (kod mene je druga opcija porod zatkom).

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    jako dobro se sjećam žena koje su neutješno plakale u rodilištu (iako je prošlo puno godina od tada) - jer su dobile strašnu sliku o carskom rezu - a NISU imale izbora. za njih je takav porod bio traumatičan... kod nekih se odrazilo i na odnosu prema djeci...
    Zanimljivo je kako ljudi imaju različita iskustva - ja uglavnom znam žene koje se masovno žele naručiti na carski ili ga barem tiho priželjukuju jer su od svih redom cijeli život slušale priče kako je vaginalni porod najgori užas koji ženu može snaći, kako je to nenormalna bol od koje umireš, jeza, horor... Osobno sam odavno prestala brojati horor priče s poroda kojih sam se u životu naslušala. I, moram priznati, da osim priča s ovog foruma, NIKAD ni od koga uživo nisam čula da mu je vaginalni porod bio ok, a kamoli divan. Toliko o izazivanju trauma i zatrašivanju.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje mišljenje je da o svakoj operaciji pacijent treba dobiti točne i potpune informacije. Ako ih ne želi, po Zakonu o pravima pacijenata ih ima pravo odbiti. Carski rez ima svoje rizike, kao što ih ima i svaka druga operacija i radi se samo o vaganju da li će ti rizici na kraju donijeti dobrobit, u usporedbi s vaginalnim porodom. Ako se predviđa da hoće, pretpostavljam da je odluka lakša. Normalno da nekom bude žao jer je drugačije sve to zamišljao i normalno je da je nekog strah, kao što je strah nekog drugog tko isto mora na operaciju koja nema veze s porodom.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •