Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: smrznuti jogurt - pokvareni jogurt?

  1. #1
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno smrznuti jogurt - pokvareni jogurt?

    dakle ... držala sam jogurt ... nekoliko njih na balkonu i smrzli su se .. i jučer uzmem jedan, polako na sobnoj temperaturi odmrznem, kad ono, pokvaren.. sve puno mrvica...miris čudan...
    kaj se fakat može jogurt tako pokvariti ili je ovaj bio možda pokvaren i prije smrzavanja...
    mislim, čudno mi je da se pokvario s obzirom da je frozen yogurt uobičajena stvar... ili se varam..

  2. #2
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ne vjerujem, da je pokvaren, samo se promijenila konzistencija.

    ali, za svaki slučaj nazovi broj koji piše negdje na deklaraciji i pitaj.
    osim ako nije strani.

  3. #3
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    nije pokvaren, jednostavno kao sto apri kaze promijenila se konzistencija. e sad mogli bi pricati o denaturaciji proteina i sl. ali jogurt se ne smrzava kao ni kiselo vrhnje, jer ti dodje do razlaganja sastojaka.
    sad ako mislis sve baciti mozda je bolje da ih procijedis, pa te mrcive koje si spomenula koristis kao namaz. meni je to ukusno.

  4. #4
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    te mrvice su bile onak...sitnjikave...kaj misliš da bi ih se skupilo za namaz?
    a jogurt je vindijin...baš ću probat nazvat...

  5. #5
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    nije pokvaren nego se kristalizirao, a kad se otopi više nema staru konzistenciju
    i meni se to dogodi i sa jogurtom i kiselim vrhnjem (frižider nam je namješten na nisku temp, pa kad se nešto prisloni uz stražnju stijenku, smzne se)
    ja to onda uglavnom bacim, ne zato jer je pokvareno, nego ne znam kako bi iskoristila vrhnje kom se odvoji tekuća od masne komponente

  6. #6
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    tekuću baciš, a u masnu staviš kukuruzno brašno i med i napraviš piling :posh:

  7. #7
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Ili ispečeš zlevanku / bazlamaču.... Unutra ide sve, čak i tekućina (možeš baciti ili ubaciti, kako želiš). Sve prolazi... Taj kolač je zakon za čišćenje frižidera.

  8. #8
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    ajde daj neki šalica recept za to...

  9. #9
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Recept... mhm, ja to sve ofrlje, od oka...

    Otprilike ovak (za standardni pravokutni pleh duljine 32 cm):
    2 jaja cijela
    2-3 jogurta (može i odmrznuta, he he he)
    3-4 jušne žlice šećera
    može par žlica svježeg sira (nije nužno, može i jogurt više)
    na vrh noža soli
    1 čaša od jogurta kukuruznog brašna ili krupice
    1 čaša od jogurta bijelog brašna
    par žlica ulja (trećina čaše od jogurta)

    Pećnicu zagrijati na fest jako (ja pečem na 220oC, tj. malo jače nego za biskvit). Pleh namazati uljem i posipati brašnom.

    Sve sastojke zamiješati u zdjeli, može kuhačom - ne treba čak ni mikser, ali može i mikserom. Mora biti malo gušće od smjese za palačinke. Ako je prerijetko, dodati još malo brašna, ako je pregusto dodati još malo jogurta ili mlijeka. Mora se lagano lijevati i lijepo ravno rasporediti. Gore žličicom napraviti otočiće pekmeza, a može se tako nakapati i kiselog vrhnja. Peći dok ne porumeni (kod mene bude gotovo za 20 minuta, ali to ovisi o pećnici i debljini sloja).

    Umjesto pekmeza gore se može naribati jabuka i posipati žlicom kristal šećera. Može se dodati limunova korica.

    Ima i kompliciranijih recepata, pisala je n.grace o tome ovdje: http://forum.roda.hr/threads/56564-B...light=zlevanka

    Dobar tek!

  10. #10
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Ili ubaci u mafine.
    Uvijek radim po temeljnom receptu, a mrvicu ga izmjenim.
    1 šalica zobenih
    1 šalica oštrog brašna
    1/2 PZP
    cca 1/2 šalice smeđeg šećera
    još dodam što imam, a uglavnom:
    krašekspres, kakao, narezanu čokoladu, čokoladu u prahu,...

    - posebno pomiješam
    1 i 1/2 šalice jogurta (to ovaj tvoj "pokvareni")
    1/4 šalice ulja
    1 jaje

    Tekuće nalijem na suho, promiješam, malo pustim da se upije i utrepam u kalupe.


    Taj jogurt može i u fritule.

  11. #11
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Joj, fritule, bravo! Sad im je sezona:http://gastrodiva.bloger.hr/post/fri...m/1371720.aspx

  12. #12
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Nije pokvaren, ali smrzavanjem mliječno-kisele bakterije postradaju tako da ga nema što čuvati od kvarenja. Zato je najbolje odmah ga iskoristiti.

  13. #13
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    nema ga što čuvati od kvarenja sad.. dok je još kao smrznut .. ili kad se odmrzne?
    mislim...imam otprilike još 5 ili 6 jogurta pa me sad zanima jel moram danas raditi sve te bakanalije ili mu niš ne može biti dok je tak kao smrznut.. pa kako što pojedemo radimo drugu slasticu?

  14. #14
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    siguran je dok je smrznut, cak nema ni mrvica

  15. #15
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Citiraj ninik prvotno napisa Vidi poruku
    nema ga što čuvati od kvarenja sad.. dok je još kao smrznut .. ili kad se odmrzne?
    mislim...imam otprilike još 5 ili 6 jogurta pa me sad zanima jel moram danas raditi sve te bakanalije ili mu niš ne može biti dok je tak kao smrznut.. pa kako što pojedemo radimo drugu slasticu?
    Prvo mi reci jel mi prodaš lampu, pa ti odgovorim.

  16. #16
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    986

    Početno

    e hebi ga ... zaboravila pogledat jel radi
    pišem i pogledam čim dođem doma!

  17. #17
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj ninik prvotno napisa Vidi poruku
    nema ga što čuvati od kvarenja sad.. dok je još kao smrznut .. ili kad se odmrzne?
    U zadnje vrijeme pišem nemuštim jezikom, pamet mi je negdje drugdje
    Kad se jogurt odmrzne treba ga što prije potrošiti jer jogurt od kvarenja štite žive bakterije. Kad ih ubije led onda jogurt postane lako kvarljiva roba. Znači dok je smrznut nema veze - ostavi ga sad tako.

    Jogurt (i sve druge mliječno kisele džidže) se krene kvariti tek kad udio živih mliječno kiselih bakterija padne, a to se događa kroz ~3 tjedna. Otprilike ih je 1/10 u samo tjedan dana. Dakle, tko jogurtne kulture tamani radi zdravlja, najbolje ih je potamaniti što prije.

    Stanoviti omraženi proizvođač mliječnih proizvoda u svoje jogurte stavlja LGG, kojemu je primarna uloga produžiti vijek trajanja jogurta na policama dućana. LGG u odnosu na druge kulture ima zanemarive zdravstvene dobrobiti.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •