Results 1 to 49 of 49

Thread: Torta Vesne Pusić

  1. #1
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default Torta Vesne Pusić

    oni kojima jako ide na živce ne moraju odgovarati...a ako ima već takav recept ovdje, molim link.

    Dakle, ne znam na koliko stupnjeva peći i koliko dugo. Na webu su dva recepta:
    http://tortekolaci.com/torte/torta-sa-narandzama
    http://www.jutarnji.hr/torta-od-cokolade/991657/?keepThis=true&TB_iframe=true&height=600&width=800

    u prvom stoji 75 min. na 150C, a u drugom 20-30 min. na 200C . Ima li tu neke razlike ili će mi se svejedno ispeći?

  2. #2
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,658

    Default

    Nadam se da će ti se Vesna javiti i pomoći oko dileme.

  3. #3

    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Iza kapaka
    Posts
    5,351

    Default

    Ma ispeći će se svakako, ali ja volim na nižoj temperaturi lijepo sušiti - bude mekši i podatniji biskvit.

  4. #4
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default

    pa, nije isključeno, ako joj vlastiti PR-ovac gugla lik i djelo, možda i dobijem odgovor promidžbe radi.

  5. #5
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default

    Hvala, Amalthea!

  6. #6
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,961

    Default

    Amalthea me prestigla, ja isto tako radim. Slažem se, ova vrsta biskvita bolje ispada ako se peče dulje na nižoj temperaturi. Probaš čačkalicom, ali tek pred kraj, prije nije pametno otvarati pećnicu.

  7. #7
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    ja ću peći na nekoj međutemperaturi, oko 170, 175.
    hvala za recept, došao mi kao naručen!
    200 mi je za taj sastav prejako, a u niže ne vjerujem.

  8. #8
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default

    AdioMare, ako ne uspije, znaš kome se požaliti.

  9. #9
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    meni izgleda fina ... ajde napravi pa pozovi na degustaciju... kad već neće Vesna

    meni u svakom slučaju izgleda jako fino!

  10. #10
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,851

    Default

    ahahaha ovo je kao kad me davno kolegica sa faksa ponudila kolačem koji se zvao - Titov kolač

    Inače ovo je čini mi se ona stara dobra torta od naranče i moram ti reći, čoksa, ako ne misliš stavljati koru od naranče u tortu neće ti dobro ispasti. Ja sam radila ovu tortu za svoj rođendan i nisam htjela staviti koru jer nisam imala nešpricane naranče, i torta nije ispala dobra.

    Btw. na blogu valivolitorte ima torta slična ovoj, i od tamo sam pokupila ideju za serviranje sa kremom od slatkog vrhnja i mascarponea - inače se ova torta servira sa šlagom, a ja sam sada bila napravila kremu od vrhnja+mascarpone+malo džema od naranče i ta krema je bila stvarno prefina.

  11. #11
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    znam, električaru!
    ma nema šta ne uspjet.
    danas sam mislila po prvi put raditi kremšnite da se nisi javila, a tu je tek moglo biti svašta.
    ovaj će ziher biti stabilniji lol

  12. #12
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,969

    Default

    Ja sam samo došla vidjet koja je to torta, sad vidim da je i titova bila...
    Inače ja pravim sličnu koju smo zvali torta s naranđom ali je ispalo da je to jozefina.
    Ima recept tu za jozefinu, prefina je.

  13. #13
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default

    Imala sam nešpricanih naranača iz DU, ali prije Božića. Što je - tu je, neće nas valjda skroz otrovati tih par mililitara grčkih pesticida .

  14. #14
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default

    Zamutila sam je (fina je i sirova ) i sad se peče. Ventilator + 150C.
    Palo mi je na pamet prelit je glazurom, ali doma nema ni kocke čokolade. Jel bi mogla glazura uspjeti i s Nesquickom (+ maslac) ili da ne pokušavam?

  15. #15
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,851

    Default

    Odi posuditi čokoladu kod susjeda.

  16. #16
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    mislim da ti neće biti dobra glazura
    ja bih gore ništa ili slatko vrhnje
    super mi je i ova krema što mima spominje, kao za tiramisu
    a nisi se ovdje pitala bi li trebala staviti 25 dag čokolade u prahu ili 10 dag čokolade za kuhanje?!
    ne muči me jako, ali me ipak malo muči

  17. #17
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    hahaha, nisi se pitala jer si i imala samo čokoladu u prahu, je li tako?
    Last edited by AdioMare; 03.02.2012 at 12:32.

  18. #18
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default

    Quote Originally Posted by Mima View Post
    Odi posuditi čokoladu kod susjeda.
    Fala , probat ću ovaj put sa šlagom s par kapi naranče i šarenim mrvicama preko. Ako uspije i preživimo noć, onda ćemo za par tjedana napravit i jednu "službenu" .

  19. #19
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    hahaha, nisi se pitala jer si i imala samo čokoladu u prahu, je li tako?

    nije bilo dileme, imala sam samo čoksu u prahu kojoj ističe rok za koji tjedan. kad to zbrojim s orasima koji čame tko zna otkad.........sreća pa su jaja vodeća u toj dobnoj piramidi.

  20. #20
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,851

    Default

    Dio "ako preživimo noć" postaje jasniji

  21. #21
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    :bljuc:

  22. #22
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default

    A na što ti bljuckaš?
    Na orahe, V.P., jaja ili čokoladu?

  23. #23

    Default

    Quote Originally Posted by čokolada View Post
    A na što ti bljuckaš?
    Na orahe, V.P., jaja ili čokoladu?
    otela si mi pitanje iz usta
    (bolje pitanje nego čokoladu)
    možda na naranče
    il što nema bige u torti

  24. #24
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    valjda se prejeo

    ipak sam pekla na 150, 55 minuta. dulje nisam imala živaca, mislim da bi se presušila.
    kora jedne naranče se dosta osjeti, meni je ok, a tko ne voli neka smanji upola.
    zalila sam ju sa sokom od 4 naranče, nije bilo previše, ali sok je dospio samo do polovine biskvita
    predebeo je biskvit da bi se cijeli prožeo.
    ne pada se u nesvijest od božanstva okusa, ali je stvarno ukusna. mojima se svidjela sa slatkim tučenim vrhnjem gore
    mislim da ću je sljedeći puta peći u četvrtastom kalupu kao kolač.

    nema potrebe od nje raditi tortu, ako ju se ne misli malo više filat.
    recimo sa tiramisu kremom što spomenu mima, onako po sredini i jedan tanki sloj gore
    e, onda bi se prepolovljene kore fino nasaftale sokom.

    e, tako. kao božanstvena torta bi išla s tom tiramisu kremom.
    Last edited by AdioMare; 04.02.2012 at 11:55.

  25. #25
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,851

    Default

    Ja nisam ovu tortu filala sa kremom nego sam kremu poslužila pored, kao što se posluži šlag.
    Ja inače najviše i volim takve torte, bez kreme pa sa šlagom/kremom kao prilogom.
    Ova torta mi je jako fina, jedna od najdražih, i odavno je radim, samo mi je sad odjednom postalo nekako problematično staviti unutra koru od naranče, a bez kore to jednostavno nije to.
    Nedavno je kolegisa koja je sa mora pa ima domaće naranče donijela ovu tortu na posao, bila je mrak.

  26. #26
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    a koliko je dugo pečeš i na kojoj temperaturi?

    sigurno je efektno posluživanje s kremom pored.
    ali meni to komplicira :apri:, radije nafilam da sam gotova
    istina, bez korice ne bi bilo to.
    i da, biskvit je jako ukusan!
    samo ne volim previše hvaliti zbog ovih koji čitaju i onda očekuju ne znam kakva čuda (i sama sam takva )

  27. #27
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    a i ne znam kako bih podijelila kremu (jedna žlica tebi, dvije meni.. dvije tebi, četiri meni )da bude dostatna za svaki komad torte, hahaha

  28. #28
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,851

    Default

    U mom receptu piše 30 min na 200, ali ne mogu sto posto reći koliko sam dugo pekla zadnji puta jer otkad imam ventilacijsku pećnicu kolači mi ne ispadaju dobro pa ih stalno provjeravam.

  29. #29
    piplica's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    3,169

    Default

    Ajme što mi se sada ovo jede, : oink:
    a čvrsto sam odlučila da više ne pečem kolače, upropastiše nas ovi blagdani...
    Last edited by piplica; 04.02.2012 at 12:33.

  30. #30
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default

    ja sam na ventilatoru pekla 75 min. na 150C.

  31. #31
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default

    obilno sam je zalila narančom, skroz je "mokra"... i neusporedivo je bolja danas nego jučer (kad smo je jeli nakon što je dva sata stajala u frižideru).

  32. #32
    Lucas's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    village...long village
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by piplica View Post
    Ajme što mi se sada ovo jede, : oink:


    i meniiiiiiiii

    čekam valentinovo.....

  33. #33
    maxi's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Brussels
    Posts
    2,040

    Default

    ja sam je jučer spekla za goste
    ali nisam imala čokoladu i šećer u prahu pa sam rastpila finu crnu čokoladu i stavila obični šećer. ispala je nekakva gruda, pa sam dodala malo slatkog vrhnja tek toliko da nekako uspijem umiješati snijeg, a dodala sam i ruma makar nije u receptu...........a imala sam i samo 7 jaja pa sam modificirala odokativno cijeli recept..........zalila sam narančom ali se nije upila...........izgledalo je kao velika katastrofa
    na kraju sam je spasila finom glazurom a torta je bez obzira na sve bila fenomenalna! čak i djeci!

  34. #34
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    otela si mi pitanje iz usta
    (bolje pitanje nego čokoladu)
    možda na naranče
    il što nema bige u torti
    :D

  35. #35
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Pokojnu Bigu Friganovićku ne spominji. V.P. joj nije ni do koljena. Od političke pseudohrane mi se iskreno povraća, posebno od krumpir salate.

  36. #36
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    daj davore ohladi malo, ne moraš svaku temu ogaditi i zavrtit svoj mlin

  37. #37
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Pa nisam. Napisao sam vrlo jezgrovito :bljuc: ovo zadnje je samo Q&A.
    Ni u RL se nikome ne kanim uvlačiti u politički ispravno du.. pa neću ni virtualno.

  38. #38
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    pa nitko ne traži da se uvlačiš, ljudi pričaju o kolaču. zvao se isti pusićkin, titov, tuđmanov ili milanovićev
    ako je fin, zar je bitno kako se zove?

    a btw, ovo zadnje nije q&a, nego potreba da se bude pročitan i komentiran.

  39. #39
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    ... što je valjda puno lošije od političkog product placementa - bio on plaćen ili neplaćen.

  40. #40
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    samo da javim da je torta odlična i bez soka od naranče i narančine kore, filana tiramisu kremom.
    biskvit sam prerezala i poškropila rumom i mlijekom.

  41. #41
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,969

    Default

    Meni baš nije uspjela.
    Ili su možda moja očekivanja bila previsoka.
    I definitivno sam zeznila taj sok od naranđe jel nisam cijedila naranđu nego miksala pa s tim pokušala natopit
    Sad mi je krivo što jozefinu nisam pekla

  42. #42
    darva's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    388

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post
    a nisi se ovdje pitala bi li trebala staviti 25 dag čokolade u prahu ili 10 dag čokolade za kuhanje?!
    I ja se pitam kako se ovo nitko ne pita S obzirom da se ja pitam pliz odgovorite

  43. #43
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default

    Ja sam stavljala 25dkg čokolade za kuhanje i sve je bilo gusto i crno ko noć. Definitivno može i manje.

  44. #44
    Bodulica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Dalmacija
    Posts
    1,993

    Default

    Quote Originally Posted by darva View Post
    I ja se pitam kako se ovo nitko ne pita S obzirom da se ja pitam pliz odgovorite
    Evo, ja imam u svojoj bilježnici recepata točno prepisan recept za tu tortu gđe VP iz neke prastare Glorie.

    Sastojci su: 8 jaja, 25 dag šećera (kristal ili u prahu), 25 dag mljevenih oraha, 10 dag čokolade za kuhanje, 2 naranče


    Priprava: Odvojiti žumanjca i bjelanjca te izmiksati žumanjce s šećerom. Na pari omekšati čokoladu. Koru od jedne naranče dobro oprati, odrezati bijeli deblji dio, a onaj narančasti sitno nasjeckati. Čokoladu, narančinu koru i orahe kuhačom lagano umiješati u žumanjca. Na kraju dodati snijeg od 8 bjelanjaca. Kalup za torte obložiti dobro tankim papirom za pečenje i malo ga pobrašniti, uliti smjesu te staviti u pećnicu ugrijanu na 150 stupnjeva. Torta se peče najmanje jedan sat i 15 min, a vrata pećnice se ne smiju otvarati barem 45 min. Kad se torta ohladi natopiti je sokom jedne ili dvije naranče, ovisi o ukusu. Kad upije sok, tortu ukrasiti šlagom.

    Tako vam je od riječi do riječi glasio recept, a o njezinom ukusu vam ne znam ništa jer je bez obzira što recept imam već godinama još nikad ga nisam primjenila u praksi.

    Tek me ovaj topic potakao da potražim tu moju staru bilježnicu s receptima koju već godinama nisam otvarala. Tješim se da pazim na liniju pa da sebe i ukućane ne dovodim u napast najbolje je da je opet negdje sakrijem. A i posjete ovim temama me dovode u iskušenje pa sam i tu dosta rijetko.

  45. #45
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,961

    Default

    Ja za Jozefininu tortu koristim čokoladu u prahu. Probala sam i ovako s omekšalom čokoladom, ali čokolada u prahu (ili ribana) daje rahlije tijesto, a rastopljena daje gušće i kompaktnije tijesto, pa tko voli nek izvoli. Ja tortu glaziram pa mi odgovara da bude rahlija, ali to ne mora biti pravilo.

  46. #46
    maxi's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Brussels
    Posts
    2,040

    Default

    ja sam antitalent za umiješati snijeg u smeđu smjesu! uvijek mi ostanu grudice koje u pečenoj torti ne izgledaju baš lijepo
    ali su se dvije već pojele od kad je recept osvanuo na forumu

  47. #47
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    maxi, manji dio bjelanjaka umiješaš u smeđu smjesu prvo onako žustrije, da ti se smjesa malo razrijedi.
    nakon toga umiješaš ostatak "po pravilu", polako kuhačom u jednom smijeru.

    ja radim s 10 dag otopljene čokolade.
    i ne pečem dulje od 50, 55 minuta. ne jer mislim da je bolje, nego se bojim da će se presušiti.

    prošli vikend sam radila jedan kakao biskvit, isto fin, s puding kremom (kao zamjenu za ovu tortu, mo'š misliti ).
    baš su bili ljuti na mene, da sam im pokušala podvaliti!

    ovo je definitivno "naš" biskvit + filan s tiramisu kremom.

  48. #48
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,961

    Default

    Probajte obrnuti postupak umiješati smeđu smjesu u snijeg. Ja koristim ono što se na hrvatskom zove pjenjača (višestruka žičana metlica) za ručno miješanje i bude ok. Svekrva mi je otkrila tajnu obrnutog postupka i spasila me toga da ostaju grudice ili da gusta smjesa sjedne na dno.

  49. #49
    darva's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    388

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Probajte obrnuti postupak umiješati smeđu smjesu u snijeg. Ja koristim ono što se na hrvatskom zove pjenjača (višestruka žičana metlica) za ručno miješanje i bude ok. Svekrva mi je otkrila tajnu obrnutog postupka i spasila me toga da ostaju grudice ili da gusta smjesa sjedne na dno.
    I ja radim ovako, smedu smjesu u snijeg ali samo iz razloga jer mi snijeg bude u vecoj zdjeli pa mi tako bude zgodnije I bude bez grudica.
    Inace, tortu sam napravila danas, super mi je,skroz socna, stavila sam 10 dkg otopljene cok za kuhanje i 3 zlice cok u prahu. Sad cekam da vidim kakva ce biti sutra s obzirom da smo je danas jeli nakon samo jednog sata u frizideru

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •