-
-
dee dee
vlasnistvo mozes upisati bez uporabne dozvole. Mi smo za zgradu koja je radjena 2006 dobili kredit, nije imala uporabnu nego cisti vlasnicki list.
Steta vam je placati odvjetnika pogotovo tu cijenu jer to mozes sve i sama saznati, ako nista drugo skupiti sve papire pa ic pitati projektanta da ti provijeri da li je to to..
Jako ti je bitno dobiti na uvid gradjevinsku dozvolu a narocito glavni projekt.
Nama je kupoprodajnom ugovru stajalo da zgrada nema uporabnu i da se investitor obavezuje ishodovati je u roku od 3 mjeseca od zavrsetka zgrade.
Mi smo je cekali 4 godine.
u medjuvremenu je investitor isao na izmjenu glavnog projekta i na uredu za urbanizam su rekli da je to sve sto nam treba za uporabnu. Kad sam je htjela izvaditi su mi rekli da se uporabna kao takva vise ne izdaje (neki novi propisi) vec se na gruntovnicu nosi to rjesenje na kojem pise da je zgrada izgradjena u skladu sa projektom.
to zamjenjuje uporabnu. e sad, neka jos netko ti to potvrdi.
Banka bi ti trebala, ako se odlucite, dati kredit i bez uporabne. Sretno
-
a koji je razlog da zgrada nema uporabnu?
to sto zgrada ima gradjevinsku dozvolu nista ne znaci jer mozda uopce nije gradjeno po projektu
mozda kupujes stan na katu koji je visak
-
kazem, jako ti je bitan glavni projekt, mislim da od njega trebas krenuti dalje
-
BP a kada ste vi kupovali stan? Ako je to bilo prije par godina tada su vrijedila druga pravila. Naročito ako ste kupovali novi stan i u kupoprodajnom ugovoru vam je stajalo da je investitor ili prodavatelj obvezan ishodovati uporabnu? Je li vaša zgrada velika? Tako da znam stoji li ovo da zgrada manja od 400 m2 ne mora imati uporabnu dozvolu. Sada vrijede neka pravila koja mi ne znaju objasniti niti oni na sudu u zemljišno knjižnom odjelu niti oni u Gradskom uredu za prostorno uređenje i graditeljstvo. Ovi na sudu rekli smu ni da mi ne mogu ništa reći dok ne donesem svu dokumentaciju time misleći da moram kupiti nekretninu pa tek onda doći na šalter da mi kažu mogu li se upisati kao vlasnik ili ne. Ne vjerujem da je stan na katu koji je građen mimo projekta jer je stan u prizemlju što ne znači da zadnji kat na kojem je nečiji drugi stan nije "viška". Zvala sam ja i investitora koji je 2006. prodao sve stanove i to kako on kaže bez problema jer uporabnu tada nitko nije ni tražio ali da on navodno zna da bi sada mogao tj. trebao zatražiti to uvjerenje ali mislim da su to priče za malu djecu te da on više nema nikakvog interesa to učiniti. Ja se isto najviše bojim da je nešto na toj zgradi sagrađeno kako ne treba te da je zbog toga taj problem sa uporabom. Ja sada namjeravam stisnuti prodavatelja da on izvrši pristisak na investitora od kojega je kupio stan te da ovaj podigne tu potvrdu ili uvjerenje ili što god kada on sam kaže da je to lako i jednostavno. Ako dalje krenemo u provjeru nekretnine što nam onda još treba uz građevinsku dozvolu?
-
ovo je nekoc bila vrlo korisna i informativna stranica...
http://www.urbanizam.hr/
ne znam kad ce opet funkcionirati, ali mozda ih se ipak moze kontaktirati oko tih propisa.
-
Koliko je meni poznato, a mislim da je, po novim propisima - bez uporabne nema upisa prava vlaništva.
-
uporabna dozvola znači da je zgrada izgrađena prema glavnom projektu i tako postaje sigurna za useljenje.danas se vrlo često dešava da podizvođači ne budu isplaćeni,pa namjerno ne završe svoj posao(s pravom).
danas ima toliko stanova da zaista nema smisla kupovati stan bez svih papira.zakoni su takvi da izvođač zatvori firmu i nemaš se s kim tužiti ako nešto pođe po zlu.
-
Ne odustaj od stana samo tako, ako je to ono što želiš, ali bit će vam potrebno neko vrijeme za to izganjati, a mislim da će si i prodavatelj morati dati truda za rješenje ovog problema.
Uporabnu dozvolu imaju nekretnine građene zadnjih 3-4 godine, prije toga vrlo malo gotovo zanemarivo. Zadnjih mjeseci gruntovnica ne provodi prijenos vlasništva za nekretnine bez uporabne iako je ministarstvo graditeljstva slalo svoje tumačenje zakona i da ne imanje uporabne nije prepreka promjeni vlasništva.
Uglavnom, za nekretnine izgrađene prije 2007 postupak ne bi trebao biti jako kompliciran. Trebalo bi na ministarstvu graditeljstva tražiti potvrdu da se za navedeni objekt ne vodi nikakav postupak pred građevinskom inspekcijom, a onda se ta potvrda nosi na gradski ured za graditeljstvo i onda oni izdaju nekakvu potvrdu da je objekt izgrađen u skladu s projektom pa se to nosi u gruntovnicu da bi se obrisala zabilježba da je objekt sagrađen bez uporabne dozvole.
Ali, zahtjev da građ inspekcija ne vodi nikakav postupak mora predati zainteresirana strana, znači investitor ili prodavatelj. Mislim da se taj zahtjev predaje u vinogradskoj, s lijeve strane kad ideš od ilice prema bolnici. Navrati do njih pa pitaj.
Mislim da bi stvar lakše izganjala uz pomoć kakvog projektanta ili građevinara s iskustvom nego s odvjetnikom. Ovaj traži 4000 kn za provjeru papira i izvadit će friški vlasnički i reći ti da nema uporabnu.
Nisam te struke tako da ovo ne uzimaš, zdravo za gotovo
Sretno i ja ne bih odustala, ako je taj stan baš ono što želim. Može trajati neko vrijeme, ali i prodavatelju je u interesu da si da truda jer inače neće prodati
-
-
Evo ti tu jedan koristan tekstić koji kaže da se nema pravo prodavati nekretnina bez uporabne dozvole
http://www.privredni.hr/index.php?op...=3519&Itemid=2
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma