Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Bledska gromada

  1. #1
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    4,130

    Početno Bledska gromada

    Moram s vama podijeliti recept koji me oborio s nogu. Kolega u uredu je imao rođendan i donio kolač koji je radila njegova žena i sve nas je oduuuuševio, nismo mu dali mira dok nismo dobili recept.
    Možda vam otkrivam toplu vodu i već znate za njega.

    Biskvit:
    6 jaja
    18 dkg šećera u prahu
    12 dkg brašna
    na vrh noža praška za pecivo

    mamrmelada od marelica

    Krema:
    3 cijela jaja
    2 žlice brašna
    10 žlica šećera
    2 vanili šećera
    1 litra mlijeka

    Slatko vrhnje

    Kolač se slaže u zdjelu, staklenu ili plastičnu, bilo bi najbolje da je kupolastog oblika ( ne znam bolje objasniti) i mora biti duboka.

    Ispeči biskvit i kad se ohladi natrgati ga na veće komade i poslagati u zdjelu.
    Marmeladau od marelica (možete i neku drugu) dobro izradite i pokapate po biskvitu. E, sad nevalja ako je previše a nevalja ako je premalo jer ona daje kiselkast okus. Ja sam stavila onu malu teglicu 380gr i premalo je.
    Krema: sve sastojke osim mlijeka dobro izraditi mikserom, dodati mlijeko i kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne.

    Na biskvit preliven marmeladom dodati kremu i kad se ohladi izrađeno slatko vrhnje. Posuti naribanom čokoladom.

    Ljudi moji, koji je to užitak i kako je to sočno, meni inače ljubiteljici čokolade ovo je najbolji kolač a u njemu nema čokolade, a kako tek efektno izgleda. Ima samo jednu manu, što je najbolji tek drugi, a još bolji treći dan, ako dočeka.

    Uživajte!

  2. #2
    Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    village...long village
    Postovi
    1,638

    Početno

    kaj to se onda okrene taj kolač il kak se izvadi iz te zdjele?
    kaj je dole na podlozi? isto biskvit?

  3. #3
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    4,130

    Početno

    na dnu zdjele je biskvit i na njega se sve slaže, a vadi se nekom većom žlicom ili šefljom, može se poslužiti u zdjelicama...

  4. #4

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    mmmmm.... jako fini kolač, radila sam ga u puno varijanti.
    na slovenskom se zove Blejska grmada i jede se sa puuuno šlaga
    prvi put sam ga jela kod mamine sestrične u Sloveniji, pa smo mama i ja odmah ugrabile i recept
    kao i za svaki kolač, svaka kuća radi svoju varijantu.

  5. #5
    Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    village...long village
    Postovi
    1,638

    Početno

    Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    na dnu zdjele je biskvit i na njega se sve slaže, a vadi se nekom većom žlicom ili šefljom, može se poslužiti u zdjelicama...
    a-haaaaaaaa...... a ja bi onda sam sredinu pojela

    probat ćemo..... mljac

  6. #6
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Kod mene doma to se zove Bijelo brdo. Ne da mi se pisati, vrlo je slično ovome:http://www.coolinarika.com/recept/bijelo-brdo/

    U moj recept ide šaum unutra umjesto šlaga.

    Probat ću napraviti po ovom receptu za Bledsku gromadu, jer mi se čini blaže i manje slatko. Hvala!

  7. #7
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    11,053

    Početno

    Kod nas je isto to bijelo brdo. Ide takav biskvit, pekmez i krema, najbolje je kad se dodaju i friške jagode.
    Kod nas je izvana išao šaum, ali to je bilo davno dok nije bilo šlaga.
    Naravno, naše se ili prevrne iz zdjela, da izgleda kao brdo, a može se i bez zdjele slagati.
    Prefino.

  8. #8
    mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    4,130

    Početno

    Citiraj Lucas prvotno napisa Vidi poruku
    a-haaaaaaaa...... a ja bi onda sam sredinu pojela

    probat ćemo..... mljac
    Pa ja inače više volim kreme od biskvita ali u ovom kolaču je biskvit toliko mekan i sočan da bih mogla i njega samog jesti .

  9. #9

    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Postovi
    47

    Početno

    Jel može jednoj neznalici savjet oko kuhanja kreme? Jel ide u vruće mlijeko? Koliko se dugo, po prilici, kuha? I koliko otprilike treba biti gusta krema prije izlijevanja? Thx.

  10. #10
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    što je to šaum?

  11. #11
    Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011
    Lokacija
    Šibenik
    Postovi
    5,220

    Početno

    Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    što je to šaum?
    Pjena od bjelanjaka

  12. #12
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj Gaja prvotno napisa Vidi poruku
    Jel može jednoj neznalici savjet oko kuhanja kreme? Jel ide u vruće mlijeko? Koliko se dugo, po prilici, kuha? I koliko otprilike treba biti gusta krema prije izlijevanja? Thx.
    Ne radim s vrućim mlijekom, nego započnem s hladnim (da se ne naprave grudice) i miješam pjenjačom (metlica od žica) dok se ne zgusne - kao puding.

  13. #13

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno

    Citiraj marijanada prvotno napisa Vidi poruku
    na slovenskom se zove Blejska grmada i jede se sa puuuno šlaga
    Grmada spremljena po ovom receptu se poslužuje na starom gradu u Bledu, u njemu nema pekmeza već idu grožđice.
    Odličan kolač

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •