Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: fiziološka otopina za nosić

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno fiziološka otopina za nosić

Molim za pomoć one sa znanjm farmaceutike, kemije ili one koji znaju.
    Djeci čistim nosić sa fiziološkom otopinom, međutim sada nismo u Hrv, već u Kanadi i ovdje sam našla jedino fiziološku otopinu koja u sastavu još ima benzalkonij klorid (i skupa je). Na kutijici piše da se kapa po 3 x 1 kap dnevno. Ja svojima, kada su im začepljeni nosići, obilno nakapam fiziološke i sve bude super. Zanima me što je to benzalkonij klorid, tj. mogu li i toga nakapati više, pogotovo kada su stvarno začepljni nosići?
    Ili ako netko zna kako doma napraviti fiziološku - da li je dovoljna prokuhana voda ili mora destilirana, koliko kuh.soli....?

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

fiziološka otopina ti je 0,9%-tna otopina natrijevog klorida, sto ce reci na 1000 ml ili ti 1L ide 9 mg NaCl-a.
    istina je da je NaCl kuhinjsla sol, ali vodi racuna da je sol kod nas recimo jodirana, a da cesto kod morske soli ima i drugih soli sem NaCl. ono sto znam za SAD da imaju ovo: http://www.neilmed.com/usa/nasamist.php pa mozda i u kanadi imaju sto slicno. mali mi je nevjerojatno da u kanadi nemaju fiziološku otopinu. malo potrazi saline solution. sigurna sam da toga imaju u nekom od pharmacy-a

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne znam nista o toj fizioloskoj ali da li ima tamo za kupit korijen bijelog sljeza? S tim mozes ko i s fizioloskom kapat, nema ogranicenja i prirodno je.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

evo ti tablice za fizioloske otoipne
    http://www.bioscience.org/atlases/cl...t/physiolo.htm

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Na drugom forumu sam našla lijepo napisano:
    ''Imaš izotonične, hipotonične i hipertonične otopine. Izotonične neće ni dodavati vodu ni oduzimati ju, hipotonične će vlažiti, dodavati vodu, hipertonične će isušivati, oduzimati vodu. Izotonične bi trebale imati oko 0.9% soli, hipotonične manje, hipertonične više. Svaka ima neku svoju upotrebnu vrijednost, zavisi za što ti treba. Recimo, ako planiraš čistiti začepljeni šmrkavi nosić najbolje da nabaviš ili napraviš hipertoničnu od 2 ili 3%, ali ako kaniš samo ispirati suhi, zdravi nosić to će ga isušiti i iritirati pa je onda najbolje koristiti izotoničnu.''

Moj dodatak:
    Benzalkonij klorid je antiseptik pa pretpostavljam da je u tu svrhu dodan u fiziološku koju spominješ. Zato je i doziranje prilagođeno, tj. takva očito nije namijenjena da se njome obilno ispire nos. Ako želiš pripremiti fiziološku kod kuće: kod nas pedijatri preporučuju staviti jednu ravnu žličicu (onu za sirupe, 5 ml) u pola litre prokuhane vode. Ne mora biti destilirana (iako je kupovna fiziološka ne samo destlirana, već pripremljena s farmaceutski rečeno ''vodom za injekcije'', ako kupuješ onu u bocama s gumenim čepom, ali to je zato što je namijenjena intravenoznoj pripremi. Za ispiranje nosa je u redu i prokuhana voda). Ako želiš dobiti hipertoničnu otopinu (koja i dezinficira sluznicu), stavi dvije ravne žličice na pola litre vode.
    Kupovna fiziološka je izotonična, tj. 0,9%tna.

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Super. Hvala za odgovore.
    Da, našla sam ovdje saline solution, ali kako rekoh, u sastavu je benzalkonij klorid a to mi je bila nepoznanica.
    Nažalost, upravo samo potrošila svoje zalihe fiziološke koje sam si ponijela iz Hrv. A sva sreća da sam si ponijela i sljezov korijen.

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

sss, imam u kuci 250ml fizioloske otopine na kojoj pise natrijum hlorid 9g/l . to su nam dali za inhalator kad nam je trebala inhalacija. da li ta ista otopina moze i za ispiranje nosica ( za sada ne treba ali da znam za ubuduce) ? do sada sam kupovala bebisol rastvor za bebe, i ne sjecam se sta je tacno pisalo ali nije NaCl sigurno.

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj a72 prvotno napisa Vidi poruku
    sss, imam u kuci 250ml fizioloske otopine na kojoj pise natrijum hlorid 9g/l . to su nam dali za inhalator kad nam je trebala inhalacija. da li ta ista otopina moze i za ispiranje nosica ( za sada ne treba ali da znam za ubuduce) ? do sada sam kupovala bebisol rastvor za bebe, i ne sjecam se sta je tacno pisalo ali nije NaCl sigurno.
    Da, to je najobičnija fiziološka, kojom se može ispirati nos (9g po 1 l znači da je otopina 0,9%tna). Jeftinije je kupiti veću bocu, zabosti iglu u gumeni čep, na nju staviti špricu i njome izvlačiti fiziološku (bocu treba naravno okrenuti naopako kod izvlačenja). Špricom se i ispire nos. Manja pakiranja (plastične ampulice, bočice...) su zgodna, ali skuplja. Ne znam što je Bebisol otopina.
    Jedino nisam sigurna treba li iglu svaki puta izvlačiti ili ne. Ja ju ne vadim, nego samo nataknem i skidam špricu. Kad bi se vadila, trebalo vi svaki put uzeti drugu.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

čitala sam negdje da je jako važno napraviti pravilni omjer vode i soli.
    ako je soli premalo, javlja se pritisak i bol u sinusima - ako je previše, javlja se osjećaj pečenja
    ovdje imaju dobre upute:http://www.yogaprosess.com/croatia/userguide.html

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

sss, hvala ti. a bebisol otopina je ova pri dnu teksta pise sastav http://www.cocooncenter.co.uk/Bebiso...x5ml!1778.html

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj a72 prvotno napisa Vidi poruku
    sss, hvala ti. a bebisol otopina je ova pri dnu teksta pise sastav http://www.cocooncenter.co.uk/Bebiso...x5ml!1778.html
    Vidim da u sastavu piše:
    ''Chlorure de Sodium à 0,9 g, Eau purifiée qsp 100 ml''
    Znači: natrij klorid 0,9 g, pročišćena voda 100 ml = fiziološka otopina
    Otkrile smo, sve je to više-manje jednako

a72 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

eto, isto samo 5 x skuplje dobro je upitati i saznati.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

isto kak i Moje malo sunce dođe 12 kuna ( 20ml pišem napamet) kolko i flaša od pol litre

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •