Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: moguće strano tijelo u jednjaku

uvijekontra avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno moguće strano tijelo u jednjaku

molim vas ako ima forumaša medicinske struke koji mi mogu pomoći s odgovorom jer sam očajna od brige. imam curicu od godinu dana koja je jučer pojela s poda u kuhinji nešto što je našla na podu. nisam vidjela što je, a mogla je biti mucica od odjeće, peteljka od jabule, zrno graha...uglavnom, sigurna sam da je nešto jer sam joj pokušala izvaditi iz usta ali je gurnula još dublje i bilo me strah da joj gurajući prste na slijepo ne gurnem u dišne puteve i napravim još veću štetu. nakon toga je normalno jela i nije se nakašljavala niti imala refleks povraćanja te me svi uvjeravaju da nije aspirirala niti da je ostalo u jednjaku. međutim ja se užasno brinem jer ne znam da li strano tijelo može ostati u jednjaku bez ikakvih simptoma? ona malo podriguje i štuca nakon obroka, što je radila i prije, ali da li to može biti indikator da joj nešto smeta u jednjaku ili bi imala i neke druge simptome? njezino opće stanje je kao i obično dobro i vjerojatno da ju nisam vidjela da nešto žvače ne bi niti brinula. pratila sam nnjezine stolice i nisam našla ništa neobično ali možda je želučana kiselina to razgradila.

na hitnu nisam išla jer znam koji je postupak .- rtg, bronhoskopija pod općem anestezijom i sl.

molim vas ako mi netko može pomoći s odgovorom ili barem podijeliti slično iskustvo.

hvala!

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa ja bi se vodila logikom, zamisli ti da ti je nesto u jednjaku, mislis da nebi osjetila? Da te nebi smetalo? Cak i jednogodisnjakinja bi pokazala da ju nesto smeta. Pogotovo kad kazes da normalno jede i ponasa se...ja mislim da nemas razloga za brigu.
    Vjerujem da klinci pojedu puno vise toga s poda nego mi mislimo...oni svi u toj dobi glume usisivac

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

na hitnu nisam išla jer znam koji je postupak ...

Sorry ali što ti ovo znači?! Jel čitaš ti sebe?! Vodi dijete k dr, odmah!

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

...da usput pokupi kakvu zgodnu boleštinu...
    Ako normalno jede, normalno diše, uobičajeno je aktivna... mislim da nemaš razloga za strah

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da joj vjerojatno nije ništa, a mislim i da pretjeruješ s procedurom na hitnoj

ali razumijem da se brineš, mi smo bili u sličnoj situaciji, kćer je izjavila da si je nešto zagurala u nos, ali da je odmah i izvadila. nije imala nikakve smetnje, ali nas je kopkalo "što ako". isto nam se nije dalo na hitnu, jer je bila puno veća vjerojatnost da nije ništa nego da je nešto. pa smo otišli privatnom dječjem orl-u. i na kraju stvarno nije bilo ništa, ali je dobila tako lijepi govor od doktorice o guranju stvari u nos da više nije ponovila LOL

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja F je tovcno u toj dobi imala aspiraciju stranog tijela, reakcija je bila renutna, simptomi npr. teskog laringitisa. U vrticu su pozvali hitnu pa smo isli njezinom pedijatru (zamjena ju obradila) pa na hitnu u Rebru pa dva dana hospitalizacije - i tek su onda skuzili da se radi o aspiraciji (do tada su lijecili laringitis). Tek onda su joj napravili fibroskopiju-sigurno neugodnu ali vrlobrzi dijagnostiči postupak. U svim tim pricama mislim da sam pokupila da simptomi ne moraju nastupiti odmah...

Tvoja je curka mozda jednostavno progutala to sto je pokupila, pojedu djeca svasta...

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moj je s tri i pol nagurao komad plastike, koju je otrgnuo s nekakve igračke, u nos.
    on je počeo vrištati, kad sam došla u njegovu sobu doslovno pola sobe je bilo krvavo,
    a on je u panici s prstićem i dalje čačkao i pogurao dalje.
    išli smo odmah na hitnu otorinu i nikakav strašan postupak nije bio.
    dr mu je pregledao nos tako što je raširio nosnice s nečim i posvijetlio.
    ispalo je da je predmet progutao, a silno krvarenje je bilo jer je pogodio nekakav splet žilica koje jako krvare.

ja bih rekla da je tvoja djevojčica progutala što god da je ugurala u usta.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj uvijekontra prvotno napisa Vidi poruku
    mogla je biti mucica od odjeće, peteljka od jabule, zrno graha...
    Ako je bilo što od ovoga što si navela, onda se stvarno ne moraš brinut, i da je zapelo druga hrana koju je jela bi to pogurala do želuca gdje će se manje-više probavit i izać sa stolicom, nije ništa opasno. Ja bi se zabrinula da je u pitanju nešto ošto što bi ju moglo ozlijedit ali u tom slučaju dijete bi sigurno plakalo i vidjela bi da nešto nije u redu.

Preporučila bi ti da odeš doktoru ako se baš jako bojiš, i ako vam preporuči sve te pretrrage ne moraš ih napravit ako ne želiš, a možeš dobit informaciju da je sve u redu.

Meni se čini da nije ništa strašno po ovome što pišeš.

uvijekontra avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

prije svega, puno vam hvala na brzim odgovorima. cijela ova situacija me jako potresla je nam se slično dogodilo s njezinih 7 mjeseci kad je doslovno u sekundi pokupila komadić suhoh lista s poda. a bili smo kraj nje. i tad smo otišli u klaićevu na hitnu jer što ako...
    ostale smo na promatranju 24 sata i ona je to sljedeći dan pokakala. međutim, da bi dr. bili sigurni da nije bilo aspriracije, odlučili su ju poslati na rtg pluća 2 puta. kasnije sam od naše pedice saznala, kao usputni komentar, da je druga snimka napravljena jer je prva bila loše izvedena. tada su na plućima vidjeli nešto i nisu bili sigurni da li se radi o šlajmu ili mogućoj aspiraciji i predložili su bronhoskopiju pod općemo anestezijom. bila sam u komi zbog činjenice da je to pokakala i da sam mislila sam da ćemo doma, a onda je uslijedilo to što sam napisala. razmišljala sam odbiti cijeli postupak ali nisam imala hrabrosti otići kući na vlastitu odgovornost. zamislite buđenje svog malog anđela iz opće a. koma! usto, jedna mlađa pedica iz klaićeva koja je sudjelovala u našem "slučaju" mi je onako između redaka rekla da se i sama čudi da idemo na bronhoskopiju ali sustav je sustav i naravno ne može protiv svoje nadređene pročelnice odjela. još je na moje pitanje o mogućim posljedicama opće anestezije na mali dječji mozak rekla da se ona ne preporuča osim ako nije nužno djeci do 6 godine zbog intenzivnog razvoja mozga. na bronhoskopiji nisu ništa našli i poslali nas kući. nakon tjedan dana uslijedile su konstantne temperature da bi završili na zaraznoj s bakterijemijom i opsanom upalom uha gdje su nas opet zadržali u dnevnoj bolnici. naravo da je to pokupila u klaićevoj jer je dotad bila zdravo dijete.

zbog svega toga se još i dan danas grizem i upravo je to razlog zašto nismo odjurile na hitnu jer je njima standardna procedura obaviti sve te pretrage. neće vas pustiti kući i dati potpis na otpisno pismo ako nisu sto posto sigurni. sutra ćemo ići kod naše pedice da ju pregleda i da ju pitam sve što me zanima.

da podijelim s vama korisnu informaciju koju su mi dali u klaićevoj. u slučaju nedaj bože gušenja ili ako vidite da vaše dijete žvače nešto što mu niste vi dali nikako nemojte gurati prste naslijepo tražeći taj predmet jer možete napraviti još veće s. morate kod djeteta izazvati refleks kašnjanja lupkanjem između lopatica. djeca do treće godine nemaju razvijen taj refleks i upravo su do te godine najugroženija što se tiče aspiracija i sl.

eto, ako mogu kako pomoći s našim iskustvom, slobodno mi se javite. hvala svima još jednom

uvijekontra avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

1

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •