Perem sve jakne i večinu sušim u sušilici.
Ni ja. Da nisam pročitala pitanje (a to mi se redovito događa na forumu), ne bih se toga ni sjetila.
Stvari koje idu direkt na kožu perem, a ovo mi baš nije palo na pamet. Sad, nakon mozganja, ima smisla, miris, isparavanja, ovo, ono, ubacit ću ubuduće i jakne u mašinu, ko ih šiša.
A da ih je dobro izračiti i preokrenute izložiti suncu (UV dezinfekciji)?
ma ne pretjerujte
vi nemate onaj običaj kad vam je nešto fora u dućanu, kupite, i ostanete u tome?
čarape perete?
Baš sam i ja o čarapama mislila.
Sebi i mužu ne perem, djeci perem.
Zapravo već ni starijem ne perem.
Ja isto ne perem jakne a dječje inače perem sve, a za sebe skoro pa ništa.
perem kad se isprlja (mislim na jakne).
a ne kužim, što radite s kaputima?
na kemijsko čim kupite ili?
Posljednje uređivanje od Tashunica : 04.10.2013. at 11:17
Kaput izluftam na suncu prije prve uporabe (svoj, dijete nema kaput).
Ajoj. ja ne radim ništa od toga. Djetetu perem sve osim čarapa i jakni, sebi i mm-u perem donje rublje i majice, traperice ne perem prije upotrebe, sakoe, jakne, kapute, nekad i suknje ili nešto što želim odmah obući.
Da li ste ikad pokušali nove dječje čarape oprati na ruke?
Meni se smuči kad vidim koliko boje i tko zna čega izađe iz njih.
i klincima perem robu koja ide na tijelo, ali jakne ne. pa i ovako imam osjecaj da sam non stop u veseraju, mozda da i krevet tamo prebacim![]()
ahahaha vi to govorite o NAJLON čarapama? E pa to mi stvarno ne bi palo na pamet prati prije upotrebe.
Mima, opet moj savjet, operi jedne na ruke (tamnije), iznenaditi ćeš se.
Jennifer, pa ionako ih pereš nakon uporabe (valjda)!?
Ne kužim zašto bi im baš jedno dodatno pranje umanjilo rok trajanja.
Imam najlon čarapa starih po 10 godina, prane redovno, nisu izvučene niti, ni ništa.
I najlonke perem u perilici pa ne traju baš dugo.
haha baš sam htjela reći, najlonke skoro da i ne perem - jednokratne su mi.
(ipak perem jer imam okp u vezi bacanja nošenih najlonki u smeće)
A čuj zašto, zato što sam lijena i ne vidim koristi.
Ja perem robu djetetu više zato što je ta roba stajala u dućanu pa je sigurno prašnjava i zmazana, a najlonke su zapakirane pa mi se s te strane ne gade. Ajde, perem i veš koji je zapakiran, to ipak ide na osjetljive dijelove tijela.
Ma nema frke mima, ne trebaš ih ti prati.
Meni sve što ide na kožu spada pod "ide na osjetljive dijelove", jer mi je koža osjetljiva oduvijek.
Imam kontaktni dermatitis na rukama, pa jednostavno ne riskiram s drugim dijelovima tijela.
Imaš najlonke stare 10 godina?? Meni su nakon par mjeseci za bacit, doduše, ovisi koliko ih često nosim, ove neke za rijetke prilike mi možda i traju koju godinu...
Evo ja jutros obukla nove, već vidim jednu nit. A nisu bile od najjeftinijih, 80 kn u Mulleru 2 para.
Nemam duge nokte, valjda sam jednostavno neoprezna i šeprtljava. Dal bi im pranje smanjilo rok trajanja? Pa ne znam...Obično mise onako užasno zapetljaju u mašini, par sam uništila dok sam ih otpetljavala...
Ali sigurno postoji rješenje i za to...![]()
Ja ništa ne perem na ruke, to mi je baš ono tlaka, užasna, užasna.
De nek se sad netko sjeti da se Octeniseptom našpricaju ljetne sandale jer ipak idu na bosu nogu,
te kemija, te gljivice drugih žena koje su ih probale,
pa ipak je stopalo ogledalo tijela i svaka točka jedan je organ, pa će se sve zatrovati (sjetite se refleksoterapije).
Sto posto vjerujem da je to sve puno boja i kemije svakojake, i odjeća i obuća, i igračke, i hrana, al jedva i ovako pokrpam dan od obaveza, fakat živim u vešeraju, samo mi fali da si i još kakvu dodatnu paranoju ubacim.
Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 04.10.2013. at 12:04
vis nena zato ameri imaju zajednicke veseraje da se lijepo druze, a ne ovako svaka od nas sama cubi u svom.
a sjetih se, ne moze to kod nas nije strerilno![]()
Neno, a zašto dodatna paranoja?
Stvarno ne vidim od čega? To je sve roba koju inače redovno perem, ne vidim neki veliki utrošak vremena, ako djetetove čarape ubacim u vešmašinu jednom više u životu.
O kakvim to paranojama i ekstra vremenu govorimo?
Jednostavno imam naviku oprati novi veš prije uporabe, nije kao da kupujem vagon robe na mjesec.
Ovaj mjesec sam kupila nešto robe djetetu i sebi 3 piđame (ovisnik o piđamama), pa nije to 6 mašina veša, to je dodanih par komada u redovno pranje veša.
O sebi ja pričam, ne o tebi. Glede odjeće, neusporediva je briga o odjeći jednog djeteta i njih četvero, posve različite dobi.
Masu puta iskrcam iz ormara brdo prljave robe koju su unutra vratile, onda skužim da mi starija kćer stavlja na pranje posve čiste traperice jer ih je nosila jedan dan, da je ova treća ispod jastuka sačuvala tri pidžame, i to samo gornji dio, a donji su valjda ispod kreveta, dok se ja čudim kako nema čiste pidžame za vrtić, masu takvih fora, pogubim se u toj količini i običajima.
Dok se smislim jesu li svi dobili taj dan dovoljnu količinu voća (ili ikakvu količinu), jesu li napravile ovo ili ono, vjeruj mi, moj mozak isto ima svoje ograničenekapacitete, nikako mi tu ne ide pranje najlon čarapa na ruke, nikako. Meni.
primjećujem da sam s godinama sve manje "gadljiva" kao i da sve više volim neke namirnice koje ranije nisam htjela niti probati.
ono, baš ih volim, recimo grožđice, smokve, slatki kupus s paradajzom, tripice, slaninu sapunjaru
nemam pooojma što se to dogodi pa počneš raditi neku selekciju (osim u okusima) kod peglanja, čišćenja, spremanja...
i pri tome ti ostane jednako slobodnog vremena kao i kad si sve to radio?!
valjda godine čine svoje pa čovjek onemoća
mlada si još, anemona, mlada si!![]()
![]()
Ja često kupujem resle i materijal u Čateksu. Ondje mi radi rođo i veli da su jedni od rijetkih koji se u HR drže standarda glede bojanja tkanina. I onda je žalosna priča da su pred zatvaranjem, jer velike poslove za našu vojsku i bolnice dobivaju firme koje su konkurentne jer materijal uvoze iz Kine ;(
Nena Jabuko, sve to stoji, ali radi se o novoj obleki.
Koliko možeš (financijski) mjesečno kupiti nove obleke, pa da imaš i šestoro djece?
Iskreno ti želim da možeš kupiti brdo svaki mjesec, ali jednostavno ne vjerujem da kupiš toliko novog.