Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: karijes i (noćno) dojenje

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno karijes i (noćno) dojenje

Moja curica ima 8,5 mjeseci i nedavno su joj izrasla dva zuba, pa sam tako danas bila kod zubarice i rekla je da bi ju trebala prestat dojit preko noći jer je majčino mlijeko jako slatko i onda bi mogla imat problema sa zubima (objasnila je to ona sve stručno). A također sam pričala sa svojom kumom, i njoj je doktorica rekla da nakon 6 mjeseci dijete zapravo nema potrebu jesti po noći, nije gladno već samo iz navike se budi i cica.. E sad, ja sam zbunjena, da li da probam izbacit noćno dojenje i kako? Nekako mi je najgore što sam se navikla da kad se probudi preko noći, samo joj uvalim cicu i spavamo zajedno..

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Možda je zubarica u pravu, ali na mom trostrukom primjeru dojenja danju i noću dobrano nakon što su izrasli zubi, odgovorno tvrdim da nemaju problema sa pokvarenim zubima.

Vjerojatno su to neka nova istraživanja.

A to da nema potrebu jesti po noći, i tu je možda u pravu, ali nekako bar do godine dana mislim da im možemo udovoljavati i dati cicu, ako žele i noću.

Mislim da bi ti bilo najbolje da još neko vrijeme radiš kako tebi odgovara. Ako možeš i želiš dojiti noću, doji.
    Ako ne, nemoj dojiti noću. Bebe to brzo prihvate.
    Par noći plakanja i shvate da život nije bajka. Šalim se malo, ali odluka je na svakoj mami ponaosob.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa ja to ovako vidim; bebi je do godine dana mlijeko primarna hrana, ako nije mamino mlijeko onda je adaptirano jel tako? I ako mama daje adaptirano daje ga na bocicu koja je, po meni, daleko stetnija za zube od maminog mlijeka. Ako je ono uopce stetno.
    Tako da je moje misljenje da bi trebala i dalje dojiti ponoci, barem do godine dana.

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja ti mogu napisati samo moje iskustvo i sto su mi zubari rekli (i pri tom me jako naljutili).

Mi smo dojili nocu do 2,5 godine (a inace ukupno do 3) i to vjerojatno svakih sat i pol ili slicno. Kada su joj izasle cetvroke, u roku par mjeseci su imale rupe koje se nisu mogle popraviti. Zubarica i ja smo to povezale sa dojenjem, jer cesto puta malena bi samo povukla par puta i vjerojatno mlijeko niti ne progutala do kraja, pa kako je bila na boku, zadnji zubici su bili zaliveni mlijekom. Tada sam prestala dojiti nocu, nakon pranja zubica davala sam joj piti samo vodu. Ona je bila vec velika djevojcica, prosla je busenje zubiju i odmah je sve razumijela i prihvatila.

I nakon toga, dan danas, ima sklonost karijesu. Na stomatoloskom fakultetu gdje smo kasnije popravljali zube su nas jako izgrdili kada su culi koliko dugo smo dojili. E sad, da li su joj zubi bili pokvareni od dojenja ili ne - to mi je jako tesko reci.

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj Extreme prvotno napisa Vidi poruku
    Moja curica ima 8,5 mjeseci i nedavno su joj izrasla dva zuba, pa sam tako danas bila kod zubarice i rekla je da bi ju trebala prestat dojit preko noći jer je majčino mlijeko jako slatko i onda bi mogla imat problema sa zubima (objasnila je to ona sve stručno). A također sam pričala sa svojom kumom, i njoj je doktorica rekla da nakon 6 mjeseci dijete zapravo nema potrebu jesti po noći, nije gladno već samo iz navike se budi i cica.. E sad, ja sam zbunjena, da li da probam izbacit noćno dojenje i kako? Nekako mi je najgore što sam se navikla da kad se probudi preko noći, samo joj uvalim cicu i spavamo zajedno..
    za zubara i zube ne znam, ali mogu napisati kako sam ja to izvela. umjesto da uvalim cicu kad se probudi uvalila sam bocicu s vodom. kako je spavala nije ni skuzila, tj prva dva tri puta je zastala prije nego je nastavila piti a nakon toga je pila tu vodu ko da ju oduvijek pije. kad bi se napila dudu i privila bi ju sebi i spavale bi dalje. i sad se s 16mj ponekad probudi i dam joj vodu ali vise ne treba da ju privijem, samo se okrene i nastavi spavati.
    u biti tako je pocelo nase odvikavanje od cice

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Dakle, zubarica NIJE u pravu. Ima i stručno objašnjenje koje tražim, a do tada stara tema http://forum.roda.hr/threads/2127-do...o+mlijeko+zubi

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja nisam tako milosrdna majka. moja djeca su cicala po noći 2-3 mjeseca (ne sjećam se točno).
    Meni je noć za spavanje a ne za hranjenje.
    Kad bi se probudili dala bi im vode ili čaja i nakon nekog vremena se više nisu budili.
    I nikad se više nisu budili po noći, naravno u normalnim uvjetima, ne računam bolest i slično.
    Možda sam samo imala sreće.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Što to znaći milosrdna majka? Pa ja sam kćerki na AM davala noćni obrok do 1,5 g kad je prestala ga tražiti. Radije sam joj davala mlijeko nego slatki čaj sa praznim kalorijama, u svakom slučaju mi je pootpuno normalno da dijete u prvoj godini ima noćni obrok ako ga traži (ono što mi ne bi odgovralao su bezbrojna nacicavanja ili napijanja AM bez broja).
    Posljednje uređivanje od sirius : 20.01.2012. at 21:04

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mene tako LJUTE te extra glupe izjave pametnih doktora koji nemaju veze sa djecom a ponekad i doktori koji imaju veze sa djecom...jer se drze"NOVIH" istrazivanja ko pijani plota...

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nije dokazana povezanost između dojenja i nastajanja karijesa.
    Karijes uzrokuje bakterija koju je izglednije da će dijete dobiti razmjenom sline s nekim od članova obitelji (kad mama poliže dudu ili djetetovu žlicu, recimo).
    Kod noćnog hranjenja bočicom moguće je da se djetetu zubi "kupaju" u mlijeku jer iz bočice mlijeko kapa.
    Kod noćnog hranjenja dojkom dijete koje vuče, siše mlijeko. Ako dijete ne siše, mlijeko ne izlazi.
    Hoćeš li prekinuti noćne podoje ili ne, ovisi o onom što ti odgovara.
    Bolje je da dijete po noći siše dojku, nego bočicu.
    Evo i linka gdje možeš pročitati više.
    Kako god odlučiš, želim ti da to ne bude stresno ni za tebe, ni za dijete.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Što to znaći milosrdna majka? Pa ja sam kćerki na AM davala noćni obrok do 1,5 g kad je prestala ga tražiti. Radije sam joj davala mlijeko nego slatki čaj sa praznim kalorijama, u svakom slučaju mi je pootpuno normalno da dijete u prvoj godini ima noćni obrok ako ga traži (ono što mi ne bi odgovralao su bezbrojna nacicavanja ili napijanja AM bez broja).
    Pa kažem da sam valjda imala sreće da nisu tražili.
    Pa nisu ni dobili.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MOje frendice klincu propali gornji i donji sjekutići jer je cijelu noć pio iz bočice nezaslađeni čaj ili vodu - objašnjenje zubarice jest da nije samo loš šećer nego da i voda stvara na zubićima sloj kamenca koji uništava caklinu. Njemu se baš na zubićima vidjela naslaga narančastog kamenca kao na kadi i zubići su se samo osipali.

Curica pak noću nije htjela ništa osim cike i sa zubićima sve OK.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

sta znaci nezasladeni caj? kuha klincima pravi caj? jer oni djecji instant cajev vec imaju secera u sebi... a vjerujem da jako puno od gena zavisi...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Većina djece koja imaju problema sa zubićima jako dudo ili dudaju varalicu ili se hrane na bočicu. Nisam primjetila da dugo dojena djeca i ona koja se doje dugo po noći imaju loše zube, čnii se da je baš obrnuto. Stručna objašnjenja ne znam, samo govorim iz iskustva svog i meni bliskih judi. Iako, ne volim običaj ovdje da se na majčino mlijeko gleda ko na svetu vodu...

Moje mišljenje je da je dijete od 8,5 mj još premalo za ikakva ukidanja a ti radi po svom

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

hvala cure, sad sam samo odlučnija da nastavim dojit i dalje.. valjda zubarica mora prenijet te ''nove'' teorije, al ipak mislim da ću pričekat s odvikavanjem od dojenja po noći.. možda krenem s tim kad navrši godinu dana i kad krenem radit, pošto radim i noćne na poslu pa da i njoj i mužu olakšam a trenutno neću ni sebi ni mojoj curici nepotrebno otežavat

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Vjerujem da loši zubići mogu biti i od AD - a i od maminog mlijeka, ovisi samo o "kvaliteti" zubića.
    Imam i par primjera u bliskoj okolini djece koja su isključivo dojena, nikad duda, nikad čaj, nikad sok, a zubići odmah posmeđili, a isto tako moje dijete na AD - u s dudom, pa ni točkice na zubićima.
    Ima i jednog i drugog.
    Ono što je meni logično i presudno, dijete ne treba imati cijelu noć flašicu u ustima, a bome ni cicu, nego samo za konkretni obrok.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa Vidi poruku
    sta znaci nezasladeni caj? kuha klincima pravi caj? jer oni djecji instant cajev vec imaju secera u sebi... a vjerujem da jako puno od gena zavisi...
    da, kuhala čaj od kamilice bez dodatka šećera u i otišli sjekutići

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ja iskreno mislim da je presudna kvaliteta zubi. Oba su preko noći povlačili, jedan bocu drugi sisu. Danas ovaj s bocom ima predivne zube, bez točkice, a ovaj sa sisom skroz izjedene sjekutiće (sreća pa su ovi ostali u redu). I koliko se god ja trudila ukinuti/prorijediti noćno hranjenje nikad nisam u tome uspjela, jednostavno su ga ukinuli oni kad su bili spremni.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Evo što kažu istraživanja o povezanosti dojenja i nastanka karijesa:

"Antropolozi smatraju da bi, u slučaju da majčino mlijeko izaziva karijes, to bilo evolucijsko samoubojstvo. Na pretpovijesnim ostacima dječjih lubanja karijes je pronađen u svega 1,4% slučajeva.
    Gotovo sa sigurnošću možemo pretpostaviti da su ta djeca bila dojena dulje od godine dana, uključujući i noću, pa je lako zaključiti da nastanak karijesa nije uzrokovan dojenjem.

I mnoga druga istraživanja potvrđuju teoriju da dojenje ne povećava rizik od nastajanja karijesa. Štoviše, rizik od stvaranja karijesa kod dojenog djeteta manji je u odnosu na dijete koje pije iz bočice. Tome u prilog govori s jedne strane, sama tehnika hranjenja prilikom podoja, te s druge strane, sastav majčina mlijeka.

Tijekom podoja, bradavica i veći dio areole nalaze se duboko u djetetovim ustima, a mlijeko dolazi u stražnji dio usta od kuda ga dijete brzo proguta. Aktivnim sisanjem dijete se služi mišićima koji fiziološki čiste naslage u ustima. Ako majčino mlijeko dijete dobiva u bočici, rizik od dobivanja karijesa je veći. Ukoliko dijete aktivno ne guta, što je čest slučaj prilikom hranjenja bočicom, tekućina se može zadržavati u prednjem dijelu usta, oko zubi. Čak i kad dijete guta, tekućina obavezno prelazi preko zuba, jer je duda na bočici puno kraća od bradavice.

Majčino mlijeko sadrži određene sastojke koji štite zube od karijesa, poput IgA, IgG i laktoferina, koji djeluju baktericidno. Otprilike 20% populacije ima povišenu razinu bakterija koje proizvode kiseline i time su izloženi većem riziku za kvarenje zuba. Razvoju bakterije Streptkokok mutans, najčešćeg uzročnika karijesa, pogoduje nizak pH. Istraživanja su pokazala da većina mliječnih formula u značajnoj mjeri smanjuje pH u ustima u odnosu na majčino mlijeko. Mliječne formule u velikoj mjeri podržavaju rast bakterija, dok majčino mlijeko podržava tek njihov umjeren rast. Istraživanja su dokazala da mliječne formule razaraju zubnu caklinu, dok majčino mlijeko, upravo suprotno, u zubnu caklinu ulaže kalcij i fosfor, što se naziva remineralizacija. Bakterije koje uzrokuju karijes ne mogu upotrijebiti laktozu iz ljudskog mlijeka, za razliku od sukroze iz formule. Laktoza je zaštićena antibakterijskim i enzimatskim sastojcima iz mlijeka, a enzim laktaza razgrađuje laktozu na jednostavne šećere, glukozu i galaktozu, tek u crijevima, a ne u ustima. Pet minuta dojenja snižava pH vrijednost samo malo više od ispiranja usta s malo vode.

Dojenje treba nastaviti i nakon što dijete dobije zube, jer osim smanjenog rizika od karijesa, ono može povoljno utjecati na smanjivanje rizika od lošeg zagriza, nepravilnog razvoja skeleta lica i hrkanja."

Iako majčino mlijeko ne uzrokuje karijes, dojena djeca ipak nisu imuna na njega, jer na nastanak karijesa utječu mnogi drugi čimbenici - pravilna prehrana, higijenske navike u obitelji, kontrole kod stomatologa, nedostatak sline u ustima, primjerice prilikom dugog disanja na usta, nedovoljan unos kalcija, bolest, uzimanje antibiotika i stres za vrijeme trudnoće, obiteljska genetika.

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Promijenila sam naslov, nadam se da se autorica neće ljutiti..

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

ma nema problema za promjenu naslova, ovak je bolje a za to služe moderatori

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •