Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Pretrage za trombofiliju - gdje?, kada?, koje?

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno Pretrage za trombofiliju - gdje?, kada?, koje?

Pišem po 1. put. Ne znam postoji li već ova tema. Ako postoji, oprostite , ali nemam iskustva s forumima. Uputite me na pravo mjesto!
    Naime, u periodu od 6 mjeseci imala sam 2 missed ab. - u 10om i 8om tjednu trudnoće.
    Doktorica kaže kako je problem u možebitnoj trombofiliji.
    Kiretirana sam u petak - 03. 02. 2012.
    Kod doktorice sam naručena za 2 tjedna, a do tada bih voljela saznati neke informacije.
    Interesira me kada bih mogla učiniti potrebne pretrage, (trebam li čekati prvu menstruaciju?), u kojoj zagrebačkoj bolnici se najmanje čeka za pregled (narudžbe, gotovi nalazi) i ako je koja od vas prolazila kroz sličnu situaciju - koje ste sve pretrage radile?!
    Puno vam hvala, unaprijed!
    [/FONT]

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam se s uputnicom javila u petrovu na obradu nakon 2. spontanog.
    koliko znam pretraga traje 3 tjedna, tj. toliko treba da se dobiju nalazi.
    uz nju napravila sam briseve i ogtt te jos neke krvne (mislim neke markere) koje su oni sami odlucili napraviti.

narudzba, u roku par dana s obzirom da ne ostajes u bolnici na odjelu vec dolazis ujutro u ambulantu i obavljas ih kao vanjski pacijent.

inace, identicna prica, samo je kod mene bilo u 6mj. u 13. i 8.tt.

zao mi je :hug:
    Posljednje uređivanje od leonisa : 06.02.2012. at 12:05

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam se s uputnicom javila u petrovu na obradu nakon 2. spontanog.
    koliko znam pretraga traje 3 tjedna, tj. toliko treba da se dobiju nalazi.
    uz nju napravila sam briseve i ogtt te jos neke krvne (mislim neke markere) koje su oni sami odlucili napraviti.

narudzba, u roku par dana s obzirom da ne ostajes u bolnici na odjelu vec dolazis ujutro u ambulantu i obavljas ih kao vanjski pacijent.

inace, identicna prica, samo je kod mene bilo u 6mj. u 13. i 8.tt.

zao mi je :hug:

Puno ti hvala na odgovoru!
    Ja malo kasnije reagiram, jer mi se prvotno učinilo da uopće nisam uspjela poslati post.
    Tek sam danas skužila da je tu! :-p

Imam pregršt pitanja
    Tek sam 17. 02. naručena na pregled kod ginekologice, a s obzirom da mi je trombofiliju spomenula neposredno prije no što sam išla na kiretažu, nisam ju tada imala snage niti ispitivati previše, pa sad čekam taj zakazani termin. Tada ću više znati, a do tada ću utjehu potražiti u tvojim saznanjima i iskustvima

To si bila nedavno na pretragama, ili?
    Ako se sjećaš, je li potrebno čekati prvu menstruaciju da bi se pretrage izvršile, ili je moguće i prije?
    Ja sam strašno nestrpljiva :-p

I za kraj, što su ti dijagnosticirali? Jesi li saznala uzrok svojih ranih spontanih pobačaja?

Od srca ti hvala!!!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mislim da ne treba cekati. mislim da su mi krvne pretrage obavili odmah nakon kiretaze (ok, nije bila prava kiretaza, drugi spontani je isao sam, ali sam krvarila po njihovoj procjeni predugo pa su nesto ipak ucinili). no ja nisam bila psihicki spremna opet u bolnicu i prolaziti sve iznova (2 trudnoce i 2 spontana u 6mj.) tako da sam se javila nakon pola godine na ostale pretrage. drugi put nije bilo dovoljno "materijala" za obradu, a ona prva kiretaza, za nju nisam nikad ni zvala jer sam bila previse ukomirana.
    meni je sve bilo negativno osim OGTTa, vrijednosti unutar 2h. nikad nisu ustanovili razlog.
    4mj. kasnije sam ostala trudna. termin mi je kraj travnja

drzim fige da tako bude i tebi

tina2701 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

bramasole ..ne trebaš čekati ništa jer kod trombofilije ti se gleda genetika koja je ista i u trudnoći i izvan nje....ja sam sada 22+5 tjedana i bockam se svaki dan injekcijama heparina koje su terapija za trombofiliju....

-od genetike bi trebala provjeriti :

Lupus antikoagulans-LAC

Homocistein

Faktor V Leiden

Faktor II-protrombin G2021A

MTHR (metilen tetrahidrofolat reduktoza) C677T

Antitrombin III

Proteins S

Protein C

Antikardioplinska protutijela

te krvnu sliku da se vidi stanje trombocita...

-no oni podebljani su oni koji se najčešče svima gledaju...

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Leonisa Hvala ti puno! Odmah iza pregleda i razgovora s ginekologicom krećem "u boj" Dakle, tebi nisu otkrili neki poseban razlog; vjerojatno je to bio neki loš niz, nažalost , ali najbitnije je da je sve to iza tebe i da će tvoja bebica biti tu među nama za cca 2 mjeseca. Sretno!

Tina Puno ti hvala na preciziranju potrebnih pretraga. Kad se po prvi put susretneš s terminologijom "trombofilije" osjećaš se poprilično zbunjeno i ne znaš odakle započeti. Jesi li ubrzo nakon postavljanja dijagnoze ostala trudna?! I još nešto, jesi li ti imala takvih slučajeva oboljelih žena u svojoj obitelji? Interesira me je li to nasljedno, ili nije nužno! Jer kod mene nitko nije susretan s trombofilijom u trudnoći ...
    Najviše od svega me boli pomisao na to da će sav taj postupak utvrđivanja dijagnoze i određivanja terapije potrajati duuugo duuugo ... Osobito stoga što imam dojam da sve to u bolnicama traje jako sporo - naručivanje, čekanje nalaza ...
    Ali eto vrlo mi je utješno znati da si ti sad u 22 + 5 tt i što je sve u najboljem redu. Neka tako i ostane!

tina2701 avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

trombofilija ti može biti nasljedna/genetska bolest..nije baš da mora svima u trudnoći bit da se prenese..ako ti je tata/djed/netko u obitelji imao trombozu..isto je to nasljedno..može i ne mora..može bit i stečeno...

..u mojoj obitelji je teta izgubila bebu u 7 mj trudnoće (ne znam točno koji tjedan)...a ankn toga 2 trudnoće s heparinom bile ok...

..ja sam i prije prve trudnoće imala sve nalaze al sam dospjela kod hematologa koji nije smatra da mi je terapija heparinom potrebna...promjenila hematologa i sad je druga trudnoća ok..obje trudnoće su iz inseminacije (AIH)..a do saznanja da sam trudna pila sam Aspirin svaki dan jedan...

nalazi se čekaju otprilike 3-6 tjedana..za neke treba malo manje za neke malo duže vremena da budu gotovi..

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Evo ja sam bila na pregledu kod ginekologice. Čekam prvu menstruaciju nakon kiretaže i pregled kod dr. Duića u bolnici Merkur koji će me potom uputiti na detaljne pretrage.
    Puno vam hvala objema na savjetima, informacijama i uputama!
    Sretno!!!

niccoleta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i ja imam trombofiliju, otkrivena mi je nakon što sam morala na kiretražu.
    Imam već jednog sina, sve ok s njim bilo, bio 4140 težak pa se dr. čudila otkud se ovo drugo nije razvijalao pa me poslala na pretragu.
    čim ostanem trudna moram se javiti po terapiju heparinom..

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam uspjela nakon 3 inseminacije i 5 in vitro postupaka, a razlog neuspjeha je bila trombofilija. nakon što sam to otkrila, ostala sam trudna i rodila dvije djevojčice.
    na temi potpomognuta oplodnja imaš 2 jako dobra topica: imunološke pretrage i heparinke bivše i sadašnje pa ih pročitaj i tamo upitaj sve što ti treba.
    linkala bi ti ali ne mogu sa moba.
    i da, bola sam se cijelu trudnoću i 6 tjedana nakon poroda

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Može li mi netko pojasniti na što točno povišeni antitrombin ukazuje, dali postoji opasnost od tromboze?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

po onome što ja čitam baš obratno

Antitrombin (AT) je najvažniji prirodni inhibitor sustava zgrušavanja koji za sebe vezuje aktivatore zgrušavanja te ih time inaktivira. Normalno je prisutan u plazmi a fiziološka mu je uloga inhibicija aktiviranih čimbenika zgrušavanja. Na taj način smanjuje opasnost od tromboembolije.

Određivanje antitrombina omogućuje dijagnozu nasljednog ili stečenog nedostatka antitrombina, te rano otkrivanje osoba s povećanim rizikom za trombozu.

Referentne vrijednosti:
    Muškarci i žene: 0,85 – 1,15

Povišeno:
    Povišene vrijednosti AT mogu se naći u pacijenata na terapiji oralnim antikolagulansima, u akutnim jetrenim bolestima, u bolesnika s transplantacijom bubrega. Tijekom menstruacije također se mogu naći povišene vrijednosti AT.

Sniženo:
    Snižene vrijednosti nalaze se u osoba s nasljednim nedostatkom AT, što je povezano s povećanim rizikom tromboze.
    Nasljedni nedostatak AT se pojavljuje i zbog potrošnje AT nakon većih operativnih zahvata, u nefrotskom sindromu, oštećenju parenhima jetare (hepatitis, intoksikacija lijekovima, alkoholizam, ciroza) ili pri uporabi oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogen.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Curke, nakon pregršt pretraga dokazana mi je mutacija na PAI - heterozigot 4g/5g + septum.
    Svi ostali nalazi su mi uredni, a zaista smo učinili sve što je bilo moguće.

Ima li koja od vas iskustva s mutacijom na PAI?

zvrkica_2010 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ja sam dobila trombozu unutarnjih vena u cca 20 tjednu trudnoće, malo kasnije neznam točno... bola sam se inekcijama, zamatala noge. sve ispalo ok sa bebom i s menom. Sad idemo na drugo dijete, kako idu stvari s tim? dali moram od početka primat injekcije?

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj bramasole prvotno napisa Vidi poruku
    Curke, nakon pregršt pretraga dokazana mi je mutacija na PAI - heterozigot 4g/5g + septum.

koliko si čekala nalaze na trombofiliju??????

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Andrea - Sve sam pretrage radila na Rebru. Prvo je bilo potrebno naručiti se kod njihovog hematologa koji mi je potom dao interne uputnice za vađenje krvi. Na pregled kod hematologa sam čekala cca 2 tjedna; idući dan sam odmah išla vaditi krv (10 poprilično velikih epruveta), a svi nalazi bili su gotovi za mjesec i pol. Neki su gotovi i ranije (kroz tjedan - dva), ali sve sam ih dobila nakon mjesec i pol.
    Sorry što si čekala na odgovor. Nije me bilo tu.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Zvrkica - Ja ti to ne bih znala reći. Ja sam znam da se u idućoj trudnoći moram javiti na hospitalizaciju odmah čim saznam da sam trudna kako bi od ministarstva mogli ishoditi injekcije za mene.

Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Citiraj bramasole prvotno napisa Vidi poruku

a kakvi su ti bili nalazi

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •