Stranica 23 od 33 PrviPrvi ... 132122232425 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,101 do 1,150 od 1647

Tema: želim roditi kod kuće

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zhabice, samo da ti napomenem nešto o čemu možda nisi razmišljala.
    Kad ironično govoriš o "zločestim liječncima", ili slično, i braniš naš zdravstveni sustav (a sigurna sam da to radiš jer ne želiš da se loše govori o svim onim dobrim i vrijednim ljudima koji su dio tog sustava), pokušaj imati na umu da je takav sustav, i neki bahati ljudi (koji nisu tek iznmka) u tom sustavu, neke ljude (nemali broj ljudi) vrlo opipljivo oštetili.

Ja u krugu obitelji i bliskih prijatelja, u zadnjih dvadeset godina, imam tri traženja mita (jedno uz ugrožavanje života). Zatim, dva zanemarivanja simptoma (pacijent ima jasne i dobro uočljive simptome, prva pretraga bude dobra, i pacijenta se proglašava zdravim - iako on sam tvrdi da nije, ono što pacijent govori tretira se kao nebitno, scenarij se ponavlja u jednom sluičaju kod dva liječnika, u drugom slučaju tri puta kod istog liječnika). Jedan slučaj je završio smrću (bolest je potvrđena nekoliko mjeseci kasnije), drugi trajnim i ozbiljnim doživotnim oštećenjem zdravlja.

Nadalje, više slučajeva da osoba boluje od jedne bolesti, nakon čega se bilo koji novi simptom pripisuje početnoj dijagnozi, opet bez da se pošteno sasluša pacjenta, zbog čega pravi uzrok ostaje neotkriven ponekad i više godina.

Imamo i sad bolest u obitelji, i ponovo se suočavamo s manjkavostima sustava, od kojih neke nisu pitanje novaca i mogućnosti (sama terapija je ona koju bi se dobilo bilo gdje u svijetu), nego upravo načina funkcioniranja sustava.

Ovo sam ti sad navela smo najdramatičnije, imam još na desetke primjera s manje tragičnim ishodima, a porode sam sasvim zaobišla (iskustva prijateljica, gdje ima dobrih i loših).

Tako da shvati, kad ti ili bilo tko srčano brani naš sustav od, da malo obrnem retoriku "zločestih korisnika", meni je to jedan apsurd koji me bode ravno u srce.

S druge strane, ja kad ga kritiziram, ne mislim da je to nedomoljubni čin, niti da napadam čitavu struku. Imam divnu liječnicu opće prakse, ginekologicu, imamo divnu pedijatricu...Ali sam se u tom sustavu preveliki broj puta susrela s bahatošću i omalovažavanjem ili nedoživljavanjem pacijenta, prečesto a da ne bih na to gledala kao na propuste sustava pod kojim to raste. I mišljenja sam da o tome treba govoriti.

Ovaj post je naizgled off topic, ali on je odgovor na onaj stalni progovor da žene neosnovano pljucaju po liječničkoj struci. Ja ne želim pljucati, ali bogme imam materijala za kritizirati i to vrlo osnovano.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a baš ste morali spomenuti ženu sa sd-a....
    znatiželjna, kakva jesam, odmah sam išla pogledati što je na stvari
    i ne mogu doći k sebi
    nacional ima podosta informacija o tijeku zbivanja poroda
    i koliko sam ja shvatila, oni su ženi izazvali rupturu zbog korištenja klistererovog hvata u više navrata
    a bebinu patnju, i više vremena prije samog nasilonog izgona, nisu "bendali", premda je ctg očitavao patnju
    da bi na kraju cijele štorije, previdjeli rupturu....
    ishod ne može biti gori, i majka i dijete su umrli...
    a sve poslije iza toga.... i hlk i sud, svjedoci, naštimavanje, ispuštanje bitnih svjedoka, zataškavanje....da bi presudili da doktori nisu ništa krivo počinili....
    i baš smo onda sretni što se možemo nekome žaliti.... (ovo nije osbno žabice..)
    ne znam je li se išta posliej tog apromijenilo, dali su revidirali cijeli slučaj....
    ..zašto?, pa zašto to rade???... vode porode tako da ih nerijetko i upropaste....

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Bas mi je drago da si se ukljucila Vertex, meni je gust tebe citati Dobila sam bila od primalja prije par mjeseci clanak iz HR strucnog casopisa za ginekologiju i porodnistvu o iznimnim statistikama ishoda poroda iz malih vanbolnickih rodilista. Sama cujem za neke fantasticne primjere stvari sto se desavaju u manjim mjestima na jugu zemlje, valda je u manjem sustavu lakse napraviti trajne i dobre promjene.

I upravo tu mislim da lezi car naseg sustava, biser koji je malen ali vrijedan, primjer koji bi se mogao preslikati. Mi vec imamo nesto nalik kuce za porode u malim vanbolnickim rodilistima, a umjesto da preslikamo taj primjer skrbi na druga mjesta mi idemo na industrijalizaciju i sustav poroda na traci. Umjesto da uzmemo tu vrstu skrb, na malo, da osvatimo velika rodilista za specijalizacije i trudnicama kojima to treba zbog patologije ili komplikacije, mi sve trpamo u isti kos.

Casa nam prica ocit i realan primjer istog, da zene moraju putovati sat vremena minimalno za stici do velikog rodilista, kad su ishodi poroda u njihovom malom rodilistu bili super. Kome to ide na ruku? Jel jeftinije, bolje? Jesu li ishodi poroda bolji?

Onda kad vec imamo legalno mala rodilista, koja uz malo dotjerivanja i tecaj komunikacije za osoblje mogu postati neka vrsta kuca za porode, kad zivimo u zemlji gdje zeni moze trebati vise od sat vremena do velikog rodilista jer joj je lokalno malo (legalno) zatvoreno, i ako je to svima koji odlucuju uredno stanje, onda ja se pitam

1) zasto smatrate da su zene cije primalje zive na vise od xz minuta vozne kockaju sa zivotom dok cekaju kad druge zene moraju toliko fizicki putovati im sustav daje jedinu tu mogucnost,

2) jel odgovorno ciniti zene koje zive daleko od rodilista, ili one koje su dislocirane tipo u gorskim predjelima ili na otocima da dozive takav stres pred kraj trudnoce da ne znaju kako ce, gdje i naravno kako doci do rodilista kad krene porod, vagajuci kakvo ce biti vrijeme, da li ce biti snijeg, bura, jugo ili stovec i

3) kome nije u interesu da se konacno legalizira samostalan rad primalja da rade gdjegod treba i gdjegod zena to zeli, i zasto?
    Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 13.02.2012. at 12:37

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

evo na....i ja...

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

užas... koje nasilje
    ne mogu vjerovat da su svi nevini a dvoje mrtvih... a kad nešto žena odbije onda joj nabijaju na nos kak su oni odgovorni, mačku o rep.

neko je spominjao da kako tužiti EU primalju - ako bi neko to i učinio vjerojatno bi dočekao presudu prije nego da ovdje tuži liječnika.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

kome nije u interesu da se konacno legalizira samostalan rad primalja da rade gdjegod treba i gdjegod zena to zeli, i zasto?
    zna se kome. onima koji masno naplaćuju svoje usluge zdravim ženama.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj yellowkitty prvotno napisa Vidi poruku
    užas... koje nasilje
    ne mogu vjerovat da su svi nevini a dvoje mrtvih... a kad nešto žena odbije onda joj nabijaju na nos kak su oni odgovorni, mačku o rep.

neko je spominjao da kako tužiti EU primalju - ako bi neko to i učinio vjerojatno bi dočekao presudu prije nego da ovdje tuži liječnika.

ja isto mislim da je tako.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja ne znam. Tko je to? Tko masno naplaćuje svoje usluge zdravim ženama?

Čitam, čitam ovo o babicama i zakonu. A nitko, baš nitko ni riječi o pedijatru.

Vama kao da je samo mama bitna. Meni mama nije bitna. U porodu je bitna beba, zato smo i trudne, zato rađamo: da bi dobile bebu, a ne radi poroda. Porod je samo jedan korak na putu postajanja majkom. Nebitan korak.

Treba zakon koji će omogućiti pedijatru da pregleda dijete koje se rodi doma, da vidi da li je to malo biće, koje je cilj svega, zdravo. Bez da se ta mrvica mora tramakati u ambulantu ili još gore, u bolnicu na pregled. Da bude u toplome i kraj svoje mame. Nikako se ne može boriti za babicu doma, ako se istovremeno ne bori i za pedijatra doma.

I to oboje u sklopu zdravstvenog osiguranja. A ne plaćati.

Nisam ni u jednom postu primijetila da to spominjete.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa Beti3, prioriteti su različiti. Nekome je bitan orgazmički porod, nekome dijete.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne kužim - bolnice ne naplaćuju ništa što ja već nisam unaprijed platila godinama plaćajući doprinos iz svoje plaće.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da je svima bitno dijete. Kako ste vi zaključile da nije? Pa sva su djeca bila kod pedijatra nakon poroda , samo što su neki roditelji navučili da im to omoguće.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hm...kaj nije bilo primjera, i to baš tu na forumu, da dijete nije bilo kod pedijatra i po 2 mj od poroda?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Čitam, čitam ovo o babicama i zakonu. A nitko, baš nitko ni riječi o pedijatru.

Vama kao da je samo mama bitna.
    Svaka takva mrvica se s tri dana života tramakaje od rodilišta do kuće . Ja sam svoju mrvici s 4.5 dana života tramakavala po Rivi (nezaleđenoj, da ne pomisli netko da se kockam životom djeteta, lol).
    Pedijatar kod kuće: apsolutno poželjno i za boriti se.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam pred dva bolnička poroda imala neke crnjak filmove
    pa sam lipo MM-u rekla, ako di zapne, prvo neka se spašava dijete
    no to ne znači da mi majka (i njeno tijelo i duša) nije bitna
    ni najmanje
    itekako mi je bitna
    zato sad ima carski i dva vaginalna
    a ne 3carska...koja bih imala da slušam vas

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Pa Beti3, prioriteti su različiti. Nekome je bitan orgazmički porod, nekome dijete.
    Ja mislim da se ne moramo nazivati glupačama pa da bi se to okarakteriziralo kao vrijeđanje. Ovaj post jest vrijeđanje, i to vrlo direktno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hm...kaj nije bilo primjera, i to baš tu na forumu, da dijete nije bilo kod pedijatra i po 2 mj od poroda?
    koliko ja znam to dijete je rođeno u rodilištu. Što se tiče osoba koje ja poznajem a rodile su doma, nitko nije dovodio u pitanje IZNIMNU važnost da dijete nakon poroda obavezno pregleda liječnik. Samo što je to bilo ponekad teško ostvariti i roditelji su morali naći liječnika koji želi pregledati dijete iako nigdje ne piše da ne smije pregledati dijete jer je rođeno kod kuće .

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ja mislim da se ne moramo nazivati glupačama pa da bi se to okarakteriziralo kao vrijeđanje. Ovaj post jest vrijeđanje, i to vrlo direktno.
    Zašto? Da, ja mislim da je pkk bez asistencije i osiguravanja adekvatne med. zaštite ugrožavanje djeteta i stavljanje želje rodilje za takvim porod ispred interesa djeteta.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i ja mislim da je carski rez bez prave indikacije ugrožavanje djeteta, majke, majčinog daljnjeg reproduktivnog zdravlja, čeprkanje po proračunu bez pravog razlog lol, umaranje doktora koji taj dan možda umaju i pametnijeg posla...
    i tako...a sve zbog želje rodilje
    a još je jedna pisala kak je dobila datum za elektivni c.r. bez indikacije
    eto...to je moje mišljenje...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zašto? Da, ja mislim da je pkk bez asistencije i osiguravanja adekvatne med. zaštite ugrožavanje djeteta i stavljanje želje rodilje za takvim porod ispred interesa djeteta.
    Ne, ti si napisala da je ženama važniji orgazmički porod od djeteta. To nema veze s tim što ti misliš da je objektivno sigurnije, o čemu pišeš u ovom postu, gdje pak uvlačiš porod bez asistencije, opet ne znam zašto.
    Posljednje uređivanje od vertex : 13.02.2012. at 13:54

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

odgovaram deaedi i beti na postove o sebicnosti nas koje smo rodile kod kuce i nespominjanju pedijatra koji bi odmah pregledao dijete, cim se rodi.

bome vrijedjanje. a i ti beti selektivno citas.

primalja u porodu kod kuce (ili u kuci za porode, znam iz osobnog iskustva) u europi je educirana i iskusna u pregledavanju djeteta nakon poroda. NIJE POTREBNO niti je pravilo da se djeca planirano rodjena izvan bolnice u europi pregledavaju od pedijatra. niti dan kad su rodjena, niti par dana kasnije. primalja je osposobljena za to.

ja sam rodila u kuci za porode u austriji, pet dana je iskljucivo primalja brinula i pregledavala moje dijete. i to u austriji zdravstvo smatra pod normalnu skrb. pedijatar bi naravno bio potreban ukoliko primalja primijeti da je djetetu potrebna dodatna pomoc. ali samo po sebi, NE. zato ni ne pricamo o potrebi da pedijatar dolazi doma odmah nakon kucnog poroda.

iskreno, bas mi je jadno kad usred ovako ugodne i civilizirane rasprave uleti par postova totalno niskog sadrzaja. ma da, mi ne mislimo o nasoj djeci, samo o orgazmima, bas nas zaboli za nasu djecu... jadno, jadno, deaedi i beti da nismo stoput ponovile da nam je dobrobit djeteta prva i najvaznija, pomislila bih da ste se samo zabunile.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Eto, vidiš, skoro sve su imale osiguranu asistenciju i med. zaštitu nakon poroda, iako do nje nije bilo lako doći.
    Pretpostavljam da ako žena želi CR na zahtjev bez indikacija , to čini isključivo zbog interesa dijeteta.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Pretpostavljam da ako žena želi CR na zahtjev bez indikacija , to čini isključivo zbog interesa djeteta.
    Moje dvije kolegice su htjele i dobile upravo to, CR bez ikakvih med. indikacija, priv. ginekolog (koji takodjer radi u rodilistu), kojemu su platile da im napise sto treba, da se to formalno pokrije,
    razlog - ne zelim se muciti s nekim tamo trudovima (to je primitivno), ovo je elegantno, izvade dijete i to je to.
    Nisam im rekla ni a ni b, nije moja stvar.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Znači ti, Felix, smatraš da novorođenče ne treba pregledati pedijatar. OK, to je tvoje mišljenje.
    No, većina mama je tražila pregled pedijatra nakon poroda kod kuće. Ipak si u manjini.

A u mom postu nije bilo baš ništa uvredljivo. Samo sam rekla da se ne može boriti samo za primalju, nego i za pedijatra. A nisam nigdje vidjela da netko i to piše. Dobro, možda nisam dobro pročitala.

I nisam znala da je primalja osposobljena za brigu o zdravlju djeteta. Jer nije. Svaka čast primaljama, ali nisu pedijatri.

Vertex, kad ideš doma iz rodilišta ide se samo jedan smjer, a ako vodiš novorođenče na pregled, moraš ići i tamo i nazad. Da li to treba bebi? Zar nije bolje da pedijatar dođe doma?

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni u bolnici drugo dijete ped nije pogledao odmah
    iz tog razloga mi dijete nisu donijeli na podoj
    pretpostavljam da je za djetetovo zdravlje bilo bolje da čami i bulji u strop bez mame i sise
    da nisam inzistirala, dijete ne bih vidjela cca 15h od poroda
    da!!, ma sve u interesu dijetetovog zdravlja..i maminog, naravno...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne mora pedijatar dolaziti doma, samo mora ne odbiti pregledati dijete. I djeca kad izađu iz rodilišta idu kod pedijatra ako postoji potreba, ne treba komplicirati.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    meni u bolnici drugo dijete ped nije pogledao odmah
    iz tog razloga mi dijete nisu donijeli na podoj
    pretpostavljam da je za djetetovo zdravlje bilo bolje da čami i bulji u strop bez mame i sise
    da nisam inzistirala, dijete ne bih vidjela cca 15h od poroda
    da!!, ma sve u interesu dijetetovog zdravlja..i maminog, naravno...
    Ma ne treba pedijatra pregledati dijete odmah nakon poroda , osim ako primalja ne posumnja na problem. Ali u roku 3-5 dana bilo bi poželjno, prema potrebi i ranije.

Marija avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A nitko, baš nitko ni riječi o pedijatru.

U porodu je bitna beba, zato smo i trudne, zato rađamo: da bi dobile bebu, a ne radi poroda. Porod je samo jedan korak na putu postajanja majkom. Nebitan korak.

Treba zakon koji će omogućiti pedijatru da pregleda dijete koje se rodi doma, da vidi da li je to malo biće, koje je cilj svega, zdravo. Bez da se ta mrvica mora tramakati u ambulantu ili još gore, u bolnicu na pregled. Da bude u toplome i kraj svoje mame. Nikako se ne može boriti za babicu doma, ako se istovremeno ne bori i za pedijatra doma.

I to oboje u sklopu zdravstvenog osiguranja. A ne plaćati.

Nisam ni u jednom postu primijetila da to spominjete.

http://forum.roda.hr/threads/71248-Info-o-porodu-kod-kuće

U postovima #9, #11 i #20 je navedeno što i kako treba obaviti s pregledom djeteta.

Inače, slažem se s tobom da je pedijatrijski pregled važan i prevažan dio logistike kod ppk. I vjerujem da izlaskom babica iz sive zone i sređivanja zakonske procedure oko ppk ni pedijatri više neće odbijati pregled novorođenčeta (iako mislim da to ni sad ne bi smjeli).

Bez da se ta mrvica mora tramakati u ambulantu ili još gore, u bolnicu na pregled. Da bude u toplome i kraj svoje mame.
    Ovo bi meni, npr, bio najjači argument za normalni i legalizirani ppk. Jer u trenutnoj situaciji možemo birati da li ćemo bebu iznositi na -10 oC iz bolnice u auto nakon dva ili tri dana u rodilištu, ili nakon 24 sata ili manje kod kuće. Ispada da ti trenutne okolnosti u Hr nikako ne omogućavaju da poštediš novorođenče iznošenja na zimu. A ja bih najviše voljela da i beba i ja možemo biti na toplom, cijelo vrijeme, uz normalnu i dostupnu medicinsku logistiku koja dolazi kući (primalju i pedijatra)

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Beti, zakon već i sada omogućuje pedijatrima kućne posjete, mogla si pročitati da je Pepita takvog pronašla (koji je bio voljan doći doma pogledati bebu), ali na kraju nije rodila doma.

Ova druga provokacija ne zaslužuje neki komentar, svi znaju koliko privatnih ginića ima i kolike trudnice k njima idu. Korupciju u zdravstvu ćemo i dalje tretirati kao da ne psotoji
    A kućni, orgazmični, neuznemiravani - ili kako već hoćete - porod, služi rođenju zdravog djeteta.
    Posljednje uređivanje od yellowkitty : 13.02.2012. at 14:14

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Samo sam rekla da se ne može boriti samo za primalju, nego i za pedijatra. A nisam nigdje vidjela da netko i to piše. Dobro, možda nisam dobro pročitala.
    Nisi dobro procitala. To je bila jedna od prvih stvari koje su cure napisale, i ovdje i na Info o porodu kod kuce (mikka, marta, puntica...), koliko je tesko naci pedijatra koji ce pregledti dijete, ne zele, nece, odbijaju, jednu su iz rodilista isprasili, pa onda hodaj dalje...
    Navele su i sve krvne pretrage na koje su odvele dijete...sve ono sto se meni cini katastrofa, radije bih otisla u rodiliste (nakon poroda) i tamo pretrpjela onih par dana ponizavajucih pregleda na *odjelu bez gaca* kako rece jedan voditelj odjela, nego ta ponizenja s pedijatrima podnosila.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Je, beti, moraš tamo i nazad. Ali ako taj "nazad" koristiš kao argument da se žene bore samo za sebe, a ne i za svoju djecu, onda stvari postaju malo pomaknute, i to ne u dobrom smislu.
    Uostalom, složila sam se s tobom, idealno bi bilo da pedijatar dođe doma, ali recimo da razumijem zašto nije prioritet u raspravi.
    I da, kad sam rodila A. dobila sam ga 6 sati nakon poroda, a prije toga sam ga samo poljubila. Naime, čekao je pregled pedijatra. Valjda je dojenje prije pregleda pedijatra kontraindicirano? Ili je to jednostavno bila loša praksa? Jer pazi, tih 6 sati je bilo brzo. Moje kolegice u sobi su čekale duže, 9 ili čak 12 sati (ne znamo zašto).

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    (ne znamo zašto).
    pa zato jer dijete treba pregledat pedijater
    i dobit zeleno svijetlo da smije jest ... posipam se pepelom...šala mala

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Moje dvije kolegice su htjele i dobile upravo to, CR bez ikakvih med. indikacija, priv. ginekolog (koji takodjer radi u rodilistu), kojemu su platile da im napise sto treba, da se to formalno pokrije,
    razlog - ne zelim se muciti s nekim tamo trudovima (to je primitivno), ovo je elegantno, izvade dijete i to je to.
    Nisam im rekla ni a ni b, nije moja stvar.
    a to su platile legalno i doktor je prijavio u poreznoj

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Mislim da je problem pedijatara samo u tome što pkk nije legalan. Ono ne žele se petljati u nešto rubno, iz straha da ne budu odgovorni za nešto što se dogodilo tijekom ili nakon poroda, a prije pregleda. Ne mislim da su u pravu, ali mogu razumijeti njihove razloge. Čini mi se da legalizacija pkk u vidu davanja dozvola samostalnim primaljama riješava i taj problem. Što se tiče dolaska pedijatra kući, to mi se čini nevjerojatnim, iz iskustva poroda u malom rodilištu. Naime, u njima je bila praksa da se dijete ne cijepi odmah po porodu već da kad se skupi određen broj djece djeca se cijepe. Znam da smo mi drugo dijete vodili u Makarsku na cijepljenje 6. dan nakon rođenja. To bi vjerojatno povećalo troškove, pa nisam ni sigurna koliko je moralno to zahtijevati. U smislu, ako ja odlučim da je pkk za moje dijete i mene najbolje rješenje, ne mogu zahtijevati da time povećavam troškove svih obveznika. Bilo bi lijepo, naravno, ali eto ja to ne bih ni tražila.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I u rodilistu primalje gledaju dijete dok ga ne pregleda pedijatar, zar ne?

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Beti, zakon već i sada omogućuje pedijatrima kućne posjete, mogla si pročitati da je Pepita takvog pronašla (koji je bio voljan doći doma pogledati bebu), ali na kraju nije rodila doma.

Ova druga provokacija ne zaslužuje neki komentar, svi znaju koliko privatnih ginića ima i kolike trudnice k njima idu. Korupciju u zdravstvu ćemo i dalje tretirati kao da ne psotoji
    A kućni, orgazmični, neuznemiravani - ili kako već hoćete - porod, služi rođenju zdravog djeteta.
    Tako je i to odmah nakon poroda, znači unutar jednog sata od poroda, bez obzira koliko sati to bilo, rano jutro ili popodne! Moj pedijatar je meni na raspolaganju i danas i doći će kući kad god ga zovnem. Njegov prvi stav na moj upit da li bi došao kući pogledati dijete koje rodim u kući je bio "ja sam pedijatar i moja obveza je pogledati dijete koje mi se povjerava bez obzira na to gdje je rođeno".

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

casa, lijecnik uopce ne bi smio odbiti pregledati dijete. Nikako i nikad.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    I u rodilistu primalje gledaju dijete dok ga ne pregleda pedijatar, zar ne?
    U sinjskom, kao što sam već pisala, pedijatar dolazi kroz jutro. D. je rođen oko 12, M. oko 18 sati i oboje je pedijatar pregledao sljedećag jutra. Dotad, stručno oko i ruke primalje.
    A slično je i drugdje, nigdje nije pedijatar na porodu, jedino može više puta u danu dolaziti na odjel.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znači ti, Felix, smatraš da novorođenče ne treba pregledati pedijatar. OK, to je tvoje mišljenje.
    No, većina mama je tražila pregled pedijatra nakon poroda kod kuće. Ipak si u manjini.

A u mom postu nije bilo baš ništa uvredljivo. Samo sam rekla da se ne može boriti samo za primalju, nego i za pedijatra. A nisam nigdje vidjela da netko i to piše. Dobro, možda nisam dobro pročitala.
    beti, u austriji nisam isla pedijatru. jer sam imala kvalitetnu skrb za svoje dijete prvih pet dana, to je ukljucivalo i vadjenje krvi za metabolcke bolesti.
    u hrvatskoj to nisam imala, dakle nakon poroda nisam imala skrb za svoje dijete, htjela sam ju testirati za metabolicke bolesti i zato sam isla pedijatru.
    da sam u hrvatskoj imala primalju koja bi mi dolazila u trudnoci, bila sa mnom na porodu i dolazila mi svaki dan nakon poroda, obavila sve sto bi obavila u europi, ako je dijete zdravo i ona zakljuci da ne treba pedijatar, ne bi mi uopce trebao pedijatar.
    i to nije moje osobno misljenje, kazem kako je u drugim zdravstvenim sustavima, dakle to je tamo misljenje cijele medicinske struke.
    zato se ne 'borim' za dolazak pedijatra kod kuce odmah nakon poroda kod kuce. ne kuzim sto je tu cudno.
    s druge strane, ukoliko se zakljuci da nase primalje jos nemaju dovoljno znanja i iskustva da pregledavaju dijete nekoliko dana nakon poroda na nacin kako je to radila moja primalja u austriji, ima smisla da se regulacijom pkk regulira i dolazak pedijatra na pregled djeteta.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mene jako ljuti taj pogled na svijet iz urbane sredine gdje ti je sve na nosu dostupno.

Puno djece u Hrvatskoj u opce ne idu kod pedijatra, nego kod doktora opce medicine jer pedijatra u njihovoj sredini nema. Zar bis i tu rekla da su roditelji sebicni i da ih ne vode kod lijecnika pedijatra? Zar lijecnik(ca) opce medicine ne moze procjeniti kad je nesto izvan njihovog dometa kao sto bit o prepoznala primalja obucena za to?
    A sto u sredinama gdje pedijatara ima prijeko premalo i svaki pregledava 80 djece na dan minimalno? Zar se moze ocekivati optimaln rad od takve osobe?

A u malim rodilistima, gdje pedijatar obilazi jednom dnevno, zar i tu su losi roditelji?

Da dodajem samo primjer moje prijateljice cije dijete ima rijetku metabolicku bolest (PKU) - testirao ga je na tu bolest primalja koja je davala majci skrb cijelu trudnocu, i koja je bila uz nju kad je radjala doma. I sve je savrseno odradila, brzo poslala krv na analizu, bila podrska roditeljima, pruzala potporu nakon dijagnoze, i po potrebi suradjivala sa lijecnicima.

Zaista Beti i Daedi, skinite se sa visokog konja na kojeg ste se postavile i pogledajte oko sebe prije nego komentirate svasta, ne zivi svaka osoba na svijetu u sredini gdje je sve nadohvat ruku, i zdravstvena skrb se organizira na nacine koje *uzdah* izgledaju ... drukcije :shock:
    Posljednje uređivanje od Danci_Krmed : 13.02.2012. at 14:37

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sjećam se da sam ovdje na rodi čitala jednu priču, unazad x godina, o neasisitiranom pkk
    u metropoli
    pedijatar je došao pogledati dijete kod kuće

pretpostavljam da je sad to ipak ticky
    zbog većeg broja pkk-a

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Ma tako je to, kad nešto paše sistemu onda može... ako sistemu paše da se cijepi nakon 24h onda to tak mora bit, ako im paše da roditelji nekam vozaju dijete 6. dan, onda i to može bit. Ako im u bolnici paše da pedijatar pogleda bebu nakon 12h onda će tako i biti, ili ako u malom rodilištu dolazi tek ujutro a vi ste rodili u 17h, sve ok, pa zdravo dijete, čemu žurba.
    Ali nedajbože da se nešto takvo napravi jer paše roditeljima, onda nisi dobar poslušnik u sistemu i svi te mogu vrijeđat.
    I marta je u pravu, pedijatar kojem se dijete donese mora ga pogledat, tj. tako bi trebalo biti.
    Posljednje uređivanje od yellowkitty : 13.02.2012. at 14:38

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ma i ja mislimd aliječnik nikad ne bi smio odbiti pregledati dijete, nego samo kažem da mogu razumijeti njihove razloge. Ne mislim da su ispravni, ali mogu razumijeti. Problem se može riješiti jedino ako se i jedna i druga stranaa pokušaju razumijeti, ako uvidimo da nisu ni doktori, ni babice, ni rodilje, jedni protiv drugih, već da ljudi rade najbolje što mogu iz svojih cipela. Pedijatri, po meni osobno potplaćeni, strahuju od zamjeranja onima iznad njih, od komplikacija gdje bi tu djecu nosili na duši, od tužbi, od gubitka posla.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a to su platile legalno i doktor je prijavio u poreznoj
    Nemam pojma. Platile su mu sve preglede u priv. poliklinici, legalno, a koliko i kako je islo, i da li je bilo i na ruke, ne znam.
    Znam samo da je on zaposlen i u rodilistu i za tamo je priredio sve papire, da sve bude po PS-u, kao da ima med. indikacija, on je s njima dogovorio carski, on ga i obavio, ili drugi kolega. Jedni drugima cuvaju ledja i nijedan nece dovoditi u pitanje je li kolega dobro procijenio da treba CR ako vec sve lijepo pise i ako trudnica hoce...
    Ima tekstova ginekologa koji se po portalima nekih klinika (deklarativno) protive takvoj praksi i zeljama rodilje tog tipa, naglasavaju da je to ozbiljna operacija koja se ne bi smjela proizvoljno narucivati, da je porod prirodna stvar i da ne treba zloupotrebljavati sva medicinska dostignuca...no, dogadja se.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

casa, ja ne kužim kakvu bi krivicu mogao imati pedijatar i na koji bi način mogao biti kriv. Suprotno tome, ako odbije pogledati i pokaže se da beba ima neki problem, to je utuživo jer on nije sudac pa da sudi jer neko dijete rođeno na pravom mjestu ili nije, nego liječnik za djecu.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Casa, to je to sto yellowkitty govori, sustav postoji radi sebe, a ne na usluzi korisnicima. Jer da je na usluzi korisnicima nikome ne bi palo na pamet sankcionirati pedijatra koji pregleda dijete, dapace onaj koji odbija bi bio sankcioniran.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja ne živim u urbanoj sredini, Danci. Ali, to je nebitno. I bila sam u tvojoj Kanadi. I slušala ginekologa koji je molio trudnice da dođu roditi u rodilište. Sve će im dati, vlastitu sobu, neka dođe cijela obitelj, oni će samo proviriti, ali neka budu blizu, ako zatreba.
    Jer kad mora nakon obavljenog poroda kod kuće, ispunjavati one silne papire, na kojima je 99% posvećeno lošemu što se može dogoditi, jednostavno mu se čini preopasno. Ali, to je liječničko mišljenje.
    I nisam na konju, previsoko je to za mene.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Jednako i ja yellowkitty mislim, ali mogu zamisliti i situaciju u kojoj se dogodi da s bebom nije sve u redu, a da to roditelji nisu primijetili, pa da onda pedijatar mora dokazivati da je dijete s problemom rođeno, da ga on nije izazvao pregledom, da je daljnja pretraga potrebna a da dijete nema rješene papire pa da tu nastane neki problem... Jednostavno ako je nešto ne sređeno, ja mogu razumjeti da je ljudima, pedijatrima, lakše ne upuštati se u takve situacije. Ponavljam da ne mislim da je to moralno pa čak ni u skladu s liječničkim zvanjem ali mogu razumjeti. Ono, svi smo mi od krvi i mesa i nekad odaberemo ne učiniti ispravnu stvar nego za nas lakšu.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

I bila sam u tvojoj Kanadi. I slušala ginekologa koji je molio trudnice da dođu roditi u rodilište. Sve će im dati, vlastitu sobu, neka dođe cijela obitelj, oni će samo proviriti, ali neka budu blizu, ako zatreba.
    kaj veliš beti, isto kao kod nas

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja ne živim u urbanoj sredini, Danci. Ali, to je nebitno. I bila sam u tvojoj Kanadi. I slušala ginekologa koji je molio trudnice da dođu roditi u rodilište. Sve će im dati, vlastitu sobu, neka dođe cijela obitelj, oni će samo proviriti, ali neka budu blizu, ako zatreba.
    Jer kad mora nakon obavljenog poroda kod kuće, ispunjavati one silne papire, na kojima je 99% posvećeno lošemu što se može dogoditi, jednostavno mu se čini preopasno. Ali, to je liječničko mišljenje.
    I nisam na konju, previsoko je to za mene.
    iznimno me nervira to sto lupas ali totalno lupas sve sto ti pada na pamet i prodajes kao cinjenicu. fakat. ali ok bila si u kanadi, ja sam kanadjanka, i tu slicnosti prestanu.

mozda nisi u urbanoj sredini, ali imas stvari nadohvat ruke vise nego netko tko ih nema. jer da ne bis kuzila da u drugim mjestima se drukcije stvari organiziraju i da sljakaju bez problema, kao sto u nekim mjestima pedijatra nema i djeca idu kod lijecnika opce medicine, kao sto u malim rodilistima pedijatar dodje jednom dnevno, kao sto u velikim rodilistima pedijatar kaze da ide spavat i da ga bude samo za hitnoce i odvoje djecu rodjene u tom period od majki jer nisu dobili pecat od pedijatra.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Usput ja sam imala i ginekologicu koja je bila spremna doći, eventualno ako bi bila potreba, ali ne i hitnoća da odem u bolnicu.
    Moj pkk je bio savršeno isplaniran, čak sam sredila i matični ured.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •