zhabice, samo da ti napomenem nešto o čemu možda nisi razmišljala.
Kad ironično govoriš o "zločestim liječncima", ili slično, i braniš naš zdravstveni sustav (a sigurna sam da to radiš jer ne želiš da se loše govori o svim onim dobrim i vrijednim ljudima koji su dio tog sustava), pokušaj imati na umu da je takav sustav, i neki bahati ljudi (koji nisu tek iznmka) u tom sustavu, neke ljude (nemali broj ljudi) vrlo opipljivo oštetili.
Ja u krugu obitelji i bliskih prijatelja, u zadnjih dvadeset godina, imam tri traženja mita (jedno uz ugrožavanje života). Zatim, dva zanemarivanja simptoma (pacijent ima jasne i dobro uočljive simptome, prva pretraga bude dobra, i pacijenta se proglašava zdravim - iako on sam tvrdi da nije, ono što pacijent govori tretira se kao nebitno, scenarij se ponavlja u jednom sluičaju kod dva liječnika, u drugom slučaju tri puta kod istog liječnika). Jedan slučaj je završio smrću (bolest je potvrđena nekoliko mjeseci kasnije), drugi trajnim i ozbiljnim doživotnim oštećenjem zdravlja.
Nadalje, više slučajeva da osoba boluje od jedne bolesti, nakon čega se bilo koji novi simptom pripisuje početnoj dijagnozi, opet bez da se pošteno sasluša pacjenta, zbog čega pravi uzrok ostaje neotkriven ponekad i više godina.
Imamo i sad bolest u obitelji, i ponovo se suočavamo s manjkavostima sustava, od kojih neke nisu pitanje novaca i mogućnosti (sama terapija je ona koju bi se dobilo bilo gdje u svijetu), nego upravo načina funkcioniranja sustava.
Ovo sam ti sad navela smo najdramatičnije, imam još na desetke primjera s manje tragičnim ishodima, a porode sam sasvim zaobišla (iskustva prijateljica, gdje ima dobrih i loših).
Tako da shvati, kad ti ili bilo tko srčano brani naš sustav od, da malo obrnem retoriku "zločestih korisnika", meni je to jedan apsurd koji me bode ravno u srce.
S druge strane, ja kad ga kritiziram, ne mislim da je to nedomoljubni čin, niti da napadam čitavu struku. Imam divnu liječnicu opće prakse, ginekologicu, imamo divnu pedijatricu...Ali sam se u tom sustavu preveliki broj puta susrela s bahatošću i omalovažavanjem ili nedoživljavanjem pacijenta, prečesto a da ne bih na to gledala kao na propuste sustava pod kojim to raste. I mišljenja sam da o tome treba govoriti.
Ovaj post je naizgled off topic, ali on je odgovor na onaj stalni progovor da žene neosnovano pljucaju po liječničkoj struci. Ja ne želim pljucati, ali bogme imam materijala za kritizirati i to vrlo osnovano.