Laura, nije riječ o trenutnom stanju nego o trendu (svjetskom).
Laura, nije riječ o trenutnom stanju nego o trendu (svjetskom).
Majke koje nose bebu na zadak često i žele CR jer misle da je puno teže vaginalno roditi. Nama je gin objašnjavala da je razlika samo u tome što guza ne širi toliko dobro porođajni kanal kao glavica.
Nisam rađala na zadak tako da ne znam kako je to u praksi.
Još kad to nazovu "point of no return", što zapravo i jest, ako glava zapne, a tijelo je van, nema više carskog, nema ničeg...jezivo...normalno da to svatko želi izbjeći.
A najnormalnije se djeca na zadatak rađaju, meni je jedna babica na Sv. Duhu rekla da je to njoj postupak ko od šale, očito je žena uvježbala tehniku i ne vidi apsolutno nikakav problem. Ono, baš je rekla doslovno - pih, neš' ti toga, da vidiš kak' se to lijepo okrene, od šale.
jednoj mojoj gin. dijagnosticirala doca koji joj je radio cr
samo prek izgleda reza![]()
Koliko je meni poznato zapinje njima i glava bebe zadnje vrijeme, jer da nije tako ne bi skoro pa sve moje prijateljice rodile cr, a to bome nije slučajnost!
Ispada da se više bebe ne žele spuštati u porođajni kanal i da je i to postala patologija...
Ja sam za to da se postovi prepucavanja odvoje, mislim, žena je kazala da ŽELI roditi kući, a to čime je inspirirana i kako je došla do tog zaključka nije na nama da razglabamo.
Tko joj hoće pomoći neka pomogne, ostali se opet prepucavaju za i protiv pkk što nema veze s ovom temom.
pepita, ja ne vidim da se itko prepucava i komunikacija je cist na nivou :/
a ja smatram. i da je ta odgovornost i na samim sudionicima foruma, osoblju i onima koji su porod kod kuce prosli kao da je i to jedan od oblika pozitivne promidzbe.
Jedno je pozitivna promidžba (ili negativna, sve je u očima promatrača, jer tko nije za pkk, neće shvatiti to kao pozitivnu promidžbu), a drugo je ovaj način komunikacije gdje svatko argumentira svoj stav.
Naslov ne glasi "što mislite o pkk", nego "ja želim" pa mi je logično da joj se u tom smjeru daju odgovori...
Možda se varam, ali mislim da nju ne zanima kako je protekao moj porod u rodilištu, iako sam o njemu pisala.
Možda je zanima da sam željela roditi kod kuće, ali zbog stanja u trudnoći nisam mogla, pa niti doći do Sinja...
da li si procitala i ostale postove autorice teme na ovom forumu i da li i nakon njih to zelim ima istu tezinu?
pa kakav može biti porod kući nego prirodan?
e, a zar nema u nizozemskoj nekakvo pravilo da ne možeš rađati doma s primaljom ako živiš na nekoj većoj udaljenosti od bolnice?
Pustite to kpp,ppk, pkk sad! Ja se zeznula sa svim ovim skraćenicama, ali mi se sviđa ono objašnjenje kazneno procesno pravo![]()
Ja samo pitam kad stalno spominjete odgovornost foruma zbog kpp,na kome je odgovornost bolnickog poroda koji podje krivo,ili koji zavrsi kako ne treba,ili koji ostavi traume na porodilji ili koji izazove zdravstvene probleme kod novorodjenceta,a takvih slucajeva je mnostvo?
Zasto u jednom slucaju spominjemo odgovornost,a u drugom je sasvim ok da nema odgovornosti i ako nesto podje krivo,jer smo ipak bili "u najboljim rukama" ?
Ja licno nisam se odlucila na porod kuci citajuci price s foruma.Moja odluka je dolazila postepeno,pocevsi citanjem tekstova o prirodnom porodu koje je jedna moja prijateljica stalno postavljala,jer je njena odluka bila da rodi kuci.Meni se to cinilo kao fascinantna ideja i bila je tada daleko od mene.No vremenom kako sam vise saznavala,zelja se budila.
Tek poslije nakon sazrele odluke sam dosla na Rodu,gdje sam zeljela saznati dodatno o onom sto me zanimalo,i gdje sam pronasla jos lijepih prica,a najvise mi se urezala prica "Dvije price; muska i zenska" .
Zato smatram da nijedna zena se nece odluciti na porod kuci na osnovu price,jer svaka od nas koje smo rodile kuci znamo sta to znaci.Tu je potrebno mnogo vise od same price,mnogo vise istrazivanja i znanja,da bi onda uslijedila i odluka,a i sam porod.
Kako nema odgovornosti? U slučaju da se dokaže uzročno-posljedična veza, naravno da postoji i kaznena odgovornost, koja se goni i po službenoj dužnosti. Pa najčešće su upravo liječnici i bolničko osoblje jedini koji i snose neku odgovornost. Oni imaju odgovornost da nisu radili prema pravilim struke i da su napravili stručne propuste. Ima nekoliko slučajeva iz prakse koji su i medijski praćeni.
S druge strane, kod kućnog poroda, iako je tu odgovornost puno lakše utvrditi, rodilje i babice (ako je uopće ima), rijetko odgovaraju (svaka čast Mađarskoj na dobrom primjeru gdje se ne tolerira nadriliječništvo), čak i kada bi ih se trebalo pozvati na odgovornost radi ugrožavanja, ako ne svojeg, onda barem djetetovog zdravlja.
Osim toga, jednoj ino babici koja radi bez dozvole, kojoj rodilja možda ne zna ni ime, nego samo neki forumski nadimak i broj mobitela, i koja će na prvi znak problema zbrisati natrag doma, može se staviti soli na rep, a ne pozvati je na odgovornost.
Kakvu ja odgovornost sad mogu traziti sto me moja pedijatrica nije savjetovala da iskljucivo dojim prvo dijete,kad nisam pojma imala o tome?
Kakvu odgovornost mogu traziti sto sam imala strasnu epiziotomiju s prvim porodom,da mjesec nisam kako treba mogla ustati,i izgubila sam totalno osjecaj za mokrenje nakon poroda?
Drip,epiziotomija i sve popratno porodu koji nije bio takav za moje dobro,vec zbog smjene doktora koji su me morali poroditi do pola dva.
Mozda vama zvuci kao sitnica,jer sam rodila,i nek budem zahvalna sto je dijete zivo.I jesam.Ali ipak ne mogu prezaliti jer znam da nije moralo biti tako,i uvjerena sam da sigurno takav porod i takvo pocetno odrastanje ostavlja posljedice na dijete.
Tek mozda kad umre dijete da mozes pozvati nekoga na odgovornost,ali cemu tada bilo kakva odgovornost?
A zašto bi tu molim te lijepo bila pedijatrica odgovorna, mislim, radi se o odabiru načina prehrane.
Za ostalo, da, meni se čini da stvarno pretjeruješ, ako misliš da imaš neku osnovu za neku odgovornost, koja se temelji na nekakvom tvom subjektivnom doživljaju i na tome što ti misliš da bi mogle biti neke posljedice...
ja sam nedavno čitala članak o jednoj liječnici iz Njemačke koja je svoje drugo i treće dijete rodila - u šumi! prvo je rodila kod kuće uz pomoć primalje, ali ona joj je kaže smetala, pa se za drugo i treće odlučila rađati sama.
Ja volim ovaj forum, ali mislim da je utjecaj mmnogo veći nego što se ponekad želi priznati.
Nekad količina postova jednostavno sakrije kvalitetu. Pa se onda umjesto stvarno potrebnoga antibiotika uzme neka kuglica.
Jer mnogi tako rade, eno piše na forumu. Sigurno je to onda dobro.
Cubana,nije do foruma.Do onog je ko umjesto antibiotika uzme kuglicu,jer nije dovoljno shvatio/la sustinu svega.
Ono sto bih ja promjenila na forumu jeste reakcija starosjedioca na nove koji dodju.Dakle trebalo bi biti razumno da novi koji dodju nemaju svo znanje kao ovi starosjedioci,i tako bi trebalo prema njima postupati.
A jok,ovdje novi kad dodju bivaju obasuti postovima onih koji se inace prepucavaju,tako da onaj novi ostane s upitnicima iznad glave.
A s druge strane,zasto je problem da ovdje neko dodje u zelji da jos vise sazna i utvrdi svoju zelju za kucnim porodom?
Zasto onda nije problem kad se neko odluci na bolnicki porod i raspituje se na drugom forumu,i dobija odgovore o istom?
ako je nova odlučna da rodi kod kuće, a zbunjena i s upitnicima iznad glave, onda je to svakako problem.
ne doživljavam nekako martu, lutonjicu, punticu, blackberry, mikku... (viš kako se lista širi, pa da nije trend) kao zbunjene, s upitnicima iznad glave radi prepucavanja oko pkk.
deaedi, a koji će ti ta odgovornost kad se dogodi s*anje?
Baš tako cvijeto. Znam da nismo sve jednake, ali meni se promijenio život potpuno, iako nisam bila odgovorna. Nisam mogla znati. A tek da sam bila odgovorna? Mislim da mi ne bi bilo života...
No, ponavljam, svatko zna za sebe.
A ja ću i dalje, kad god vidim da netko želi kp, samo napisati na što sve treba misliti (koliko se sjetim), jer silno želim da nikome ne bude kao meni. I ako jedna mama i beba prođu na porodu dobro, zato što su tu pročitale na što da paze, ja sam svoje učinila.
Meni je priča od blackberry predivna. I ja bih voljela nešto takvo imati u svojoj prošlosti, ali ne mogu. Zato pišem. Onaj tko može i zna kako, neka rodi gdje hoće, naravno. No, smijem upozoravati, zar ne?
ma ja se više uoopće ne upuštam u rasprave oko toga zašto se netko odluči na pkk/kpp.
ako me je nešto roda naučila, a to je da postoje ljudi koji su toliko različiti od mene da me to uvijek iznova fascinira.
evo i sad sam, nakon godina što ovdje pišem, ostala fascinirana topikom "vba2c - ima li nas uopće koje smo uspjele u ostvarenju sna".
da nisam na rodi dala bi ruku u vatru da ne postoje uopće žene koje sanjaju o porodu, pa onda o prirodnom porodu, a kamoli one koje sanjaju o vaginalnom porodu nakon dva carska.
ono, dođeš, rodiš, idemo dalje
bb, pa učinilo mi se jednostrano, tvoj post, spominješ tužno samo uz bolničke porode. ono što i dalje stoji da na forumu ima bolničkih priča i lijepih i tužnih i groznih, a poroda kod kuće - isključivo lijepih.
jel tome tako zato što se za kućni porod malo žena odlučuje, i sve uvijek završe super, il ne - ja ne znam.
i, slažem se s cubanom definitivno.
jedino, ne znam koliko je to problem ovog foruma.
to je problem - interneta.
problem ovog foruma po meni nije forum - nego portal. da se ne ponavljamo, jel![]()
ma spominjem ružno kad je u pitanju moj bolnički porod...
pa nije mi bio lijep...što da se radi sad...
ali, ovo što govoriš nije istina...
ja sam se isprva pripremala na prirodan porod u bolnici...
i pročitala pregršt predivnih priča sa poroda u bolnici koji su mi bili inspiracija...
sve u svemu, iz mojih postova se vidi da sam ja bome jako puno čitala
i ponavljam...uvijek prepostavljam da ako se netko u ovim uvjetima odlučio na pkk u hr je zaista dobro informiran...
o svemu....porodu...komplikacijama...problematici prijave...pregleda djeteta...tu primalja dođe kao šlag na kraju...
pogotovo ako je prvorotka...
to je možda kriva pretpostavka...
Silan, jer ce svatko reagirati na savjet dojenja na zahtjev uspavanog djeteta, bez da pita za stanje pelena.
tako je i sa kpp ili pkk ili bilo cime. ista stvar preslikana na drugu problematiku.
Odgovornost je naravno na osobi.
Jedino što ima foruma i foruma.
Ovaj je pametan, edukativan i informativan. I onda u šumi dobrih savjeta i saznanja kao takvi isti prođu i oni krivi i loši.
Jer dođu od osoba koje su isto tako pametne, tj. od nickova koje tako doživimo.
I onda vjerujemo: Jer je odavde, sa pametnog mjesta.
Neću sigurno informacije tražiti na indexu.
Oni što nešto rade zato što je pročitano na RODINOM forumu...po meni bi trebali preispitati svoje psihičko stanje.
Forum ne može biti nikako odgovoran! Tko je spomenuo uzročno-posljedičnu vezu??? Tko je spomenuo kaznenu odgovornost???
Da li nas ovdje netko na nešto tjera???
Odgovornost je na onome tko donosi krajnju odluku i nije moralno niti uredu da se za bilo što prebacuje odgovornost na forum!
Prema tome, nikakve priče ili bilo što ne mogu se dovesti u vezi s nečim!
Možemo mi biti ponekad inspirirani nečim, ali ako nam je glava na ramenima i ako je pametna, e onda mislim da možemo prosuditi dobro i loše...
Ja sam svoju želju za pkk svela na realnost, a nisam bila opijena i opčinjena pričama i mislila "ajme neću bit dio toga..." gluposti...
Daleko od ovog foruma svi smo mi ljudi sa svojim obiteljima...
Posljednje uređivanje od Pepita : 08.02.2012. at 14:08
pepita ovo nije chat forum, ovo je edukativan forum.
Definiraj mi pojam edukacije!!!
Napomenut ću, čim je forum nije samo edukativan, jer ja ovdje mogu napisati svoj stav kakav mislim da je, a da li je on zaista ispravan ili ne to je za razglabati i razglabati...
Netko tko prihvati moj stav i pogriješi, ne može se pozvati na to da sam ja odgovorna!
kriva pretpostavka.
zakljucis to nakon godina i godina na forumima. desetljece :eek:
i na zalost je vise onakvih za koje mislimo da ne postoje.
evo, ti zaista mislis da zena/cura koja je nesigurna u tumacenju pis-testa, pita na forumu da li je trudna, koja je ostala neplanski trudna, par dana nakon saznanja da je trudna zeli roditi kod kuce, prvi put, da se dovoljno o svemu informirala i donjela racionalnu odluku i da joj se treba bezuvjetno puhat u krila?
Ja sam pomislila da ima 16 godina i da joj ja bez problema mogu biti mama.
No, valjda je 84' godište ipak nešto starije.
Svejedno, i uvodni post i ove druge (hvala na podsjećanju da proučimo "dosje", ja se toga nikad ne sjetim) doživjela sam isto kao ti.
Uglavnom, anavi, čitaj još puno o svemu, i na ovom forumu i u knjigama, svih idućih mjeseci trudnoće i onda donesi "neopozivu" odluku.
Koja bi, ako se mene pita, u slučaju načina i mjesta poroda uvijek morala biti, u bilo kojem trenutku - opoziva.
Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 08.02.2012. at 14:48
potpis...
svaka vama čast...ja ne stignem popratiti što je tko i gdje sve pisao...već mi i ovako aktivna tema uzme dosta vremena...
ok. slažem se da moje pretpostavke mogu biti daleko od istine...
ono što mene muči jest kad netko kaže da je nešto definitivno odlučio i da ga nitko neće razuvjeriti...
sad, možeš osobu pokušat razuvjerit...
ali meni i dalje zvoni u uhu da je to definitivna odluka...npr..
(iako i ja mislim da u životu nije ništa definitivno dok ne postane definitivno)
ali...u tom trenutku, ja takvoj osobi poželim dati do znanja da se što više informira u tom pravcu kojim je krenula...ako je definitivni...
da se krajnji učinak odluke svede na što je manje moguće komplikacija...valjda me razumjete.
ja ne mogu utjecati na nečije definitivne odluke...tako ja mislim...
mogu samo pripomoći nekom informacijom i nadati se da će ishod biti pozitivan...
ostalo nije u mojoj moći...
jer...odgovaranje od definitivnih odluka u ovakvim situacijama mislim da samo stvara kontraprodukt...
Eeee,to je prvo sto ja gledam pogotovo nakon tona inicijalnog posta...odmah skontam reklamiranje,trolanje,odgovaranje na teme iz naftalina...
Ne kazem da je pokretac trol,ali bome rijetko koji novi clan privuce ovoliko pozornosti u startu...
Ja sam bila u iluziji da cu vozit do rodilista,nakon poroda sam ovdje napisala kako je na kraju sve ispalo, Anavi pls sjeti se nakon cca 8mj odi doc stavit tocku na i !![]()
Cubana ne kužiš me...ali to onda po meni nisu osobe koje normalno rasuđuju...
Drugo, koliko trudnica ima godina, da li je što prije čitala, educirala se i sl...ne znamo ništa niti je ona dužna to reći.
Možda je žena godinama prije nego je ostala trudna čitala o tome.
Možda ima u svojoj obitelji pkk pa joj je to nešto normalno...
Tko će znat što je u pozadini.
tako je, ne mozes. no ponekad ti postovi to mogu reci. eno cubana je to lijepo kronoloski napisala, to je nastavak na ono sto sam ja napisala i naisla iscitavajuci postove.
i onda ti se upali crvena lampica citajuci postove, oprosti al ja se ne osjecam ugodno niti bi mogla biti mirna da joj na sve to odgovorim jednostrano. sori.
to sam i ja čula
pa jedna mala glavica rodila prije negoli je porođdaj krenuo![]()
Ja stvarno ne znam što bih učinila da mi dodje rodilja kojoj djetetove noge vire van :/
Moja sveki je na početku karijere radila kao babica...ako se još ponečeg sjeća, mogla bi je uhvatit na prepad![]()