Ne svidja mi se taj neki osjecaj kroz citanja ovog da je bolnicki porod siguran i da je PKK nesiguran. Prosto nije istina.

Mislim da je savrsenstvo da imamo bolnice ako nam trebaju, ali kao sto svaka glavobolja ne znaci tumor na mozgu tako ni svaka trudnoca ne znaci komplikacije. Zivimo na neki nacin u nekom vremenu gdje trudnoca se gleda kao bolest, ili ako vec nemas neku dijagnozu onda si hodajuca bomba kojoj ce neka dijagnoza strefiti.

I mislim da imate vecina vas krivi dojam o primaljskoj skrbi za vrijeme poroda i nakon njega. Primalje licencirane u EU imaju znanje za pratiti trudnocu, za pratiti porod i za raditi preglede novorodjenceta nakon poroda i u danima nakon poroda. Znaju prepoznati kad nesto lagano ne stima i kada roditeljima sugerirati da se ide na pregled neonatologu odmah umjesto kroz par dana. Opisat cu vam porod jedne moje druge poznanice, prvorotkinje. Ona je rodila svoje dijete doma, uz primalju, u 6 ujutro. Primalja je ostala uz nju do 16 sati, i drugi dan oko 10 se vratila opet i provela nekoliko sati sa majkom i djetetom. Uvjerila se da je sve u redu, i nije opet dosla drugi dan (iako je mogla) nego nakon dva dana. Da je trebalo dosla bi i cesce, i bila duze. Njene posjete su se prorijedile jer je uvidjela da je u redu, i trajale su do 7 dana. Da je prihvatljivo i da je bilo potrebno bila bi isla sa majkom i djetetom kod neonatologa kao pratnja.

To se zove 1 na 1 skrb, kad 1 osoba prati jednu majku i jednog djeteta, kad svaku nuancu vidi i kad moze razviti osjecaj kad nesto ne stima i ici dalje (po smislu medicinskog pregleda) kad treba. Primaljska skrb obicno traje dakle 9-10mj trudnoce, za porod i od 6 do 8 tjedana nakon poroda. Kroz to vrijeme ta osoba poznaje zenu vrlo, vrlo dobro. I ta skrb se ne moze usporediti sa ovim sto mi imamo.

Primalje nisu padobranke, primaljska skrb obuhvati puno vise od poroda.