Stranica 14 od 33 PrviPrvi ... 4121314151624 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 1647

Tema: želim roditi kod kuće

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku
    beti, oprosti ako se petljam tamo gdje mi nije mjesto, ali meni se cini da ti sebi jos nisi oprostila. a zaista se nemas za sto kriviti, uvjerena sam. ponekad se takve stvari dese, nije se moglo predvidjeti, nije se moglo sprijeciti i nitko nije kriv, niti ti niti lijecnici. neke bebe odluce otici prije nego su dosle, i koliko god medicina napredovala neke bebe se nece moci spasiti. trudnoca i porod su kao zivot, nema garancija.

jos jednom, jako mi je zao.
    I ja potpisujem ovaj post!

beti zaista je i meni žao!

Nadodala bi, moja majka je izgubila troje djece, dvije blizanke (7. mj. trudnoće) i jednog dečka (6. mj. trudnoće). Bila je oba puta udaljena 5 minuta od rodilišta.
    To su one situacije kad se jednostavno ništa ne može napraviti. Kad bebe odluče otići, kad to jednostavno tako bude. Nažalost!

Možda će ružno zvučati ali evo još nečeg - kad sam s prvom curom odlazila na vježbe priupitala sam svoju fizioterapeutkinju zašto se povećao toliko broj djece koja vježbaju.
    Ona mi je ovako odgovorila. Danas se spašava sve što se može spasiti i radi se sve što se može napraviti.
    Ona je živjela u jednom bosanskom gradu gdje je prva najbliža neonatologija bila Zagreb. Moralo se putovati tamo preko sat i pol.
    Njene riječi su ovako zvučale: "onda što je bilo dobro preživjelo je, što nije bilo dobro nije preživjelo".
    Zvuči surovo, zvuči nepravedno i svakako, ALI (uvijek postoji ono ALI).

Kad sam ulazila u prvi MPO postupak vodio mi ga je rođak i kazao mi da ponekad bez obzira na sve treba pustiti...jesam li spremna na to.
    Znala sam što mi hoće reći, znala sam da mi govori da nekad tu malu točkicu treba pustiti i ne spašavati, jer krajnji ishod možda i neće biti dobar.
    Složila sam se s njim...u neku ruku, uvijek je realnost teško prihvatiti.

Porod - asocijacija je na veliku bol, s krajnjim lijepim ishodom. Kod nekih žena nije tako, kod nekih žena je to bol koja nikad ne prestaje.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ovo ja što se tiče pkk i bolničkog i rizika. Nije vezano uz beti i njen post.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pepita, ja sam dobila dojam i da je danas više vježbača ato što se, s jedne stane puno više pažnje polaže na djecu i puše se i na hladno, a s druge, bojim se da mnoga od te djece pretrpe neka manja oštećenja pri teškim i nasilnim porodima u bolničkim uvjetima (ležanje, drip, nalijeganje). I to se, nažalost, obično prešućuje i ne upisuje u dokumentaciju. O tome jako dobro govori jedna priča o dva poroda (bolnički i kućni) koju su pisali i mama i tata koji je prisustvovao porodima, sad je nažalost ne mogu naći.

Neka su djeca spašena u rodilištima, a neka imaju problema zbog njih. I naravno, neka imaju probleme neovisno o tome.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

pomikaki potpis!

Nisam sigurna da je bilo koja beba spremna na sate i sate dripa i na kraju nasilan i težak izgon. U to nisam sigurna!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što se toga tiče, moje prvo dijete rođeno u klasičnim bolničkim uvjetima, s dripom, prokidanjem vodenjaka i svim što uz to ide, rođeno je s kefalohematomom. apgar bio 10/10, sve super, to je tipičan normalan bolnički porod. nakon par mjeseci uzv mozga pokazuje da ima neke zatamnjene, odnosno odumrle, moždane stanice, ima hipotoniju, vježbamo godinu i pol dana, propuzala je s 11 mjeseci, a prohodala tek s 20. fizički je s njom sada sve ok, osim što je malo hiperaktivna, malo joj je slabija koncentracija, malo je impulzivna...

drugo dvoje djece rođeno nemedikalizirano, bez intervencija, i u svom ritmu. nisu imali nikakvih motoričkih problema, dapače, oboje propuzalo s 5, a prohodalo s 10 mjeseci.
    i znam da su to 3 djeteta i 3 poroda i da ne mogu generalizirati i da to zapravo ništa ne govori, i da ima kućerođenaca koji imaju distoniju, i rođenih pod dripom koji su motorički napredni.

ali moja osobna obiteljska statistika je takva i meni nešto govori.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Cure, pitat ću možda glupo pitanje.

Ako se trudnica koja želi roditi kod kuće dogovori s babicom da joj prisustvuje porodu, kako može biti sigurna da će ona uistinu doći na vrijeme? Djeca se ne rađaju točno na očekivani dan poroda, trudnica može danima imati lažne trudove, porod može ići vrlo brzo, pogotovo ako nije prvi.
    Babica u tom trenutku može biti nedostupna, ne čuje mob, obavlja neke neodgodive poslove.... Ili živi u drugoj državi...
    Ili je muž bio babica...

Kako ste procijenile koji je pravi trenutak pozvati babicu na asistenciju pkk?
    Jeste li imale i neki plan B?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znas hoce li strucna pomoc doci na vrijeme.
    Najbolje je obavijestit osobu kad je sigurno da porod krece, pa se dogovorite za dalje.
    Neki imaju backup stručnu osobu, tako to funkcionira u zemljama koje imaju reguliran pkk.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

A kakav ste plan A i eventualno plan B imale vi majke koje ste se odlučile za pkk u Hrvatskoj?

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Da. Neke od nas imaju plan otić u rodilište ako babica ne stiže na vrijeme, neke pustit da beba izađe pa čekat babicu... kako ko.

Žao mi je Betine bebe Ja sam jednu bebu izgubila s 6mj trudnoće, a onda u sljedećoj pravi čvor pupkovine! Sve je bilo čudno, neki ctg ni dobar ni loš, na kraju porod s 41 tjedan, zelena voda, kucaji padaju, izbjegla carski zbog zvjerskog dripa i puno lijekova "za otvaranje" pa je išlo brzo - i beba od samo 2200g! Radili su prethodno i protoke i uzv, procijenili na oko 3kg, protoci uredni... dr koji mi je bio na porodu (a 10 dana sam bila u bolnici) svaki put kad bi me vidio na hodniku tapša me po ramenu nježno i govori "Dragi Bog je čuval". Bio im je teški bad kaj nisu skužili fetalnu patnju i bilo mi je drago da su empatični.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

opcija rodilište je uvijek bila mogućnost...10 min sam od rodilišta...
    čitavo vrijeme je samnom bila doula...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

plan B bi bio krenuti prema rodilištu
    i nadati se da ću roditi neasistirano u autu ili na parkingu bolnice

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Tesko je bilo sta planirati kad nema izbora.
    Ja isto zivim 5 minuta od porodilista.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zhabica, ja sam ispricala to sto je, dakle pismo sam 6 mj nakon poroda kad sam skupila snage poslala na adrese koje sam navela u postu. svi osim jedne su imali zakonsku obavezu pismeno odgovoriti, samo je jedna i to odgovorom da ako tuzim da pripremim dokumentaciju. poslije cu nasaviti

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    oprosti ali ne slazem se.
    kad se radi o patologiji i majka cini sve sto doktor kaze, kako moze biti odgovornost na majci?
    moze biti mozda neki njen unutarnji osjecaj da je mogla ili trebala nesto sto ni sama nije znala niti mogla znati, ali to je pogresno. pogresno je kriviti rodilju.
    kad dodje do patologije tu je iskljucivo nadlezan i odgovoran lijecnicki tim. rodilja/majka jedino preuzima odgovornost kada odbije ciniti ono sto joj specijalisticki tim savjetuje. zbog toga se u takvim situacijama cesto trazi da odbijanje majka i potpise jer time skidaju odgovornost i mogucu krivnju sa sebe i preuzima ju rodilja/majka.

zena koja je izgubila dijete u trudnoci ili za vrijeme poroda ili neposredno nakon, a pridrzavala se svega sto joj je struka govorila kako moze biti odgovorna za svoj gubitak? mislim da je takva teza cak malo i brutalna
    definitivno nisam tako mislila, a moguće da sam se krivo izrazila

mislila sam na to da će se žena osjećati odgovornom bez obzira na to gdje rodila, i bez obzira na to što je, kad i gdje pošlo u krivo
    time ne mislim ni u jednom trenutku da žena i jest kriva

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

rahela točno, žena će se osjećati odgovorna bez obzira gdje rodila, ali će možda lakše preboljeti ako može tu odgovornost podijeliti. Možda. Srećom vrijeme liječi sve rane...

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Zato je bitno da zena moze odabrati okruzenje koje je cini sigurnijom....

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    Zato je bitno da zena moze odabrati okruzenje koje je cini sigurnijom....
    Točno, osim što ja ne bih stavila riječ "cini", naravno.

Moram se malo i šaliti, zar ne? Samo jednom se živi, i treba uzeti najbolje što možemo od tog života. ( pa bile i sebične ponekad, zar ne? Da na kraju ne moramo samo razmišljati:Zašto nisam? Pa i kad se radi o mjestu gdje roditi.)

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Točno, osim što ja ne bih stavila riječ "cini", naravno.

Moram se malo i šaliti, zar ne? Samo jednom se živi, i treba uzeti najbolje što možemo od tog života. ( pa bile i sebične ponekad, zar ne? Da na kraju ne moramo samo razmišljati:Zašto nisam? Pa i kad se radi o mjestu gdje roditi.)
    Žao mi je što i dalje misliš da se žene odlućuju na poroda kod kuće iz sebičnosti i komocije. Većina od njih je razumna i informirana te vjeruje da je porod bez intervencija u njihovom slučaju sigurniji I za dijete.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kaj sam jedina kojoj je plan b bio roditi neasistirano i cekati da primalja dode?

jos otkad sam se pripremala za drugi porod sam misila da mi primalja treba jedino da mi pogleda posteljicu i da rhogam, tak je skoro i bilo jer je stigla par min prije nego sam rodila

na trecem je stigla ranije ali mi je vise i trebala, vise kao psihicka podrska jer mi je bilo teze nego drugi put, a i dalje je za te tehnicke stvari neusporedivo bolja od md-a

moj prvi porod iz perspektive nekog drugog nije uopce bio los, cak mi nisu ni naskakivali na trbuh, ali opet dovoljno da mi je i danas muka kad prodem kraj rodilista i razmisljam o tome kako zene idu tamo radati

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ja sam plan B prepustila trenutnom osjećaju na samom porodu...
    znači sve opcije su bile otvorene...
    ostavila sam ozvorenom i mogućnost neke panike i straha...
    bitno mi je bilo da je doula uz mene...konstantno...

kad je porod krenuo tek tad sam osjetila predivno smirenje...a od panike i straha...ništa...
    tad mi je postalo jasno da ako sve teče kako je krenulo da bi rodila i bez primalje...i čekala je da pogleda bebu i posteljicu...
    ali...moji porodi nisu ekspresni...pa je bilo super dovoljno vremena da sve prođe kako je i planirano.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

ja sam plan B prepustila trenutnom osjećaju na samom porodu...
    znači sve opcije su bile otvorene...
    ostavila sam ozvorenom i mogućnost neke panike i straha...
    bitno mi je bilo da je doula uz mene...konstantno...

kad je porod krenuo tek tad sam osjetila predivno smirenje...a od panike i straha...ništa...
    tad mi je postalo jasno da ako sve teče kako je krenulo da bi rodila i bez primalje...i čekala je da pogleda bebu i posteljicu...
    ali...moji porodi nisu ekspresni...pa je bilo super dovoljno vremena da sve prođe kako je i planirano.
    potpisujem to

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Žao mi je što i dalje misliš da se žene odlućuju na poroda kod kuće iz sebičnosti i komocije. Većina od njih je razumna i informirana te vjeruje da je porod bez intervencija u njihovom slučaju sigurniji I za dijete.
    meni je za odluku o porodu kod kuce bila prva, najvaznija i presudna zelja da ucinim najbolje za svoje dijete. buduci da sam zakljucila da je u mom slucaju, za moje dijete, za ovaj konkretan porod, najsigurniji i najbolji nacin roditi doma uz strucnu asistenciju, pobrinula sam se da tako i bude. da sam u bilo kojem trenutku zakljucila da je bolje da rodim u bolnici, otisla bih tamo.

to sto sam ja dobila razne beneficije iz toga, kao i mm i cijela obitelj (a bome i hrvatsko zdravstvo je ustedilo) je sporedna stvar. nije da se bunim, naravno :D

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

blackberry-di je avatar?! Kako ću sad prepoznati tvoje postove. Ja sam vizualni tip. Svaka čast kućici sa mamom i bebom, ali...

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Pa mene baš opcija pkk kao plana b interesira. Dakle, ja osobno nisam zagovaratelj pkk kao prvog izbora. Ali u zadnjoj trudnoći mi se zbog udaljenosti rodilišta i brzine prethodnih poroda opcija pkk činila boljom i siurnijom i daleko ugodnijom od poroda u kolima hitne. I sad ono što mene muči jest činjenica da u takvim situacijama, pod pretpostavkom zdrave rodilje, djeteta i uredne trudnoće. ne postoji mogućnost da legalno porod obavi školovana primalja koja mi je susjeda u mom domu već rodilja odlazi kolima Hitne u Split, odnosno vozi se više od sat vremena s doktorom opće prakse. Već sam pisala da sam bila otvoren 4 prsta i uvjerena sam da ako sam u bolnici uz drip rodila za točno 20 minuta nakon indukcije bez prokidanja vodenjaka ili nalijeganja,da bih jednako tako da sam kod kuće čekala trudove rodila unutar sat vremena tj. da ne bih stigla u rodilište. Zanima me postoji li mogućvnost da se pkk legalizira barem u takvim okolnostima. Ono to i nije neki izbor, već nedostatak izbora nakon što su mala rodilišta zatvorena ( iako je rodilište u Makarskoj otvoreno, oni zapravo ne porađaju). Ne znam, još nisam ni trudna, ali namjeravam biti i već sad pomalo strahujem hoću li četvrto roditi u kolima ili sama kod kuće...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I kod mene slicno kao i kod blackberry, sve opcije su bile otvorene. Doulu nisam imala, nema ih u blizini.

Kako moji porodi nisu ekspresni, bilo je dovoljno vremena da mi dodje strucna pomoc.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Uf, ovi novi avatari. Baš sam htjela reći kako dobre savjete daje marta na onoj temi o porodu kod kuće, ali sad više ne znam ako je ovo ista marta..

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj casa prvotno napisa Vidi poruku
    Pa mene baš opcija pkk kao plana b interesira. Dakle, ja osobno nisam zagovaratelj pkk kao prvog izbora. Ali u zadnjoj trudnoći mi se zbog udaljenosti rodilišta i brzine prethodnih poroda opcija pkk činila boljom i siurnijom i daleko ugodnijom od poroda u kolima hitne. I sad ono što mene muči jest činjenica da u takvim situacijama, pod pretpostavkom zdrave rodilje, djeteta i uredne trudnoće. ne postoji mogućnost da legalno porod obavi školovana primalja koja mi je susjeda u mom domu već rodilja odlazi kolima Hitne u Split, odnosno vozi se više od sat vremena s doktorom opće prakse. Već sam pisala da sam bila otvoren 4 prsta i uvjerena sam da ako sam u bolnici uz drip rodila za točno 20 minuta nakon indukcije bez prokidanja vodenjaka ili nalijeganja,da bih jednako tako da sam kod kuće čekala trudove rodila unutar sat vremena tj. da ne bih stigla u rodilište. Zanima me postoji li mogućvnost da se pkk legalizira barem u takvim okolnostima. Ono to i nije neki izbor, već nedostatak izbora nakon što su mala rodilišta zatvorena ( iako je rodilište u Makarskoj otvoreno, oni zapravo ne porađaju). Ne znam, još nisam ni trudna, ali namjeravam biti i već sad pomalo strahujem hoću li četvrto roditi u kolima ili sama kod kuće...
    U slučaju brzog poroda susjeda može pomoć, naravno, naročito ako poslije zovete hitnu, bit će sve ok (svaki zdravstveni djelatnik može i treba pružiti pomoć u hitnom slučaju). Problem nastane ako mama ne ide u bolnicu, pa sve one daljnje zapetljancije, ranije opisivane.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    blackberry-di je avatar?! Kako ću sad prepoznati tvoje postove. Ja sam vizualni tip. Svaka čast kućici sa mamom i bebom, ali...
    i ja sam vizualni tip...al neka ga
    pa i ti malo malo mijenjaš cvijeće

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da sam ista marta. Nisam jos prodala nick na njuskalu.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Pa upravo o tome govorim. Ono ako je država odlučila ukinut to rodilište i ja rodim kući jer eto ne bih stigla do bolnice, zašto bi moja susjeda došla pomoći? Zato što je dobra i draga, ali valjda bi joj se to moglo i platiti i to platiti novcem svih poreznih obveznika, budući to što će meni ili nekom drugom pomoći da rodi kući je jednako kao da je pomogla u bolnici. A i mnogo je jeftinije državi. I što bih išla u rodilište nakon poroda? Ako je sve u redu i s rodiljom i s djetetom, to se meni čini suludim. Kao da ideš zubaru nakon što ti ispadne zub ili doktoru nakon što preboliš gripu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Casa, skroz si u pravu. Zato cemo se potruditi da se pkk zakonski regulira.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj rahela prvotno napisa Vidi poruku
    ali barem si imala kome se žaliti

oprosti beti, ovo ne ide tebi nego zhabici
    Čemu ovakav način komunikacije rahela?
    Proturječi mi valjanim argumentim ako sam nešto krivo rekla, ali mi molim te nemoj spuštat na ovako nizak način.
    Smatram ovo uvredljivim i prema Beti i prema meni.

Ni u jednom postu nisam upotrijebila riječ "korisno" kad sam pričala o usporedbi odgovornosti sustava/liječnika naspram primalje koja dolazi iz inozemstva. Čitaj pažljivije.

Beti, zaista duboko i iskreno suosjećam sa tobom. To što ti je dogodilo je jedna od mojih najvećih noćnih mora i žao mi je što si to morala sve proći. Jako žao.

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam rodila u autu jer, jelte, nisam stigla do rodilišta - treći porod, svi trije ekspresni (ovaj zadnji sve skupa od prvog truda možda sat vremena)... Porod je bio cool, ali bilo je ljeto i sve se je super posložilo...Da je bila zima, vani debeli minus (kao sada) tko zna kako bi bilo . Da idem po četvrto bebu bi vjerojatno morala (kako trenutno stoje stvari) postaviti šator ispred rodilišta i čekati porod tamo, da stignem na vrijeme ili roditi doma - neasistirano jer nijedna primalja iz Austrije nebi stigla u pola sata.

partyka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

i ja sam vizualni tip...al neka ga
    pa i ti malo malo mijenjaš cvijeće
    hmmm, da, ne znam nas više razlikovat - jesam li to ja? ili blackberry? ili marta? ili...?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku
    buduci da sam zakljucila da je u mom slucaju, za moje dijete, za ovaj konkretan porod, najsigurniji i najbolji nacin roditi doma uz strucnu asistenciju, pobrinula sam se da tako i bude.
    felix, predivno si ovo napisala.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Pa upravo o tome govorim. Ono ako je država odlučila ukinut to rodilište i ja rodim kući jer eto ne bih stigla do bolnice, zašto bi moja susjeda došla pomoći? Zato što je dobra i draga, ali valjda bi joj se to moglo i platiti i to platiti novcem svih poreznih obveznika, budući to što će meni ili nekom drugom pomoći da rodi kući je jednako kao da je pomogla u bolnici. A i mnogo je jeftinije državi. I što bih išla u rodilište nakon poroda? Ako je sve u redu i s rodiljom i s djetetom, to se meni čini suludim. Kao da ideš zubaru nakon što ti ispadne zub ili doktoru nakon što preboliš gripu.
    Naravno da si u pravu, ali ako ti ona pomogne i poslije odete u bolnicu onda će ona bit heroina i sve ok. A ako ostaneš doma... ne znam. Ne bi joj nitko platio jer se pomoć zdr. djelatnika u hitnoći (i koji nije taj tren na poslu ili je umirovljen) podrazumijeva. Možda da popričaš s njom kad ostaneš trudna kako brzo rađaš i ako se to dogodi da dođe pomoći jer ne želiš rodit u transportu?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj yellowkitty prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bi joj nitko platio jer se pomoć zdr. djelatnika u hitnoći (i koji nije taj tren na poslu ili je umirovljen) podrazumijeva.
    I kaj sad, jel porod hitno stanje ili ne?

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Naravno da si u pravu, ali ako ti ona pomogne i poslije odete u bolnicu onda će ona bit heroina i sve ok. A ako ostaneš doma... ne znam. Ne bi joj nitko platio jer se pomoć zdr. djelatnika u hitnoći (i koji nije taj tren na poslu ili je umirovljen) podrazumijeva. Možda da popričaš s njom kad ostaneš trudna kako brzo rađaš i ako se to dogodi da dođe pomoći jer ne želiš rodit u transportu?
    Ja isto ne kužim zašto bi morala još i u rodilište ako je sve ok? Ok, ja sam išla, jer sam bila već ispred, u autu, sa novorođenom bebom, ali zašto bi morala ako rodim doma???

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    I kaj sad, jel porod hitno stanje ili ne?
    Hitno u smislu da se događa SADA pa da pomogne, ne hitno u smislu spašavanja života. Ako je samo započeo i stigne u rodilište, onda nije hitno.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj In love prvotno napisa Vidi poruku
    Ja isto ne kužim zašto bi morala još i u rodilište ako je sve ok? Ok, ja sam išla, jer sam bila već ispred, u autu, sa novorođenom bebom, ali zašto bi morala ako rodim doma???
    Mislim zato da tu babicu ne proglase da je bila na tom porodu po dogovoru... ne znam, možda nisam u pravu. Osobno bih svakako ostala doma, ne znam kako bi casa odlučila.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj In love prvotno napisa Vidi poruku
    zato sto zelis izbjeci birokratske probleme oko prijave bebe?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Hitno u smislu da se događa SADA pa da pomogne, ne hitno u smislu spašavanja života. Ako je samo započeo i stigne u rodilište, onda nije hitno.
    Moje je razmišljanje više u smjeru neplaćanja te usluge medicinskoj osobi jer je porod kao hitno stanje.
    Ako je hitno stanje koje zahtijeva neodgodivu pomoć onda je transport u bolnicu razumljiv.
    Ako nije, onda je plaćanje čisto ok.
    Možda sam totalno off, prejela sam se upravo

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mislim zato da tu babicu ne proglase da je bila na tom porodu po dogovoru... ne znam, možda nisam u pravu. Osobno bih svakako ostala doma, ne znam kako bi casa odlučila.
    Ma, sve je meni jasno, ne smije se jer nije zakonski regulirano - u Hr, ali je glupo i nema smisla. Rodila doma, sve ok, mama ok, beba ok, porod ok - a treba se tramakat do rodilišta..Zašto? Eto,i zbog ovakvih situacija treba regulitari porod kod kuće.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Moje je razmišljanje više u smjeru neplaćanja te usluge medicinskoj osobi jer je porod kao hitno stanje.
    Ako je hitno stanje koje zahtijeva neodgodivu pomoć onda je transport u bolnicu razumljiv.
    Ako nije, onda je plaćanje čisto ok.
    Možda sam totalno off, prejela sam se upravo
    aha... a ne znam kako bi platili kad je pkk nereguliran zakonski a žena je izletila iz svoje kuće u susjedinu i "uhvatila" bebu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo, sad smo prava, genuine sekta

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mene bode u oko to da pkk nije reguliran zakonski

smatram da trudnoca i porod niti ne trebaju biti reguliran zakonski, nego treba dati zenama mogucnost biranja licencirane osobe da bude sa njima u trudnoci i porodu bez prepreka. dakle, zeli doticna zena roditi u bolnici, kuci za porode, doma, na livadi, gdjegod, da ta zena i to dijete imaju osiguranu strucnu skrb licencirane osobe koju zena odabere.

koliko sam skuzila vec imamo zakon, samo ga treba malo izmijeniti, definirati sto je samostalna primalja, i primijeniti. dec it.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

aha... a ne znam kako bi platili kad je pkk nereguliran zakonski a žena je izletila iz svoje kuće u susjedinu i "uhvatila" bebu.
    Vidiš moram reći susjedi na vikendici da si naplati asistenciju na porodu svoje snahe koaj je rodila prije dolaska hitne.
    A mogla bi i reći poznanici MM koja je rodila na kućnom pragu , a susjeda je hvatala dijete isto prije dolaska hitne.

Šalim se, mislim da se stručan pomoć ne naplaćuje u ovakvim situacijama , nekao su profesionalci dužni pomoći ako druge nema. A poslje im se može dati koja kokica ili tanjur kolača.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj rahela prvotno napisa Vidi poruku

odgovornost je uvijek na rodilji, gdje god rađala, a tek ako rađa u bolnici, djelomično je odgovoran i liječnik (i ostatak tima)
    Citiraj pomikaki prvotno napisa
    jednostavno treba shvatiti - nema nerizične opcije.
    Citiraj blackberry prvotno napisa
    jedina je razlika da je meni u bolnici nešto pošlo krivo, možda bi krivila doktora da mi bude lakše...ali u konačnosti bi sva krivnja opet pala na moja leđa i dušu, jer je to bio moj odabir...
    jer ja sam takva...sklona preuzimanju krivnje...
    znači, opet bi ja bila kriva jer sam mogla odabrati bolje...

preuzimanje odgovornosti ključan u pkk, i kad sam shvatila da bi se u svakom slučaju sama osjećala krivom, donijela sam odluku.
    Iz vaših postova ja sam iščitala da izjednačavate odgovornost rodilje koja se odluči na pkk i na bolnički porod. Tvrdite da je odgovornost jednaka jer su obje opcije rizične? Ako sam nešto krivo shvatila ispravite me.

Ja se ne slažem.

U slučaju komplikacija na porodu u bolnici, oko žene je tim ljudi koji joj brzo, efikasno i stručno može pomoći i rješiti taj problem.
    U slučaju pkk toga nema u nekom skorom vremenskom roku. Dakle, možeš ti bit i na 5 minuta od bolnice, ali i tih 5 minuta koje su ti potrebne može biti previše da se zlo dogodi. Ne govorim o svim slučajevima, naravno da postoje i slučajevi u kojima se i na vrijeme može reagirati, ali sad ne pričam o tome nego o onome gdje su potrebne minute i sekunde da se djetetu ili mami spasi život.

Istina je i da se na bolničkom porodu mogu dogodit komplikacije, da žena može dobit tretman kakav nije adekvatan, ali to isto se može dogodit i na kućnom porodu.
    Istina je i da se u bolnici kod komplikacija koje eventualno mogu nastati može adekvatno reagirati i spasiti djetetu i mami život. Kod pkk kod kuće velike su šanse da ta pomoć stigne prekasno.

Ja bi rekla, da je trenutno RH stvarnost takva, da jeopćenito govoreći, za svaku ženu porod u bolnici, uz sve njegove loše strane, manje rizičan od poroda kod kuće, jer posjeduje logistiku koja ženi i djetetu može spasit život kad stvari krenu loše.

Čak ni uz nekakvu logistiku koju ste si osigurale ni jedna od vas nije imala neonatologa na raspolaganju, operacijsku salu, anesteziologa itd. dakle tim koji bi u slučaju nečeg lošeg i opasnog po život vas ili djeteta reagirao odmah. Možete tvrdit da ste vi ovakve i onakve i da bi vama bilo rizičnije da ste išle u bolnicu, i vaše tijelo zna i sve ostalo što tvrdite, ali je i dalje činjenica da je srećom sve prošlo dobro i da to dobro ne mora bit dobro za svaku ženu. Ženama koje se odlučuju na porod kod kuće i to treba reći.

Dakle, činjenica je da bolnički porod može nositi određene rizike, ali su oni kad se sve zbroji manji od rizika koje nosi pkk. U uvjetima koji su trenutno kod nas.
    Drugim riječima rečeno - ukupni rizik bolničkog poroda i pkk kod kuće u najmanju ruku nije isti.

Odgovornost rodilje koja ide na bolnički porod nije ista odgovornosti rodilje koja se odlučila na pkk.
    Ova prva se odlučila na sustav u kojem rade ljudi školovani za dobru i lošu verziju poroda, cijeli tim ljudi prima ženu i brine se o njoj i djetetu.
    Ako stvari prođu dobro, sve pet, ako krenu loše mogućnost reagiranja je trenutna, za razliku od pkk gdje postoji velika šansa da bude potpuno suprotno.

Druga se odlučuje na sustav u kojem ima nekakvu podršku (primalja, ilegalna al ajde, doula ...) ali ta podrška nije kompletna za sve ono što se može dogoditi, nisu pokriveni svi "frontovi i izbor je daleko rizičniji.

Ponavljam, u slučaju nečeg lošeg ovaj drugi sustav je puno rizičniji od prvoga. Neadekvatniji. U današnjim uvjetima. Oni se bitno razlikuju.

Kako je onda odgovornost žene u ova dva slučaja ista? Nije ista. Ova druga verzija, pkk, je rizičnija i odgovornost na ženi je veća.

Netko je spreman preuzet tu veću odgovornost, ok, to mogu razumjet, ali ono što ne mogu razumjet je podržavanje pkk argumentima da su ta bolnički porod i pkk jednako rizična jer nisu.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Il viski i bombonjera?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zhabice, za roditelje je odgovornsot ista.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •