Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
Znam da nije imala što drugo, nego nastaviti. Ali, da tamo nije bila babica koja je znala što napraviti, tko zna kako bi završilo. Znaš koliko minuta smije pupčana vrpca biti stisnuta glavicom u otvoru zdjelice? U otvoru u kojem je mjesta samo za glavicu. I znaš li u kojem času se pritisne vrpca (prestane protok krvi), tj. koliki je dio bebe tada vani? I kamo i kako okrenuti i podignuti bebino tijelo da to traje što kraće? Zar nije bolje sve to ne znati? Tada ne moraš misliti na posljedice.

Ne kažem da ne postoji mogućnost da sve prođe i bez pomoći. Postoji. Ali, opet statistika: u kolikom postotku?
Htjela bih samo da se realno sve sagleda. Bez pretjerivanja u strahovanju ili bezbrižnosti.

Roditi je normalna stvar. Svakodnevno se događa. Zar ne?
da sam znala da dijete ide na noge, sigurno ne bih rodila doma, jer znam da je položaj nogama najgori mogući položaj za porod i znam da porod može krenuti i dok nisam skroz otvorena, i znam da se glava može zaglaviti, i znam da se glava mora roditi što prije, i znam da je često pupčana vrpca stisnuta i da prestane pulsirati i da dijete mora van u roku od 2 minute
i šta mi je to znanje značilo u trenutku kad je iz mene izvirila njena desna noga? ništa. jer ništa nisam mogla napraviti, samo se skulirati i nastaviti rađati i nadat se da će sve biti ok
i sva sreća da je babica stigla na vrijeme, tj. kad je samo glava još trebala izać. i dobro da je znala šta treba napravit. pupčana vrpca je bila priklještena, nije pulsirala. ne želim znati kako bi sve završilo da mi nije imao tko pomoći
i zato mi je smiješno, beti3, što kažeš da sam mogla nazvati hitnu ili gss ili koga već, jer kao oni znaju što napraviti u toj situaciji

ne, ne znaju. oni me mogu samo prebaciti do rodilišta, ne mogu mi pomoći. u kolima hitne se ne vozi ni babica ni porodničar. porod na noge nije baš česta pojava. u rodilištima se za takav položaj radi carski. rijetko se koje dijete rodi vaginalno na noge. a kad već počne porod, kao kod mene, onda carski više nije opcija. do bolnice ne bih stigla...

i zato mislim da nije fer da u ovoj našoj državi ne možeš dobit stručnu pomoć kad ti treba. bilo bi normalno da u tom slučaju nazoveš hitnu i da oni pošalju dežurnu babicu ili porodničara da ti pomognu.