Stranica 9 od 33 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 1647

Tema: želim roditi kod kuće

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I zamjena u rodilištu je mogućnost, ali ja nisam na to mislila. U svjetlu trgovine ljudima, jednako je vjerojatno da trudnica (a postoje svjedoci i dokumenti o trudnoći) na neki način izgubi bebu i kupi drugu, koliko i da roditelji na neki način izgube novorođenče i kupe drugo.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Uostalom, i iz rodilišta se mora doći doma, šta ne?
    istina, ali onda se imaš čemu radovati

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    vidim da nismo ni blizu situacije gdje će pedijatar doći doma, ženi koja je rodila doma,
    Evo ja prijavljujem tu situaciju.
    Trebao je doći sat nakon rođenja, bez obzira kad je bilo rođenje.
    Znači ima i ok pedijatara.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

istina, ali onda se imaš čemu radovati
    Ti k'o Mujo s tijesnim cipelama

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pepita, pa meni je to jedino normalno i pkk mi dobiva smisao do kraja

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa Vidi poruku
    Ma kakav ti je ovo zaključak? Šta stvarno misliš da na medicini ne uče o tome? To nije istina. Uče.
    Možda ta doktorica nije savladala lekciju kako treba

Na temelju jednog ili dva, ili pet primjera izvodit zaključak da liječnici na hitnoj ne znaju pomoć ženi koja rađa nije u redu.

Liječnici koji rade na hitnoj su liječnici koji su imali na faksu i predmet ginekologija, ne moraju bit specijalisti ginekologije da bi znali neke osnovne stvari, dakle dovoljno su educirani da mogu pomoć ženi koja rađa.

Nije u redu izvlačiti neke pojedinačne, negativne, primjere kako bi tvrdili da nisu educirani jer to nije istina.
    istina.
    sjecam se jednog svog bivseg sa stomatologije i sjecam se opseznosti ginekologije, da je bio prisutan na porodu, a ja sam iscitavala u detalje iz njegove knjige o trudnoci, porodu i laktaciji.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

AM, pratiš ti medije??
    ovih dana su ženu i tek rođeno dite, "davili" vozikanjeum u kolima hitne iza ralice (od njenog doma di je rodila), pa onda zrakomlatom, ili ti ga, helikopterom do rodilišta!!!!!
    istom su mogli poslat doktora i babinjaču i novorođenće ne izlagat klimatskin neprilikama (snijeg, led, bura, minusi...)
    užas
    a čula sam da su, prije par god. prilikom polava, jednu frišku babinjaču i njeno dijete ubacili u čamac i veslali preko nabujale vode da bi došli do suhog pa do rodilišta...
    užas!!
    umjesto da su tim ženama poslali doktore, utoplili ih, nahranili, što već..
    logika baj baj
    edit: koliko se dalo isčitati, nije se radilo o kompliciranim slučajevima
    Posljednje uređivanje od zmaj : 09.02.2012. at 12:16

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    AM, pratiš ti medije??
    ovih dana su ženu i tek rođeno dite, "davili" vozikanjeum u kolima hitne iza ralice (od njenog doma di je rodila), pa onda zrakomlatom, ili ti ga, helikopterom do rodilišta!!!!!
    istom su mogli poslat doktora i babinjaču i novorođenće ne izlagat klimatskin neprilikama (snijeg, led, bura, minusi...)
    užas
    a čula sam da su, prije par god. prilikom polava, jednu frišku babinjaču i njeno dijete ubacili u čamac i veslali preko nabujale vode da bi došli do suhog pa do rodilišta...
    užas!!
    umjesto da su tim ženama poslali doktore, utoplili ih, nahranili, što već..
    logika baj baj
    edit: koliko se dalo isčitati, nije se radilo o kompliciranim slučajevima
    Ajme, nemaš pojma o čemu pričaš.

Ta žena je željela roditi u bolnici, a ne doma. I htjela je ići u bolnicu. I koliko se sječam iz jednog članka, nije joj bilo dobro poslije poroda.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ajme, nemaš pojma o čemu pričaš.

Ta žena je željela roditi u bolnici, a ne doma. I htjela je ići u bolnicu. I koliko se sječam iz jednog članka, nije joj bilo dobro poslije poroda.
    Naravno da je htjela roditi u rodilištu, ali kad je već rodila doma (neplanirano) veća je opasnost bio sam transport do rodilišta po jako lošim vremenskim uvjetima nego ostanak kod kuće uz posjet babice i liječnika (moja logika).
    Posljednje uređivanje od sirius : 09.02.2012. at 12:21

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da je htjela roditi u rodilištu, ali kad je već rodila doma (neplanirano) veća je opasnost bio sam transport do rodilišta po jako lošim vremenskim uvjetima nego ostanak kod kuće uz posjet babice i liječnika (moja logika).
    Pa gledaj, tvoja i njena logika ne moraju biti iste. Jednako kao što netko procijeni da mu je sigurniji pkk, netko procijeni da mu je sigurnije da ga voze do rodilišta po mećavi.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

upravo sam mislila na ovo što je sirius napisala
    meni je žao što je ispalo tako, klimatske neprilike, pa nije mogla u rodilište...
    ja osobno smatram da se u takvim neprilika trebaju vršiti samo hitni transporti.
    ako uzmem u obzir da je porod prirodna fiziološka stvar i da je protekao uredu, većinom
    ja se zalažem da doktor utvrdi stanje, a ne da riskiraju svašta, kako bi žena propisno odležala 3dana u rodilištu

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ajme, jos dvije strane. sorite na re koji je star strsanu i pol

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A bi se založila, da ako rodilja želi u bolnicu, da je se transportira u bolnicu, ako to želi.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    A bi se založila, da ako rodilja želi u bolnicu, da je se transportira u bolnicu, ako to želi.
    naravno da bi, ako želi neka ide.
    Ali bi mi bilo potpuno normalo da joj ponude da ostane kod kuće, nakon pregleda kojim su vidjeli da nema nikakvih problema (ali naravno da ne nude, to ne postoji kao mogućnost, još).

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evo ja imam pitanje i strah...sta je s novorodjenackom hipoglikemojim kod poroda kod kuce?
    majka ne mora nuzno biti dijabeticarka da bi ju beba imala.

s druge strane, toliko se propagira na sto manjem "petljanju" u trudnoci od strane lijecnika (nepotrebni testovi, vaginalni preglede treba izbjegavati, uzv steti bebi pa ga treba izbjegavati), prakticki treba samo biti trudna...e kako onda trudnica zna da ima u potpunosti urednu trudnocu koju moze zavrsiti kod kuce prirodnim porodom?

evo, odgovor na ovo moze biti jedan edukativan post

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    evo ja imam pitanje i strah...sta je s novorodjenackom hipoglikemojim kod poroda kod kuce?
    majka ne mora nuzno biti dijabeticarka da bi ju beba imala.

s druge strane, toliko se propagira na sto manjem "petljanju" u trudnoci od strane lijecnika (nepotrebni testovi, vaginalni preglede treba izbjegavati, uzv steti bebi pa ga treba izbjegavati), prakticki treba samo biti trudna...e kako onda trudnica zna da ima u potpunosti urednu trudnocu koju moze zavrsiti kod kuce prirodnim porodom?

evo, odgovor na ovo moze biti jedan edukativan post
    I ja bih upitala nešto "edukativno".

Što je s djecom koja dobiju novorođenačku žuticu, malo jaču, moja su sva djeca uvijek pod lampama u rodilištu?

Jesu li im veće šanse da to proguraju doma ako se rode usred ljeta ili je to nešto što bi ipak zahtijevalo boravak na neonatologiji?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

odgovor na tvoje ce biti dojenje i mekonij. a sta ako majka ne uspostavi dojenje i ne skuzi koliko je dijete "zuto". nije da bilirubin moze vidjet sama

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moje drugo dijete je imalo žuticu. izašla sam dan ranije iz rodilišta
    pratila sam stanje i niš više.
    ok, jesam izlazila vanka na šetnju, rukice, obrašćići na sunčanje.
    treba paziti da ne bude direkt jarko sunečvo svjetlo.

treće, pkk, je isto imalo žuticu. nevezano za to, i ped. i ja smo konstatirali da dok nema "jačih" simptoma, nema panike.

oba djeteta su mi često sisala, imala budna stanja, komunicirala, kakila i piškila sve u 16, nisu bila mlitava, prepospana...

žuticu sam vidila i u koži i u kutevima sljepoočnica.
    terapije, često sisanje, izlaganje danjem sviejtlu, nešto veća pažnja u promatranju.

nismo vadili krv.
    ne znam koliki je bilurbin bio.

eh da, radilo se o fiziološkoj žutici koja obično kreće 2,3dan.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Leonisa, u svemu treba imati mjere pa i u tome.
    U zadnjoj trudnoci nisam imala vaginalnih pregleda. Testove ne radim, one na anomalije. Za OGTT nemam indikacije. Imala sam mislim 3 uvz-a, jedan na pocetku, jedan opsezniji u 20.tt i jedan u terminu u trajanju od 20 sekundi poradi utvrdjivanja moze li se uredna trudnoca zavrsiti pkk-om.
    Inace, moze se i neuredna trudnoca zavrsiti kod kuce. Samo je pitanje komplikacije.
    Npr. kad smo vec u tom šbbkbb modu, u prvoj trudnoci sam imala infekciju 30. tt, trudove, i kao rezultat toga morala sam mirovati. POrod je bio paket aranzman, ali takva komplikacija nije prepreka za pkk.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

dobro cure gdje ste našle baš primjer one žene što je rodila doma uslijed snježne mećave?kao što su je imali voziti u bolnicu?

to selo je odsječeno od svijeta,vrlo vjerojatno u nestašici struje i vode,teško dostupno ako se što,bilošto zakomplicira...zaista nije idelana okolina za pustiti rodilju i novorođenče.

ostali postovi i rasprava ovdje su mi zanimljivi.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

pepita, pa meni je to jedino normalno i pkk mi dobiva smisao do kraja
    Meni je bilo bitno to! To je bio uvjet za moj pkk, kao i upis.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nažalost porod je prebrzo išao.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    dobro cure gdje ste našle baš primjer one žene što je rodila doma uslijed snježne mećave?kao što su je imali voziti u bolnicu?

.
    gle, i tako nema druge opcije od rodilišta, pa uzalud rasprava . Ali da mi je upalo u oći kao po zaleđenoj cesti voze super frišku rodilju , slabo obućenu i bebicu samo u jastuku, pa kad je porod već prošao bez komplikacija , meni osobno je ova vožnja veći rizik od ostanka doma nakon pregleda. A sad da nemaju vode , struje i grijanja nisam zaključila, samo sam shvatila da nisu mogli do rodilišta kad je porod krenuo.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

marta, znam dosta zena koje nisu imale indikacije pa su se iznenadile na vrijednosti OGTTa. s tim da hipoglikemija novorodjenceta ne mora nuzno biti posljedica majcinog povisenog secera u krvi za vrijeme trudnoce. moze biti razlog prenesenost, nedonesenost ili pak zbog nedovoljne funkcije posteljice u trudnoci.
    bebe cesto nemaju simptome, no jedan od njih je i apneja (prestanak disanja) ili konvulzije.
    majka koja nije na to pripremljena kako moze reagirati? kako moze znati jel bebi dovoljna oralna ili je potrebna intravenozna glukoza.

takvo pracenje trudnoce kakvo ti opisujes i porod kod kuce su zaista kockanje, ne mislis li? igra na statistiku.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    I ja bih upitala nešto "edukativno".

Što je s djecom koja dobiju novorođenačku žuticu, malo jaču, moja su sva djeca uvijek pod lampama u rodilištu?

Jesu li im veće šanse da to proguraju doma ako se rode usred ljeta ili je to nešto što bi ipak zahtijevalo boravak na neonatologiji?
    moja prva je bila pod lampama
    ova druga je isto požutila, pedijatrica nas je pregledala i naručila da se vratimo za 2 dana da je ponovo izvaže (da vidi dal gubi na težini zbog žutice) i pregleda. rekla je da odemo vaditi bilirubin da se vidi da nije previsok. sunčala sam je (taman je bilo par lijepih dana pa je uživala na suncu ). kad smo došli na pregled nakon 2 dana dobila je 200g i nije više bila tako žuta pa je pedijatrica rekla da je sve ok i da ne moramo više dolazit, osim ako ne primijetimo da ne bi jela ili kakala i ako požuti još više i bude jako pospana

u biti, kod nas je recept bio dojenje što češće i sunčanje. i bilo je ok

da je bilirubin bio jako visok vjerujem da bi otišli u bolnicu na lampanje, ali srećom nije bilo potrebno

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

marta, znam dosta zena koje nisu imale indikacije pa su se iznenadile na vrijednosti OGTTa. s tim da hipoglikemija novorodjenceta ne mora nuzno biti posljedica majcinog povisenog secera u krvi za vrijeme trudnoce. moze biti razlog prenesenost, nedonesenost ili pak zbog nedovoljne funkcije posteljice u trudnoci.
    bebe cesto nemaju simptome, no jedan od njih je i apneja (prestanak disanja) ili konvulzije.
    majka koja nije na to pripremljena kako moze reagirati? kako moze znati jel bebi dovoljna oralna ili je potrebna intravenozna glukoza.

takvo pracenje trudnoce kakvo ti opisujes i porod kod kuce su zaista kockanje, ne mislis li? igra na statistiku.
    a kako to znaju u bolnici? obzirom da se krv nikad ne vadi rutinski.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sirius ako se krv ne vadi rutinski, med. osoblje ili ima nadzor nad novorodjencetom, ili ima majka koja kad primjeti da dijete ne dise ili ima konvulzije ili bilo sto, zove med. osoblje da reagira. ono se nalazi u sobi pored ili na kraju hodnika.
    kod kuce?

s druge strane u bolnici pedijatar pregleda bebu neposredno nakon rodjenja, kod kucnog poroda, kad ga uspijes uloviti.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a kako to znaju u bolnici? obzirom da se krv nikad ne vadi rutinski.
    Misliš da pedijatri (dakle liječnici koji se bave baš djecom) i neonatolozi (liječnici koji se bave tek rođenom djecom) u bolnici ne bi prepoznali kad sa djetetom nešto nije u redu?
    Očekuješ od leonise da ti da odgovor koji treba liječnik znat.
    Ja recimo ne znam kako to izgleda i kako bi prepoznala hipoglikemično dijete. Ali to je i poanta, da većina mama ne bi ni znala kako izgleda dijete koje ima nekakav problem koji obični laik ne može prepoznat. Zato imamo liječnike.

Druga stvar je da nije svako rođeno dijete hipoglikemično niti mora imat nekakvu anomaliju, ali je istina i da mi ne možemo znat što nam se sve sa djetetom može dogodit i koje opasnosti i komplikacije mogu nastat. I to treba imat na umu kad se odlučiš na porod kod kuće, da možda nećeš bit u stanju prepoznat nekakv problem, akamoli ga riješit.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

s druge strane u bolnici pedijatar pregleda bebu neposredno nakon rodjenja
    ne nuzno, cesto ako nije hitnoca se ceka, i to podosta. nazalost, ali istina.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku

Da, ali imaš i ostalo medicinsko osoblje na raspolaganju koje može prepoznat ako nešto nije u redu. Ginekolozi, babice ...
    Ipak oni svakodnevno viđaju novorođenčad i znaju i bez nalaza vidjet jel nešto ne štima.

Osim toga ako i čekaš, to ne traje beskrajno, kroz 24h će sigurno pedajtar pregledat dijete.
    Posljednje uređivanje od zhabica : 09.02.2012. at 13:12

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa zato je važno da liječnik pregleda dijete nakon poroda, nije nužno neposredno nakon (u niti jednoj državi koja ima reguliran pkk ili porode u kućama za porode to ne radi tako brzo kao u našim rodilištima u roku nekoliko sati) , ali to je rizik koji ide uz odluku (naravno da se reagira bez odgađanja ako postoje vidljivo problemi ).

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da, ali imaš i ostalo medicinsko osoblje na raspolaganju koje može prepoznat ako nešto nije u redu. Ginekolozi, babice ...
    Ipak oni svakodnevno viđaju novorođenčad i znaju i bez nalaza vidjet jel nešto ne štima.

Osim toga ako i čekaš, to ne traje beskrajno, kroz 24h će sigurno pedajtar pregledat dijete.
    Pa ako imaš stručnu pomoć u porodu, za pretpostaviti je da je ona vidjela dosta djece pa da će reagirati (i prije pedijatra/liječnika) ako dijete izgleda neobično .

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

ponekad, kad je gužva, otpuste iz rodilišta majku i dijete nakon 48 sati. Pa ako se dogodi to o čemu pričaš, ili nešto drugo, roditelji idu s djetetom na neku pedijatriju i tamo niko ne pljuje po njima ni po kolegama koji su ih otpustili kući - jer tada je zaista i bilo sve u redu. Po toj logici djeca bi nam trebala stalno bit u bolnicama elem da se čim prije ustanovi da su bolesni.
    To da dijete može imat hipoglikemiju nije me uopće odvratilo od pkk (a još sam i napravila glupi OGTT)

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    meni se dogodilo
    jedno cca 5h poslije poroda, diteta još nigdje
    druge dpbile na podoj svoje, ja niš
    i pitam sestru, a ona meni da dijete doc još nije pregledao
    lol
    i da tad nisam imala stav, ne bih svoje dijete vidila više od cca 14,15h
    niti dojila za to vrijeme

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    moja prva je bila pod lampama
    ova druga je isto požutila, pedijatrica nas je pregledala i naručila da se vratimo za 2 dana da je ponovo izvaže (da vidi dal gubi na težini zbog žutice) i pregleda. rekla je da odemo vaditi bilirubin da se vidi da nije previsok. sunčala sam je (taman je bilo par lijepih dana pa je uživala na suncu ). kad smo došli na pregled nakon 2 dana dobila je 200g i nije više bila tako žuta pa je pedijatrica rekla da je sve ok i da ne moramo više dolazit, osim ako ne primijetimo da ne bi jela ili kakala i ako požuti još više i bude jako pospana

u biti, kod nas je recept bio dojenje što češće i sunčanje. i bilo je ok

da je bilirubin bio jako visok vjerujem da bi otišli u bolnicu na lampanje, ali srećom nije bilo potrebno
    ...a tamo bi dobili super dobrodošlicu (s obzirom na dosad navedeno oko razdraganog prijema doma rođene djece).
    Možda bi se porod proglasio krivim i za žuticu).

Ne znam zašto su moji tako skloni žutici, još nisam izašla iz rodilišta na vrijeme, uvijek dan-dva kasnije, baš zbog tog bilirubina.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa cca 60% djece (ak ne i više) ima fiziološku žuticu!!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    pa cca 60% djece (ak ne i više) ima fiziološku žuticu!!
    znam, ali većinom blagu

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Pa ako imaš stručnu pomoć u porodu, za pretpostaviti je da je ona vidjela dosta djece pa da će reagirati (i prije pedijatra/liječnika) ako dijete izgleda neobično .
    plus ono sto je pepita pisala, pedijatar koji ce odmah doci i pregledati bebu bez da ga naganjas po gradu.

to je bitno. i mogucnost da ako bebi treba hitna intervencija koja joj se moze pruziti samo u bolnici, ona u bolnicu moze biti prevezena bez da ju se dovodi u zivotnu opasnost jer se ili ceka na hitnu ili je prometni kolaps (zamisli da hitna treba u 4 popodne proci od heinzlove po slavonskoj, zagrebackoj, ljubljanskoj do spanskog. u to vrijeme se putuje 45min u jednom smijeru) ili zaledjena cesta.

a sve to sto je bitno u hrvatskoj jos nema.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja si kontam da bi mi i prvo dijete imalo žuticu da sam mogla dojiti normalno ko drugo i treće
    al nisam
    plus,davali ad u rodilištu
    pa pretpostavljam da nije došlo do one fore s usporavanjem razgradnje zbog majčinog mlijeka...
    ne sjećam se više kak ide

da, nije baš zgodno u ovakvim uvjetima doć s pkk žutim dijetetom u rodilište, khm
    ima li di privatna lampa, lol?
    ima li Rebro lampe??

edit: postoji li uopće mogućnost dnevnog liječenja??,
    Posljednje uređivanje od zmaj : 09.02.2012. at 13:34

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj yellowkitty prvotno napisa Vidi poruku
    To da dijete može imat hipoglikemiju nije me uopće odvratilo od pkk (a još sam i napravila glupi OGTT)
    nije te ni trebalo odvratiti. ni jedan moj post nije isao u tom smjeru. no mozda te dodatnom informacijom pripremilo.
    ako nije ni to, ignoriraj ga.

a da je razlika izmedju prvog sata i 48. sata, je.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaš što, meni je ovo uvredljivo. Jer insinuira da se moja liječnica kocka sa trudnoćama trudnica koje se kod nje kontroliraju.
    Posljednje uređivanje od marta : 09.02.2012. at 13:45

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ne vec govori moje misljenje. s druge strane, ja ne znam jel to bilo na tvoju ili njenu inicijativu.

fascinantno mi je kako se malo ide u krajnost da doktori ne znaju poroditi zenu i da doktor na temelju 3uzva kroz cijelu trudnocu, od 20 sekundi moze garantirati da je s trudnocom sve savrseno u redu i da se porod moze obaviti kod kuce.
    meni je uvredljivo kako se tjera voda na svoj mlin.
    vjerujem da nisi imala namjeru vrjedjati, kao sto nisam imala ni ja.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cuj nisam se kontrolirala kod neke klinke koju bih mogla smotati ovako ili onako, nego kod zene koja ima ogromno iskustvo. I da, taj uvz od 20 sekundi koji te toliko uzbudio, posluzio je za to da se utvrdi polozaj glavice i polozaj pupkovine. Iako da budemo iskreni polozaj pupkovine se stalno mijenja, pa i nije neki faktor na koji se mozemo oslanjati. A trudnoca je bila uredna od pocetka do kraja, pa se tim uvz-om moglo efikasno utvrditi da je tako i dalje.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nije mene nista uzbudilo marta

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam, stekla sam taj dojam jer si odjednom pocela nabrajati sve moguce komplikacije, spominjati kockanje i statistiku.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

fascinantno mi je kako se malo ide u krajnost da doktori ne znaju poroditi zenu
    Pa u tome je stvar! Žena će roditi u normalnom, fiziološkom, prirodnom porodu, ne treba ju niko "porađat". Ne želim da me neko porađa ako je to nešto što se događa samo od sebe i ide dobro. Kad neka žena kaže da ju je "doktor porodio", a rodila je normalno... plakala bih.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Da, ako imaš. Ali u RH ne možeš regularnim/legalnim putem imat stručnu osobu na porodu kod kuće. Pri tom mislim na primalju, ginekologicu, pedijatricu/neonatologinju.
    Posljednje uređivanje od zhabica : 09.02.2012. at 14:21

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam, stekla sam taj dojam jer si odjednom pocela nabrajati sve moguce komplikacije, spominjati kockanje i statistiku.
    nisam sve moguce komplikacije, samo sam jednu od...ne znam broj niti ne zelim.

pitala sam kako se moze znati da je trudnoca uredna ako ju se, da se tako izrazim, jedva i prati. sve cure kojima je dijagnosticirana u trudnoci neki problem, bilo da se radi o urodjenoj mani, protok kroz pupcanu vrpcu, cista, nedovoljno pl. vode...na zalost i previse je topica to nije dijagnosticirano i uoceno u par sekundi. eto, to je ono sto me muci/zanima.
    Citiraj yellowkitty prvotno napisa Vidi poruku
    Pa u tome je stvar! Žena će roditi u normalnom, fiziološkom, prirodnom porodu, ne treba ju niko "porađat". Ne želim da me neko porađa ako je to nešto što se događa samo od sebe i ide dobro. Kad neka žena kaže da ju je "doktor porodio", a rodila je normalno... plakala bih.
    porodit zenu islo je u smjeru "poradjanja zene u kolima hitne pomoci", par postova vise.
    znas ono, kad ne ide, kako si rekla, dobro.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ne svidja mi se taj neki osjecaj kroz citanja ovog da je bolnicki porod siguran i da je PKK nesiguran. Prosto nije istina.

Mislim da je savrsenstvo da imamo bolnice ako nam trebaju, ali kao sto svaka glavobolja ne znaci tumor na mozgu tako ni svaka trudnoca ne znaci komplikacije. Zivimo na neki nacin u nekom vremenu gdje trudnoca se gleda kao bolest, ili ako vec nemas neku dijagnozu onda si hodajuca bomba kojoj ce neka dijagnoza strefiti.

I mislim da imate vecina vas krivi dojam o primaljskoj skrbi za vrijeme poroda i nakon njega. Primalje licencirane u EU imaju znanje za pratiti trudnocu, za pratiti porod i za raditi preglede novorodjenceta nakon poroda i u danima nakon poroda. Znaju prepoznati kad nesto lagano ne stima i kada roditeljima sugerirati da se ide na pregled neonatologu odmah umjesto kroz par dana. Opisat cu vam porod jedne moje druge poznanice, prvorotkinje. Ona je rodila svoje dijete doma, uz primalju, u 6 ujutro. Primalja je ostala uz nju do 16 sati, i drugi dan oko 10 se vratila opet i provela nekoliko sati sa majkom i djetetom. Uvjerila se da je sve u redu, i nije opet dosla drugi dan (iako je mogla) nego nakon dva dana. Da je trebalo dosla bi i cesce, i bila duze. Njene posjete su se prorijedile jer je uvidjela da je u redu, i trajale su do 7 dana. Da je prihvatljivo i da je bilo potrebno bila bi isla sa majkom i djetetom kod neonatologa kao pratnja.

To se zove 1 na 1 skrb, kad 1 osoba prati jednu majku i jednog djeteta, kad svaku nuancu vidi i kad moze razviti osjecaj kad nesto ne stima i ici dalje (po smislu medicinskog pregleda) kad treba. Primaljska skrb obicno traje dakle 9-10mj trudnoce, za porod i od 6 do 8 tjedana nakon poroda. Kroz to vrijeme ta osoba poznaje zenu vrlo, vrlo dobro. I ta skrb se ne moze usporediti sa ovim sto mi imamo.

Primalje nisu padobranke, primaljska skrb obuhvati puno vise od poroda.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da, ako imaš. Ali u RH ne možeš regularnim/legalnim putem imat stručnu osobu na porodu kod kuće. Pri tom mislim na primalju, ginekologicu, pedijatricu/neonatologinju.
    ja (i ostale države koja imaju reguliran pkk) za pomoć pri porodu kod kuće smatram kvalificiranu primalju. Ostali su tim koji je potreban kasnije ( nakon poroda) ili prema potrebi, ne na porodu.

Stranica 9 od 33 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •