Stranica 10 od 33 PrviPrvi ... 8910111220 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 1647

Tema: želim roditi kod kuće

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

http://www.ordinacija-fistonic.hr/in...&id=2&Itemid=1
    To je već bilo linkano na nekoj od sličnih rasprava. Čovjek tvrdi da može (rodilja imati stručnu osobu na pkk) samo je pitanje cijene.
    Mogu li žene u Hrvatskoj izabrati rađanje kod kuće? Nema nikakve prepreke. Međutim, potpora mora biti odlična. U Hrvatskoj ne postoji institucija sestre primalje u privatnoj praksi što je u inozemstvu uobičajeno. Dakle, porod mora voditi ginekolog iz privatne prakse (Zakon o zdravstvu ne komentira takvu mogućnost). Liječnici u državnim ustanovama nisu licencirani za takav servis. Ipak, dobro opremljen tim (ili dio tima, ostali su "stand by") bez ikakvih problema može voditi porod u kućnim uvjetima. Pod opremom se podrazumijeva većina aparature koja se koristi u rodilištima (CTG, mobilni ultrazvuk, medikamenti, mobilni vakuum ekstraktor-jednostavna spravica od plastike koja ne koristi el. energiju a koja pomaže pri izgonu, i.t.d.). Organizacija neonatološkog nadzora također je moguća. Međutim cijena usluge u kojoj sudjeluju primjerice 2 liječnika i primalja, a istovremeno su svi osigurani visokim policama od moguće medicinske greške, izuzetno je visoka.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

danci, primalje licencirane u EU, da.
    ti pises kako je u EU i kako bi trebalo biti kod nas. i tu se slazem.
    no kod nas jos uvijek nije tako, barem ne legalno.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    danci, primalje licencirane u EU, da.
    ti pises kako je u EU i kako bi trebalo biti kod nas. i tu se slazem.
    no kod nas jos uvijek nije tako, barem ne legalno.
    Da ja odlučim rađati doma angažirala bih licenciranu primalju iz EU , bez ikakve brige oko njezine radne dozvole.
    Pa ne prestaje njezino znanje i stručnost prelaskom granice, a za porez državi, baš me briga. Ako nemam mogućnost nekoga legalno platiti tada ću se bez grižnje svijesti baciti u sivu zonu. Naravno bila bih puno sretnija da ne moram, ali me sistem prisiljava na suprotno.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa Vidi poruku
    Postoje kućni porodi kod kojih nije sve pošlo kako treba i završeni su u bolnici, jer da su ostali doma završilo bi jako loše.
    O tome nećeš čitat tu na forumu sigurno, ali možeš se malo raspitat pa ćeš čuti. Ja sam čula, a nisam se raspitivala, od ljudi koji nisu uopće vezani za Rodin forum, a prozvali su Rodu. Na forumu o tome nisam pročitala ni riječ.

Zapravo ima i jedan o kojem se i tu pisalo, svojevremeno. Sigurno ima forumašica koje se toga sijećaju.

Misliš li da bi stvarno žena koja je išla na kućni porod i on loše završio išla s tim još i u novine? Hm.
    Ja mislim da ne bi.
    Naravno da će s tim u novine ić ona kojoj je sve dobro prošlo

Meni se čini jako opasnim izvodit zaključak da nema kućnog poroda koji je loše završio, a da nemaš dovoljno informacija o tome, sama kažeš da nemaš statistiku.
    slazem se da ne mozemo izvoditi neke statistike jer nijedna od nas nema prave, ukupne informacije o SVIM porodima kod kuce u hr.

ja osobno ne znam ni za jedan transfer u bolnicu gdje je beba ili majka bila lose u kucnom porodu i gdje se jurilo u bolnicu da ih se spasi. upravo suprotno. da, bilo je transfera, i iskreno zao mi je sto nijedan od njih nisam vidjela u obliku price ovdje na forumu, mislim da bi to bilo korisno. vecina transfera su bile prvorotke i vecina razloga za transfer su bili jednostavni razlozi tipa dugo traje, okolina stalno zivka i ometa porod (to se posebno dogadja onima koji imaju rodbinu nesklonu porodu kod kuce a iz nekog razloga tu istu okolinu obavijeste kad pocne porod), muz nije bas sklon porodu kod kuce pa na kraju nagovori zenu da ipak ode u rodiliste... nijedan od tih slucajeva nije ukljucivao pad otkucaja srca bebe ili da se rodilja jako lose osjeca. i sve su one rodile puno sati, neke cak i 12 ili 18 sati nakon dolaska u bolnicu.

zapravo, bila je jedna beba koja je imala urodjenih problema koji nisu otkriveni u trudnoci i koja se nikako ne bi mogla roditi vaginalno. rodjena je u bolnici carskim rezom, nakon zapocetog kucnog poroda, u odlicnom stanju i ona i majka. carski je napravljen nekoliko sati nakon dolaska u bolnicu, nije bila nikakva hitnost.

naravno, to sto ja osobno ne znam za drugacije slucajeve ne znaci da ih nije bilo i to nije nikakav dokaz da je porod kod kuce garancija da ce sve biti super. naravno da nije. kao sto ni porod u bolnici ne donosi garancije da ce tamo biti super. svi znamo za price u kojima je beba (i/ili mama) stradala upravo zbog nepotrebnih postupaka u bolnici. (ali da ne skrenemo sad na tu stranu, zelim samo reci da garancije nikad nema i da nijedna od nas pro-pkk ovdje ne obecava da je roditi doma med i mlijeko)

s druge strane, ne kuzim zasto bi postojanje transfera bilo negativno za porod kod kuce. ok, porod je poceo doma, zavrsen je u bolnici, sto je tu lose ili cudno? pa ne odlucis roditi doma samo zbog poroda doma, nego zbog dobrobiti svog djeteta, i ako u toku poroda ocijenis da bi bilo bolje u bolnici, odes tamo, no big deal. upravo one koje idu s tim 'ja cu roditi doma kud puklo da puklo' prve puknu i odu u bolnicu bez pravog medicinskog razloga.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Ne svidja mi se taj neki osjecaj kroz citanja ovog da je bolnicki porod siguran i da je PKK nesiguran. Prosto nije istina.

...
    I mislim da imate vecina vas krivi dojam o primaljskoj skrbi za vrijeme poroda i nakon njega. Primalje licencirane u EU imaju znanje za pratiti trudnocu, za pratiti porod i za raditi preglede novorodjenceta nakon poroda i u danima nakon poroda. Znaju prepoznati kad nesto lagano ne stima .
    a meni se ne sviđa samo taj osjećaj što se negira mogućnost komplikacija.
    jel se mogu desiti?
    mogu.
    jel onda sigurnije bit u bolnici?
    je.
    jel to nedostatak pkk, kao što bolnički porod ima svojih nedostataka?
    je.
    jel možeš upast u tih 5 il koliko posto?
    možeš.
    jel to tako teško napisat na ovom forumu?

to je jedno.
    a drugo što mi se ne sviđa, jest negiranje jedne od osnovnih uloga doktora. a to je - dijagnoza.
    svaka čast primaljama, ali primalje nisu doktori.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku
    s druge strane, ne kuzim zasto bi postojanje transfera bilo negativno za porod kod kuce. ok, porod je poceo doma, zavrsen je u bolnici, sto je tu lose ili cudno? pa ne odlucis roditi doma samo zbog poroda doma, nego zbog dobrobiti svog djeteta, i ako u toku poroda ocijenis da bi bilo bolje u bolnici, odes tamo, no big deal. upravo one koje idu s tim 'ja cu roditi doma kud puklo da puklo' prve puknu i odu u bolnicu bez pravog medicinskog razloga.
    apsolutno se slažem s tobom.
    i zato mislim da ne bi bilo loše da ima makar jedna takva priča na forumu. dapače, to bi bilo dobro za promociju pkk, ono, vidite da i ako nešto krene loše, da se sve završi na kraju dobro.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Da ja odlučim rađati doma angažirala bih licenciranu primalju iz EU , bez ikakve brige oko njezine radne dozvole.
    Pa ne prestaje njezino znanje i stručnost prelaskom granice, a za porez državi, baš me briga. Ako nemam mogućnost nekoga legalno platiti tada ću se bez grižnje svijesti baciti u sivu zonu. Naravno bila bih puno sretnija da ne moram, ali me sistem prisiljava na suprotno.
    i ja bi, al ne bi o tome na sva zvona, bas ovako javno.

isto tako bi, ako bi se odlucila na CR bez med. indikacija pobrinula da ga i dobijem

i jedno i drugo je jednako ilegalno, samo sto se za jedno zalaze, a drugo se "kori", a to bas i nije ok. to je ona voda i mlin.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

leonisa, znam nekoliko slucajeva u kojima su bebe imale ozbiljne urodjene probleme, zene su isle na redovne preglede, uzv, sve, i nisu im otkrili nista u trudnoci. bilo bi lijepo da pregledi u trudnoci mogu garantirati da ce dijete biti zdravo, ali nazalost nisu.

jos jedna stvar.... roditi kod kuce u hrvatskoj, trenutno, je puno vise od obicnog poroda. roditi, samo po sebi, ispada najlaksi dio. nakon toga slijede moguce komplikacije na sve strane, koje trose energiju a mogu biti i opasne (dijete treba lijecnicku njegu a lijecnik odbije pregledati dijete iskljucivo zbog toga sto je rodjeno kod kuce). do toga uglavnom ne dolazi, ljudi se snadju, ali sansa nazalost postoji.

ja nikad nikoga ne nagovaram na porod kod kuce. jer nije tu samo da si spremna i sposobna roditi doma, bez bolnice. moras biti spremna, i ti i muz, suociti se sa svim onim sto mozebitno dolazi poslije. moras biti spremna na osudu okoline, osudu bliske rodbine, na malu ali realnu mogucnost da ti uzmu dijete, da te proglase kriminalcem, da ti zovu socijalnu sluzbu, da te optuzuju da sve sitne poteskoce koje dijete potencijalno ima dolaze iskljucivo od toga sto je rodjeno doma (sto naravno nema veze s mozgom ali lako je zastrasiti uplasene roditelje).

tko to ne moze podnijeti, osobno mislim da je bolje da ne rodi doma (planirano). dobrobit djeteta ne prestaje samo na porodu, ona se tice i prvih dana zivota.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Cvijeta slazem se sa tobom 100%. Ali moram reci da komplikacije se vrlo, vrlo rijetko tako brzo dese da se ne stigne reagirati.

Problem nastane kad netko ima strah ici u rodiliste zbog osude (primalje ili majke), i gdje se skrb ne moze nastaviti (da primalja bude prisutna i nakon transfera primjerice). Primalja i lijecnik imaju svoje mjesto, i idealno bi bilo kad se sve moze timski odraditi kad je potrebno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i ja bi, al ne bi o tome na sva zvona, bas ovako javno.

isto tako bi, ako bi se odlucila na CR bez med. indikacija pobrinula da ga i dobijem

i jedno i drugo je jednako ilegalno, samo sto se za jedno zalaze, a drugo se "kori", a to bas i nije ok. to je ona voda i mlin.
    ja ne bi javno prije poroda, možda eventualno kasnije.
    A što se tiče CR, ne znam , koliko ja vidim na drugim mjestima (forumima, medijima) se o tome piše bez ikakvog zadržavanja. To što se to ne piše na Rodi, ne znači ništa za ostatak populacije .

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cvijeta, slazem se s tobom, i ja bih jako rado vidjela bar jednu takvu pricu na forumu.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cvijeto, sto se tice doktora, ja ih cijenim i vrlo rado bih da sam mogla nakon poroda odvesti bebu neonatologu a ne obicnom pedijatru. ali nazalost nisam mogla jer su mi odbili pregledati bebu zbog poroda kod kuce.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

felix slazem se i lijepo je sto se i o tome prica. sto dolazi do izrazaja sta se dogadja backstage kad se spuste zastori nakon romanticnog poroda.
    uvjerena sam da vecina zena o tome ni ne razmislja ili razmislja ofrlje ni ne nadajuci se da ih ceka takav "kolaps" od sustava koji remeti ono idilicno i romanticno ohm stanje.

i slazem se da kucni porod koj je zavrsio u bolnici ne baca ruzno svjetlo na kucni porod, dapace, no zasto se ne pise i o tome, o onome sto je cvijeta napisala?
    kad se konstantno nude samo pozitivne strane s vremenom one gube na tezini jer nema one negativne za usporediti. s druge strane ispada da je svaki idealan i idilican, naprosto savrsen, a svi znamo da savrsenstvo ne postoji (osim djeteta vlastitoj majci ). sa svim ovim podacima kucni porod dobija i kredibilitet, kad znas da se stvari mogu zakomplicirati, kako se mogu i kako se to moze rijesiti.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 09.02.2012. at 14:59

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

leonisa, znam nekoliko slucajeva u kojima su bebe imale ozbiljne urodjene probleme, zene su isle na redovne preglede, uzv, sve, i nisu im otkrili nista u trudnoci. bilo bi lijepo da pregledi u trudnoci mogu garantirati da ce dijete biti zdravo, ali nazalost nisu.

jos jedna stvar.... roditi kod kuce u hrvatskoj, trenutno, je puno vise od obicnog poroda. roditi, samo po sebi, ispada najlaksi dio. nakon toga slijede moguce komplikacije na sve strane, koje trose energiju a mogu biti i opasne (dijete treba lijecnicku njegu a lijecnik odbije pregledati dijete iskljucivo zbog toga sto je rodjeno kod kuce). .
    Koja je zakonska zapreka da prime u rodilište i majku i dijete koje je rođeno doma?
    Nakon što je cijeli (planirani) porod prošao doma.

Tipa - situacija: žena rodi uz asistenciju doma, opere se, obuče, ponese porođenu posteljicu i dijete, kuc, kuc, mogu ja na odjel babinjača, a dijete na odjel neonatologije na pregled i da smo tu dva dana, kao i svi drugi?

Ako joj nije baš stalo do postporođajne kućne intime, ako nema poslugu, ako želi postporođajnu bolničku skrb?

Koje su zakonske zapreke za to?

Je li ženama koje rode doma stalo samo da što "nježnije i prirodnije rodie" ili ne žele imati ama baš nikakva posla s bolnicom ni poslije toga?
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 09.02.2012. at 15:00

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

desilo se par puta to Nena, zvala se policija, CZSS itd

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    desilo se par puta to Nena, zvala se policija, CZSS itd
    lijepo.
    bolje riskirati zdravlje oboje nego ih primiti.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nena jabuka, ja ne bih htjela lezati u bolnici par dana nakon poroda. ne, razlog za pkk mi je i apsolutno neodvajanje nakon poroda, izostanak rizika bolnickih bakterija i infekcija (prema jednom istrazivanju, stopa infekcija nakon bolnickih poroda je 29% a nakon kucnih 4%), dojenje 24h dnevno, to sto sam doma, sa svojom obitelji, da tata i stariji brat ne moraju gledati bebu preko stakla - neprocjenjivo.

zato bih (i jesam) otisla s djetetom na pregled, vadila krv za fenilketonuriju i hipotireozu i napravila testove koji se rade u bolnici. ali ne, ne bih nakon poroda automatski otisla u bolnicu na razdvajanje i bolnicku rutinu. hvala, ne.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i naravno voljela bih izbjeci da me se naziva kriminalkom, da se sumnja jesam li majka svog djeteta, da se dijete odvaja od mene samo i iskljucivo zato sto je rodjeno doma. hvala, i to ne bih.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kako bolnica zna da sam planirano rodila doma?
    po cemu ona zna da mi se on nije "dogodio".
    i ako dodjem s novorodjencetom u hitnu, zar me smiju/mogu odbiti?
    ili ako to napravim, hospitalizirat ce nas?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Koja je zakonska zapreka da prime u rodilište i majku i dijete koje je rođeno doma?

Tipa - situacija: žena rodi uz asistenciju doma, opere se, obuče, ponese porođenu posteljicu i dijete, kuc, kuc, mogu ja na odjel babinjača, a dijete na odjel neonatologije na pregled i da smo tu dva dana, kao i svi drugi?

Ako joj nije baš stalo do postporođajne kućne intime, ako nema poslugu, ako želi postporođajnu bolničku skrb?

Je li ženama koje rode doma stalo samo da što "nježnije i prirodnije rodie" ili ne žele imati ama baš nikakva posla s bolnicom ni poslije toga?
    Nema prepreka za to. Ali jedan od osnovnih motiva poroda doma je nerazdvajanje nakon poroda, ali ako dođeš sa posteljicom u jednoj ruci, a dijetetom u drugoj često je odvajanje uključeno.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ok, djelomicno ste mi odgovorile, a da to niste ni znale

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kako bolnica zna da sam planirano rodila doma?
    po cemu ona zna da mi se on nije "dogodio".
    i ako dodjem s novorodjencetom u hitnu, zar me smiju/mogu odbiti?
    ili ako to napravim, hospitalizirat ce nas?
    smiješ doći na hitnu naravno, ne smiju te odbiti. Ali će ti vjerojatno ponuditi hospitalizaciju i odvajanje .

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ja pretpostavljam da razlog nedostatka priča o pkk koje su završile transferom leži upravo u osudi.
    Mislim da nitko to ne želi podijeliti, jer će zasigurno biti raznih komentara.
    Ja ovo ih svog iskustva, ne piše mi se priča s poroda jer nije bio pkk nego bolnički.
    Nije bio transfer već nužni bolnički zbog brzine i tijeka poroda.
    Imala sam soluciju neasistiranog, sama, na što nisam očito bila spremna, jer me klik odveo u rodilište.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
    Ja pretpostavljam da razlog nedostatka priča o pkk koje su završile transferom leži upravo u osudi.
    Mislim da nitko to ne želi podijeliti, jer će zasigurno biti raznih komentara.
    Ja ovo ih svog iskustva, ne piše mi se priča s poroda jer nije bio pkk nego bolnički.
    Nije bio transfer već nužni bolnički zbog brzine i tijeka poroda.
    Imala sam soluciju neasistiranog, sama, na što nisam očito bila spremna, jer me klik odveo u rodilište.
    leži u tome da nitko od forumašica koje piskaraju , a rodio je doma zapravo nije imao transfer i dovršen porod u rodilištu. A one koje to jesu imale ne žele pisati o tome (ili se registrirati da bi pisale o tome).

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pepita, ti si planirala kućni porod, ali ti nije stigla osoba za asistenciju pa si otišla u bolnicu? Nikako da pohvatam slijed događaja.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a ni ja moja vertex, a nije da se ne trudim, po više topika

sirius, ima priča na portalu i od onih koji ne piskaraju po forumu

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ne znam, meni se nikako ne sviđa to promoviranje neasisitiranog kućnog poroda ili poroda sa primaljom koja mora na put da bi ili ne bi stigla na porod.
    Pa još sve te zavrzlame sa pregledom djeteta, fakat se svašta u međuvremenu može zakomplicirati,
    previše toga ovisi o sreći i nečijih dobroj volji.
    Ne sumnjam da udruga poduzima korake u smislu legalizacije asisitiranog kućnog poroda,
    ali što bi se još moglo učiniti da to čim prije zaživi?
    Postoji li negdje neka peticija koju možemo potpisati, kao primjerice ona što smo svojevremeno potpisivale za izmjenu MPO zakona?

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Pa ja mislim da nema neke zakonske prepreeke, štoviše da su u bilokojoj bolnici dužni prihvatiti i ženu i dijete. Ali da će je pritom u bolnici gledati nimalo blagonaklono, to je vrlo vjerojatno. Ali to bi se osim onako kako je forumu uobičajeno, ako to je urota države i doktora, moglo gledati kao što ja gledam one koji sami prevedu tekst pa mi ga kao daju na lekturu, a zapravo je meni kao prevoditelju to veći posao nego da sam sama prevela tekst. U smislu, žena dođe i kaže kako je prošao porod, ali doktori to ne znaju, ono nisu bili tu i vidjeli već imaju samo sentimentalnu izjavu žene. Osobno bih rodila kod kuće četvrto, ali kad bi na mom porodu bila prisutna babica s dozvolom za obavljanje te djelatnosti u Hrvatskoj. Nekima to možda ne predstavlja problem, ali meni da. I na mom zadnjem porodu, koji je bio induciran na moj zahtje u 43. tjedni u Splitu, ja sam u rodilištu uz sve te doktore i babice imala savršeno iskustvo samoporoda. Doslovno sam istisnula glavicu sam u boksu i podigla se na laktove, provjerila da li je cijela glevica vani, da vidim trebam li još tiskati, te pozvala babicu koja je bila izvan boksa u priči s drugom babicom. Ova je ušla i uspaničeno me pitala pa što me niste prije zvali i primila dijete bez rukavica ja još jednom tiskala i rodila. Porodila i posteljicu kasnije i nitko me nije vaginalno pregledao jer su iz posteljice zaključili da je cijela, a i da nisam popucala se nije pregledavalo. Ista mi je babica na kraju rekla, dušo ti si stvarno mogla roditi i kod kuće. Rodilište mi je udaljeno više od sat vremena vožnje i po meni bi pkk trebalo legalizirati baš zbog takvih slučajeva. Ono kad žena rađa 4. put u urednoj trudnoći a bolnica jena više od sat vremena vožnje, meni se čini sigurnjim ostati kući. Što se tiče doktora na Hitnoj, meni su u Makarskoj kad sam bila 42. tjedna trudna i išla ih pitati tko će samnom u kola Hitne do bolnice ako me ulove trudovi, rekla da ide doktor s hitne, koji nije ginekolog, ali koji je imao 30 poroda u kolima Hitne ili mladi kolega koji nije imao nijedan, ali već ćete vi njemu objasnit. Doslovno tako. Pa sad vi meni recite, što je manje zlo, roditi kući, roditi s mladim kolegom u kolima na putu ili otići u Split i tražiti drip? Treći porod, 43. tjedan, otvorena 4 prsta... Osim onim romantičnih želja za porodom u toplini doma, trebalo bi voditi računa i o ovakvim realnim situacijama...
    Poštujem svaki izbor, ali ja sam uistinu za to da imamo svi izbor...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Pepita, ti si planirala kućni porod, ali ti nije stigla osoba za asistenciju pa si otišla u bolnicu? Nikako da pohvatam slijed događaja.
    Kod mene nije bilo osoba za asistencije nego za potporu!
    Šetala sam okolo otvorena 6 cm. Prvi porod je bio jako brz pa se očekivalo tako i u drugom porodu!
    Tu se raspršio san o pkk i o porodu u sinjskom rodilištu.
    Imala sam izbor samo ST rodilište.
    Da kojim slučajem živim u Imotskom, to bi bio prisilan pkk ili na hitnoj pomoći.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

leži u tome da nitko od forumašica koje piskaraju , a rodio je doma zapravo nije imao transfer i dovršen porod u rodilištu. A one koje to jesu imale ne žele pisati o tome (ili se registrirati da bi pisale o tome).
    Ne bi ni ja iskreno pisala da sam planirala pkk, a da je završio transferom.
    Samo zato što je to ili potreba ili trenutni izbor (u većini slučajeva, nego što je bilo potrebe za transferom) žene.
    Ne bi se to tako shvatilo, sigurna sam, više nego sigurna da bi za većinu to značilo da je netko letio u oblacima inspiriran pričama s RODE, a kad je došao trenutak da je odustao.
    Na neki način po meni žena koja je željela pkk pa je na kraju ipak odlučila u bolnicu, nije baš happy što se to tako odigralo. Možda je malo tužna. Možda se poslije pitala "ma možda sam mogla...". Zato bi ja te žene i priče pustila. Što vam znači ta priča. Meni ništa, drago mi je da je ipak odlučeno za transfer, nego da gura ono što nije stopostotno sigurno!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam, meni se nikako ne sviđa to promoviranje neasisitiranog kućnog poroda ili poroda sa primaljom koja mora na put da bi ili ne bi stigla na porod.
    To ti pričaš o inozemstvu ili???

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

...i još nešto, ja sam od ST rodilišta udaljena 10 minuta, ajde možda 7 minuta ako me uhvati noć i prazne ceste.
    S obzirom kako brzo rađam što bi da sam udaljena recimo 30 minuta???
    Bi li ostala doma ili krenula u rodilište...znači po tome rizik da rodim u autu je jakoooo velik, a to si bome ne bi poželila.
    Ti trudovi treskanja su mi bili užas!

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

cvijeta, slazem se s tobom, i ja bih jako rado vidjela bar jednu takvu pricu na forumu.
    potpisujem

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a drugo što mi se ne sviđa, jest negiranje jedne od osnovnih uloga doktora. a to je - dijagnoza.
    svaka čast primaljama, ali primalje nisu doktori.
    Ovo je prava slika hrvatskog općenitog mišljenja, da doktor zna više o fiziološkom porodu od primalje. Ali to zaista nije istina, jer primalje su specijalistice za normalan porod, a liječnici su specijalisti za komplikacije. Primalje također nepogrešivo detektiraju patologiju, najčešće one tijekom poroda i pozovu doktora jer nešto nije u redu. Ili je kojoj od vas doktor stajao kraj kreveta i nije micao pogleda s vas? Uleti, pregleda, odredi lijekove, ak imaš sreće uputi ti koju ljubaznu i ode. Pa kakva je to skrb??? Meni na bolničkom porodu nijedan doktor nije pomogao, ali primalje jesu (koliko su smjele i mogle). Ali, npr nisam smjela maknut s lijevog boka i sl. Pa nek mi neko kaže da je taj doktor normalan koji misli da će ustajanje na noge imat smrtne posljedice

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    potpisujem
    i ja

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Da, primalja nije doktor, svakako, ali mislim da i u bolnici doktor služi za eventualne komplikacije i to kad ga primalja pozove.
    Naravno može on biti prisutan i za cijelo vrijeme poroda.
    Ja doktora na svom drugom porodu nisam vidjela. Samo primalja i jedna još med. sestra ili što li je već.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj yellowkitty prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je prava slika hrvatskog općenitog mišljenja, da doktor zna više o fiziološkom porodu od primalje. Ali to zaista nije istina, jer primalje su specijalistice za normalan porod, a liječnici su specijalisti za komplikacije. Primalje također nepogrešivo detektiraju patologiju, najčešće one tijekom poroda i pozovu doktora jer nešto nije u redu. Ili je kojoj od vas doktor stajao kraj kreveta i nije micao pogleda s vas? Uleti, pregleda, odredi lijekove, ak imaš sreće uputi ti koju ljubaznu i ode. Pa kakva je to skrb??? Meni na bolničkom porodu nijedan doktor nije pomogao, ali primalje jesu (koliko su smjele i mogle). Ali, npr nisam smjela maknut s lijevog boka i sl. Pa nek mi neko kaže da je taj doktor normalan koji misli da će ustajanje na noge imat smrtne posljedice
    Ovo nisam vidjela, ali potpisujem!

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

nema prepreke, i nitko te neće odbiti ako dođeš u bolnicu nakon poroda i kažeš: ups, rodila sam doma.
    pregledat će te, pregledati dijete, vjerojatno će dijete preventivno dobiti antibiotik (jer je rođeno u nesterilnim uvjetima )
    e da, presjeći će pupkovinu

ako dođeš s presječenom pupkovinom i pričom da si rodila doma uz asistenciju onda neće biti baš tako lako ko u prvom slučaju

a ako dođeš samo da vas pogledaju i želiš ić doma...e onda isto neće bit dobro

po meni imaš samo 2 opcije ako želiš na pregled u bolnicu: ili otići u bolnicu brzo nakon poroda i pravit se da si slučajno rodila doma
    ili ne ići dok ne sredite prijavu u matičnom uredu ( neće biti bajno ali će bar dijete i na papiru biti tvoje)

znam curu koja je slučajno rodila doma (krenulo malo prebrzo). zvali su odmah hitnu čim su skužili da rađa. hitna je došla kad je porod bio gotov i samo su je prebacili u bolnicu iako ona više nije htjela ić. tamo su je malo čudno gledali (ipak je rodila doma a ne kod njih) ali nisu bili neugodni sve je teklo normalno. bolnica je prijavila dijete tako da nije imala nikakvih problema s prijavom kod matičara

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Nema prepreka za to. Ali jedan od osnovnih motiva poroda doma je nerazdvajanje nakon poroda, ali ako dođeš sa posteljicom u jednoj ruci, a dijetetom u drugoj često je odvajanje uključeno.
    Ali odvajanje na koliko dugo?
    Valjda ovisi o rodilištu?

Za pregled djeteta na Sv. Duhu trebalo im je manje od pola sata i onda su ga opet dali meni, tamo je roming in. Dobro, ja možda nisam preromatnično raspoložena glede tog neprestanog neodvajanja, nisam uopće osjetila neko odvajanje sad zadnji put (nekad sam ga usred noći i poželjela, da zahrčem ko čovjek).

Znači, taj motiv mi nedostaje, nisam dovoljno zrela za kućni.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bi ni ja iskreno pisala da sam planirala pkk, a da je završio transferom.
    Samo zato što je to ili potreba ili trenutni izbor (u većini slučajeva, nego što je bilo potrebe za transferom) žene.
    Ne bi se to tako shvatilo, sigurna sam, više nego sigurna da bi za većinu to značilo da je netko letio u oblacima inspiriran pričama s RODE, a kad je došao trenutak da je odustao.
    Na neki način po meni žena koja je željela pkk pa je na kraju ipak odlučila u bolnicu, nije baš happy što se to tako odigralo. Možda je malo tužna. Možda se poslije pitala "ma možda sam mogla...". Zato bi ja te žene i priče pustila. Što vam znači ta priča. Meni ništa, drago mi je da je ipak odlučeno za transfer, nego da gura ono što nije stopostotno sigurno!
    vjerujem i ja da je tako....i zamišljam se u toj situaciji...
    ...ako sam se educirala na Rodi...jel...i onda je prošlo kako je prošlo...mislim da bi se osjećala dužnom na neki način podijeliti svoju priču...edukacije radi...
    a ako nisam....
    ma ne znam...mislim da bi je ja podjelila koliko god mi bilo teško...

i na kraju krajeva...zašto bi bilo teško...
    htjele su nešto...nije išlo...i tako su se razumno odlučile za drugu opciju...i u biti dale najbolje od sebe u datom trenutku...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    ili otići u bolnicu brzo nakon poroda i pravit se da si slučajno rodila doma
    aha, pravit se toša...a u kući upaljena dva kalorifera u kolovozu, šest (grimiznih) ručnika po podu, mirisne svjećice, zavjese stavljene čak i na prozor u kupaoni...a babica čuči u ormaru dok ovi odu

(doula se pravi da je samo svratila na kafu i kukičanje)
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 09.02.2012. at 16:29

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ali odvajanje na koliko dugo?
    Valjda ovisi o rodilištu?

Za pregled djeteta na Sv. Duhu trebalo im je manje od pola sata i onda su ga opet dali meni, tamo je roming in. Dobro, ja možda nisam preromatnično raspoložena glede tog neprestanog neodvajanja, nisam uopće osjetila neko odvajanje sad zadnji put (nekad sam ga usred noći i poželjela, da zahrčem ko čovjek).

Znači, taj motiv mi nedostaje, nisam dovoljno zrela za kućni.
    evo...taj dio pkk je meni recimo divan...za razliku od pregleda..prijava...iako je i to kod nas prošlo skroz glatko...
    dan kao i svako drugi....samo s jednim smotuljkom više...
    a nisi u nepoznatoj okolini...odvojena od najbližih...uz koje sam ja lakše zahrkala kao čovjek...nego u bolnici...

nije da te nagovaram na kućni ...već mi je taj dio skroz neusporediv....

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

evo...taj dio pkk je meni recimo divan...za razliku od pregleda..prijava...iako je i to kod nas prošlo skroz glatko...
    dan kao i svako drugi....samo s jednim smotuljkom više...
    a nisi u nepoznatoj okolini...odvojena od najbližih...uz koje sam ja lakše zahrkala kao čovjek...nego u bolnici...

nije da te nagovaram na kućni ...već mi je taj dio skroz neusporediv....
    Shvaćam te, al' mi smo malo umorni. Meni je u rodilištu (nakon što rodim) dobro, jedem, spavam, presvlače dijete, doma nemam odgovarajuću logistiku.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

htjele su nešto...nije išlo...i tako su se razumno odlučile za drugu opciju...i u biti dale najbolje od sebe u datom trenutku...
    I ovakvim ženama ja skidam kapu! Imaju moje poštovanje!
    Upravo to, htjele su nešto i bile sigurne u to, ali se neki klik desio ili je bol bila preduga i nepodnošljiva i REALNO su prihvatile drugi izbor.
    Mislim da je taj drugi izbor nemogućnost normalnog razmišljanja, jer znam mnogo žena da pričaju kako se na kraju ničeg ne sjećaju da su se od bolova gubile.
    Možda u tom trenutku žena ne osjeća više sigurnost.
    Ovo su nagađanja, nikad nisam pričala s nikim tko se odlučio za transfer.
    Pretpostavljam samo...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Shvaćam te, al' mi smo malo umorni. Meni je u rodilištu (nakon što rodim) dobro, jedem, spavam, presvlače dijete, doma nemam odgovarajuću logistiku.
    U rodilištu jedem jedva (opet mi hrana dolazi iz kuće), ne spavam nikako (jer beba pored mene plače, a mama spava jer je umorna - upravo to me zadesilo i izludila sam).

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aha, pravit se toša...a u kući upaljena dva kalorifera u kolovozu, šest (grimiznih) ručnika po podu, mirisne svjećice, zavjese stavljene čak i na prozor u kupaoni...a babica čuči u ormaru dok ovi odu

Da budem iskrena, nije mi smiješno.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

i...odvojena od najbližih....
    opet zaključujem o svojoj neromatičnosti jer se poželim nekad odvojiti od tih najbližih:posipam pepeo po glavi:

Drugi i treći put kad sam rodila poslala sam starije dijete/djecu kod babe i dida, vratili su se kad je beba imala dva ili tri tjedna.
    Svi oni zahtijevaju skrb, stalno vise po meni, ne mogu to pokriti ako moram stalno nacicavati bebu i o njoj se brinuti.
    Tek kad sam ja fit, onda mogu opet u gužvu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Da budem iskrena, nije mi smiješno.
    Ok, ja sam zamislila sebe u trenutku kad dolaze djelatnici hitne. I nije mi uspjelo biti toša.
    Posljednje uređivanje od Nena-Jabuka : 09.02.2012. at 16:42

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

nisam rekla da moraš zvat hitnu, nego da se možeš spakirat i doć u bolnicu, ako baš želiš, babicu možeš sakrit u prtljažnik

a ako te tješi, nisam imala ni grimizne ručnike, ni svijećice, ni zavjese (nemam ni obične di bi nabavljala tamne?!), ni kalorifer...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma Nena, nisi uopce promasila bit. OČAJNO je to što se moramo skrivati i muljati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •