Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
meni je drago da se konacno naglasava kako kucni porod nije za svakoga i naglasava se zasto
U našim uvjetima ne da nije za svakoga nego je za rijetko koga.

U cijeloj Hrvatskoj se godišnje rodi blizu 45.000 djece. Koliko ih je rođeno kod kuće u toj godini, planirano?

Brojimo na prste.

Bio je i pokoji brzi ulet, pola doma, pola u autu i slično.

To je jako, jako malo i ne bih rekla da se radi o bilo kakvom trendu jer se takav dojam stječe samo u Rodinom krugu, što je i normalno, udruga

se zalaže za zakonsko reguliranje asistiranog kućnog poroda, "povratak" primaljstva i onda, bilo tko ko je u doticaju s tim informacijama stječe dojam da je to neka masovna pojava, a nije.

Više se priča, više se piše, više žena se odluči roditi doma, ali to je još uvijek jako mali broj.

Ovdje se pretaču jedne te iste priče od prije više godina, gdje su te nove?

Sigurna sam, da se ta mogućnost zakonski uredi, puno više žena bi se za to odlučilo, ali opet ne previše. Jak je pritisak okoline, obitelji, strah, tradicija (ne ona stara, nego nova, bolnička).

U mojoj okolini ideje o porodu doma su još uvijek u domeni "najela se ludih gljiva" .

A za koga je to uopće sada, u ovim okolnostima?

Zdravstveno i fiziološki mislim da bi porod doma bio dobrobit za mnoge zdrave trudnice, ali ići čvrsto protiv vjetrenjača najbolje mogu ili one ektra stabilne osobe
ili one lagano (do poprilično) "puknute".
Obje skupine prolaze, vjerujem, odlično.

Odvaže se i one neiskusne i neinformirane "lepršavice", koje sve ponese, to mi se čini znatno lošija varijanta.

Da sve ide kroz sustav, mislim da bi rijetko gdje bilo problema, znalo bi se tko može, tko ne može, tko živi dovoljno blizu za transport, a tko je kockar, žene bi osjećale dodatnu sigurnost što su doma, a ipak će imati dobrodošlicu ako se predomisle.

Ovako, trebaš imati petlje za biti gerilac.