pomikaki prvotno napisa
Iz vaših postova ja sam iščitala da izjednačavate odgovornost rodilje koja se odluči na pkk i na bolnički porod. Tvrdite da je odgovornost jednaka jer su obje opcije rizične? Ako sam nešto krivo shvatila ispravite me.blackberry prvotno napisa
Ja se ne slažem.
U slučaju komplikacija na porodu u bolnici, oko žene je tim ljudi koji joj brzo, efikasno i stručno može pomoći i rješiti taj problem.
U slučaju pkk toga nema u nekom skorom vremenskom roku. Dakle, možeš ti bit i na 5 minuta od bolnice, ali i tih 5 minuta koje su ti potrebne može biti previše da se zlo dogodi. Ne govorim o svim slučajevima, naravno da postoje i slučajevi u kojima se i na vrijeme može reagirati, ali sad ne pričam o tome nego o onome gdje su potrebne minute i sekunde da se djetetu ili mami spasi život.
Istina je i da se na bolničkom porodu mogu dogodit komplikacije, da žena može dobit tretman kakav nije adekvatan, ali to isto se može dogodit i na kućnom porodu.
Istina je i da se u bolnici kod komplikacija koje eventualno mogu nastati može adekvatno reagirati i spasiti djetetu i mami život. Kod pkk kod kuće velike su šanse da ta pomoć stigne prekasno.
Ja bi rekla, da je trenutno RH stvarnost takva, da jeopćenito govoreći, za svaku ženu porod u bolnici, uz sve njegove loše strane, manje rizičan od poroda kod kuće, jer posjeduje logistiku koja ženi i djetetu može spasit život kad stvari krenu loše.
Čak ni uz nekakvu logistiku koju ste si osigurale ni jedna od vas nije imala neonatologa na raspolaganju, operacijsku salu, anesteziologa itd. dakle tim koji bi u slučaju nečeg lošeg i opasnog po život vas ili djeteta reagirao odmah. Možete tvrdit da ste vi ovakve i onakve i da bi vama bilo rizičnije da ste išle u bolnicu, i vaše tijelo zna i sve ostalo što tvrdite, ali je i dalje činjenica da je srećom sve prošlo dobro i da to dobro ne mora bit dobro za svaku ženu. Ženama koje se odlučuju na porod kod kuće i to treba reći.
Dakle, činjenica je da bolnički porod može nositi određene rizike, ali su oni kad se sve zbroji manji od rizika koje nosi pkk. U uvjetima koji su trenutno kod nas.
Drugim riječima rečeno - ukupni rizik bolničkog poroda i pkk kod kuće u najmanju ruku nije isti.
Odgovornost rodilje koja ide na bolnički porod nije ista odgovornosti rodilje koja se odlučila na pkk.
Ova prva se odlučila na sustav u kojem rade ljudi školovani za dobru i lošu verziju poroda, cijeli tim ljudi prima ženu i brine se o njoj i djetetu.
Ako stvari prođu dobro, sve pet, ako krenu loše mogućnost reagiranja je trenutna, za razliku od pkk gdje postoji velika šansa da bude potpuno suprotno.
Druga se odlučuje na sustav u kojem ima nekakvu podršku (primalja, ilegalna al ajde, doula ...) ali ta podrška nije kompletna za sve ono što se može dogoditi, nisu pokriveni svi "frontovi i izbor je daleko rizičniji.
Ponavljam, u slučaju nečeg lošeg ovaj drugi sustav je puno rizičniji od prvoga. Neadekvatniji. U današnjim uvjetima. Oni se bitno razlikuju.
Kako je onda odgovornost žene u ova dva slučaja ista? Nije ista. Ova druga verzija, pkk, je rizičnija i odgovornost na ženi je veća.
Netko je spreman preuzet tu veću odgovornost, ok, to mogu razumjet, ali ono što ne mogu razumjet je podržavanje pkk argumentima da su ta bolnički porod i pkk jednako rizična jer nisu.

Odgovori s citatom