Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
Statistički gledano rizik je isti. Uzroci nisu.
Statistički gledano, podataka za usporedbu rizika pkk kod kuće i bolničkog poroda u Hrvatskoj - nema.

Statistički gledano ne možeš uspoređivat podatke neke druge države sa trenutnim stanjem u RH.

Statistički gledano da bi mogla primjenjivat podatke iz jednog sustava na drugi, ta dva sustava moraju imat osnovne postavke iste, u ovom slučaju nisu jer mi nemamo opciju pkk sa logistikom.

Dakle uspoređivanje ta dva različita sustava znanstveno nije moguće.

Iz tog proizlazi da se za RH uvjete ne može tvrditi da su rizici jednaki, jer pkk u RH nije opcija kakva je opcija u tim istraživanjima i u RH ne postoje uvjeti kakvi su postojali u tim istraživanjima.

Nije moguće/u redu/točno primjenjivati zaključke dobivene iz istraživanja u nekoj drugoj državi na uvjete koji vladaju kod nas.

Da si znanstvenica koja ide ovako nešto tvrditi kolege bi ti rekle da si ne-etična i da obmanjuješ javnost.

Tumačenje znanstvenih/statističkih podataka o rezultatima i rizicima pkk i bolničkog poroda u nekim drugim državama i njihovo prezentiranje kao RH stvarnosti nije u redu.

Po mom mišljenju ti uspoređuješ neusporedivo i na tome temeljiš svoje odluke i argumente. Ok, nemam ja s tim problem.

Problem za mene nastaje kad to ideš prezentirat kao činjenicu i nešto što je dokazano.

Da, dokazano je za neke EU države, ne i za naše uvjete, prema tome ne možeš to tvrditi za RH.

Dokle god ne budu postojali statistički podaci za RH tvrdnja da su statistički gledano rizici isti nije točna. Statistički gledano, takav zaključak ne možeš izvest za RH.

Za mene je to interpretiranje stvarnosti prema vlastitom nahođenju. Miješanje jabuka i krušaka.

Nije u redu tvrditi da će i u RH rizici biti isti, jer nisu, u najmanju ruku nemaš podatke i realno stanje nije takvo kakvo je u tim studijama. Statistički gledano.

Meni je jasno da si se ti vodila logikom da ako si osiguraš uvjete kao i te žene iz te studije da ćeš si smanjit rizike i imat jednake šanse kao i one, ali za mene to nije polaženje od realne činjenice temeljene na znanstvenim podacima, već polaženje iz krivo interpretiranih podataka i iz uvjerenja da će sve biti kao i njima ako si složiš slične uvjete.

Dakle polaziš od nečeg što nije činjenica nego osobno uvjerenje. Zato nemoj prezentirat to kao činjenicu, možeš kao vlastito uvjerenje, ali ne kao činjenicu. Statistički gledanu.

Dokle god svaka RH rodilja, u startu nema iste uvjete kao i ti/te žene iz EU studije koje imaju opciju pkk rizici pkk će biti veći nego kod rodilja u EU koje te uvjete imaju po defaultu.