Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
To nije kazneno djelo nadriliječništva jer ONA IMA stručnu spremu za to! Ona je školovana za porađanje žena bez patologije i dokle god je to u toj domeni ne čini kazneno djelo.
Za samostalan rad joj nije potrebna dodatna stručna sprema ili sl. nego doškolovanje...
Disciplinski bi odgovarala itekako, bez daljnjeg!

Porod nije bolest, ne pruža se liječnička pomoć, ne liječi se...
Pepita, ne slažem se s tobom i nikako mi ne sjeda ovo tvoje tumačenje zakona jer isključuješ mogućnost koju zakon predviđa i odgovornost koju bi primalja trebala preuzet u slučaju da se nešto loše dogodi.

Budući da primalja ne zna kako će porod ići i kako će završiti, svjesan dolazak i prisustvovanje porodu automatski se smatra kao da je htjela pružiti neadekvatnu pomoć budući je porod mogao i loše završiti.

U slučaju dobrog ishoda, bilo bi ovako kako ti pišeš, izgubila bi posao, izgubila bi pravno ali bi na Vrhovnom sudu dokazala da je za taj slučaj ipak bila dovoljno školovana i u konačnici ne bi kazneno odgovarala, ali samo zato jer su stvari dobro završile. To je ono što sam napisala da je u slučaju dobrog ishoda to siva zona.

U slučaju lošeg izgubila bi i posao i pravnu bitku.

Budući je porod fiziološki proces koji može imati tragičan ishod medicinsko osoblje u skladu sa pravilima struke treba postupati u skladu sa mjerama predostrožnosti, tj. nadati se da će sve proži dobro, a ponašati kao da neće. U skaldu s tim, za HR primalju koja svjesno dolazi na porod smatra se da je izignorirala onaj potencijalni opasni dio poroda i da je došla ženi pružiti neadekvatnu pomoć te se to smatra nadrilječništvom i ne postupanjem u skladu s pravilima struke. Zato će takva osoba disciplinski odgovarati, a pravno možda i neće jer je imala sreće da je sve dobro prošlo pa se može na to izvuć, ali tek nakon duge pravne borbe, jer zakon bi joj isto zamjerio ne postupanje po mjerama predostrožnosti.

Dakle ovo tvoje tumačenje, smatram malo navođenjem vode na svoj mlin i čini mi se opasnim tako nešto tvrditi jer zakon još uvijek ne poznaje primalje koje mogu samostalno vršiti djelatnost.