Moj pkk nije nuzno motiviran lošim iskustvom s bolnicama. I na prvi porod prije gotovo 13 godina isla sam s kiselim mislima o tome kako bih radije to obavila kod kuce nego u nekoj šugavoj bonici. Dosla sam tamo, jako otvorena, s trudovima koji nisu bolili i rodila s paketom prokidanje vodenjaka, epiziotomija i nalijeganje, a otišla u uvjerenju kako je roditi lako, i u šoku kako su me izmasakrirali. Pa sam drugo dijete odlucila roditi doma, neasistirano. Medjiutim drugo dijete je ostalo na zadak i ja sam opet otisla u bonicu, dobila uz borbu dobar porod za dijete, šugav za mene i opet otisla s gorkim okusom u ustima. I znala sam da vise to ne zelim, nikako.
A onda sam trece rodila opet u rodilistu, ovaj put rijčkom, koje je u tom periodu bilo na vrhuncu slave kao odlicno rodiliste. I bio je to super porodjaj, koliko to bolnicki porodjaj moze biti. Dobila sam kadu i primalju, poslije apartman u koji mi je muz svercao djecu jer u jeku gradjevinkih radova nisu bas kontrolirali takve stvari. Dobila sam i depru par mjeseci kasnije.
To jednostavno nije za mene.
NIje dobro okruzenje i nije dobar osjecaj. Nista mi nije dobro u bolnici. Ne zelim da porodjaj moga djeteta bude medicinski dogadjaj nego nastavak obiteljskog zivota.
Zato sam cetvro rodila doma. Poklopile su mi se zvijezde, sve je bilo savrseno. Osim jedne sitne stvari, a to je da bih rado ponovila to iskustvo. Jako rado. Kopka me to svekodnevno. A vec imam cetvero djece i peto nam nije u planu.
Meni je glavni motiv bio izbjeći baš sve intervencije, a to je doma lakše. Tj., nije da je lakše nego je to doma pod normalno.
Za neke stvari se u bolnici izboriš lakše, za neke teže. Lako bih izbjegla klistir i brijanje, epiz., to sam sigurna, ali kako da dođem u bolnicu i kažem da ne želim nijedan jedini vaginalni pregled, kako da kažem da ne želim da se beba dira dok izlazi, ne povlači za glavu, kako da kažem da je ne želim ni na 5 minuta ispustit iz ruku? Dobar dan, ja sam došla tu rodit samo zato da poslušate bebu svako toliko? To mi je bio zbilja bad, znam kako bolnica funkcionira i tamo sam se više-manje ponašala snishodljivo
Tak i tak boli za umrijet, gdje god da jesam, ali doma me barem ništa nije boljelo nakon poroda nego sam bila![]()
Baš čitam Odenta i on to slično kaže, porod kao spolno, izuzetno intimno iskustvo. u koje ti u bolnici nažalost upadaju razni stranci, da se na kraju ništa ne odvija kako bi to u prirodi išlo. i potpuno mogu shvatiti da to lijepo iskustvo poroda tvog četvrtog djeteta želiš ponoviti.
http://mojtv.hr/film/15575/prvi-plac.aspx
link na isječak prekrasnog dokumentarca koji je bio na hrt u subotu, jeste gledali?
svakako preporučam, pogotovo onima koje zanima porod kod kuće....
meni se između ostalog svidjela izjava jedno japanskog dr-a (dok šeće sa trudnicama) - Porod je kao izlazak sunca: ne možeš ga zaustaviti, ne možeš ga ubrzati,...
meni jako inspirativan filmić
Radilo se o vijetnamskom doktoru. Ali, nema veze.
Gledala sam i čudila se onoj ženi koja rađa u plastičnom bazenu, a svi prijatelji oko nje, sviraju gitaru, pjevaju, brrr...nepojmljivo.
I onu drugu što je u deki nose skupa s novorođenčetom na plažu...Ma, mislim, s oproštenjem, to je prese....nje.
OK, one kojima je to tradicija, u pustinji, Eskimka... Indijka koja se nada da nije opet djevojčica jer nema za njen miraz, živi od prodaje sušene balege...(ali, je, djevojčica je.)
Film koji je dobro pogledati.
canaj, gledala zahvaljujući tebi<3
prese....nje ili, i na to moramo imati pravo.
ima, ima. motivirane su i prvorotke jer vjeruju da je to bolje za njih i za njihovu djecu. ima ih koje nikada nisu niti razmišljale o bolnici kao prirodnom okruženju za porod još dok im ni djeca nisu bila u planu.zasad skulirana prvotno napisa
Ali, vjerojatno nitko nije pitao dijete da li je i njemu/njoj zabavno.
Za mene je najvažnije biće u porodu-beba. Svi su drugi daleko iza po važnosti.
Meni ljudi zaista ne smetaju na porodu. Uspevam da se opustim kako god, valjda me osecaj ponese. Mogu sasvim da razumem razne te scenarije koji ukljucuju zabavu na porodu. Ne kazem da bih napravila zurku povodom porodjaja, ali verujem da bih mogla da rodim u sred zurke.
Slazem se da je na neki cudan nacin porod seksualni cin, ali seksualnost je jako slojevita, ne bih nikad mesala sex kako ga inace zamisljamo s porodom.
i ja sam na prvu loptu reagirala tako...pa kud je sad nose...
ali...onda sam se zapitala zašto mi to smeta? mislim da je zato jer su nas jednostavno odgojili tako da je porod nešto što treba "odradit" ili štajaznam...
uglavnom, nešto uz što se ne veže ugoda na takav nekakav način...kao da nemamo pravo na to...
pa nek je voze gdje god...dok god nitko nije ugrožen... što ne bi bili tamo gdje se osjećaju lijepo...
pa makar nekima to izgledalo kao pre....
a kad je francuskinja u pitanju...
ja sam shvatila (peglala sam...nisam bila sto posto pozorna..) da su to ljudi s kojima ona živi u zajednici....pa ako je tako, onda joj ne bi trebali smetati na porodu...
meni moji ukućani nisu smetali...npr..
čak mi je u jednom trenutku bilo zanimljivo kako uz gitaru s njom odrađuju trudove....
možda nije sve po mom guštu....ali je zanimljivo za pogledati i vidjeti kako smo različiti....
zanimljivo u situacijama u kojima imamo izbor, naravno.
ove druge situacije...nisu mi bile nimalo zanimljive...već veoma stresne, tužne, šokantne...ne znam...pod dojmom sam još uvijek...
Canaj
Ne kuzim koji je tvoj problem i zasto me prozivas jer da pratis inace sto pisem znala bi da itekako podrzavam PKK i zivom u nadi da cu ga jednom i sama iskusiti.
A to sto ne osjecam potrebu javljat se na svaku temu i beskrajno se raspravljati tko je za, a tko protiv to je moj izbor, nista cime bi se ti trebala baviti.
Sve ok, mozda sam i ja mogla pojasnit poantu svog posta. Ako se zena osjeca ugodno, da pjevaju ili plesu oko nje, ili da ide na plazu zasto ne?
Ova iz clipa kojeg sam gledala nije bas bila sretna da je snimaju, htjela je da se maknu, a muz je maltretirao s kamerom i onda to jos stavio na you tube.
Btw, ako se netko sprema roditi doma i dozvolio bi snimanje neka mi se javina pp. Ne mislim na snimanje poroda, nego na snimanje osobne price zasto?, u stilu nekadasnjeg Direkta. Pliz, puno bi mi znacilo da na taj nacin dam doprinos po ovom pitanju, a toj osobi pruzam istu priliku.
Gledala sam,predivna emisija.Nemojte mi zamjeriti ali kad sam vidjela ono rodilište u Vijetnamu,pa onu sirotu što je rađala u pustinji,pa Eskimka sama u bolnici bez muža,Indijka koja moli da nije žensko dijete na putu,onda sam si duboko razmislila pa mi smo ipak danas barem u našoj zemlji pošteđene tih ružnih stvari,ne higijene,imamo adekvatnu skrb,veliki tim lječnika,a što ima ona sirotica u pustinji,i ona Indijka koja rađa u nehigijenskim uvjetima.Eto nemojte zamjeriti,ali mislim da smo ponekad stvarno razmažene!Kad mislim da mi je zbog nečega teško,onda se sjetim tisuće kojima je još teže!
Oprostite ako sam nekoga uvrijedila,ali nama je još dobro!
Zna li netko kako se može doći do tog dokumentarca Prvi plač? Gledala sam Max tv videoteku, tamo ga nemaju u ponudi.
Tu ima nešto
http://www.disney.fr/FilmsDisney/lepremiercri/
a bome neznam gdje onako bacakaju bebu ko' ona babica Indijka....
ne kuzim o kojoj vi francuskinji pricate da je rodila medju ljudima? francuskinja je balerina i rodila je u bolnici u Parizu!
ona iz komune je Kanadjanka!
zanimljivo,ali nisam bas primjetila da su nesto bile glasne....pretpostavljam da je nekima to do kulture,mozda neke nisu ni smjele vristati...
npr. ona jadna iz plemena Touarega sa mrtvorodjenom bebom.....![]()
ok...ja sam napomenula da sam bila multitasking..
jel makar pričala francuski?
a balerina..ona je rodila s epiduralnom? nisam to popratila najbolje...
a je,Quebec francuski....(sad bi ti se pravi francuzi ovako nasmijali
)
hmmmm,nisam skuzila da je balerina primila epi...bio je carski u sibiru...
prava kanađanka će se isto nasmijati na Quebec francuski jer koliko mi je drago toliko mi je smiješan :LOL:
mislim da je poanta priče to da je porod isti čin za cijelo čovjećanstvo, a tako različito u raznim zemljama. što znači da kultura igra (ogromnu) ulogu.
upravo. dakle, mi sa zapadne hemisfere se nemamo što uspoređivati s afrikankama, eskimima, a kamoli sa životinjama. što se vrlo često radi.![]()
x na sirius
naravno da imamo itekako sa njima sličnosti, jedino što "promijeni" način sagledavanja poroda i bilo čega drugoga su naše kulturološke oči.
sad sam samo link i isječak gledala i raspekmezila se... trudnica, šta ćete. ja bi nekako do cijelog filma...
Totalno sam se raznježila na one delfine u bazenu.
Ja si ne mogu zamisliti da rađam sa delfinima...Ali eto, to je to o čemu se prića kada krene rasprava o pkk - pravo izboraNetko doma, netko carskim, netko u rodilištu, netko sa delfinima...
http://www.youtube.com/watch?v=hzzSVRK_m6s
evo ti ga na francuski....nema ti previse price,90% stvari kuzis samo gledajuci,i bez da razumijes fr...
Slažem se s vama, ali kad preživite porod, a beba ne, tada ipak shvatite da bi u rodilištu imala veću šansu. Ili mislite da ne?
pa da, zato što ne filozofiraju
fiziološki proces zakompliciraš onda kad počneš filozofirat oko njega
Pa iz posta je razvidno da mi boravak u bolnici nije pomogao
Odluka za pkk je pala odmah, a definitivno kad sam ostala do kraja u niskorizičnoj skupini, dobra kandidatkinja za to, uzv i amniocenteza pokazuje da je beba zdrava (da, da, rodila sam doma a trudnoća je bila uredno nadzirana, ne znam zašto nekom padne napamet da bi baš kućerotke imale "nepraćenu" trudnoću, a baš je obratno; cure tu pišu da se žene nisu kontrolirale ali došle su rodit u bolnicu).
Nisam imala strah od nepredviđenih komplikacija, čakštoviše bila sam sigurna i znala da ih neće biti (intuitivno, da neko ne pita kak sam znala).
otprilike se sjećam da si pisala na temam sličnim ovoj
al mi se nije dogodio "klik" u glavi da si pkk imala nakon tužnog iskustva
pa sam zato pitala kak si se odlučila..
žao mi je zbog ovog tužnog iskustva..
takvo što mi je noćna mora..
hvala što si odgovorila
ja sam jucer isla posjetiti babu u bolnicu. u istu onu u kojoj sam rodila S.
i mislila sam i cure dovest da vide babu prije operacije, jer tko zna...i svi su graknuli da sam luda jer djeca ne idu u bolnicu, jos samo treba da nesto pokupe.
trebali smo doci do "trgica" u bolnici.
i onda sam se zamislila.
L. je rodjena CR i iz sale su je nosili odmah kroz hodnik, koji je "javan" i u kojem su bili moji i vidjeli je. da sam ja bila smjestena na babinjacama, soba za bebe je na drugom katu, znaci prosla bi i lift i kat.
S. je rodjena prirodno i opet je kroz tu istu bolnicu prosla hodnike i liftove, 2h nakon sto se rodila, a 3. dan je prosla i dobar dio bolnice da bi iz nje izasla.
i razmisljam se o svim bakterijama i virusima koje dijete moze u bolnici pokupiti, a doma ih nema.
za mene je i to jedan od rizika bolnice.
Posljednje uređivanje od leonisa : 03.06.2012. at 10:13