Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
Moram priznati da vecina zena koje znam, a da ne pisu aktivno na Rodi ili nekom drugom (roditeljskom ili slicnom) forumu, uopce ne smatra porod dogadjajem zivota. Neke imaju pozitivna iskustva, neke negativna, ali vecina stvarno, ali najstvarnije, ono, couldn't care less, rekli bi ovi s ove strane bare.
Kad prvašići krenu u školu, imaju malu proslavu. Kad kreneš na faks, imaš brucošijadu. Kad kreneš u brak, imaš vjenčanje/svadbu štogod.

Kad kreneš u majčinstvo, od svih inicijacija nakon vlastitog poroda mislim najveće i najvažnija inicijacija jer jednom majka - uvijek majka, naše društvo (kultura) ti kaže da to niš nije važno, da moraš šutjeti i trpiti i što više potrpiš to ćeš biti bolja majka jer si spremnija veći teret podnjeti zbog svog djeteta. Uče nas da su trudnoća i porod nešto što se "izdura", nužno zlo, ne nešto u čemu možemo uživati, u čemu smo dobre ili možemo biti dobre. Uče nas da je to "nesigurno" narodne poslovice kažu da imamo "jednu nogu u grobu" i da cilj opravdava sredstva, koliko god ta sredstva bila loša ili nepotrebna.

Nije mi čudno dakle da majke "couldn't care less" - pa i meni je bilo svejedno dok nisam isprobala na vlastitu kožu. I kad sam bila izbezumljena, i kad sam se osjećala da sam dobila dijete kao što bi dobila kruh u pekari, kad nisam razumjela svoje osjećaje, cijeli taj proces, i kad zbog osude drugih me je bilo strah uopće reći da se osjećam bilo kako osim kao "savršena žena, majka, kraljica" - jer to nije općedruštveno prihvatljivo.

Kapitalizmu odgovaraju majke koje su nakon poroda ranjene psihički ili fizički (dakle, znaju da su ranjene) ili one koje su zbunjene koje se ne snađu brže... em što potrošiš više "stvari" u trudnonći i porodu, em što će te žene teže dojiti (kupovat će zamjensko mljieko), i više će se oslanjati na druge, materijalne stvari da si pomognu u odgoju ili njegu djeteta. To je naravno generalizacija, ali generalizacija koja nažalost je potkrijepljena i dokazima u dijelu o dojenju (ovo drugo je moje mišljenje).