Pa ne pricam o zenama koje poznajem onako ovlas, kupujem kod njih u ducanu ili ih sretnem na stubistu. Moram priznati da o njihovom porodu ne znam nista, niti me zanima, niti bih ih vjerojatno slusala da mi o tome krenu raspredati. Pricam o zenama koje znam. I znam njihovu pricu, znam i kako su se osjecale i sto im se svidjalo, a sto nije. I opet, niti jedna od njih to ne smatra tako upecatljivim dogadjajem zivota. Nisu zbog toga ni manje majke, ni manje rodilje, ni manje osjecajne. Jednostavno im, najstvarnije, nije bilo toliko bitno. Eto, bitniji im je prvi dan skole, ili stajaznam sto.
Prastare poslovice razumijem, cisto zato sto su vise manje sve glupave. A i izmisljene su vecinom kad ljudi nisu imali drugog posla. Pa je i batina izasla iz raja, a i jednom nogom si bio u grobu, jer jesi - brdo majki i beba je umiralo na porodu (sto ne znaci da su bolnice i bolnicki porodi rijesili problem, vec opcenito visa razina higijene i znanja).
A neke zene su, usprkos dripu, epiziotomiji i tko zna cemu, najstvarnije na kraju cijele price bile sretne i zadovoljne. Ne samo i iskljucivo zato sto su doma otisle sa zivom bebom. Stvarno postoje razne zene i razne price, na bilo kojem kraju spektra.
U svakom slucaju, slazem se s ovim:
Sto se propagiranja PPK tice, steta sto je prilicno nemoguce tocno prepricati kako je izgledalo izlaganje primalje o kucnom porodu i sve ostale price prisutnih zena (doula, birth edukatora, majki, slucajnih posjetiteljica, itd). Dobar dio zena je radjao i u bolnici, neke su bile razocarane, neke su pune trauma, ali nista sto su govorile nije bilo ni upola agresivno na nacin na koji je to predstavljeno ovdje na forumu. Ne kazem da su ovdje svi agresivni, naprotiv, ali onako u globalu, ove prekobarne zene su to predstavile na nacin puno prihvatljiviji i sirokim masama (sto im je i cilj, jer je ovdje sve u banani kao i kod nas, ako ne i vise). I jos je bitno naglasiti, barem meni, da mi inace ne odgovara americki stil razgovora u rukavicama, tako da nije bila rijec o tome tj. na takav nacin.