Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Brašno od bijelog kukuruza

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno Brašno od bijelog kukuruza

    Dobila sam domaće, eko brašno od bijelog kukuruza. Grubo je mljeveno. Pretpostavljam da mogu od toga raditi kruh, ali ne znam da li da ga miješam sa nekim drugim brašnom ili može samo ovo, da li više kvasca treba staviti.....
    Svaki konstruktivan savjet je dobrodošao. I ako ima kakva ideja što još sa takvim brašnom.

  2. #2
    juby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010
    Postovi
    63

    Početno

    Super, obožavam domaće brašno. Naravno da možeš raditi kruh samo ga trebaš pomiješati s pšeničnim brašnom. Zbog glutena, jer kukuruzno brašno ga nema. Ako bi radila kruh samo sa kukuruznim brašnom dobila bi neku vrstu tvrde pogače (mislim da su naši stari tako nešta radili na selu, iskusnije domaćice će to znati bolje od mene). Ono što ja radim jest da uzmem željeni recept i zamjenim dio pšeničnog brašna s kukuruznim (otprilike u omjeru pola pola) i zamjesim tijesto polako dodavajući tekućinu (ili vodu ili mlijeko, ovisi o tome šta ide u receptu).

  3. #3

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zgb
    Postovi
    472

    Početno

    A možeš od njega skuhati i žgance!
    U litru posoljene tople vode usuti oko 2-2,5 dl brašna i kuhati uz neprekidno lagano miješanje (malo se primi i za dno, ali ne mari). Kuha se min. 15-20 minuta, a možda i duže - ovisno o krupnoći brašna.

  4. #4
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Kukuruzna zlevanka mi se upravo peče (isto dodajem i malo pšeničnog brašna, ali za ovo to čak nije ni nužno).

    Nema tu nekog posebnog recepta - pretražiš frižider i utrpaš što nađeš. Ja našla 2 jaja, cca 125 g svježeg posnog sira, malo vrhnja za kuhanje (ne više od 1 dl), 1 čašu kukuruznog i trećinu-pol čaše pšeničnog brašna, prstohvat soli, 2 žlice šećera i mlijeka koliko treba da smjesa bude kao gusto tijesto za palačinke. Namastiš pleh, posipaš ga, utočiš smjesu, a po želji možeš gore naribati jabuku ili žličicom stavljati "otočiće" pekmeza tako da na svakom komadu bude po jedan. Peče se na fest jakoj vatri (kod mene cca 225oC) dok ne porumeni. Eto, valjda sam sve napisala. Može se u to frknuti i jogurt i voćni jogurt i vrhnje, što se zatekne u frižideru blizu kraja roka trajanja.

    Bijelo (i žuto) kukuruzno brašno i krupicu nabavljam ili s utrinskog placa ili koprivničkog placa. Stavljam ga i u druga tijesta, ali ovo je najčešća varijanta.

  5. #5
    Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,274

    Početno

    Daš meni malo ?

    Nikad nisam to vidjela ni probala a hvaljeni su žganci od tog brašna !

  6. #6
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Pa nemam baš neku značajniju količinu pri ruci...baš mi je pri kraju. Ne bih htjela obećavati jer ne znam kad ću u nabavku (smajlić koji gleda kroz prozor, he he he), ali ako se sjetim kad budem kod mame ili svekrve na placu, pisat ću pp.

  7. #7
    Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,274

    Početno

    Mislila sam pitati goranku, ali ako mi ti nudiš - super, hvala ti !

    Ako me se sjetiš, suuupeeer!

    Dođem po to gdje treba - ako ssam dobro skužila, Borongaj ti nije daleko, a ni meni!

  8. #8
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Dobro, imam te u vidu, samo možda to ne bude baš za 2-3 dana. Trebala sam ići ovaj vikend, ali sam navukla neku gadnu prehladu, pa će to pričekati još par tjedana.

  9. #9
    Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,274

    Početno

    Samo ti ozdravi pa polako !

  10. #10

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    Teice...ovaj put sam dobila samo kilu, ali ako "deda mraz" donese još koju extra javim ti. Prošle godine je posadio malo za probu i sjeme bijeli kukuruz, ove godine će više.

    A sad idem isprobati ovu zlevanku o kojoj je Peterlin pisala.....nekak mi je zamirisala do Gorice

  11. #11
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,702

    Početno

    Žena koja prodaje brašno na kvatriću isto često iam (možda i uvijek) brašno od bijele kukuruze

  12. #12
    Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,274

    Početno

    Goranka, hvala unaprijed !

    NanoiBeba, gdje otprilike ta žena ima štand na Kvatriću?

  13. #13
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,702

    Početno

    Citiraj Teica prvotno napisa Vidi poruku
    NanoiBeba, gdje otprilike ta žena ima štand na Kvatriću?
    blizu onih žena s cvijećem (uz ogradu placa sa strane Šubićeve). Nisam sigurna dolazi li svaki dan, ali je sigurnop tamo krajem tjedna tipa četvrtak, petak.
    ispod tezge ima velike vreće sa brašnom, ali ima i na tezgi dosta malih. Ma nije kvatrić tako velik, naći ćeš ju.

  14. #14
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    35,241

    Početno

    ima i na španskom placu faca je bio cijeli onaj tjedan na placu ( negdje u sredini) , a dolazi i subotom, iz Zeline ( turčin ili nekak slično)

  15. #15
    Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,274

    Početno

    Hvala cure !

    Imaju li ti dotični i krupicu od tog bijelog kukuruza, tako da se mogu skuhati žganci?

    Pretpostavljam da da...

  16. #16
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,702

    Početno

    Pitaj - a možda možeš i naručiti što želiš da ti donesu. Mislim da ima i više tih prodavača brašna i sjemeki, pogotovo vikendom (kada ja obično ne idem na plac) pa ne znam

  17. #17
    Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,274

    Početno

    Thanks !

  18. #18

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    Samo da kažem da sam napravila zlevanku sa orasima i domaćim pekmezom ribilz-malina-jagoda i da je više nema....

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •