Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Aspirin kao prevencija

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno Aspirin kao prevencija

Povremeno pogledam onu emisiju dr Oza. Nije da me nešto oduševljava taj američki senzacionalizam i prenaglašenost emocija i svega ostalog ukalupljenog u te tv emisije, ali prijemčljiva sam na takav sadržaj.
    Nedavno je imao emisiju u kojoj je na kraju u svom poznatom dramatičnom tonu preporučio kako bi svaka žena iznad 40 trebala uzimati jedan (ili dva?) baby aspirina kao prevenciju raznim oblicima raka, kardiovaskularnih bolesti i još nekih dijagnoza. Kako sam i sama uskoro u ovoj dobnoj skupini, a i obiteljska anamneza mi nije baš nešto bajna što se tiče krvožilnih problema spremila se Bodulica u kupovinu čudotvornih tableta. No prije toga sam išla malo proguglati i naiđem na oprečna mišljenja, npr. na ovaj članak http://www.24sata.info/lifestyle/zdr...m-osobama.html

E sad, pošto mi portal 24 sata i nije neki mjerodavni izvor, ali ni ovaj dr Oz mi nije neka alfa i omega u području medicine pitam vas što mislite o ovome?

Ali da ste ga samo čuli kako je samo uvjerljivo govorio i zagovarao uzimanje aspirina kao prevenciju svih mogućih bolešćina mislim da bi i vas najrealnije doveo u sumnju. Ili je farmaceutski plaćenik ili čovjek zna što govori

Vaša razmišljanja i preporuke, molim

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

I ja gledam dr. Oza, također sam prijemčljiva . E sad, ima tu i korisnih stvari, znam čuti i pokoju novu sitnicu (npr. da su konačno otkrili čemu služi slijepo crijevo - da sačuva zdrave crijevnu floru, kao malo sklonište, u slučaju teških proljeva i sl. bolesti. Kad bolest prođe, zdrave bakterije izađu iz slijepog crijeva i ponovo nasele crijeva).
    Konkretno, ovo s Aspirinom sam gledala i malo su te preporučene doze smućkali u prijevodu. Naši su nešto čudno preveli, ali mislim da je on rekao ujutro i navečer 1 ''baby aspirin'' od 70 mg. Kod nas ne postoji tableta od 70 mg koliko znam, već samo od 100 mg. Sve u svemu, to se uopće ne bi trebalo nazivati ''baby aspirin'', jer dovodi ljude u zabludu i misle da je to aspirin za djecu i bebe, što nije istina, jer oni uopće ne bi smeli uzimati aspirin ili točnije acetilsalicilnu kiselinu. Aspirin je tvornički naziv, ali amerikancima je sve to aspirin, iako ima jako puno drugih proizvoda istog sastava.
    Ne znam što bih ti preporučila za uzimanje. Kako kažeš, ima svakakvih mišljenja i studija. Nedavno je na TV neka njemačka znanstvenica govorila da preventivno uzimanje ima smisla samo kod muškaraca, jer kod žena uopće ne djeluje na željeni način.
    A ovo što se spominje na 24 sata je vjerojatno samo krivi prijevod nekog stranog članka. Pretpostavljam da se spominjalo ''abdominal'' krvarenje pa su to naši preveli kao unutarnje krvarenje, a vjerojatno se mislilo na krvarenje u želucu (do kojeg može doći zbog redovnog uzimanja aspirina, jer je on kiselina i može oštetiti sluznicu. Zato ga treba uzeti s puno vode, na pun želudac, a najbolje otopljenog u vodi).
    Što se prijevoda na našoj TV tiče, treba biti oprezan i slušati i original. Baš su danas baš u dr. Ozu preveli ''female sperm'' (od koje nastaju djevojčice) kao '' jajna stanica'' , a ''male sperm'' (od koje nastaju dječaci) kao ''sperma''.
    Posljednje uređivanje od sss : 07.02.2012. at 16:10

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Meni je kardiolog (svaki, kod tri sam bila) pod normalno prepisao aspirin protect 100mg, jedan dnevno. Imam problema sa visokim krvnim pritiskom. Ja ga pijem tu i tamo, popijem jednu kutiju pa onda malo pravim pauzu i sve se spremam da se malo bacim u proučavanje da ili ne. To zato što je mojoj mami njen kardiolog rekao da joj ne treba aspirin i da su to gluposti (a patimo od iste bolesti).
    Pa sad ga ti znaj....

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Cure sa stranog foruma koje pokusavaju ostati trudne (vecinom amerikanke i britanke) jedu baby aspirine svaki dan. Ne znam tocno objasnjenje.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je kardiolog (svaki, kod tri sam bila) pod normalno prepisao aspirin protect 100mg, jedan dnevno. Imam problema sa visokim krvnim pritiskom. Ja ga pijem tu i tamo, popijem jednu kutiju pa onda malo pravim pauzu i sve se spremam da se malo bacim u proučavanje da ili ne. To zato što je mojoj mami njen kardiolog rekao da joj ne treba aspirin i da su to gluposti (a patimo od iste bolesti).
    Pa sad ga ti znaj....
    Ajde baš priupitaj svog kardiologa ako kojim slučajem odeš do njega u skorije vrijeme. Ja sam kod kardiologa bila dosta davno, još na početku kad mi je dijagnosticirana hipertenzija za koju već godinama uzimam terapiju, ali mi tada nije nitko spominjao aspirin. Inače pila sam ormidol od 50mg i anafranil od 25mg (Zbog nekih drugih problema), a onda sam smršavila oko 15 kg i itm dovela u normalu pa su mi prepolovili dozu ormidola (čak je liječnica op i mislila ukinuti terapiju). Međutim, kako sam igrom slučaja ostala bez ovih svojih anafranila i tlak mi se nešto ponovno pošemerio pa ponovno uzimam jedan ormidol od 50 mg dnevno.
    Inače, mom tati su nakon ljetos pretrpljenog infarkta aspirini obvezna dnevna terapija uz još neke druge ljekove.

Nego Kaae, jel su se te forumašice s tog stranog foruma što žalile na neke nuspojave tih aspirina? Mislim, na ta nekakva abdominalna krvarenja ili takvo što. I ti si mi ovdje baš dobro došla da te priupitam kako dr Oz kotira tamo na vašem kontinentu? Je li stvarno tako dobar stručnjak ili je tek sjajan glumac?

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Ja sam nakon operacije morala mjesec dana piti taj Aspirin Protect radi prevencije zgrušavanja krvi.

Moj savjet, ne češi se gdje te ne svrbi, jer niti jedan lijek nije bezopasan.

Aspirin je ništa drugo nego salicilna kiselina u kemijskom obliku. Aloe vera ima snagu aspirina, ali djeluje na blagi način i nema nepoželjnih posljedica za zdravlje. http://www.alternativa-za-vas.com/in...tav-aloe-vere/
    Posljednje uređivanje od Rivendell : 08.02.2012. at 10:35

tini avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nemojte se zezati s aspirinom ako vam ga nije prepisao liječnik...aspirin je antiagregans tj. spriječava sljepljivanje trombocita...što bi značilo da može izazvati raznorazna krvarenja i modrice po tijelu...kod kardioloških i vaskularnih pacjenata je aspirin terapija ali i kod tih pacjenata se zna pokazati da i nije najbolja terapija pa se uvode drugi lijekovi...što se tiče neplodnosti i ja sam u terapiji svoje neplodnosti dobila aspirin 100 svaki dan zbog prokrvljenosti maternice...međutim ukinut je već idući ciklus jer sam bila krcata modrica...

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Meni je kardiologica na Srčanoj stanici prepisala Aspirin protect (100 mg) da uzimam svaki drugi dan na pola sata prije ručka s čašom vode. Objasnila mi je i zašto, ali ne bih sad mogla točno reproducirati. Nemam nikakvih nuspojava.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj roman972 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je kardiologica na Srčanoj stanici prepisala Aspirin protect (100 mg) da uzimam svaki drugi dan na pola sata prije ručka s čašom vode. Objasnila mi je i zašto, ali ne bih sad mogla točno reproducirati. Nemam nikakvih nuspojava.
    Kakvih tegoba si imala ako nije preosobno pitanje?

Ja sam sklona hipertenziji, a i već sam navela da mi obiteljska anamneza nije nešto bajna pa sam zato razmišljala o aspirinu, ali čini mi se da ipak neću ništa na svoju ruku uzimati.

Problem je što se slabo krećem pa vjerujem da moja neaktivnost i pogoduje svim tim oboljenjima, ali kad je tako lakše popiti nekakvu tableticu nego dignuti gu.icu s kauča

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Bodulica i mi smo familijarno svi u hipertenziji, i istina je to što kažeš za kretanje.
    Meni je pritisak najniži kad dođem iz šetnje (pijem terapiju naravno).
    A šetnja mi pomaže i za psihičke tegobe (panike).
    Tako da....

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    Bodulica i mi smo familijarno svi u hipertenziji, i istina je to što kažeš za kretanje.
    Meni je pritisak najniži kad dođem iz šetnje (pijem terapiju naravno).
    A šetnja mi pomaže i za psihičke tegobe (panike).
    Tako da....
    A onda smo u istom sosu I ja se pored hipertenzije borim s napadima panike već godinama te i za to uzimam lijek.

Samo što mi je tako teeeško u šetnju po ovakvom vremenu. Mislim, moram izvesti psa pa se prisilim, ali i to je nedovoljno.

sonči avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

Ja sa nekad pila Aspirin u terapiji za neplodnost. Ali mi je ukinut jer imam problema sa želucem jer Aspirin je jako teški i stvara jaku želučanu kiselinu. Čak i kad sam bolesna(prehlađena ) ne usudim se uzeti ni Aspirin C šumeće tablete jer sam ga jednom popila i cijelu noć provela na fotelji sjedećki spavati.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    Kakvih tegoba si imala ako nije preosobno pitanje?

Ja sam sklona hipertenziji, a i već sam navela da mi obiteljska anamneza nije nešto bajna pa sam zato razmišljala o aspirinu, ali čini mi se da ipak neću ništa na svoju ruku uzimati.

Problem je što se slabo krećem pa vjerujem da moja neaktivnost i pogoduje svim tim oboljenjima, ali kad je tako lakše popiti nekakvu tableticu nego dignuti gu.icu s kauča
    Prije dvije godine pozlilo mi je nakon manje prometne nesreće i na hitnoj mi je izmjeren (jako) povišeni tlak s preporukom da svakako moram internisti-kardiologu jer da taj tlak nije od same te nesreće nego da je prisutan već duže vrijeme. Nisam pojma imala da imam povišeni tlak jer nikad nisam mjerila. Ponekad sam imala glavobolje, zujanje, osjećala ošamućenost i umor ali bi prošlo ako bih se dobro naspavala ili prošetala, pa sam te tegobe pripisivala premorenosti (to je trajalo nekoliko godina). Također u najbližoj i široj obitelji ima hipertenzije. Na Srčanoj sam dobila terapiju za tlak koju redovno uzimam i nikada se to nije ponovilo. Tlak mjerim doma i kod doktorice i dobro je reguliran.

Kod uzimanja bilo kojeg lijeka više vjerujem liječniku-specijalistu nego bilo kome na TV ili u novinama.

Kretanje je jako važno i pomaže ne samo kod kardiovaskularnih problema (ali šetanje i hodanje po prirodi ili bicikl, ne po trgovačkim centrima i gledanje izloga - riječi doktorice kardiologa!).

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj roman972 prvotno napisa Vidi poruku

Kretanje je jako važno i pomaže ne samo kod kardiovaskularnih problema (ali šetanje i hodanje po prirodi ili bicikl, ne po trgovačkim centrima i gledanje izloga - riječi doktorice kardiologa!).
    A joj, a ja se baš ponadala da sam se danas našetala. Landrala sam po Supernovoj jedno dva sata.

I sad mi ti kažeš da se to ne računa

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja ga pijem, tj. pijem cardiopirin, što dođe isto što i aspirin.
    meni je propisan nakon moždanog i evo još malo pa tri godine svaki dan jednu čvaknem.
    ali ne bih ja to baš na svoju ruku, mislim da bi se trebala savjetovati sa liječnikom i barem izvaditi krv,
    naravno uz sugestije liječnika koje vrijednosti treba vaditi.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    ja ga pijem, tj. pijem cardiopirin, što dođe isto što i aspirin.
    meni je propisan nakon moždanog i evo još malo pa tri godine svaki dan jednu čvaknem.
    ali ne bih ja to baš na svoju ruku, mislim da bi se trebala savjetovati sa liječnikom i barem izvaditi krv,
    naravno uz sugestije liječnika koje vrijednosti treba vaditi.
    To ću svakako prvo i napraviti.

Mama mi je preminula od moždanog udara relativno mlada (54 god.), tata ima nekih problema sa srcem, ja vučem tu hipertenziju već godinama (doduše držim je ljekovima pod nekakvom kontrolom), prilično se slabo krećem i otud ovi moji strahovi da me ne zadesi nešto slično.

Znam da bi prvo trebala promijeniti neke životne navike te sam obećala sama sebi da ću čim malo zatopli upisati neku rekreaciju. Mislim konkretno na jedan program gdje se usput kontrolira i tlak te se vježbe prilagođavaju svakom ponaosob.
    Iako sam do sad uvijek od svega odustajala, a tjelesni mi je bio najmrži predmet u cijelom školovanju moram konačno nešto učiniti po tom pitanju.

lukava puščica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja pijem aspirin protect svakodnevno (propisao mi liječnik). sonči je spominjala andol i želučanu kiselinu - obični andol nagriza želudac, upravo zato su "izmislili" aspirin protect koji ima ovojnicu i koji nije težak za želudac, pogotovo jer je riječ o svakodnevnom konzumiranju.

Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Ispravan je stav ne vjerovati Dr. Ozu na riječ. On često promovira dubiozne terapije i izvodi ishitrene zaključke iz preliminarnih studije. Nije nužno plaćenik, ali nije ni objektivan ni posebno kompetentan. Što se tiče aspirina i prevencije, nedavno sam pročitao informativan članak:
    Aspirin Risks and Benefits

Naravno, o raku ni riječ, već isključivo o mogućoj prevenciji kardiovaskularnih problema. Ukratko, ne uzimati ga na svoju ruku zbog rizika krvarenja, već samo ako liječnik preporuči.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •