Znači da ih ne odgađa puno.. ja sam nekako stekla dojam da bi bar pola razreda bilo sa odgodjenom djecom.
Leonisa, moj maleni je sramežljiv isto, ali možda ne u tolikoj mjeri. Npr u vrtiću je jedan od glasnijih i potpuno opušten medju prijateljima (kaže teta da je jako dobar i da nikada s njim nema problema i da voli raditi sve što im zada). Dok kada nekoga novoga upozna je dosta suzdržan.. teško se otvara, treba mu vremena..
Znam da bi roditelj trebao znati najbolje.. ali ja stvarno ne znam. Da znam ne bi tipkala ovdje :D

Recite mi da li je ovo normalno za njegovu dob: U 8/9 mj je krenuo prvi puta na engleski i u glazbeni vrtić van vrtića.. Na engleski smo prva 3 puta odlazili da nije htio ni ući unutra. Sjedili bi ispred i gledali iz vana što oni rade. Ali on nije htio s nogom dotaknuti ni tepih u toj prostoriji. četvrti put (tada sam rekla da više ga neću mučiti ..to je zadnje) je ušao unutra suzdržan i bilo je sve ok. Danas je druga priča.. jedva čeka kad će ponedjeljak kada ima engleski.. ooobožava ići na engl. Stvarno obožava. Doma nam pokazuje što su radili, traži me da puštamo pjesmice,.. itd. OK, engl. je helen doron i nije škola. No ipak, oni tamo uče slova, imaju olfo zadaće i tak.
Glazbeni vrtić je prošao prilično glatko. Tamo sjede za stolom i igraju se uglavnom, pjevaju, 'sviraju', crtaju.. rade i neku igru koja mu se ne svidja, ali ju odradi. I kaže da mu je i tamo lijepo.
Da li je takvo ponašanje u skladu s dobi djece njegovog uzrasta? Ostala djeca (većinom curice) su npr. na engl od prvog sata ušli unutra bez problema. Da li je to znak da je emocionalno nezrel?

Super mi je ovaj članak što je stavila Cubana, ali teško da će to skoro kod nas zaživiti. I ne znam koji je njihov plan i program za djecu koja kreću u prvi razred (sa 7 godina).
Sigurna sam da je bolje da je dijete što zrelije to bolje da krene u školu (u ono doba kada smo mi kretali sa 6 škola nije bila toliko zahtjevna), ne dvojim niti malo kod toga. Samo što imam problem s tim da njegovo svo društvo će ići u školu. Sada bi mi bilo idealno da uvedu onih 9 godina škole.