Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 254

Tema: traže se roditelji, čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    vitika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Deaedi, da mozda smo u tome pogrijesili. ali isli smo tako da bi za curku bilo manje stresno. ona je jako patila sto jedina ne ide. i kako nismo apriori protiv vjere onda smo smatrali da moze slusati vjeronauk i da joj to nece naskoditi.

ima tu sad raznih oblika problema oko vjeronauka. neki nemaju adekvatni rijesen sat za vrijeme vjeronauka pa su djeca prisiljena prisustvovati, ja to razumijem. ali to sto smo mi izabrali da nasa curka nece ici na pricest ne daje nikome za pravo (a kamoli casnoj) da ju izdvaja na nacin nakoji sam navela.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da niste trebali traziti da bude na satovima i slusa, a da nije upisana.
    Radi toga je u biti i nastao problem.

Ja sam izriciti naglasila da ne zelim niti slucajno da cura bude na satu vjeronauka i da neka se izvole organizirati gdje ce biti ona i jos 2 cure. Mislim, da sam htjela da slusa vjeronauk, onda bi je i upisala. Po meni, bit i je u tome sto ne zelim da slusa vjeronauk, pa mi nije onda jasno sta ima traziti na satovima, ako nije upisana.
    Tak smo i mi napravili! Tj. I. je samo jedan jedini puta bio na vjeronauku ostao bez da smo mi znali, iz vlastite radoznalosti, pa nam je poslije prepričao anegdotu sa sata, a ide otprilike ovako: kad je vjeroučiteljica djeci objašnjavala postanak svijeta javila se Nina i pitala je kad je Bog stvorio dinosaure; prije ili poslije čovjeka? Tu vjeroučiteljica nije znala odgovora, pa je tu istu Ninu ostavila za kaznu da stoji cijeli sat jer je kao ometala nastavu! E tu je meni, kao vjernici, bilo fakat dosta!¨Od onda je sjedio u knjižnici ili ispred učionice i čitao si nešto...

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa otkad je božićnica nagrada vjernicima?
    ajme, ajme
    pa ne isplacuje ga crkva
    tako se zove samo zbog razdoblja u kojem se isplacuje, a inace je to vise kao godisnja nagrada poslodavca radniku
    ali dala si mi dobru ideju, nasa nagrada se odsad vise nece tako zvati

na ostala pitanja moj odgovor je negativan
    pa cista srca kazem nisam licemjerna

(ali ne mislim nit da jesu ovi ostali)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Ono što me šokiralo je što sam u učionicama vidjela raspela na vidljivom mjestu (a bogme i u predvorju škole). Je li to uopće dozvoljeno u školama koje su sekularne ustanove? U hodniku gdje su prvi razredi, svi imaju raspelo na zidu, osim našeg razreda (ili zato što ih čak četvero ne ide na vjeronauk, ili jedini imaju normalnu učiteljicu?).
    pa prije su bile slika Tita, pa se niko nije bunio,kome smeta nek ne gleda

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    pa prije su bile slika Tita, pa se niko nije bunio,kome smeta nek ne gleda
    Ako je prije nešto bilo loše, ne znači da se sad moraju ponavljati iste greške.
    Argument što je bilo prije uopće nije argument za ono što treba biti danas.

nina32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

[QUOTE=jelena.O;2090264]pa prije su bile slika Tita, pa se niko nije bunio,kome smeta nek ne gleda[/QUOT

Kakav žalostan argument.

Zašto bi itko u javnoj ustanovi trebao žmiriti ili okretati pogled? U crkvu nitko ne mora ići, ali je škola obavezna za sve.
    Po Ustavu je RH sekularna država i u njenim zgradama nemaju što tražiti križevi, polumjeseci, davidove zvijezde ili pentagrami. Tito je bio službena religija Jugoslavije i pripada prošlosti. Ja ne živim u prošlosti niti u Jugoslaviji, već živim u svjetovnoj državi čija državna religija nije kršćanstvo. Ako nekome nije jasno- mi smo prvenstveno građani RH, a tek onda vjernici, nevjernici, Srbi, Hrvati, Talijani, Mađari, lezbijke, homoseksualci, nacionalisti, ekstremisti....

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

sad vas čitam, i sinula mi je ideja: kad bude vrijeme prve pričesti, taj vikend ću djecu odvesti u beč ili u veneciju na neku izložbu. pa neka i oni imaju svoj dan

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku
    sad vas čitam, i sinula mi je ideja: kad bude vrijeme prve pričesti, taj vikend ću djecu odvesti u beč ili u veneciju na neku izložbu. pa neka i oni imaju svoj dan
    ovo smo već negdje na nekom topiku zaključili
    taj dio me najviše muči kod moje m. prošle godine kad smo bili pred školom od J, razrogačenih očiju je gledala curice iz njegovog razreda kako pričaju o haljinama, cipelama, frizurama...trebali ste to vidjeti. nema šanse da ona ostane izvan toga.
    znači, morati ćemu ići u veneciju u bijeloj svečanoj haljini, svečanoj frizuri i svečanim cipelama

što se tiče vjeronauka, nemam negativnih iskustva, najviše iz razloga što od njih 28 u razredu (velik je razred)- pol razreda ne ide na vjeronauk. ove godine (nakon pričesti) taj postotak se i povećao, kako čujem.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kada je moj sin krenuo u prvi razred njih osmero nije pohađalo nastavu vjeronauka,
    on se zbog toga osjećao isključeno, često je molio vjeroučiteljicu da ostane slušati umjesto da ode u boravak, pa smo ga u drugom razredu morali upisati na vjeronauk, bio je uporan u tome.
    No, kada je startao, brzo se predomislio,
    ali onda mi nismo htjeli odustati, neka snosi posljedice svog odabira,
    tako je još tri godine išao na vjeronauk, tek smo ga u petom razredu ispisali.
    U međuvremenu se skoro cijeli razred ispisao, sada nastavu vjeronauka pohađa samo pet učenika, roditelji su bili nezadovoljni radom vjeroučitelja, nastava je bila suhoparna, djeca nezainteresirana, nemirna, a vjeroučitelj je red uvodio dijeljenjem loših ocjena, pa bi nakraju godine ocjena iz vjeronauka svima rušila prosjek.
    Organizacijskih problema nikada nije bilo, vjeronauk je bio uvijek zadnji sat.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mi smo imali neugodna iskustva s jednom curicom koja je inače problematičnija. pokušala je zabraniti drugim curicama da se igraju sa zxujom jer "ona ne vjeruje u boga". na svu sreću, druge curice, zxujine frendice iz razreda, nisu pristale na takvu prljavu rabotu i otpilile malu nasilnicu. sve je izašlo na vidjelo kad se mala nasilnica okomila na pogrešnu curicu čiji su roditelji malo veće face od nas /kod nas u bosni se veli: namjeri se lila na halila / i brzo bi pozvan općeučenički sastanak na kojem je isplivao i incident vjerske netrpeljivosti prema našem djetetu. sljedećih dana na nastavi je onda uslijedila i lekcija o (vjerskoj) toleranciji i o tome da svatko može vjerovati u što hoće a bome i pismena isprika od dotične djevojčice.

ivarice, ovo vaše iskustvo s prvom pričesti je zanimljivo. upamtit ću

inače, dala bih dobronamjeran savjet svim roditeljima koji se lome oko upisa djeteta na vjeronauk... ako se vi nećete boriti za prava vaše djece, a tko bi trebao? nečiji drugi roditelj? nečija tuđa dječja pleća? kakav uzor dajete djetetu ako ga šaljete da sluša nešto što se kosi s vašim svjetonazorom? da bude kuš pred (vjerskim ili bilo čijim) nasrtajima? kako da dijete ima povjerenja u vas kad postajete suučesnik u njegovoj diskriminaciji?

a kakav tek (pozitivan) uzor dajete djetetu ako ga podučite vašim uvjerenjima i stavovima (zašto ne?) i zajedno s njim prođete životnu školu borbe za pravo na vlastite stavove. ne učite djecu podaničkom mentalitetu. već dva roditelja i dvoje djece u jednom paru mijenja stvar.

do the right thing

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

inače, dala bih dobronamjeran savjet svim roditeljima koji se lome oko upisa djeteta na vjeronauk... ako se vi nećete boriti za prava vaše djece, a tko bi trebao? nečiji drugi roditelj? nečija tuđa dječja pleća? kakav uzor dajete djetetu ako ga šaljete da sluša nešto što se kosi s vašim svjetonazorom? da bude kuš pred (vjerskim ili bilo čijim) nasrtajima? kako da dijete ima povjerenja u vas kad postajete suučesnik u njegovoj diskriminaciji?

a kakav tek (pozitivan) uzor dajete djetetu ako ga podučite vašim uvjerenjima i stavovima (zašto ne?) i zajedno s njim prođete životnu školu borbe za pravo na vlastite stavove. ne učite djecu podaničkom mentalitetu. već dva roditelja i dvoje djece u jednom paru mijenja stvar.

do the right thing [/QUOTE]

Potpis ko kuća!
    Netreba nitko ići na vjeronauk da "nebude jedini" ili radi toga "što će reći drugi"! Na vjeronauk ideš radi sebe!
    Posljednje uređivanje od winnerica : 07.03.2012. at 15:20

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

htjedoh reći u jednom razredu, ne paru.

.kala. avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ja sam mama koja se izborila da se izbaci molitva iz državnog vrtića.
    i zbog toga sam bila u sukobu sa mnogima, da ne kažem da su mi već palili lomaču.
    (a i da ne govorim da u to vrijeme niti jedan roditelj iz vrtića nije stao na moju stranu da se ne zamjeri kome!! kad je sve prošlo, onda su mi došli dati potporu. da...)
    kako bilo, izborila sam se.
    borit ću se i protiv vjeronauka u školi za godinu dana.
    ne čekam da netko drugi umjesto krene u borbu nego je sama pokrećem.

tražila sam pomoć i Protagore, krenula prema Ministarstvu.
    neka mi samo jednom ostave dijete u hodniku bez nadzora dok traje sat vjeronauka krvi ću im se napit. crkva ima para više od svih, pa neka grade svoje škole i vrtiće i neka mole do besvjesti i neka se podvrgavaju indoktrinaciji, njihova stvar, ali u prava mene i mog djeteta se neće dirati. a znam dobro svoja prava. i ustav poznajem. čak i bibliju. caru carevo, a bogu božje.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ustvari, slika tita je odličan argument, ali ne za raspela već protiv njih.

možemo li imati učionice bez ideoloških obilježja? ili sa slikom nekog književnika, biologa, ili npr einsteina?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ustvari, slika tita je odličan argument, ali ne za raspela već protiv njih.

možemo li imati učionice bez ideoloških obilježja? ili sa slikom nekog književnika, biologa, ili npr einsteina?
    Slazem se!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

možemo i mi bez ičega na zidu, ali ko pita nas

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma nebih se ja toliko hvatala protiv vjerskih obilježja na zidu, budući da uz vjerski značaj imaju i kulturološko/povijesni aspekt. Mene u stvari smeta što se vjeronauk ocjenjuje, to mi fakat nikak s ničim nejde. :/

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ali raspela nemaju šta tražiti na zidu učionice u školi u jednoj sekularnoj državi, zar ne? mjesto za raspela je u crkvama ili u domovima vjernika.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ali raspela nemaju šta tražiti na zidu učionice u školi u jednoj sekularnoj državi, zar ne? mjesto za raspela je u crkvama ili u domovima vjernika.
    kod nas nema raspela u učioni, ali ima u blagavaoni, i u jednom prostoru koji je višenamjenski i služi između ostalog najviše za nedeljnu misu.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nedjeljna misa? U školi? Meni je to čudno.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nedjeljna misa? U školi? Meni je to čudno.
    mi smo najmlađa župa i škola u Zagrebu nemamo adekvatno veliku crkvu, i ovak nas je puno izvad tog prostora ali ozvučenje je ok., zakaj je čudno, i u prvim danima RH je bila dosta takvih župa koje su se sastajale po školama, jako puno njih u N. Zagrebu, u jednu takvu sam i ja išla kad sam živjela u Travnom.

Ti očito nisi ni iz N.Z, ni iz zadpada ni iz Dubrave i sličnih krajeva

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne kuzim kako ikome moze biti razuman argument 'ne uci se nista lose'. po kojem kriteriju lose? po kojem kriteriju dobro?

uvijek me isponova fascinira kako vjernici nemaju razumijevanja za ljude koji ne pripadaju nijednoj religiji. nena, mislim da nisi mislila nista lose, ali bas mi je ovo upalo u oci. naravno da nije razuman argument, naravno da se uci dobro - za vjernike, a vise ili manje lose - za nevjernike.

ja ne zelim da mi dijete slusa o evi i adamu i izgonu iz raja i djevici koja je zacela bezgresno i isusu kojemu je otac bio bog. jer ne vjerujem u nista od toga i ne zelim da uci o tome na nacin ' to je apsolutna istina'. ne moze se dokazati da je istina i ako ce to uciti, a zelim da o tome sve zna jer je to dio opce kulture, zelim da mu to objasnimo mm i ja na nacin koji je primjeren nasim vjerskim, tj. agnostickim stanovistima.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne zelim da mi dijete slusa o evi i adamu i izgonu iz raja i djevici koja je zacela bezgresno i isusu kojemu je otac bio bog. jer ne vjerujem u nista od toga i ne zelim da uci o tome na nacin ' to je apsolutna istina'. ne moze se dokazati da je istina i ako ce to uciti, a zelim da o tome sve zna jer je to dio opce kulture, zelim da mu to objasnimo mm i ja na nacin koji je primjeren nasim vjerskim, tj. agnostickim stanovistima.
    Potpis.
    Ali mimo samog vjeronauka, koji ima sadržaj takav kakav već ima, još više me smeta provlačenje vjere (čak ne mogu reći ni diskretno, jer to nije diskretno) kroz druge školske sadržaje. Ne mislim tu samo na raspela po učionicama (što više o tome razmišljam, sve više mi je to neprihvatljivo), nego na slike u udžbeniku prirode i društva, npr. (sa slikama svećenika i križeva na bar 3 mjesta u knjizi!) Ili kad su na likovnom morali slikati božićne jaslice. Ili kad mi je sin uz ispričavanje rekao da je u testu iz prirode morao napisati da za Božić ide u crkvu, iako on zna da to inače ne radimo. Pjesmice iz glazbenog ovaj put neću ni spominjati, to je još najbenignije od svega.
    Ovo mi se čini puno gorim od satova vjeronauka kojima, na kraju, ipak ne mora prisustvovati.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Potpis.
    Ali mimo samog vjeronauka, koji ima sadržaj takav kakav već ima, još više me smeta provlačenje vjere (čak ne mogu reći ni diskretno, jer to nije diskretno) kroz druge školske sadržaje. Ne mislim tu samo na raspela po učionicama (što više o tome razmišljam, sve više mi je to neprihvatljivo), nego na slike u udžbeniku prirode i društva, npr. (sa slikama svećenika i križeva na bar 3 mjesta u knjizi!) Ili kad su na likovnom morali slikati božićne jaslice. Ili kad mi je sin uz ispričavanje rekao da je u testu iz prirode morao napisati da za Božić ide u crkvu, iako on zna da to inače ne radimo. Pjesmice iz glazbenog ovaj put neću ni spominjati, to je još najbenignije od svega..
    isti sadržaj prati i njemački i engleski, to nitko nije spomenuo

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Potpis.
    Ili kad mi je sin uz ispričavanje rekao da je u testu iz prirode morao napisati da za Božić ide u crkvu, iako on zna da to inače ne radimo.
    Pa ovo je recimo ono famozno pitanje što je "točno". Jer ako je pitanje u testu iz prirode Što radiš na Božić onda je po meni odgovor ležim na kauču i gledam crtiće savršeno točan.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

isti sadržaj prati i njemački i engleski, to nitko nije spomenuo
    Za njemački ne znam, u knjigama iz engleskog za 1. razred nisam vidjela ništa slično.

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ovo je recimo ono famozno pitanje što je "točno". Jer ako je pitanje u testu iz prirode Što radiš na Božić onda je po meni odgovor ležim na kauču i gledam crtiće savršeno točan.
    Da, mojem će valjda na pitanje "Što radiš za Uskrs" točan odgovor biti "Planinarim s društvom"
    Iskreno, ne bih imala ništa protiv da on tako odgovori, ali isto tako sam sigurna da neće. Jer jako dobro zna koji odgovor se od njega očekuje. I jer poštuje autoritet učiteljice (nije li na nekoj drugoj temi bilo govora o tome kako djeca ne poštuju autoritete?).

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

slažem se, to poturanje religijskih sadržaja mi je neprihvatljivo.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

slažem se, to poturanje religijskih sadržaja mi je neprihvatljivo.
    ja moram priznati da meni - nije.
    ako je državni praznik, dakle - državni praznik - božić i uskrs, a onda to znači da mora znati zašto je to državni praznik.
    zašto se slavi. izuzimam ovo s odgovorom da se za božić ide u crkvu.

meni npr užasno smeta što u prirodi, na dijelu koji govori o povijesti, sad smo u tome, se isti broj redaka odnosi na zločinačku NDH koja je trajala pišljive 3 godine, i na Jugoslaviju, koja je trajala 50 godina. sve je dobilo svoj prostor, i kraljevina SHS, i kraljevina Jugoslavija, a ta se skoro i preskočila.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

edit - nisam stigla.
    ovisi, naravno, na koji način je predstavljeno.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

@cvijeta - jedno je kad se uči što je Božić i kad i zašto se slavi, drugo je kad djeca npr. uče dane u tjednu pa je u knjizi iz PiD ilustracija za ono što se radi nedjeljom odlazak na misu. Takvih primjera po udžbeniku iz PiD ima stvarno more.

Inače - vjeronauk je predmet koji ima stvarno lijepi sadržaj, osobito sada u korizmeno vrijeme mi je lijepo kako uče o praštanju i pomirenju pa se to primjenjuje na odnose među djecom u razredu; zato mislim da ljudima čija djeca idu na vjeronauk često izleti to famozno ' ne mogu naučiti ništa loše'. No treba shvatiti da je vjeronauk - vjerski odgoj pa normalno da je ljudima čija djeca ne idu na vjeronauk neprihvatljivo da djeca sjede na tom satu (kod nas ne ide jedno jedino dijete, i isto je na početku predloženo da sjedi na satu ali mama je odmah izrazila negodovanje i sad ne znam kako je ta situacija riješena, mislim da je dijete sa učiteljom).

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    @cvijeta - jedno je kad se uči što je Božić i kad i zašto se slavi, drugo je kad djeca npr. uče dane u tjednu pa je u knjizi iz PiD ilustracija za ono što se radi nedjeljom odlazak na misu. Takvih primjera po udžbeniku iz PiD ima stvarno more.

.
    ma slažem se.
    bezveze pišem, sad sam se sjetila kako me iznerviralo pitanje iz prirode (ne za ocjenu) - napiši svoju usksrnu molitvu. al kad sam pročitala odgovor od J, prošla me ljutnja jer sam umrla od smijeha
    on jadan napisao "zdravo oče naš"

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da i zakaj tak nije napisal, pa ništ mu nitko ne bi rekel.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

da i zakaj tak nije napisal, pa ništ mu nitko ne bi rekel.
    to stvarno ovisi od učitelja, zar ne?
    mi smo imali slučaj kad nećak nije za domaći rad nacrtao svoju svijeću sa pričesti, jer nije prošao taj obred niti tu svijeću ima (predmet PiD). pa dobio jedinicu. i bukvicu.
    pa tata otišao u školu

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sad ću biti zločesta, pa priupitati slijedeće; zbog čega ljudi koji nisu pripadnici RKC čine slijedeće:
    - prilikom izjašnjavanja u popisu stanovništva - izjasne se kao vjernici (odatle impozantna brojka);
    - primaju uredno Božićnicu;
    - za Božić, Uskrs i ostale vjerske blagdane (o.k. jesu i državni - ali stvar je i principa tj. osobnog stava, zar ne?!) uredno ostanu doma s djecom (nemojmo tu o tome kak imamo malo vremena, pitanje je blagdana vjerskog);
    - opustoše shopping centre, okite drvce, kupuju i očekuju poklone?!

Lastane jesam li sve nabrojila? Licemjerje?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Sad ću biti zločesta, pa priupitati slijedeće; zbog čega ljudi koji nisu pripadnici RKC čine slijedeće:
    - prilikom izjašnjavanja u popisu stanovništva - izjasne se kao vjernici (odatle impozantna brojka);
    - za Božić, Uskrs i ostale vjerske blagdane (o.k. jesu i državni - ali stvar je i principa tj. osobnog stava, zar ne?!) uredno ostanu doma s djecom (nemojmo tu o tome kak imamo malo vremena, pitanje je blagdana vjerskog);

Fulala si skroz.
    To su državni praznici. Isto tako slavimo 5.8. i ja i npr oni građani RH koji nisu imali potrebu biti oslobođeni.
    I dan antifašističke borbe. Nisam se protiv nikoga borila, kaj da i to odradim?
    Božićnica nije dar od malog Isusa nego nagrada od poslodavca, kao i regres.
    Očekuju poklone? Od koga? Svojih najbližih? Djeda Mraza?
    O izjašnjavanju ne bih.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

zašto ti nisi primjetila do postoje ljudi oko tebe koji ne rade ništa od navedenog
    ( ja, npr.; nije da bi odbila konkretno primanje koje se zove "Prigodna nagrada radniku (godišnje)", ja bi uzela u koje god hoćeš doba godine, u ljeto bi to bio K-15, u decembru božićnica, baš me briga, ali mi nedaju, šmrc) ?

a kako su ljudi licemjerni kad čine bilo što od navedenog?

-pripadnik SPS se ima izjasniti kao "nije vjernik"?
    -dio plaće koji se isplaćuje samo malo drugačije će odbiti?
    -na uskrs će provaliti u školu i posjesti djecu u klupe?
    -iz principa neće kupiti hranu za 25.12., jer tada da bi bio nelicemjeran neće jesti? platiće autorska prava za jelku i jaja RKC jer je upravo ona izmislila i patentirala taj običaj? ima li isus žiro na koji se plaća ako ofarbaš jaje, bez da si pripadnik RKC?

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    zašto ti nisi primjetila do postoje ljudi oko tebe koji ne rade ništa od navedenog
    ( ja, npr.; nije da bi odbila konkretno primanje koje se zove "Prigodna nagrada radniku (godišnje)", ja bi uzela u koje god hoćeš doba godine, u ljeto bi to bio K-15, u decembru božićnica, baš me briga, ali mi nedaju, šmrc) ?

a kako su ljudi licemjerni kad čine bilo što od navedenog?

-pripadnik SPS se ima izjasniti kao "nije vjernik"?
    -dio plaće koji se isplaćuje samo malo drugačije će odbiti?
    -na uskrs će provaliti u školu i posjesti djecu u klupe? USKRS JE REDOVITO NEDJELJOM!
    -iz principa neće kupiti hranu za 25.12., jer tada da bi bio nelicemjeran neće jesti? platiće autorska prava za jelku i jaja RKC jer je upravo ona izmislila i patentirala taj običaj? ima li isus žiro na koji se plaća ako ofarbaš jaje, bez da si pripadnik RKC?

Gle, nisam mislila na ove krajnosti, naravno da to neće jer ga život nosi kroz druga polja...
    Mislila sam na ono - stvar principa! Nisi vjernik (nebitno koji), onda ne želiš da ti se da ta simbolična naknada u vidu Božićnice, nek se zove K15 ak je isplate. Kužiš?
    Onda, ide Božić, treba na poslu organizirati dežurstvo, javi se, daj vjerniku šansu da bude doma s obitelji, pa budi na poslu (a ne ko kod mene oni koji redovito sve "slave").
    Onda dođe izjašnjavanje o vjeroispovjesti, pa reci da nisi vjernik, da baš vidim brojku na popisu stanovništva, evo živo me zanima.
    A kaj se dotikavle slavljenja vjerskih blagdana na razini države, pa kaj to nije sklopljen ugovor s Vatikanom? Je! Znači, zahvaljujući Vatikanu i zločestom Papi i nevjernici ostaju doma za blagdane!!! Jer, sjećamo se barem mi stariji, u "neka" druga vremena išli smo doslovno u školu i na Uskrsni ponedjeljak i na Božić ak je bio u tjednu...
    O autorskim pravima nebih, mislim da i sama vidiš da si pretjerala u krajnost...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ideologija = skup ideja koje čine osnovu neke ekonomske,,filozofske ili političke teorije ili koje podržava neka grupa ili osoba

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Gle, nisam mislila na ove krajnosti, naravno da to neće jer ga život nosi kroz druga polja...
    ja neznam što ima krajnije od proglašavanja licemjerjem kad onaj tko nije pripadink RKC na popisu stanovništva izjavi da je vjernik.a to si ti napisala.
    pa poste i druge vjere, zar to stvarno treba posebno naglašavati?
    i sve što si navela je zatvaranje očiju pred očiglednim-da postoje ljudi koji ne rade ništa od onog što si ti izabrala kao licemjerno, no ti si izabrala da ne vidiš te ljude.
    ja ne smatram te stvari licemjernim, a opet baš ništa od toga ne radim.

Mislila sam na ono - stvar principa! Nisi vjernik (nebitno koji), onda ne želiš da ti se da ta simbolična naknada u vidu Božićnice, nek se zove K15 ak je isplate. Kužiš?
    ne kužim, jer kako sam već rekla, a) ne zove se božićnica nego prigodna nagrada radniku, i b) to je (bila bi) moja pošteno zarađena lova
    to što ju kolokvijalno nazivaju božićnicom je potpuno nebitno, ma da je i službeni naziv, a nije.

Onda, ide Božić, treba na poslu organizirati dežurstvo, javi se, daj vjerniku šansu da bude doma s obitelji, pa budi na poslu (a ne ko kod mene oni koji redovito sve "slave").
    a dijete ostavi u ...? jaslicama? ne rade.
    nemam ništa protiv rada na božić, ili bilo koji drugi dan, dok god se poštuje moje pravo na propisan broj slobodnih dana, ali zakoni na sreću vrijede jednako za sve, pa kad je nešto državni praznik, e onda svima jednako, zašto bi ateist imao veću obvezu od tebe raditi?
    Onda dođe izjašnjavanje o vjeroispovjesti, pa reci da nisi vjernik, da baš vidim brojku na popisu stanovništva, evo živo me zanima.
    aktivno se zalažem (i na ovom forumu) da se ljudi koji nisu vjernici upravo tako i izjašnjavaju
    A kaj se dotikavle slavljenja vjerskih blagdana na razini države, pa kaj to nije sklopljen ugovor s Vatikanom? Je! Znači, zahvaljujući Vatikanu i zločestom Papi i nevjernici ostaju doma za blagdane!!! Jer, sjećamo se barem mi stariji, u "neka" druga vremena išli smo doslovno u školu i na Uskrsni ponedjeljak i na Božić ak je bio u tjednu...
    mislim da proglašavanje vjerskih praznika državnim nije regulirano ugovorom sa vatikanom,ali svejedno, kako ti to zamišljaš? da se vjernicima ima platiti 8 dana godišnje bez obveze dolaska na posao, a ateistima ne?
    O autorskim pravima nebih, mislim da i sama vidiš da si pretjerala u krajnost...
    pa i nisam, možda ti misliš da su običaji kićenja jelke/bora i bojanja jaja potekli iz rkc, da je to na nekakav način njihova ekskluziva, no to jednostavno nije istina, pa nije licemjerno ako ljudi odluče obilježavati zimski solsticij i proljetni ekvinocij baš takvim aktivnostima, iako ne pripadaju rkc. srećom godišnji ciklusi sunce/zemlja nisu regulirani od strane rkc.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moj buraz dela u bolnici znači i petak i svetak, i uvijek ga zapadne bilo Božić, bilo štefanje bilo Uskrs ili Uskrsni ponedjeljak iili sve skupa, i ništ ne gunđa.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moj buraz dela u bolnici znači i petak i svetak, i uvijek ga zapadne bilo Božić, bilo štefanje bilo Uskrs ili Uskrsni ponedjeljak iili sve skupa, i ništ ne gunđa.
    Vidiš, ja isto radim u bolnici, isto petak i svetak, ne gunđam, ali se baš "slučajno" potrefi da puno onih koji su cijelu godinu deklarirani ateiste elegantno podvinu rep kad je dogovor tko će raditi za Božić ili Uskrs, tj. ne ponude se.

Isvetica, sorry, nisam ubrala kaj hoćeš reći s tim popisom praznika/blagdana? Pa imamo kalendar doma...
    Posljednje uređivanje od winnerica : 08.03.2012. at 18:02

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bilo bi pristojno da procitas temu i probleme vjeronauka koji ima poseban status, a ne status izbornoga ili naprednoga predmeta

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

,
    Đizs, ovako je slično i moja sveki reagirala kad je došla teta popisivač, i ja se izjasnila kao agnostik, a dijete se ne izjašnjava. Poštujem selo i zemlju te obitelj u koju sam se udala, pa tako i njihove običaje. Muž mi je katolik, pa njemu za ljubav i djeci za veselje spremam festu i kitim.
    Protupitanje: zašto toliki vjernici slave Novu Godinu?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne razumijem baš ova pitanja i ne bih rekla da su zločesta nego nekaj drugo.

"Božićnica" je kolokvijalni naziv, Božić i Uskrs su državni praznici, pa bi ljudi koji nisu vjernici trebali, što - ići i sjediti u praznom uredu !? Što se tiče shopping centara, bora i poklona, netko to radi a netko sigurno i ne, i to je stvar običaja (a mogla bi se opet započeti i rasprava o tome što je bilo prije). A može se pitati i zašto vjernici opustoše shopping centre i kakve to ima veze sa Božićem.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Imam susjede muslimane koji uredno kite bor i farbaju jaja.
    Ne slave Božić niti Uskrs nego sa svojom djecom njeguju običaje koji odražavaju taj praznik.
    I koji ni nisu nužno dio blagdana kao takvog.

vitika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

na popisu se nismo izjasnili kao vjernici, a svake godine uredno s djecom farbamo jaja i kitimo bor i ucim ih da su to nasi narodni obicaji i bas me briga sto netko drugi ima na to reci.
    ovo ostalo su cure vec sve prokomentirale.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pitanje ili jest zločesto ili prilično ignorantsko, neka si svatko tko ga tako javno (ili potajno, iza leđa) postavi ujedno i sam odgovori što je htio postići takvim pitanjem? diskreditirati nevjernike? pod plaštom tolerancije i lažne naivnosti konačno im pokazati kakvi su? ili fakat kroz život ide (toliko) zatvorenih očiju i uistinu ne poznaje (hrvatsku) zbilju u kojoj živimo i o kojoj svjedoče nereligiozne osobe na raznoraznim topicima/novinskim natpisima i sl. ili se namjerno pravi blesav nad religioznom nastrljivošću u javnom prostoru i činjenicom da nevjernici ne žive u hermetički nereligioznom (javnom) prostoru (koliko god se dičili sekularnošću) ili nemaju kontakt (pa prije svega obiteljskog) s vjernicima? zašto mi ateisti u hrvatskoj ne slavimo hanuku ili neki mormonski praznik? zašto, o gle čuda, znamo "proslavljati" baš božić i to, opet, gle čuda, katolički? pitam se, pitam se...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nikad se nismo izjašnjavali kao vjernici, ne farbamo jaja, ne idemo u shopping centre (u prosincu pogotovo!), a bor smo kitili i prije, taj običaj (kao ni farbanje jaja, uostalom) nema veze s katolicizmom. Kako Mima reče, moglo bi se raspravljati što je bilo prije, ali to na ovom mjestu zaista nema smisla.
    Svejedno, svako toliko se u ovakvoj i sličnim raspravama kao krajnji argument potegne pitanje božićno-uskrsnih običaja. Ne znam samo kakve to veze ima s vjeronaukom u školi
    Ili bi trebalo zaključiti: Ako slavite Božić, izvolite upisati dijete na školski vjeronauk i nemate se što buniti ?
    Što se tiče vjerskih sadržaja u drugim predmetima, oni bi se mogli predstaviti na itekako prikladniji način, da se hoće. Nije stvar u sadržaju, nego u načinu predstavljanja.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nadam se da ćete se jednako boriti i za prava djece koje neće pohađati spolni odgoj u školi! Tražimo ista prava, pa makar sjedili u knjižnici,na hodniku ili u zahodu!

vitika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Nadam se da ćete se jednako boriti i za prava djece koje neće pohađati spolni odgoj u školi! Tražimo ista prava, pa makar sjedili u knjižnici,na hodniku ili u zahodu!
    ne znam kako bi se pohadanje spolnog odgoja uopce moglo usporedivati s vjeronaukom! spolni odgoj spada u ucenje djece zicotnim cinjenicama vezanim za njihovo tijelo, a vjera je to sto sam naziv i kaze VJERA.

Stranica 2 od 6 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •