Citiraj mamitzi prvotno napisa Vidi poruku
svejedno sam zabrinuta. više ne za odbacivanje od kolektiva nego općenito za pripadanje razredu u kojem djecu podučavaju idejama koje su za mene problematične i opasne.
ne moraš biti zabrinuta, ali možeš dijete podučiti u kojem okruženju živi, što drugi oko njega vjeruju, a što recimo konkretno ti vjeruješ (ili ne vjeruješ). primijetila sam da ako se djetetu objasne osnovni pojmovi i naravno društveni kontekst u njemu razumljivom jeziku, onda se dijete osjeća sigurnije, zna sebi objasniti što se to dešava. također u roditeljima i njihovim svjetonazorima pronalazi potporu. nastoj se družiti s istomišljenicima i pokazati djetetu da nije ono jedino koje ne ide na vjeronauk, da recimo mala x od vaših prijatelja, također ne pohađa vjeronauk, da striko y ili susjed z također dijeli vaš svjetonazor itd. to bi bio moj savjet

no spremna sam reagirati ako treba (a nadam se da neće)
tako treba. ako nećemo mi roditelji reagirati i mi roditelji poduprijeti našu djecu, a tko će? a kao roditelj, tj. majka trebala bi imati i dovoljno uticaja na svoje vlastito dijete. također objasniti djetetu da baka vjeruje i da ona ima pravo da vjeruje. ali nema pravo svoju vjeru prenositi na unučad, ako to roditelji nisu dozvolili.