Od donedavno sam samohrana majka zbog tragičnog događaja (smrt supružnika) i imam 2 djece (7g. i 10g.). Nezaposlena sam i već 10 godina kućanica.
Molila bih odgovor na pitanje na koje sve naknade imam pravo ja ili moja djeca? da li imam prednost kod zapošljavanja?
da li ja ili moja djeca imaju pravo na muževu mirovinu? da li imam pravo na socijalnu pomoć?
Unaprijed zahvaljujem
Najbolje je nazvati HZMO vezano za mirovinu, ali ja mislim da sigurno imaju pravo na mirovinu. Imate možda i pravo na dječji doplatak, ali neznam kako je to za nezaposlene.
Pravo na socijalnu pomoć - možda jednokratnu, možda vezano za kućne troškove nazovite Centar za socijalnu skrb.
Dižem temu, pa možda odgovori netko tko bolje zna.
da djeca imaju pravo na očevu mirovinu do 18 god. odnosno dok se školuju. i imate pravo na uvečani dd. mislim da nemas pravo na socijalnu pomoč ako ostvaris pravo na mirovinu.
Djeca imaju pravo na mirovinu po ocu dok se školuju a najkasnije do 25g.Iznos iste ovisi o primanjima tvoga muža. I ti imaš pravo na mirovinu po suprugu,ali mislim da ne možete svi koristiti,dakle ili ti ili djeca. Ako se mirovina dijeli na dva djeteta manja je odnosno ne dobivaju oba dijeteta koliko bi dobilo jedno dijete(dakle ako je mirovina 3000kn neće svako dijete dobiti 3t već se to dijeli,ali ne znam jel popola),ali treba vidjeti što je najisplativije.Sve ćeš riješiti u mirovinskom.Za djecu dokle god dobivaju mirovinu treba jednom godišnje nositi potvrdu o školovanju i potvrdu o životu(koja nebuloza,valjda je živo ako se školuje,ali tako je).slučaj je bio isti kod mene kada je otac nenadano preminuo a moja majka nije radila tada 10g koliko je bila stara sestra.Ja sam bila starija i zaposlena,pa se nisam niti uzimala u obzir za mirovinu,a majka je odbila u korist sestre,tako je mislim bilo najisplativije,i tako moja sestra još uvijek s obzirom da studira ima pravo na mirovinu-ali ne duže od 25g. Tebi svakako savjetujem da tražiš posao(što zbog psihe,što zbog novca,ako nisi drugačije zbrinuta financijski),jer mirovina osim u slučaju ogromnoh suprogovih primanja,je mala.