Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 74

Tema: Tisuću zašto, tisuću zato

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Tisuću zašto, tisuću zato

Pokrećem jednu krovnu temu za zajedničko traganje za odgovorima koja pred nas stavljaju naši mališani.

Da me ubijete, sad se ne mogu sitit što me dijete pitalo, a ni danas mu još nisam odgovorila, al sam zamislila da ću otvorit topic...pa ja kad se sjetim, pisat ću.

Dotle, nadam se da će tema oživit.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Mene trenutno muče crne rupe. Onako, ugrubo, objasnila sam ih kao neku vrstu usisivača (mislim, nije da ih ja nešto kužim, jel). Ali sam zakazala na pitanju o njihovoj veličini, obliku i ostalom.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Uh, nas muče početak i kraj života, a 3 i po su nam godine.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zašto se čuje zvuk kad pljesnemo rukama? MM je objasnio razliku tlakova zraka.
    Zašto struja strese kad se dotaknemo kad je hladno? To još nismo objasnili. Isto čekam MM-a, njemu bolje ide pojednostavljivanje fizika

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pitalo me jučer dijete - kako krava pravi mlijeko?
    Mene zanima i kako žene prave mlijeko?
    Znam dio mlijećne žlijezde, bla, bla, bla, ali kako jednostavno i jasno objasniti djetetu?

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

trampolina jos ni znanstvenici ne mogu detaljno objasniti crne rupe (zasto nastaju, koja im je velicina)...
    Posljednje uređivanje od anjica : 10.02.2012. at 08:19

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Pitalo me jučer dijete - kako krava pravi mlijeko?
    Mene zanima i kako žene prave mlijeko?
    Znam dio mlijećne žlijezde, bla, bla, bla, ali kako jednostavno i jasno objasniti djetetu?
    Možda ovako:
    Krv donosi hranjive tvari, iz hrane koje je mama pojela. Onda posebni mjehurići u dojkama od toga rade mlijeko. Kad beba sisa mozak kaže mjehurićima da pošalje mlijeko van Ako je mama krava, siše telić ili pumpa koja stavlja mlijeko u kantice, pa onda ide u tvornicu da ga spakiraju u tetrapak.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Tako znam, ali kako posebni mjehurići rade mlijeko, to mojeg zanima (a i mene)?

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Tako znam, ali kako posebni mjehurići rade mlijeko, to mojeg zanima (a i mene)?
    Hm... Slicno kao sto posebni dijelovi tijela rade kosu, nokte, suze... Negdje im je to isprogramirano u genetskom kodu, kao da su mali kompjuteri. Tako bih ja objasnila djetetu, detaljnije ne znam

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

postoje žlijezde (mjehurići?) koje proizvode znoj, slinu, suze... pa tako i mlijeko
    znoj se proizvodi zato da se tijelo rashladi
    slina da probavlja hranu
    suze da navlaže oči
    a mlijeko da se nahrani mladunče sisavca

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Baš je fora kad nam djeca počnu otkrivati i shavćati svijet oko sebe.
    Mojim četverogodišnjacima su sad aktualne razlike muško-žensko:
    - kako se ženama čisti ono bijelo iz piše? (ono što se muškima nakuplja ispod kožice)
    - zašto curice u vrtiću brišu pišu nakon WC-a, a dečki ne?
    - zašto je tati tako velika i debela piša? (ne znam kad su to vidjeli)
    - kako sam ja mogla piškiti kad mi je izlazila beba? (pa sam im morala objesniti da to nisu iste rupe)
    - iza kraj, monolog jednog od njih: mamama se smiju dirati cice, ali ne baš onako cijelom rukom, neko samo malo, a tuđim mamam se ne smiju dirati.. (svašta dijete razmišlja )
    Posljednje uređivanje od sss : 10.02.2012. at 09:56

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sss se usput malo i pohvalila

ne zamjeri

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

super tema

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Što je to tegljač?

Znate ono, kamion, tegljač...

Vezano za proizvodnju mlijeka, ja bi ovako:

To je ko pravljenje kolača. Krvne žile su kofrižider gdje je hrana: sir, maslo, tetrapak mlijeka, tekući šlag i jaja. Mliječne žlijezde su kao okrugle kutije gdje se sve odvija, ko neka mašina, mikser. One imaju ko cjedilo neke rupe kroz koje u mikser puštaju samo određene stvari (hranu i otapalo-vodu) u svoj mikser i kroz druge rupe puštaju to van kad dijete zatraži/povuče

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    sss se usput malo i pohvalila

ne zamjeri
    Ma to ti je samo dječja percepcija

Da, super je tema.
    A mene je jučer jedan pitao: zašto i gdje rastu pljesnice (tako on zove plijesni). Ja sad počnem... to su mali organizmi koji vole vlažna mjesta, eto npr. naš zid kraj ulaznih vrata, tu je razlika u temperaturi, hladno je, stvara se voda, plijesni to vole... I on zaključi: hladno, vlažno.. I pita: A zašto ne rastu na ledu?

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj makita prvotno napisa Vidi poruku
    Što je to tegljač?

Znate ono, kamion, tegljač...

Vezano za proizvodnju mlijeka, ja bi ovako:

To je ko pravljenje kolača. Krvne žile su kofrižider gdje je hrana: sir, maslo, tetrapak mlijeka, tekući šlag i jaja. Mliječne žlijezde su kao okrugle kutije gdje se sve odvija, ko neka mašina, mikser. One imaju ko cjedilo neke rupe kroz koje u mikser puštaju samo određene stvari (hranu i otapalo-vodu) u svoj mikser i kroz druge rupe puštaju to van kad dijete zatraži/povuče
    super ideja,

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj sss prvotno napisa Vidi poruku

Da, super je tema.
    A mene je jučer jedan pitao: zašto i gdje rastu pljesnice (tako on zove plijesni). Ja sad počnem... to su mali organizmi koji vole vlažna mjesta, eto npr. naš zid kraj ulaznih vrata, tu je razlika u temperaturi, hladno je, stvara se voda, plijesni to vole... I on zaključi: hladno, vlažno.. I pita: A zašto ne rastu na ledu?
    Pametnica mala!
    Super tema, naam se da će zaživjeti i duuuugo živjeti tako da svima služi kao izvor inspiracije za odgovora... a nama friškim roditeljima će služiti kao praktični vodič. Da se znamo pripremiti.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ah, svakodnevna pitanja. Zadnje je "Kako nas magnetsko polje Zemlje štiti od sunca?"

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da, super je tema.
    Zato što je led pregust, pa im je tijesno, treba im nešto spužvasto, poput zida

Inače, ubijam se već dva mjeseca objasniti kako izgledaju mikroorganizmi. Pa smo nakon nekoliko razgovora utvrdili da su to zapravo bića koja su više-manje samo drobovi/trbusi, ko kugle koje otvore rupicu, tu pojedu, na drugo mjesto otvore, tu prde, kake (znate fazu sa 7 godina, gu.zica je jako bitna, njeno mjesto je važno). Dakle, nemaju oči, uši, ruke, ništa, ni mozak, samo stomaci koji se podijele i tako razmnože i zacrnu nam zidove

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Hvala za mlijeko, i moje to zanima trenutno.

Šalu na stranu, ja sam tek kroz klince skužila koliko pojma nemam o svačemu... Zašto nas tresne struja kad se dodirnemo? Kako nastaju fosili? Zašto je nebo plavo a svemir crn? Kako nas štiti atmosfera od sunčevog zračenja?

Mislim, mogu ja provjerit, ma mogu i improvizirat, ali... fali mi često puta onaj zdravoseljački odgovor na prvu loptu.

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Isuse, sad kad čitam kaj vas sve ispituju, ja ću pred ovim svojim šmizlama ispast glupsa kakve nema!!! Nemam pojma o ničem - pogotovo ove fizika spike :/

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tonili kad ja nesto ne znam kazem da cemo traziti na internetu. Ili pitat tatu

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja se trudim objasniti sto jednostavnije, rijecima koje poznaje, ili analogijom s necim sto je vec vidio ili dozivio ili cuo od nas

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja se sjecam da me dijete pitalo da zasto ne cujemo kad spavamo, jer nemamo zatvorene usi.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa Vidi poruku
    Ah, svakodnevna pitanja. Zadnje je "Kako nas magnetsko polje Zemlje štiti od sunca?"
    Da, ovo pitanje je vrlo svakodnevno.

U ovakvim ili sličnim slučajevima pošaljem ih na Google

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Upravo me pitao jedan: Zašto svi sporo rastu?
    Onako na brzinu sam mu odgovorila da je to zato što organe i tkiva nije lako proizvesti, da su komplicirani i da tijelu treba vremena da proizvede kost npr.
    Znam da lupetam, ali on se zadovoljio odgovorom.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto se čuje zvuk kad pljesnemo rukama? MM je objasnio razliku tlakova zraka.
    Zašto struja strese kad se dotaknemo kad je hladno? To još nismo objasnili. Isto čekam MM-a, njemu bolje ide pojednostavljivanje fizika
    Stvarno, zašto se čuje zvuk kad pljesnemo rukama?

Meda, nije problem objasnit kad sam razumiješ o čemu se (u suštini) radi, a to je dio koji meni šteka, barem što se fizike tiče

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

slazem se, al ja vjerojatno u usporedbi s vama drzim dijete u informacijskoj blokadi pa nemam takvih problema

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kako školjka diše? Škrge? Bo...(Guglaj mama, da se ne sramotiš...)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Škrge.

Inače, za fizikalno-tehnološka pitanja pošaljem ga tati, većinu ostalog znam i sama odgovoriti, ako ne znam, zajedno potražimo u knjizi. Još uvijek preferiram traženje informacije po knjigama, a ne preko Google-a, pogotovo uz punu kuću stručnih knjiga, enciklopedija i ostalog. Google i Wikipediju će ionako otkriti i sam, čim dobije pristup internetu

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Škrge.

Inače, za fizikalno-tehnološka pitanja pošaljem ga tati, većinu ostalog znam i sama odgovoriti, ako ne znam, zajedno potražimo u knjizi. Još uvijek preferiram traženje informacije po knjigama, a ne preko Google-a, pogotovo uz punu kuću stručnih knjiga, enciklopedija i ostalog. Google i Wikipediju će ionako otkriti i sam, čim dobije pristup internetu
    Potpis, iako i sama često posegnem za internetom. Služi mi i da me podsjeti na informacije koje stvarno dugo nisam koristila, onda se nekako prisjetim...čim imam osnovne pojmove sjetim se gdje, u kojoj literaturi da dalje tražim.

Zato sam i otvorila ovu temu da kolektivno znanje ispliva na ovom, meni drgom forumu, ima glava punih znanja.

Nitko ne zna sve, al svatko je u nečem dobar.
    Posljednje uređivanje od makita : 13.02.2012. at 10:49

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    slazem se, al ja vjerojatno u usporedbi s vama drzim dijete u informacijskoj blokadi pa nemam takvih problema
    deder, podijeli s nama tajnu, i ja bi malo te informacijske blokade

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Postavljaju svakakva pitanja - od uobičajenih do pitanja iz različitih područja.
    Ponekad me izmore toliko da počnem na njih odgovarati oponašajući tatu Grka iz filma Moje grčko vjenčanje.
    Po principu: Tip nema da ne zna - sve objasni na svoj način, sve riječi, naravno, potječu iz grčkog.

Volim pričati, filozofirati, maštati, ali baterije se zagriju, ljudi moji, nisi uvijek motiviran nešto objašnjavati.
    Ta šetajuća enciklopedija/leksikon/gramatika. Uh!

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj trampolina prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto nas tresne struja kad se dodirnemo? Kako nastaju fosili? Zašto je nebo plavo a svemir crn? Kako nas štiti atmosfera od sunčevog zračenja?

Mislim, mogu ja provjerit, ma mogu i improvizirat, ali... fali mi često puta onaj zdravoseljački odgovor na prvu loptu.
    ja se bojim ovakvih pitanja
    inače, za sada, poput Mede odgovoaram na način da joj objašnjavam njoj razumljivim pojmovima

neki dan je pitala je li u kremi za tijelo (velika krema) tempera jer ju podsjeća na malu tubu u kojoj je tempera
    kažem ja da nije, da su tempere u malim tubama
    da su tempere vrste boje, kao što su drvene, pastele, flomasteri, vodene boje... tako imamo i tempere
    i onda ona pita je li onda naš stan tuba ako su u njemu tempere
    eto ti njihove logike

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Mi smo vodili razgovor kako se kupuje kuća. I oni meni tvrde da se kuća ne može kupiti. Ja ne shvaćam u čemu je fora i počnem objašnjavati građevince, investitore, prodavatelje..., a oni meni: Ali mama, kuća ne stane u gepek! Kako ju odvezeš tamo gdje želiš da bude

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Da, tanja je već odgovorila, na škrge. One otvaraju ljušture i kroz tijelo im prođe i filtrira se morska voda-prosječno nekoliko litara dnevno!!! Iz te vode apsorbiraju i hranu i kisik. U škrgama se iz vode često difuzijom preuzima kisik. Neme školjke imaju "sifone" koji služe za ubacivanje vode sa o2 i izbacivanje one sa co2

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

SSS, tako i kod nas. Isto je govorila da se stan ne moze kupiti zato sto se ne moze nigdje odnijeti!

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Uh, nas muče početak i kraj života, a 3 i po su nam godine.
    Tako je bilo i kod mog sina. Od čega god smo počeli na kraju smo dolazili do "prvih i posljednjih stvari" i do apsoluta.

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, tanja je već odgovorila, na škrge. One otvaraju ljušture i kroz tijelo im prođe i filtrira se morska voda-prosječno nekoliko litara dnevno!!! Iz te vode apsorbiraju i hranu i kisik. U škrgama se iz vode često difuzijom preuzima kisik. Neme školjke imaju "sifone" koji služe za ubacivanje vode sa o2 i izbacivanje one sa co2
    Neke vrste profiltriraju i dvadesetak litara na sat. Izmjena plinova (kisik ugljik dioksid) se odvija na površini škrga, a kod nekih i plašta. Čestice hrane putuju kroz plaštanu šupljinu do usta i dalje se probavljaju u probavnom sustavu.
    One koje nemaju tulajice (sifone) imaju otvore kroz koje struja vode ulazi, odnosno izlazi (kao i kroz tulajice).

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Tako je bilo i kod mog sina. Od čega god smo počeli na kraju smo dolazili do "prvih i posljednjih stvari" i do apsoluta.
    uh, meni je bed što me M. neki dan pitala zašto je moja mama, baka T. umrla i kada sam joj objasnila da je bila bolesna i bila u bolnici, pitala me je li ju boljelo kad je umirala
    nisam znala što da joj kažem i kako joj objasniti da ne pomisli kako svaka bol znači tešku, smrtnu bolest
    jedva sam se iskoprcala iz svega toga
    tim više što sam nedavno zabrazdila kad me je ispitivala o ljudima koji piju lijekove pa sam joj rekla kako neki ljudi ne paze na svoje zdravlje pa jedu slatko iako imaju šećernu bolest i onda moraju piti lijekove
    pojasnila sam joj rekavši da je to isto da netko tko je prehlađen hoda bos po zimi (zna što je prehlada, bos, zima...), a onda me je pitala koji to ljudi hodaju bosi po zimi
    baš mi bilo bedasto što uopće opterećujem dijete s takvim glupostima

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ajme, ta tema smrti nam je periodično vrlo napeta. I od čega se sve može umrijeti, kad, gdje...

Imam sreću (u stvari, oni je imaju) što nisu neke mimoze, više na to gledaju s racionalne strane pa im se može prilično dobro objasniti.

Malo morbidnosti:

(nakon podužeg razgovora o smrti, posmrtnim običajima, kostima, kremiranju i mumificiranju)
    E: ja bi želio da me kremirate, nemojte me zakopat.
    Ja: mi (ja i mm) ćemo ti tad već davno bit mrtvi!
    H: (plačući) a ko će mene onda pokopat ako vas nema?!

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Novo pitanje danas: zašto glava nije okrugla? I sami su si odgovorili na kraju: zbog brade!

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Zašto djeca imaju krmeljave oči nakon spavanja?

Odgovor moje petogodišnjakinje;
    Zato da nam drže oči zaljepljene dok spavamo, inače bi nam se otvorile!!!

Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Kakvu svinja ima pišu?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Cheerilee prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto djeca imaju krmeljave oči nakon spavanja?

Odgovor moje petogodišnjakinje;
    Zato da nam drže oči zaljepljene dok spavamo, inače bi nam se otvorile!!!
    ovakva razrjesenja su mi najdraza, kad sami sebi objasne
    Posljednje uređivanje od meda : 13.04.2012. at 17:09

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mene ubi načisto pitanje zašto bi neki pisac pisao pod pseudonimom (a propos DR. Seussa)... pa... ako netko piše lijepe priče za djecu, možda bi mu stalno djeca dosađivala da mu priča priče čim ga vide na ulici, a on se doma hoće baviti svojom djecom i da drugi ne znaju da je on taj pisac, pa da mu daju mira...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Mene ubi načisto pitanje zašto bi neki pisac pisao pod pseudonimom (a propos DR. Seussa)... pa... ako netko piše lijepe priče za djecu, možda bi mu stalno djeca dosađivala da mu priča priče čim ga vide na ulici, a on se doma hoće baviti svojom djecom i da drugi ne znaju da je on taj pisac, pa da mu daju mira...
    Jesu ovo tvoja djeca dala odgovor

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Jesu ovo tvoja djeca dala odgovor
    Hahahahahaha, baš sam se nasmijala. Ja jadna to smislila, jedino to mi je palo na pamet

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja bih rekla da ljudi imaju rezna imena, a da pisci vole da im se ime/pseudonim uklapa u stil pisanja. Recimo, ima ljudi koji imaju neko ime koje ne zvuči bajkovito (a svi znamo kako zvuče neki eklatantni primjeri) pa pišu pod pseudonimom. Eto, to bih rekla

jer da rečem ono što si smislila, dobila bih salvu komentara...pa mi bi njega priostojno pšozdravili, ne bi ga njavili, zašto nam se ne bi javio...
    Posljednje uređivanje od makita : 13.04.2012. at 18:13

antigona avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Mi smo vodili razgovor kako se kupuje kuća. I oni meni tvrde da se kuća ne može kupiti. Ja ne shvaćam u čemu je fora i počnem objašnjavati građevince, investitore, prodavatelje..., a oni meni: Ali mama, kuća ne stane u gepek! Kako ju odvezeš tamo gdje želiš da bude
    MAlom se sviđa jedna kuća u susjedstvu, plave je boje, pa bi on da je kupimo i donesemo doma

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •