Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: zbunjena

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno zbunjena

drage rode, ne znam da li postoji slicna tema. rec je o mom braticu. ima 5 godina i jos uvek pomalo lose prica. isao je kod logopeda i ona je zadovoljna jer je mnogo napredovao. zatim je reklA nema potrebe da neko vreme ide. medjutim, kad je bio na redovnoj kontroli kod psihologa ona je mom bratu rekla da bi trebalo da ide kod neuropsihijatra zbog toga sto lose komunicira npr ponovi njeno pitanje umesto da da odgovor. radio je neke testtove i kaze da je na nivou deteta od 7 godina. nju brine i to sto je on gotovo opsednut nekim pojmovima, npr banderama. e sad on nije tipicno dete to vidim i sama, ali sam ja sve pripisivala cinjenici da su mu se roditelji razveli kad je imao 3 godine. kasno je progovorio i cinjenica je da slabo komuniciraa sa decom izuzev sa mojom cerkom. kad mu se neko drugi obraca cini se kao da ne cuje, mada mu je sluh u redu. takodje mi je cudno i to sto recimo cim vidi da je ukljucen tv on place i trazi da se iskljuci. brat ga je vodio kod razlicitih specijalista i radili su mu razlicite preglede ukljucujuci i neke gde je morao da spava na zalost ne znam kako se zove i svi rezultati su bili dobri. ono sto mene zanima jeste sta tacno neuropsihijatar moze da utvrdi

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

uh, ne znam što bih ti napisala
    nadam se da će netko drugi primjetiti tvoj post i barem nešto odgovoriti
    cure, znate li što o ovome?

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

vec sam mislila da se niko nece javiti. on je jedno divno dete, velika je maza i strasno je pametan. ja sam sve to pripisivala reakciji na razvod roditelja jer nije bio bas miran. on je uglavnom sa mojim bratom a majku vidja na kratko posto ona ima grozno radno vreme. a i nazalost nekako negira bilo kakav problem. moj brat je jako uplasen i sutra ce kontaktirati jednu privatnu kliniku. valjda ce uskoro zakazati taj pregled

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ne volim davati "dijagnoze" preko kompa, ali meni ovo vuče na poremećaj senzorne integracije.

Moj nećak je imao vrlo slične simptome s tim da je kod njega verbalna strana bila još lošija nego kod Jecinog nećaka i ustanovljen mu je poremećaj iz autističnog spektra što ne mora biti vaš slučaj, ali bilo bi vrlo dobro što više se angažirati oko samih pretraga i terapija, odnosno tražiti pomoć na sve strane jer je jako bitna što ranija intervencija.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Draga Jeca, ima nas puno koji imamo djecu sa raznim smetnjama. I moj stariji sin imao je dijagnozu zakasnjelog razvoja govora. Isli smo s njim u polikliniku Suvag od njegove trece godine i idemo jos uvijek na godisnje kontrole (sad je u 12. godini, odlican ucenik petog razreda).

Da bi se tocno znalo sto je djetetov problem, treba mu kompletna obrada vise razlicitih strucnjaka. U Zagrebu se to moze obaviti na nekoliko mjesta. Ja znam za dva: spomenuta poliklinika Suvag, zatim Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.

Govor je slozen proces. Da bi dijete moglo progovoriti, mora biti ispunjeno nekoliko uvjeta - sluh, razumijevanje tudjeg govora, uredno razvijeni govorni organi, uredan intelektualni razvoj, poticajno okruzenje (ne mogu se sjetiti niceg vise iako sigurno ima jos toga). Emocionalni status je takodjer bitan, pa je moguce da je razvod roditelja utjecao nepovoljno na govor kod djecaka.

Svakako treba zatraziti misljenje strucnjaka, ali ne treba se bojati rezultata. BItno je s djetetom raditi, osigurati mu sto je vise moguce sredjenu situaciju kod kuce, osigurati pomoc strucnjaka - najprije u smislu dijagnostike, a onda i terapije. Takva stanja cesto imaju dobru prognozu. Kad danas gledam svog sina, ne mogu se nacuditi koliko je napredovao. Na primjer, iako je nasa pedijatrica savjetovala upis u posebnu skolu za djecu sa smetnjama sluha, dijete je u predskolskoj godini toliko napredovalo da to nije bilo potrebno, a govor nije bio jedini problem koji je imao (da ne idem u detalje, nije bitno). I da, i on je bio i danas je opsjednut nekim pojmovima - u njegovom slucaju to je bilo sve sto je imalo veze s elektrotehnikom i elektronikom. U dobi od 5 godina sam si je instalirao prvu igricu na racunalo iako mu je fond rijeci bio jako nizak. Sve je to doslo na svoje. On nikada nece biti pricljiv kao njegov mladji brat koji se doslovce ne gasi, ali brbljavi mladji brat mu je bio dodatna terapija i stimulacija. Mozda bi djetetu dobro doslo drustvo... ne znam.

Samo hrabro, ne treba se bojati rezultata testiranja jer ti rezultati nas samo upucuju kako dalje treba raditi s djetetom da bi ono napredovalo. Zelim puno uspjeha djecaku, a cijeloj obitelji snage i volje da mu u tome pomognu. Sretno!

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

hvala vam svima. nijedno dete nije isto i pomisljam i ja na vrstu autizma, a opet i ne mora biti. u svakom slucaju cim se nesto sazna javicu. a sto se tice podrske imace je sigurno

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Jeca,
    i javi se, da
    za malenog

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

samo da javim sve je ok. Mislim nije sve u redu kazu da je preskocio citav korak u razvoju govora i da mora da ide na posebne vezbe ali nije autistican i nije nista sto uz stalan rad i vezbe nece popraviti situaciju. sad sam jako srecna i hvala vam na podrsci. posebno tebi SikaPika

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

o, hvala Bogu!
    sve će doći na svoje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •