Ne znam, vidjela sam jučer u Brelima u večernjim satima staru ležaljku tik do mora.
Pitanje je tko to kontrolira i da li ujutro možda oni koji čiste plaže pokupe i to.
Ne znam, vidjela sam jučer u Brelima u večernjim satima staru ležaljku tik do mora.
Pitanje je tko to kontrolira i da li ujutro možda oni koji čiste plaže pokupe i to.
ako je jedna, tu bih oprostila, ali ovdje na srednjem Jadranu to je krcato - na maloj plaži duljine cca 20 metara, širine 5-6metara ima ih i po 20 ...
Nisam proučavala, slučajno je bila pokraj mene, a mi zadnji na plaži pa smo baš komentirali.
I stvarno to nije u redu pogotovo na maloj plažici, trebalo bi to regulirati nekim pravilnikom jer u suprotnom zakonski bi trebali plačati
ništa drugo nego koncesiju.
Ako žele mjesto pod hladom, lijepo neka ujutro protegnu noge i tko prvi njegovo, jer svi imamo pravo, zar ne?
Odakle si oni uzimaju pravo posvojiti plažu na deset dana ili više!?
I mi već par godina ludimo na to ostavljanje ležaljki... Budu ujutro par sati, odu za vrijeme najvećeg sunca, ali ostave ležaljke u hladu jer im se baš ta kamena ploča sviđa za kad se vrate (a tada više nije ni u hladu)... A neki ni navečer ne ponesu...
Te "rezervacije" mene ni najmanje ne tangiraju; poslozim sa strane i stavim svoje ('ko nekoc u NSB-u).
Ako se netko i pojavi, uglavnom nema komentara. Eventualno skomentira da sam nepristojna.![]()
Mi smo prošle godine samo došli na istu kamenu ploču pored ostavljenih ručnika (nas 2 odraslih), ništa nismo pomaknuli, mjesta je bilo više nego dovoljno... Nije im bilo drago. Otišli su prije nas. Na povratku, naše auto je bilo išarano mlijekom za sunčanje, teško mi je povjerovat da je bila slučajnost jer se to nikad nije dogodilo ni prije ni poslije, a tu se godinama kupamo.
A kako se vi usudite dok dođete na plažu dirati tuđe ručnike?
Kako znate da su ih ostavili navečer, a ne npr ujutro u 6-7 sati? Jer ako su ujutro donjeli ručnike,
vratili se na doručak pa tek onda na plažu meni je to sasvim normalno isto tako mi je normalno da ga to mjesto čeka
dok popodne ide na ručak.
Jedino što mi nije normalno ostaviti ležaljke na plaži navečer - cijeli godišnji i time ne dati drugima priliku.
ja sam ujutro oko pol 7 dolazila zauzet mjesta u hladu,da možemo cijeli dan bit na plaži , a i odspavat kad to treba.
Sad na jednom mjestu dečko slažeplažu i par puta smo došli prije njega i postavili vojih kvadrata kolko nam treba, pa on skužio pa svaki dan dolazio koju minutu prije, da ugrabi najveći hlad koji može naplatit, odselili smo se 50 metara dalje.
Rucnik, ili lezaljka na i oko koje nema nista oznacava samo cuvanje mjesta. Meni to nije normalno ni prihvatljivo.
Pa makar se i digli u 6 i vratili se na dorucak.
Ja kad idem doma s jutarnjeg kupanja, nosim svoje stvari sa sobom i popodne idem tamo gdje ima mjesta.
Netko je to usporedio s knjigama u NSB, a ja se uvijek sjetim menze i likova koji bi stavili ruksake na stolac i onda lijepo stali na kraj reda.
I onda bi drugi s tacnama u rukama maknuli te ruksake i sjeli i jeli. Ili je logicnije da oni jedu na podu dok ovi stoje u redu i imaju zauzeti stol?
Meni isto nije OK "rezerviranje" mjesta na plaži, na bilo koji način.
Nisam doduše još nikad micala te rezervacije, ali blizu sam tome.
Da, kao u redu je ostaviti stvari ujutro za cjelodnevnu rezevraciju a nije u redu to napraviti večer prije. A bi li platila koncesiju za to mjesto za taj dan? Ja bi uvela plaćanje toga, da vidiš kako nitko onda više nebi imao svoje mjesto na plaži nego bi se opet svi ponašali civilizirano
U mom selu recimo uopće nema hlada na plaži, jedino u jednom kutu neko kratko vrijeme ujutro sami visoki rub plaže baca nekakav jadni mali hlad - i onda majstori dođu i postave ručnike i zauzmu čitav taj hlad, a onda se uopće ne pojave na plaži do 11 sati, kad tog hlada već odavno nema!
Zamisli, dođete na plažu, kad tamo sve ležaljke i šugamani, na svakom natpis-obitelj M, obitelj E, obitelj Žnj..svi domaći rezervirali svoja mista hehe, to bi bila fora. rekli bi ti ovi naši, ovi kod kojih je JelenaO ljetovala-nedljet maća, oklen si ti došla?
kad u tvom mjestu ima samo pol kvadrata hlada.
Ja dođem ujutro pa postavim, otiđem decu probudit i nahranit i opet sam prije od svih koji idu na plažu , i ostajem celi dan, a amsa njih ne dojde prije 14 sati.
ja sam celi dan na parceli pa mi nitko ništ ne more
a kako bi bilo da mi kontinentalci lijepo vama na more svako ljeto pošaljemo lovu za ljetovanje i uopće NE dođemo.... mislim da bi bili najsretniji tako....
ta 3 mjeseca u godini koja "nas trpite" - otrpite nas, jer od nas živite, a ostalih 9 mjeseci se guštajte na "svojoj" plaži koliko hoćete jer "mi" eto moramo raditi 12 mjeseci 24/7 da si priuštimo tih 5-7 dana odmora i guštanja na moru (neki ni to) i normalno da kad već plaćamo i zrak,i sunce i vodu,da si bar onda želimo džabe koliko toliko dobro mjesto na plaži.....
OT
mm ode u 7 ujutro po kruh i na plažu i rezervira mjesto u hladu i radi klinaca i radi mene koja nesmijem na sunce,(mi dođemo oko 8 jer se klinci bude oko 5-6) i već tada su neki ručnici i ležaljke tamo i niko ničije ne dira... reklo bi se -ko prvi.... neznam, valjda su tamo gdje mi ljetujemo ljudi (još uvijek) pristojni...a domaći ionako dođu tek predvečer - bućnuti se, a domaći klinci ionako letaju po cijeli dan okolo s ručnikom preko ramena i kupaju se tamo gdje je ekipa....
Ja nisam "domaća" i mislim da si za svoja 24/7 12 mjeseci u godini mogu priuštiti da spavam do kad hoću i kad dodjem na plažu legnem tamo gdje mi se sviđa, a nikoga nema. Osim ležaljke s kamenom.
Nepristojna sam valjda.
Kod nas je nedavno komunalni redar prošao prije posla preko plaže i pokupio te "rezervacije", odnio i one kamencine kojima zateftere te lezaljke i svi su morali u općinu po svoje, hehe, konačno nešto dobro da su ti opcinski paraziti napravili.
ovo mi je komentar ljeta!!!!
ne vjerujem da ima još ljudi koji tako razmišljaju.....
ležaljke (to su sve stari ručnici, ofucale slamnjače) koje ostaju cijelu noć na plaži i koje vjetar izvrće, raznosi = smeće!!!
i tako ih treba tretirati.
plaže su neuredne i to je grozno za gledati
marta, bravo za komunalce!
mislim da ću i ja do općine to predložiti - samo ove ovdje baš i ne briga previše ...
ja sam pričala trini, u čijem malom mistu ima pol kvadrata hlada,
u biogradu ima hlad, ali nama treba potpuni hlad da mali spava u hladu ( ali on je popunjen već udo 10 sati), pa smo radili i improvizirani šator u hladu borove šume, a za takvu organizaciju se treba dić rano i pješačiti dobrih par kilometara
slažem se da nije lijepo ostavljati preko noći stvari na plaži i da to nije lijepi prizor ali ako netko dođe ujutro nakon komunalaca, ostaviti si ručnik u hladovini i vrati se kasnije, onda nije ni u redu dirati tuđe stvari....otkud znaš da nije otišao u dućan? na kenjanje? doma po zaboravljeni novčanik,fotić,nešto? ili na doručak? ili na spavanje?kakve veze ima,vratit će se i očekuje naći svoje stvari.... ili ovi jednodnevni izletnici šta dođu u 8 ujutro?kaj bi cijeli dan trebali trulit na plaži? a ako vuku sve stvari sa sobom u grad/dućan/restoran/muzej/ opet dobiju jezikovu juhu.....
a da li bi isto tak pozvali pauka kolegi s posla koji je došao pol sata ranije na posao i stao na "vaše" mjesto u hladu na parkingu? ili ispred zgrade?
isti drek drugo pakovanje....
zato nam i je tak lijepo svima kaj smo svi nadrkani i ogorčeni i samo gledamo gdje ćemo koga tužit, zahebat il podmetnut mu nogu....
Pa Lucas, vidi se jednostavno da tu nikoga nema jer su postavljene obično one slamnate ležaljke, ili izletničke prostirke i još su najčešće učvršćene kamenjem ili čak ograđene na neki način, i ako si na plaži sat ili dva vidiš da nitko tu nije došao, pa ti je jasno da si je to netko rezervirao mjesto. Btw. vidim u jednoj borovoj šumi na drugom krjau mjesta gdje se ne idemo kupati nego smo šetali predvečer da ljudi očito imaju svoja zabezecirana "staništa" - ograđena kamenjem i sa postavljenim prostirkama i još kojekakvim znakovima koji govore "zauzeto".
Svatko želi dobro mjesto na plaži, i onaj tko ide na nju 5 dana i onaj koji ide 5 tjedana. U mom selu na plaži bude jako velika gužva, doslovce takva da nemaš gdje staviti stvari (ne prostrijeti ručnik, nego ga odložiti) - pa kad u toj situaciji vidiš velike komade plaže rezervirane za nekoga koga nema, naravno da to smeta i nije nimalo pristojno.
pitanje je zakaj ljudi stavljaju kamene na rubove, pa da ne odnese vjetar, u Biogradu stalno jako puipše, i možeš ti bit dva koraka od ručnika ili toga kaj imaš, ali kad puhne, sve diže u zrak, pa ili ćeš trčat za time, ili ćeš osigurat s nečim sad dal je to guzica, knjiga ili kamenčina manje važno
svaka čast!
ali ovo mi je na tragu one druge teme o ljetovanju - ako je tlaka, onda mi je bolje da ne idem.... ja ne bih mogla pješačiti na plažu - ili idem autom, ili plaćam skuplji apartman blizu plaže i hlada ...
a u biogradu ima i vlakić koji služi kao javni prijevoz ...
ljetujem u malom mjestu
poslijepodne na plažu idem oko 18-18,30
velika većina ljudi odlazi u to vrijeme, skupljaju sve moguće stvari i nestvari koje tegle na plažu za cjelodnevni boravak na njoj- ali za sobom ostavljaju te stare ofucane ležaljke...
na kraju, mi u 8 (ili jučer u 9 navečer) - sami na plaži -okruženi - smećem ...
odeš kući, večerati, pa opet uz istu plažu u šetnju u 10 navečer, ležaljke su i dalje tamo ...
ujutro u dućan i dalje su tamo - same, bez ikakvih dodatnih stvari ...
Last edited by Vrijeska; 15.08.2012 at 16:29.
Blago vama koji mogu odmoriti u hladu dok su na plazi! Ili na suncu, svejedno! Moji nisu mirni ni sec, kaj bi oni sjedili na plazi! Mali samo ide, ili u vodu ili okolo naokolo, pa nema sanse da na plazi sjednem, a kamoli legnem na lezaljku. Tako da je meni skroz svejedno gdje stavim stvari, ionako tamo necemo biti.
Last edited by Deaedi; 15.08.2012 at 17:31.
A ovo sa ležaljkama....
Mislim da se svi slažemo da ima sto ljudi sto ćudi i da nikako ne možemo sve bacati u isti koš...
Tako i to sa ležaljkama velika je razlika okupirati mjesto noćima tamo gdje nema komunalnih redara da održavaju red
i onih koji se na odmoru potrude ustati ranije i postaviti mjesto na kojem će biti 'cijeli dan'
pa zar želite da kad idem u obližnji restoran na ručak ili wc ili nešto treće uzimam stvari sa sobom ko magare natovarena?
I onda da mi dok se vratim dođe netko od Vas 'pristojnih', odvaže koja su mjesta pusta i makne ručnike (kažem ručnike, a ne puste ležaljke sa kamenom).
Mislim da se to ne bi dobro zavšilo.
Okupatora, a od tebe je u redu da tako nazivaš ljude od kojih zarađuješ lovu?
Ti ne možeš naći mjesto na plaži, a mi, kojima sugeriraš da se ne dižemo ujutro, moramo naći?
Kao da se sad ne plaćaju neka mjesta na plažama, imaš i privatne plaže za koje plaćaš ulaz,Da, kao u redu je ostaviti stvari ujutro za cjelodnevnu rezevraciju a nije u redu to napraviti večer prije. A bi li platila koncesiju za to mjesto za taj dan? Ja bi uvela plaćanje toga, da vidiš kako nitko onda više nebi imao svoje mjesto na plaži nego bi se opet svi ponašali civilizirano
imaš hotelske plaže sa koncesijom i ležaljkama uz more po cca 80kn po komadu dnevno.
I ajmo sada i svim ostalim turistima zabraniti slobodu izbora i nabiti im još ekstra troškova po jednoj ležaljci.
Ma zašto ne, ogulite nas do kraja!
Može, može i plaćanje, zašto ne, ali teško da ćete tamo iskalkulirati normalnu cijenu po kojoj se može zaraditi, a ne ugrabiti lovu.
Slažem se sa Lucas
Mi radimo koliko mjeseci da si priuštimo smještaj u apartmanu, za hotel da ne govorim,
ne bunimo se, idemo na taj odmor sa osmjehom na licu i spremni smo dati te silne pare za 10 dana mora.
I što nas dočeka?
Nadrk...i vlasnici apartmana bez osmjeha na licu,
o razmjeru kvalitete apartmana i cijene da ne govorim jer ako je uz more
može biti starudija do bola, a cijene ultra visoke jer se naplaćuje i zrak i more...,
konobari lijeni protregnuti noge,
neki restorani sa cijenama da ti pamet stane,
nadrk....ni iznajmljivači pedalina...i hrpa ljudi koji žele
u tri četiri mjeseca natrpati love tako da prežive ostatak godine.
Ok, nitko im to ne osporava, dapače neka, drago mi je, ali brate mili daj zauzvrat ljudskosti i poštovanja prema nama koji dajemo te pare!
Kao da nama koji ne živimo od turizma cvjetaju ružice dok zarađujemo svoje novce, možeš si mislit, svake godine idem sve bolje sijeda na odmor
i brojim dane u godini koji prođu bez živciranja.
A što se tiče čistoće plaža, mislim da su te ležaljke stare najmanja stavka i da te komade lako baciti u smeće,
a da u turistički razvikanom mjestu u srcu sezone nitko ne čisti plaže, sve puno opušaka, ujutro ne možeš proći
i udahnuti zrak od silnih cigareta, na pojedinim dijelovima sve puno golubova, koševi cijele dane zatrpani
smećem i kartonima iz kafića i restorana...sramota.
Da se tamo dolje više bave svojom ponudom i održavanjem reda, a manje gleda u turiste koji im ostavljaju lovu
kao lopove i neuredne goste u apartmanima, sve bi se ostalo više posložilo i sjelo koliko toliko na svoje mjesto.
A dokle god su stajališta suprotna nikad nećemo imati kvalitetni turizam i zaraditi onoliko love
koliko to ustvari zaslužuje naša Jadranska obala.
ps. U gore navedenim stvarima nikako ne bacam sve u isti koš, kao što rekoh na početku posta ima nas svakavih
Last edited by oka; 15.08.2012 at 22:14.
zagreb je postao turistička destinacija. stranaca ima sve više i više.
zašto ne napravite apartmane i ne zarađujete silne pare ladeći jaja? ono, oderete ih kao ovi dalmatinci što deru vas. samo, sa smiješkom, naravno. i uz vrhunski namještaj.
jer, ako niste znali, uz obalu tokom zime s neba padaju apartmani pa domaći samo proberu što im se sviđa i odmah rentaju za silne pare. i još im je teško protegnuti noge i pogledati što je novo palo pa su zato nadrkani, jer jedino što vole je ležati i derati pošten svijet koji radi za svoje plaće. nije da ovdje nema perspektivnih poslova, o kakvoj centralizaciji svega mi pričamo, problem je što nitko ovdje neće raditi, naravno, samo čeka vas
Eto ga,
kažem ima nas svakavih, nekulturnih iznajmljivača i onih kulturnih.
Samo je pitanje na koju stranu vaga važe i tko se u čemu nađe.
Lucas i oka, bezobrazne ste obadvije. Istina, ja živim od turizma ali nekulktura pojedinaca stvarno nema veze s tim. I što vam to znači, vi radite 12 mjeseci u godini..a mi kur.cu svirimo čitavu godinu pa se bogatimo ljeti na vama, misliš da to tako ide? Meni su apartmani s neba pali? Kad bi ja bila bezobrazna i kad bi se spuštala na isti nivo, mogla bih reći da ja na jednom apartmanu ne zaradim više od onoga što bi meni Bandić poklanjao svake godine za moju djecu da živim u Zagrebu, kao što poklanja vama. Ali nisam pa neću to izjednačavati.
Vjerovali ili ne, Dalmatinci isto rade. I umore se. I mi isto volimo otići na plažu i uživati u moru i suncu. Pa nas tamo dočekaju nečije ležaljke. Zapravo, znate li da većina nas domaćih ne ide na plažu zbpg toga? Da se krpamo i snalazimo na sve moguće načine da dođemo do mora di ima mjesta? Idemo brodom, iako je to velika zahebancija kad imaš bebu, tražimo pusta mjesta daleko od vlastitih plaža koje su nam tri minute udaljene od kuće. I nitko nikome ne zamjera, pa vi ste odabrali naše predivno more, baš naše mjesto, more, plaže..i uživate u tome. I to je super. Ali mi tu živimo i ne možete očekivati da svijet stane jer ste vi došli. Ono, i mi moramo živjeti, hodati, disati tih dva mjeseca
Nitko to ne traži, ali pogledaj gornje postove pa vidi odakle počinje bezobrazluk.
Znači ako ga ti siješ oštro mi ostali trebamo šutjeti?
Nitko od nas ne voli gužvetare, niti vi niti mi to je svima jasno, nitko od nas nije pisao da voli
da se zauzimaju plaže, palac gore redarima, može i naplata ali po prihvatljivoj cijeni.
I čitajući redom postove vidi tko gdje diže tenzije i optužuje.
Hm, nije mi baš jasno kakve veze ima domaći-gosti-turisti-iznajmljivači priča sa bezobraznim rezerviranjem mjesta na plaži.
Mene to smeta i ide mi na živce, bez obzira na to tko to radi. Plaža je svačija i to jednostavno nije fer ponašanje.
A šta reći kad neki iznajmljivači za svoje turiste rezerviraju plažu - također stave stare ležaljke, pa kad se gosti ustanu, dočeka ih mjesto u hladu - možda ideja za Trinu kako da obogati svoju ponudu?
To sam vidjela u našem malom mistu.
Nadalje, ono što mi je super, u našem malom mistu kazne za neplaćeno parkiranje ili pak parkiranje na zabranjenim mjestima dobivaju samo Zagrepčani i ostali kontinentalci - domaćima se ne naplaćuje, naravno, a niti strancima - pa oni ionako neće platiti a i više troše od ostalih turista. Osobno mi to rekao policajac, dok je nama pred koju godinu pisao kaznu, a niti jednom drugom automobilu do nas.
Kod nas stvarno ima svakakvih priča. Mi smo ovo ljeto za godišnji odmor izabrali preskupi otok. I u malom mjestu se nekoliko dućana otvorilo tek 15.7. Po tome bi se dalo zaključiti da tim ljudima novac ne treba, odnosno nabiju tolike cijene (što se vidi jednom ulaskom u dućan) da im je stvarno dovoljno bit otvoren od 15.7.--15.8. i od toga živjeti ostatak godine.
Srećom, ima i pozitivnih primjera, ali ovaj stvarno nije od tih.
Joj, meni je grozno za 2 Ledo korneta dati 27 kn, pa smo se prebacili na Lild sladolede. Dobro je dok imaš izbor i mogućnost kupovati po velikim centrima, u malim privatnim dućanima bi brzo bankrotirala.
ja cu samo napisati, bez obzira tko to radio, da organski ne podnosim ostavljanje lezaljki/rucnika/satora/stolica i stolova (da i toga ima!) na plazi.
a bogme niti osnovu kulture koja se odrazava u raspodjeli mjesta na plazi. da vidim da njih dvoje zauzimaju vise prostora od dvije cetveroclane obitelji.
to ostavljanje mi je u rangu kampiranja na parkinzima ili sumama.
i da, nisam citala sve pa nemam pojma ko od vas brani, a tko odobrava, tako da ovo nije nista osobno.
a mjesto na plazi sam uvijek nasla. bez da ga rezerviram.
Deaedi, ne sekiraj se, pišu kazne i domaćina, a strancima aute diže pauk ko od sale. Iako nemaju prometnu signalizaciju koja bi opravdala takve postupke, naše opcinare taj detaljcic uopće ne muči.