KAKO PODNOSIMO POSTUPKE
Bilo je raznih faza.
Na početku sam brojala lijekove, postupke, dane u mjesecu.. misleći kako je baš taj "zadnji".
Onda sam pukla, i počela ići iz mjeseca u mjesec, ne razmišljajući previše o postupcima koje sam prošla. Bilo je to nešto što treba "odraditi".
Zadnjih godinu dana sam smirena (koliko to živac poput mene može biti).. i puno pozitivnija.

MOTIVI ZA RODITELJSTVO
Ne znam još uvijek što bi željela raditi, gdje živjeti, kuda putovati.. ali oduvijek znam da želim biti MAMA. Prenijeti tom malom stvorenju (ili njima troje ) ljepotu življenja, voljeti ih, pričati priče, škakljati, uspavljivati, gledati kako rastu i znati da smo im pomogli da izrastu kao osobe. Ono što želim svojoj djeci je da budu sretna.. što god oni pod tim pojmom smatrali.
Prije mjesec dana posvojili smo curicu, i sada kroz nju proživljavamo radosti roditeljstva. No, to nije smanjilo našu želju da "pronađemo" još jedno, dvoje djece.. i proširimo obitelj.

KAKO SHVAĆAMO NEPLODNOST – ODNOSNO KAKO ONA NA NAS UTJEČE
Trebalo mi je da je "prihvatim", uglavnom zbog pozitivnog stava MMa. On je i dalje uvjeren da ćemo jednog dana biti trudni, i da "sami" možemo napraviti bebicu – valjda je sve samo pitanje trenutka.
Ne odustajem lako. I dok god dr ne digne ruke od nas, pokušavati ću.. A tada ću vjerojatno potražiti "drugo mišljenje".
Neplodnost je za mene bolest koju moram i mogu pobijediti. Samo trebam shvatiti kako posložiti kockice.. i doći ću do svoje bebe.
Čak puno više nego sama neplodnost smetaju me njene "posljedice" nevezane uz neimanje djece. Plaća mi "stoji", ne radim na novim projektima, rijetko putujem, školujem se.. jer – možda me već sljedeći mjesec nema (ili zbog trudnoće ili zbog postupka). Totalna stagnacija već godinama – frustrira.
Neplodnost je valjda prvi problem s kojim sam se suočila, a nisam ga riješila. Moj logički mozak to jednostavno ne trpi.. treba mu rješenje..

KOJE SU DOBRE, A KOJE LOŠE STRANE ŽIVOTA BEZ DJECE ...
Zadnjih mjesec dana smo roditelji. I koliko god dijete ograničava, sve bi dala za njen osmijeh.. a ona ih sipa iz rukava taman kad treba.

ZBOG ČEGA JE UOPĆE VAŽNO BITI RODITELJ
Za mene je to smisao života, isto kao i moj muž… moja malena obitelj.
Voljeli bi se i bez djece, mogli bi i bez njih ispuniti život.. ali.. ALI.. ovo moje maleno koje mumlja meni u krilu dok ovo pišem (i ne želi na spavanje) je neopisiva radost. I želim JOŠ.

KAKO SE OSJEĆAMO U DRUŠTVU LJUDI KOJI IMAJU DJECU ...
Bilo je faza kad sam ih izbjegavala. Dosegla sam dno na proslavi N.Godine prije godinu i pol. Pozvano je puno parova, i djeca (taj dio nisam znala), a svi imaju klinca-dva-tri… i svi ti klinci su nam se muvali pod nogama, roditelji su plesali s njima, i objašnjavali nam kako je lijepo imati dijete, i zašto mi to ne želimo. Jedva sam čekala ponoć da se "pristojno" povučemo.
Inače, uživam s djecom, sretna sam kad netko ostane trudan (ako je trudnoća željena)…

KAKO (NE)PODNOSIMO NEUSPJELE IVF POKUŠAJE
Dok postoji "još jedan", preživjet ću..

KAKO VIDIMO ULOGU PARTNERA TIJEKOM POSTUPKA
Bez MMove podrške ne bi podnijela sve ovo. Kad mi ponestane snage, nalazim je u njegovu zagrljaju..

ŠTO VOLIMO, A ŠTO NE VOLIMO ČUTI OD OKOLINE NA TEMU NAŠE NEPLODNOSTI
Mrzim šablone tipa.. "opustite se", "sve će biti u redu", "možda vam nije suđeno"..
Netko će meni da mi nije suđeno imati dijete! Ubila bi za to.. vadila im utrobu na živo, da provjerim jel im suđeno preživjeti bez pola organa..
I mrzim prazna tješenja. Ako je netko certificirana baba vračara (i to može dokazati), prihvaćam "sljedeći put sigurno". Al ostale molim da me se klone..
Oni koji ne prolaze ovaj naš put potrage za bebom, teško mogu shvatiti kroz što prolazimo.

KAKO SMO ZADOVOLJNE ODNOSOM LIJEČNIKA I ŠTO OD NJIH OČEKUJEMO TIJEKOM POSTUPKA
Čitava ekipa je divna, i doktori, i sestre.. Nemam riječi kako im zahvaliti.
Ne mislim da su bezgrešni, ali prije svega su "ljudi".. i na tome sam im zahvalna.
Kiretažu prošli tjedan sam "dobro" podnijela samo zahvaljujući svima njima. I vjerujem da će mi pomoći doći do bebe. Znam da im je stalo..
Jedino što bi promijenila je – želim više informacija, mogućnost ponavljanja pregleda, odlaska na imunološke pretrage.. al ne mislim da je za nemogućnost kriva ta medicinska ekipa, već naš sustav zdravstva.