Results 1 to 11 of 11

Thread: uspavljivanje

Default uspavljivanje

moj sin ima 3.5 godine. Nikada nisam imala problem sa njegovim spavanjem. Cak sta vise jako je lepo spavao od rodjenja. Ali prethodnih par dana se javio problem kod vecernjeg spavanja. uvek smo imali rutinu i znalo se: kupanje, spremanje, gasenje svetla, prica i spavanje. Poceo je posle kupanja i spremanja da se toliko razigrava i dobija neku cudnu energiju da to traje po 2.5 sata. Pristane on na gasenje svetla ali onda ide da pita tatu nesto, pa da ga poljubi, pa hoce da gleda tenis sa njim itd itd. Hiljadu razloga da ne legne u krevet i spava. Izgubila sam zivce jer mu nista u tom trenutku ne dopire do glave. Tokom dana je poslusno dete, sve se dogovorimo itd. To kad mu krene uvece je kao u nekom bunilu. Skace, trci, jednostavno nema mira.
    Imate li neki predlog ?

MoMo's Avatar

niko nije odgovorio kajki1
    a ja imam slican problem
    MOja curica ima 4 godine i 3 mjeseca i uspavljivanje nam postaje veliki problem. Dojena je skoro do 3 godije i toliko se i supavljivala sikom. Jako brzo smo se odvikli za 7-10 dana sa sike smo presli na uspavljivanje tako da ja ( iskljucivo ja) citam pricu za laku noc. Negdje malo prije 3 rodjendana sama od sebe je prestala spavati popodne. Krenula je u vrtic sa 3 godine i tamo se spava - kad je prehladjena ili ne ide u vrtic ne spava kuci a u vrticu spava po mom misljenu predugo oko sat i pol spavaju nekad i duze. I tu pocinju nase muke kad spava u vrticu navecer ne moze zaspati jako dugo. Sinoc je ona doslovno mene uspavala kaze MM zaspala je tek u 22:15. Treba mi iskustvo savjet bilo sto - zeljela bih je navici da joj procitam pricu ostavim je i da ona zaspe. ali to kod nje ne ide ja moram biti tu ona se vrti vuce me za ruku bas se muci da zaspe. Ja sam par put isla na put ( ne budem kuci po jednu noc) i tad joj dugo treba da zaspe ne place ne trazi me ali bez obzira da li je spavala popodne ili ne ne zaspe prije 22 -22:30
    Cak razmisljam da zamolim sestre u vrticu da ne spava popodne ali mi se to ne cini fer ni prema sestrama ni prema drugoj djeci..

trampolina's Avatar

Moji isto kad spavaju u vrtiću ne zaspu sigurno prije 22. Ali, njima često (ne uvijek) treba taj popodnevni odmor jer su inače isključeni već oko 17, i to je košmar do noćnog spavanja.

Probaj je par dana ne stavljati na popodnevno spavanje pa ćeš vidjeti kako to odgovara njoj i vama.

I ne vidim što bi bilo nefer prema tetama i drugoj djeci da ona ne spava popodne, pa djeca spavaju ako im to treba, ne zato što svi drugi spavaju.

MoMo's Avatar

pa nekako tete koriste to vrijeme za administraciju i slicne aktivnosti ..njoj je ok ako ne spava popodne nekad bude malo nervozna ali nije to nista strasno ali zato je tada u 20:30 u krevetu spava najaknije do 21. sto je ok....porazgopvarat cu sa tetama jer mi je malo too much da se uspavljuej od vise od sat vremena i da ja morm leci s njom sinoc je 1 put trazila da joj ugasim svjetlo ali zaspala je tek iza 22 i nije bilo sanse da je ne lezim s njom

Inda_os's Avatar

MoMo, tvoj post kao da sam ja pisala - od riječi do riječi je ista situacija kao kod nas.
    Mogu reći da smo mi uspjeli riješiti taj problem.
    Moja malena jako voli kad čitamo priče. Dogovorili smo s njom da navečer pročitamo dvije priče
    i onda gasimo svjetla i žmirimo dok ne zaspimo. Moram reći da smo se preporodili od uvođenja te
    rutine. Rado ide spavati jer obožava priče a nakon gašenja svjetla zaspi nakon 5 min jer se umiri i uspava
    u tih dvadesetak minuta dok čitamo.
    Taj uspijeh moram pripisati mm-u, to je bila njegova zamisao i on ju gotovo svaku večer i provodi.

Isto ne spava vikendom nego samo preko tjedna u vrtići ali sve dane ide u krevet između 9 i 9:30.
    Last edited by Inda_os; 13.01.2012 at 12:56.

MoMo's Avatar

ma nama je slicna rutina idemo u krevet citamo jednu slikovnicu ( 2 bi u njenom slucaju trajale po sat sigurno jer bira duge slikovnice tipa Nemo, Pinokio, Snejguljica...) ona se okrene uhvati mene za ruku i spava. Ali nismo bili u vrticu gotovo 3 tjedna (smajli sa sijalcom iznad glave - sad mi je sinulo pa da vjerovatno joj treba vremena da se navikne i bila je 2 tjedna sa mnom pa joj je sve velika promjena) i tu su nastali problemi. Od veceras nova rutina! slikovnica, gasenje svjetla i spavanje.

trampolina Inda hvala vam punooo...izvjestavat cu vas o razvoju situacije.

a novo sagradjena i op[remljen sobica nam zjapi prazna mjesecima jer L ne zeli od nas...a to bi mi bilo previse promjena za hendalti u ovom trenutku .....

trampolina's Avatar

Zaboravila sam dodati da nema šanse da zaspu bez mene, a u zadnje vrijeme nam radi društvo i MM.

Uopće ne znam kako ih naviknuti da poslije pročitane priče gasimo svijetlo i izađemo iz sobe.

Inda_os's Avatar

Quote Originally Posted by trampolina View Post
    Zaboravila sam dodati da nema šanse da zaspu bez mene, a u zadnje vrijeme nam radi društvo i MM.

Uopće ne znam kako ih naviknuti da poslije pročitane priče gasimo svijetlo i izađemo iz sobe.
    Ne bi ni kod nas palilo s izlaženjem iz sobe nego ugasimo svjetlo i legnemo pokraj nje. Za desetak minuta ona je u čvrstom snu pa ja/mm ustanemo (zapravo, mm obično zaspi )

TO: Kajka1
    Možda postoji odgovor koji je previše banalan i nisi razmišljala o tome. Tvoj sin raste i mijenja se, stara rutina nije dovoljno. On uistinu sada ima više energije i snage. Ti si napeta jer se nešto mijenja, ali i treba se mijenjati. Mislim da nema recepta. Moje iskustvo je da ako sam ja napet i nemiran, klinci jako teško zaspu, ako se ja opustim i ne razmišljam o tome kako da "to" obavim što prije, sve nekako prođe super. Vjerujem da je dobro što se javila potreba da se promjeni rutina i vjerujem da vrijeme pred spavanje može i tebi biti ugodno samo ako tebi postane manje bitno koliko traje.

Kod nas se događa slično,ali izdržljivo je, valjda ću i ja jednom dočekati da pokupi svoju igračku i ode sam spavat. Ponekad mi teško padne kad "izgubim" sat vremena u sobi ležeći tek tako da bi on zaspao,a mm i ja se tako rijetko idimo jer radimo suprotne turnuse da bi ga mogli čuvati,ali eto valjda će proći. Tješim se time da smo mu zaista potrebni za osjećaj sigurnosti i volim da zna da smo uvijek tu za njega. Sad u zadnje vijeme provjerava dal smo u sobi ili smo izašli, pa svakih koju minutu pita"mama tu?",ako mu se odma ne javim čujem kako uzdiše i kao da će zaplakat,tako da mu se javim, kažem da je mama tu i da spava, i ugllavnom zaspe baš brzo.

Cheerilee's Avatar

Moji stariji još spavaju popodne, i doma i u vrtiću....
    Navečer su u krevetu u 8:15 tak da do do 8:40 zaspu....
    Ja im pustim priče za laku noć, ugasim svijetlo i odem staviti na spavanje najmanjeg...
    Kad se vratim, još ide na wc ako koji treba i to je to....

A mm kad ih sprema na spavanje, to je onda; čitanje jedne priče svakome (one disney deblje) , pa još jedna iz glave, pa onda wc, pa piti, pa vruće, pa šta ja znam....
    A to im mm prošle godine počel čitat priče od tada je počelo to šetkaranje....
    Zaključila sam da im ne odgovara to čitanje priča, bolje ovako na cd-u desetak minuta, i to leže u polomraku pa ih to umiri...(a mm čita knjige s upaljenim svijetlom, naravno..)
    Last edited by Cheerilee; 24.02.2012 at 08:05.