![]()
E sada moram pohvaliti svoje dijete na, kako pomoć u domaćinstvu, tako i u forumarenju....
![]()
E sada moram pohvaliti svoje dijete na, kako pomoć u domaćinstvu, tako i u forumarenju....
Žličnjaci u kiselom kupusu su fantastični! Obavezno probajte! Ja sam pravila tijesto od cca 30dkg brašna i ostalo mi je tijesta za taman svakom po jednu krofnicu! Time sam dečke samo nadražila pa sam još popodne pravila i krofne....
ja sam danas došla iz grada gladna ko vuk i jelo mi se sve povrće koje sam kupila na placu i nakuhala svega,al srečom pojelo se.
varivo s graškom,karfiolom,brokulom i knedlicama
restani krumpir
šampinjone s vrhnjem
pohane tikvice
kobasice i zelena salata s puno češnjaka
sutra ću prisiljeno zelje i za večeru pitu od domaceg sira.
đizs, dolega :shock:
ja sam danas, za sebe i MM, ispekla pomfri (onaj iz vrećece, ofkors)
i to je to![]()
znaš kaj,toliko sam bila gladna da mi se jelo sva kaj sam kupila.
a kako mi je u nedjelju bilo neugodno![]()
bili smo kod sestre na rođendanu i svi se lijepo najeli,al ja nikako prestati...nakon 20tak minuta skužim da svi gledaju u mene kak jedem i negdje si misle da nisam danima jela,a ja fino nakon ručka još dvije kremšnite![]()
mislim,ljudi uopće ne shvaćaju da ja samo sporo žvačem![]()
ovo uopće neću komentirati!!!
14 jela?!?!
Kod mene se svako jelo mora "pretvarati" u drugo: danas je riblja juha, a unutra riba i kelj koje ću poslije procijediti, u kelj dodati malo krumpira, začiniti i eto ti ručka. Kompletan ručak iz istoga lonca!
Ja sam sinoć skuhala grah za danas.
Nekad ga nisam mogla smisliti, sad ga obožavam,a tako mi teško pada na želudac :/
Kod mene se zna - petak - riba . Danas su na redu škarpine . Prilog - kuhani krompir , a juha od krompira ( Iz jednog lonca juha i prilog )![]()
I ja bi rado (i) danas ribu, ali radim i ne stignem na plac tj. do ribarnice. Smrznute varijante me nikad nisu privlačile. Ribe će biti sutra i u nedjelju -koje ovisi od ponude i trenutne inspiracije.![]()
Danas jedemo juhicu, bijelo meso na naglo s punooo češnjaka i lešo povrće (brokula i cvjetača).
Kalimero - kako spremaš škrpinu? Pečena, frigana, lešo...?
Ja to zovem PIRJANA škarpina.
Očišćenu škarpinu gusto zarežem (na 1-2 cm razmak). U te rezove stavim sol , vegetu, biber,kosani bijeli luk . Stavim na maslinovo ulje, prekrenem ribu , dodam malo vode i bijelog vina , posipam peršinovim listom i ostavim da krčka poklopljeno.
Posebno priprenim maslinovo ulje sa češnjakom , peršinom , malo soli koje sipamo po kuhanom krompiru i rbi u tanjirima .
Dobro ide i uz tartar umak .
kalimero, čini se jako fino! Svakako ću probati čim se dočepam svježe škrpine - u zadje vrijeme ju nisam nešto "viđala" po ribarnicama...
Pa da se ja ubacim među ribu sa svojim ćevapima u somunu 8)
Jan je kod bake u Ivankovu (za one koji prate vijesti!) pa ne moram previše petljati oko ručka.
Od kako me mamaja naučila kako pripremiti somun, više ne jedem ćevape vani. Bolji su mi ćevapi kada ih mi doma sami pravimo, ali više od ćevapa volim somun. Sada se ubijem u somunu, a 3 ćevapa mi i više nego dosta.
dijete poslala među luđake?!
Jeo mi se soparnik, al' mi se nije dalo praviti. Umjesto toga danas je na meniju sataras.
Ovo je previše čak i za tebeOriginally Posted by apricot
![]()
pa nisam mislila na svekije, već na krave (a meni Ivankovo nije samo točkica na karti, tamo mi živi prijateljica)
Nije kod svekija, nego kod mojih, zato sam i reagirala![]()
Pa neće ga u štalu voditi... Mada je rekao da "ide bake dede iditi lude kave"!
Vanchy, što je to soparnik? Ne bih te ja gnjavila, ali da moderator ne gnjavi da postam off topic....
Za nas skoljke u crvenom umaku i kelj na pari.
Za E kelj i mrkvice u umaku od vrhnja (ne dajemo joj jos skoljke).
otkud u Slavoniji soparnik?
mamita, viš, viš... kad bolje razmislim... ona je fakat malo puknuta. ali oduvijek!
Dobro, a što je soparnik?
I tko je, na kraju, luđakinja?
soparnik je tradicionalno posno jelo Poljičke krajine (i Vrlike) - mi ga jeli na Cetini.
najbolje se priprema na peki.
ma to ti je, zapravo, ko pita zeljanica na dalmatinski način.
Sto bih ja bez tebe Apri? Cista petica! Ja sam ga (soparnik) zimus jela kod rodbine MM u dugom Ratu i totalno se navukla na to.Originally Posted by apricot
Dugom Ratu
8) molim da se tako ne podcjenjuje soparnik!
koja pita?!
za neupućene, to nije jelo, nego delicija iz kraja ko što kaže apri (barem nešto točno)
postoji više vrsta, ali izvorno je to tanko (slano) vučeno tijesto na koje se stavlja blitva s puno luka (za vas ustvari češnjaka) i malinovog ulja
preko ide kora, zavrnu se rubovi i peče se na kominu a ne ispod peke !!!!
reže se na rombove i servira na drvenim sinijama, jedna sinija (krug) košta 150 kn
ajme da mi je sad jedan......
malinovog=maslinovog
ja pitam za pitu onu koja zna što to znači AL SE PRAVI LUDA!!!!!
Ja ne mogu cijeniti kada nisam probala... A meni je sve pita, i burek, i sirnica, i zeljanica, i mogu se neke pjeniti koliko god hoće, to će za mene uvijek ostati pite! A po ulice mi bilo iz Bosne i tako me oni naučili. Prema tome.... Meni je tako svejedno kako se zove, samo da je fino i da je na mom tanjuru!
Ima dobrovoljaca![]()
a dobro Jano, tebi ću onda oprostit..jer ovo je stvarno dobro, osim toga, nije ni važno kako se zove nego da je mljac! :smajli se oblizuje:
znam, znam... pita od čokolade koju sam ti dužna.Originally Posted by Mamita
znam, klub kniževnika...
sve znam...
MajaMajica![]()
I napraviti soparnik? I dolaziš u OS 26.3.?Originally Posted by apricot
ne znam to praviti...
pa Vanchy je tamo... što bih se ja gurala...
mamiticeeee, hoću li se iskupiti ako uz pitu od čokolade dobiješ i pitu od borovnica?
Lakše mi tebe gnjaviti, nego jednu trudnicu. Čitaj malo kružoke trudnica, nije nama baš lako... ali imamo dobar apetit![]()
Nego imam zubaca, tj. 3 manja! Šta da radim sutra s njima?
Ispeci ga u foliji, meni je to najbolje.
Uz neko povrće, luk... ili samo malo maslinovog ulja?Originally Posted by apricot
MajoMajice imas pravo soparnik je zaista prava delicija.
Janoccka, kad ga budem pravila probat ces... ali kako stvari stoje nece to biti skoro jer nisam bas u stanju otici kod sestricne peci ga pod pekom.
Apri! Kakva je to pita s cokoladom u pitanju (za takvu nikad nisam cula)? Zvuci neobicno zanimljivo. Gdje mozemo naci recept? Ili je to tajna.
Mamita, zar se ne bojis jecmenca?![]()
Viš da je ljubomorna jer ju ona ne zna napraviti![]()
Janoccka, napravi marinadu od češnjaka, bosiljka (može i mažuran), papra, malo aceta balsamica (može i rajčica umjesto toga) i maslinovog ulja i namaži očišćenu ribu iznutra i izvana.
na lim stavi foliju prospi malo marinade stavi ribu i onda još pospi češnjakom i bosiljkom/mažuranom.
zapakiraj i strpaj u pećnicu. dosta je peći desetak minuta na najvišoj temperaturi.
(u marinadu možeš staviti i vina i maslina)
Vanchy, taj recept je dala Joanne Harris u kuharici koju je napisala s još nekom ženom. Mogu prepisati kad mamitu budem vodila u Klub, dečki je imaju.
(ninet može reći kakva je bila, ja sam jela tu od borovnica - i ona je iz te knjige).
ja sam danas za večeru radila slatke zapečene palačinke sa sirom, evo ih, stoje i nitko ih ne jede
furam ih sutra svekrvi, ona bu sve pomlatila![]()
Ove dvije su spremne za rađaonu![]()
Hvala Apricot! Uz to ću blitvu i krumpir na lešo!
imam ja recept za pitu od borovnica iz te knjige,al se ne sjećam da sam vidla i za čokoladnu pa svakako napiši recept.Originally Posted by apricot
janoccka,podijeli s nama tajnu o pripremi somuna.ja ga nabacim na tavicu i poškropim vodom i nije loše,al možda ima bolji način.
mogla bi ih meni dofuratOriginally Posted by andrea
![]()
Kipućom vodom preliti kocku goveđe juhe (mamaja kaže da može i vegeta ali da je bolja goveđa kocka - mada to možda sada baš i nije popularno - pa ja sa vegetom nisam ni probala).
Somun prepoloviti na pola, i svaku polovicu kratko umočiti u tu juhu i prepržiti na suhoj tavi. Bude jako fino i sočno.
Btw. najbolji mi je somun iz Konzuma.
Ah... što je ljubav... što je snaja....Originally Posted by andrea
Ja ne volim slatke palačinke sa sirom. Kod mene prolazi samo slana varijanta uz obavezno dodatak kockica domaće šunkice.
Ja sam morala potrošiti neki sir pa sam pravila pogačice za večeru. Zamijesila sir, vrhnje, 1 jaje, prašak za pecivo, malo maslaca i brašno. Razvaljala, premazala žumanjkom i posula sjemankama lana i sezama. Bilo gotovo taman za grickanje uz skijanje!